Test: Reading Comprehension - 8


4 Questions MCQ Test English Class 8 | Test: Reading Comprehension - 8


Description
Attempt Test: Reading Comprehension - 8 | 4 questions in 10 minutes | Mock test for Class 8 preparation | Free important questions MCQ to study English Class 8 for Class 8 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

1. Somewhere in Siberia 40 million years ago the Sabre toothed tiger flourished. It became extinct only about 10,000 years ago, and its descendants, the true tigers, began to extend their range, moving southward in search of more suitable habitats as successive phases of the Ice Age made Northern Asia uninhabitable.

2. Today, deep in the snow of the Soviet Far East, 200 tigers still roam, and a few thousands of its relatives patrol surviving pocket of forest from India to Indonesia. Wherever, the tiger lived, it exercised a deep and lasting effect on the indigenous people, who traditionally revered it as God and protector of the forest and coexisted with it in an atmosphere of mutual harmony and respect.

3. But the western civilization has taken its toll on the tiger. Thousands were shot for sport, and much of their habitat has been destroyed to make way for the demands of industry and increasing populations. The tigers have now reached a crisis. It faces extinction if we do not recognize that recent conservation efforts have failed, and that the future of tiger lies in the hands of the people whose land it shares.

On the basis of your reading of the passage, choose the correct option:

Q. The true tigers, the descendants of the Sabre toothed tiger, moved southward for _____________

Solution:
QUESTION: 2

1. Somewhere in Siberia 40 million years ago the Sabre toothed tiger flourished. It became extinct only about 10,000 years ago, and its descendants, the true tigers, began to extend their range, moving southward in search of more suitable habitats as successive phases of the Ice Age made Northern Asia uninhabitable.

2. Today, deep in the snow of the Soviet Far East, 200 tigers still roam, and a few thousands of its relatives patrol surviving pocket of forest from India to Indonesia. Wherever, the tiger lived, it exercised a deep and lasting effect on the indigenous people, who traditionally revered it as God and protector of the forest and coexisted with it in an atmosphere of mutual harmony and respect.

3. But the western civilization has taken its toll on the tiger. Thousands were shot for sport, and much of their habitat has been destroyed to make way for the demands of industry and increasing populations. The tigers have now reached a crisis. It faces extinction if we do not recognize that recent conservation efforts have failed, and that the future of tiger lies in the hands of the people whose land it shares.

On the basis of your reading of the passage, choose the correct option:

Q. According to the writer, we find a few thousand tigers today ______________.

Solution:
QUESTION: 3

1. Somewhere in Siberia 40 million years ago the Sabre toothed tiger flourished. It became extinct only about 10,000 years ago, and its descendants, the true tigers, began to extend their range, moving southward in search of more suitable habitats as successive phases of the Ice Age made Northern Asia uninhabitable.

2. Today, deep in the snow of the Soviet Far East, 200 tigers still roam, and a few thousands of its relatives patrol surviving pocket of forest from India to Indonesia. Wherever, the tiger lived, it exercised a deep and lasting effect on the indigenous people, who traditionally revered it as God and protector of the forest and coexisted with it in an atmosphere of mutual harmony and respect.

3. But the western civilization has taken its toll on the tiger. Thousands were shot for sport, and much of their habitat has been destroyed to make way for the demands of industry and increasing populations. The tigers have now reached a crisis. It faces extinction if we do not recognize that recent conservation efforts have failed, and that the future of tiger lies in the hands of the people whose land it shares.

On the basis of your reading of the passage, choose the correct option:

Q. The indigenous people treat the tigers ______________.

Solution:
QUESTION: 4

1. Somewhere in Siberia 40 million years ago the Sabre toothed tiger flourished. It became extinct only about 10,000 years ago, and its descendants, the true tigers, began to extend their range, moving southward in search of more suitable habitats as successive phases of the Ice Age made Northern Asia uninhabitable.

2. Today, deep in the snow of the Soviet Far East, 200 tigers still roam, and a few thousands of its relatives patrol surviving pocket of forest from India to Indonesia. Wherever, the tiger lived, it exercised a deep and lasting effect on the indigenous people, who traditionally revered it as God and protector of the forest and coexisted with it in an atmosphere of mutual harmony and respect.

3. But the western civilization has taken its toll on the tiger. Thousands were shot for sport, and much of their habitat has been destroyed to make way for the demands of industry and increasing populations. The tigers have now reached a crisis. It faces extinction if we do not recognize that recent conservation efforts have failed, and that the future of tiger lies in the hands of the people whose land it shares.

On the basis of your reading of the passage, choose the correct option:

Q. According to the writer, the tigers have reached their extinction due to ______________.

Solution:
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code