Test: Winds Storms And Cyclones - 1


10 Questions MCQ Test General Science for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: Winds Storms And Cyclones - 1


Description
This mock test of Test: Winds Storms And Cyclones - 1 for Class 7 helps you for every Class 7 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 7 Test: Winds Storms And Cyclones - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Winds Storms And Cyclones - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 7 students definitely take this Test: Winds Storms And Cyclones - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Winds Storms And Cyclones - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 7 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The centre of cyclone is known as

Solution:

The most recognizable feature found within a cyclone is the eye. They are found at the center and are between 20-50km in diameter. The eye is the focus of the cyclone, the point about which the rest of the storm rotates and where the lowest surface pressures are found in the storm

QUESTION: 2

Temporary submergence of large areas is called

Solution:

Temporary submergence of large areas due to regular rain or breaking of dams is called a flood.

QUESTION: 3

Cyclone is also known as

Solution:

Cyclones are also known as hurricanes in some parts of the world.

QUESTION: 4

A wind vane is used to measure the

Solution:

A wind vane is a simple device to know the direction of wind at particular time.

QUESTION: 5

Lightning is usually accompanied by

Solution:

Lightning is usually accompanied by thunder. Actually lightning and thunder occur together but lightning reaches to us first followed by thunder.

QUESTION: 6

During flood drinking water should be

Solution:

During floods, drinking water generally gets contaminated that may cause waterborne disease. Water should be boiled before drinking.

QUESTION: 7

Benjamin Franklin discovered that

Solution:

Benjamin Franklin discovered that building can be protected by using lightening rod at the top of building.

QUESTION: 8

A balloon when taken near candle burst because

Solution:

When a balloon filled with air is taken near a candle, the balloon bursts due to expansion of air due to heating.

QUESTION: 9

Which of the following places is unlikely to be affected by a cyclone?

Solution:

Cyclones occur near the coastal area. As Amritsar is far away from the coastal area, it is unlikely to be affected by a cyclone.

QUESTION: 10

In Japan cyclone is known as

Solution:

In Japan cyclone is known as Typhoon. Japan is worst affected by regular typhoon.

Related tests