Test: Some Natural Phenomena - 3


20 Questions MCQ Test General Science for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: Some Natural Phenomena - 3


Description
This mock test of Test: Some Natural Phenomena - 3 for Class 8 helps you for every Class 8 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 8 Test: Some Natural Phenomena - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Some Natural Phenomena - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 8 students definitely take this Test: Some Natural Phenomena - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Some Natural Phenomena - 3 extra questions, long questions & short questions for Class 8 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

What is the force present between two charged bodies called?

Solution:

The force of attraction or repulsion between two charged bodies is called electrostatic force.

QUESTION: 2

What happens when two bodies are rubbed against each other?

Solution:

During electrification by friction, one body loses electrons and gets positive charge and another gains these electrons and gets an equal amount of negative charge.

QUESTION: 3

Suppose you are in a car and there is a thunderstorm. Which of the following is the best way to protect yourself from possible harm?

Solution:

During thunderstorm and lightning, no open place is safe. If you are travelling by car, you are safe inside with the windows and doors of the vehicle closed. The rubber tyres of the cars are non- conductors, so you will be safer inside the car. All other options (tree, pole) have greater chances of electrocution. (B) house or a building is a safe place too.)

QUESTION: 4

What is the S.I. unit of electric charge?

Solution:

Electric charge is measured in 'coulombs?.

QUESTION: 5

What happens when an ebonite rod rubbed with fur and a glass rod rubbed with silk are brought near each other?

Solution:

The charge on the ebonite rod rubbed with fur is negative (as it gains electrons). The charge on the glass rod rubbed with silk is positive (as it loses electrons). So, when these two rods are brought close to each other, they attract, since unlike charges attract each other.

QUESTION: 6

What are lightning rods made up of?

Solution:

Lightning rods are made up of iron or copper (good conductors).

QUESTION: 7

What is the purpose of an electroscope?

Solution:

Electroscope is a device used for detecting and testing charges of small magnitude in a body. They are of two types - the pith ball electroscope and the gold leaf electroscope.

QUESTION: 8

Why is a lightning conductor installed on a building?

Solution:

A lightning conductor is a metallic device installed on tall buildings to protect them from lightning striking the building during a thunderstorm. The charge from the lightning gets 'attracted? to the conductor. All the charge then flows through it to the ground instead of to the building.

QUESTION: 9

What happens when a glass rod is rubbed with silk cloth?

Solution:

When a glass rod is rubbed with silk cloth, it loses electrons and acquires positive charge.

QUESTION: 10

When you touch a charged body, the charge flows through you into the earth. What is this called?

Solution:

The process of a charge being conducted from a charged body to the earth is called earthing. Earthing protects us from electrical shocks due to leakage of electrical current and from lightning during a thunderstorm and rain.

QUESTION: 11

What is the nature of electrical charges generated by rubbing two objects?

Solution:

The electrical charges generated by rubbing two objects are static and they do not move by themselves.

QUESTION: 12

Which layer of the earth is exposed to the atmosphere?

Solution:

Crust is the uppermost layer of the earth exposed to the atmosphere.

QUESTION: 13

Which fundamental particle in an atom has no charge?

Solution:

Neutrons bear no charge upon them and they are neutral.

QUESTION: 14

When we remove polyester or woolen clothes in dark, we can see a spark and hear a crackling sound. Which of the following is responsible for it?

Solution:

The discharge of static electricity produces a spark.

QUESTION: 15

Which of the following allows the transfer of electric charge from one charged object to another?

Solution:

Electrical charge passes through a conductor.

QUESTION: 16

What is the lightning streaks that we see?

Solution:

The accumulated negative and positive electric charges combine to produce streaks of bright light/ lightning

QUESTION: 17

Which of the following is the safest way to protect yourself from lightning?

Solution:

Squatting low on the ground will make you the smallest target to be struck. In all other cases, you are exposed to the atmosphere.

QUESTION: 18

Which of the following countries in the world is most prone to earthquakes?

Solution:

Japan is most prone to earthquakes. People of Japan construct their buildings in such a way that these can withstand major tremors.

QUESTION: 19

What are high speed winds accompanied with?

Solution:

Moving air is called wind. It flows from areas of higher pressure to areas of lower pressure.

QUESTION: 20

Which natural calamity cannot be predicted accurately in advance?

Solution:

An earthquake is a sudden shaking or trembling of earth. It is so sudden that it cannot be predicted in advance.

Related tests