Test: The Sentence


10 Questions MCQ Test English Class 8 | Test: The Sentence


Description
Attempt Test: The Sentence | 10 questions in 20 minutes | Mock test for Class 8 preparation | Free important questions MCQ to study English Class 8 for Class 8 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

For the sentence below, determine which type of sentence it is and which mark should be used.

Q. I can’t get over how beautiful she looks in her wedding dress_

Solution:

The message being given in this sentence is one that shows emotion or excitement over how she looks in her wedding dress. When expressing an emotion we need to use an exclamation point at the end of the sentence to show that emotion. That makes this sentence an exclamatory sentence so Answer (d) is the correct answer.

QUESTION: 2

For the sentence below, determine which type of sentence it is and which mark should be used.

Q. I actually won tickets for a five day cruise_

Solution:

The message being given in this sentence is one that shows emotion or excitement over having won tickets. When expressing an emotion we need to use an exclamation point at the end of the sentence to show that emotion. That makes this sentence an exclamatory sentence so Answer (d) is the correct answer.

QUESTION: 3

For the sentence below, determine which type of sentence it is and which mark should be used.

Q. Stop hitting your brother or I’ll pull the car over_

Solution:

The word “stop” is a verb and when used as the first word in a sentence it alerts you that a direction or command is being given. As imperative sentences give instructions or demands, we can easily determine that the correct answer to this question is Answer (b).

QUESTION: 4

For the sentence below, determine which type of sentence it is and which mark should be used.

Q.Why are some people taller than other people_

Solution:

When the word “why” is used as the first word in a sentence it alerts you that a question is going to be asked. Other words that will alert you that a question is being asked include “what”, “where”, “when”, “who”, “how”, “do” and “did” when they appear as the first word in a sentence. This sentence begins with “why” so that quickly alerts us to know that this sentence is an interrogative sentence. Answer (c) is the correct answer.

QUESTION: 5

For the sentence below, determine which type of sentence it is and which mark should be used.

Q. She squealed when a little puppy popped his head out of the basket_

Solution:

The message being given in this sentence is one that shows emotion or excitement over how she reacted when she saw the puppy’s head pop up out of the basket. When expressing an emotion we need to use an exclamation point at the end of the sentence to show that emotion. That makes this sentence an exclamatory sentence so Answer (d) is the correct answer.

QUESTION: 6

For the sentence below, determine which type of sentence it is and which mark should be used.

Q. Mr. Hendrickson is the new football coach_

Solution:

This sentence is making a simple statement about who the new football coach is. It is not asking a question. It is not giving us instruction. It is not expressing a strong emotion. It is, therefore, a simple declarative statement. The correct answer is Answer (a).

QUESTION: 7

For the sentence below, determine which type of sentence it is and which mark should be used.

Q. Can I have some money to go to the movies_

Solution:

When the word “can” is used as the first word in a sentence it alerts you that a question is going to be asked. Other words that will alert you that a question is being asked include “what”, “where”, “when”, “who”, “how”, “do” and “did” when they appear as the first word in a sentence. This sentence begins with “Can” so that quickly alerts us to know that this sentence is an interrogative sentence. Answer (c) is the correct answer.

QUESTION: 8

For the sentence below, determine which type of sentence it is and which mark should be used.

Q. I live in a red brick house_

Solution:

This sentence is making a simple statement about what kind of a house I live in. It is not asking a question. It is not giving us instruction. It is not expressing a strong emotion. It is, therefore, a simple declarative statement. The correct answer is Answer (a).

QUESTION: 9

For the sentence below, determine which type of sentence it is and which mark should be used.

Q. Clean up the mess you made in the kitchen before going to bed_

Solution:

In this sentence instructions are being given, i.e., “Clean up the mess you made in the kitchen.” A sentence that gives direction or a command is an imperative sentence. Therefore, Answer (b) is the correct sentence type.

QUESTION: 10

For the sentence below, determine which type of sentence it is and which mark should be used.

Q. Did you remember to lock the house up before your left_

Solution:

When the word “did” is used as the first word in a sentence it alerts you that a question is going to be asked. Other words that will alert you that a question is being asked include “what”, “where”, “when”, “who”, “why”, “how” and “do” when they appear as the first word in a sentence. This sentence begins with “did” so that quickly alerts us to know that this sentence is an interrogative sentence. Answer (c) is the correct answer.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code