Test: Weather Climate And Adaptations Of Animals To Climate - 1


15 Questions MCQ Test General Science for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: Weather Climate And Adaptations Of Animals To Climate - 1


Description
This mock test of Test: Weather Climate And Adaptations Of Animals To Climate - 1 for Class 7 helps you for every Class 7 entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for Class 7 Test: Weather Climate And Adaptations Of Animals To Climate - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Weather Climate And Adaptations Of Animals To Climate - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 7 students definitely take this Test: Weather Climate And Adaptations Of Animals To Climate - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Weather Climate And Adaptations Of Animals To Climate - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 7 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

An animal found in desert

Solution:

Camel is found in desert because it can survive for many days without water and easily walk on sand.

QUESTION: 2

Blubber is a layer of fat below the skin in some animals to

Solution:

Blubber is a layer of fat below the skin in some animals to protect from extreme cold as fat acts as insulator.

QUESTION: 3

Which one is not an adaptation of camel for desert condition

Solution:

Camel perspires very less due to absent of sweat glands. It releases thick urine and have broad soles.

QUESTION: 4

Atmospheric pressure is measured with the help of

Solution:

Atmospheric pressure of a place is measured with the help of an instrument called Barometer.

QUESTION: 5

In India tropical rainforests are located in

Solution:

In India tropical rainforests are located in Western Ghats. It covers Kerala, Tamilnadu, Karnataka, Goa etc.

QUESTION: 6

Toucans is big birds with long

Solution:

Toucans is a big birds with long beak to search prey from wood logs and stems of plants.

QUESTION: 7

A long winter sleep of animals is called

Solution:

Some animals undergo long winter sleep to avoid cold condition, called as hibernation. Organism survive without taking food and water.

QUESTION: 8

Cold blooded animals

Solution:

Those animals that change their body temperature with change in environmental temperature is called cold blooded animal.

QUESTION: 9

In India, rainforests are found in which of the following state?

Solution:

In India rainforest are found in the state of Assam.

QUESTION: 10

Climate of a place do not depends on

Solution:

Climate of a place does not depend on rainfall.

The climate of a region depends on many factors including the amount of sunlight it receives, its height above sea level, the shape of the land, and how close it is to oceans.

Since the equator receives more sunlight than the poles, climate varies depending on its distance from the equator.

QUESTION: 11

Birds are adapted to fly because of 

Solution:

The bodies of birds are adapted for flying. Many of a bird's bones are hollow which makes birds' bodies lightweight. Flying birds have large chest muscles that move the wings.The long flight feathers on the wings and tail help birds balance and steer.

QUESTION: 12

Water vapours present in the atmosphere is called 

Solution:

Water vapours present in the atmosphere is called humidity .

QUESTION: 13

Which of these is specifically an adaptation for cold climates. 

Solution:

Seals, which are found in cold climates, have a thick deposition of fat called blubber that protects them from cold.

QUESTION: 14

Which of the following does not live in the polar region?

Solution:

Camel doesnot live in the polar region. Camels are usually found in the desert, prairie or steppe

QUESTION: 15

 The place where a living organism live is called

Solution:

The place where a living organism live is called habitat.