Test: Inverter Delays


10 Questions MCQ Test VLSI System Design | Test: Inverter Delays


Description
This mock test of Test: Inverter Delays for Electrical Engineering (EE) helps you for every Electrical Engineering (EE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Electrical Engineering (EE) Test: Inverter Delays (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Inverter Delays quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Electrical Engineering (EE) students definitely take this Test: Inverter Delays exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Inverter Delays extra questions, long questions & short questions for Electrical Engineering (EE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The resistance value associated with Rp.u is

Solution:

 The resistance value associated with Rp.u. is 4Rs. Resistance is the measure of difficulty to pass an electric current through that material.

QUESTION: 2

The resistance value associated with Rp.d. is

Solution:

The resistance value associated with Rp.d. is 1Rs. This is the measure of difficulty to pass current through the pull-down device.

QUESTION: 3

The overall delay of nMOS inverter pair is

Solution:

 The overall delay of nMOS inverter pair is Ʈ+4Ʈ = 5Ʈ. This delay is the time taken for the input signal to get inverted and arrive at the output.

QUESTION: 4

 The inverter pair delay for inverters having 4:1 ratio is

Solution:

The inverter pair delay for inverters having 4:1 ratio is 5Ʈ. This measure of delay is for two inverters, in which the output of the first is given as the input for the second inverter.

QUESTION: 5

The assymetry of resistance value can be eliminated by

Solution:

The assymetry of resistance value can be eliminated by increasing the width of the p-device channel.

QUESTION: 6

The ratio of rise time to fall time can be equated to

Solution:

The ratio of rise time to fall time can be equated to βn/βp. Rise time is the time taken by a signal to change from a specified low value to a specified high value. Fall time is the time taken for the amplitude of a pulse to decrease from a specified value to another specified value.

QUESTION: 7

The value µn is equal to

Solution:

The value of µn = 2.5 µp. This shows that µn value is greater than that of the µp.

QUESTION: 8

Which quantity is slower?

Solution:

Rise time is slower by a factor of 2.5 than fall time.

QUESTION: 9

 Condition for achieving symmetrical operation is

Solution:

The condition for achieving symmetrical operation is Wp = 2.5 Wn.

QUESTION: 10

 Rise time and fall time is _____ to load capacitance CL

Solution:

 Rise time and fall time is directly proportional to load capacitance CL.

Related tests