Description

This mock test of TCS Aptitude Paper 1 for Quant helps you for every Quant entrance exam.
This contains 30 Multiple Choice Questions for Quant TCS Aptitude Paper 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank.
The solved questions answers in this TCS Aptitude Paper 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Quant
students definitely take this TCS Aptitude Paper 1 exercise for a better result in the exam. You can find other TCS Aptitude Paper 1 extra questions,
long questions & short questions for Quant on EduRev as well by searching above.

QUESTION: 1

There are two water tanks A and B, A is much smaller than B. While water fills at the rate of 1 liter every hour in A, it gets filled up like, 10, 20, 40,80, 160..in tank B. 1/8 th of the tank B is filled in 22 hours. What is the time to fill the tank fully?

Solution:

*Tank B is filled in geometric progression, so after 22 hrs water in tank will be = 10 * 2^21 = x/8 *

*where x = volume of tank x = 10 * 2^24 thus by geometric progression we get that n-1 = 24 *

*so n = 25, hence time required is 25 hrs.*

QUESTION: 2

A sheet of paper has statements numbered from 1 to 70. For all values of n from 1 to 70. Statement n says At least n of the statements on this sheet are false. Which statements are true and which are false?

Solution:

*Note: For this type of Questions, follow this:*

*--At least- Ist half are true, Last half are false*

*--Exactly- Last second one is true or (N-1)th Statement is true*

*--Almost- All are true.*

* Aliter : *

*Suppose the first 35 statements are true!*

*Statement 1: At least 1 statement is false [TRUE]*

*Statement 2: At least 2 statements are false [TRUE]*

*...*

*Statement 35: At least 35 statements are false [TRUE]*

*--------------------------------------------------------------------*

*Statement 36: At least 36 statements are false [FALSE]*

*..*

*Statement 40: At least 40 statements are false [FALSE]*

*-------------------------------------------------------------------*

*AT LEAST puts the minimum tag or the floor tag on the statements*

*So, if the first 35 statements are true and the rest are false, everything fits into place! *

QUESTION: 3

Unnecessary data. A lady has fine gloves and hats in her closet- 18 blue- 32 red , 10 white , 25 yellow, 55 purple, 30 orange. The lights are out and it is totally dark in spite of the darkness. She can make out the difference between a hat and a glove. She takes out an item out of the closet only if she is sure that if it is a glove. How many gloves must she take out to make sure she has a pair of each color of blue, red, yellow?

Solution:

Note: For this type of questions:

Bigger+Middle+1 (Suppose 18, 32, 25 =32+25+1), If you do not find answer in options, choose the one closer those the answer you got.

*Answer can only contain numeric values

QUESTION: 4

The IT giant Tirnop has recently crossed a head count of 150000 and earnings of $7 billion. As one of the forerunners in the technology front, Tirnop continues to lead the way in products and services in India. At Tirnop, all programmers are equal in every respect. They receive identical salaries and also write code at the same rate. Suppose 12 such programmers take 12 minutes to write 12 lines of code in total. How long will it take 72 programmers to write 72 lines of code in total?

Solution:

12 prog 12 line 12 min

1 prog 12 line 12*12

1 1 12*12/12

72 1 12*12/(12*72)

72 72 12*12*72/(12*72)

QUESTION: 5

12 people {a1, a2, a12} meet and shake hands in a circular fashion. In other words, there are totally 36 handshakes involving the pairs, {a1, a2}, {a2, a3}, {a11, a12}, {a12, a1}. Then size of the smallest set of people such that the rest have shaken hands with at least one person in the set is

Solution:

*12 x 11 / 2 = 66 Handshake*

QUESTION: 6

10 suspects are rounded by the police and questioned about a bank robbery. Only one of them is guilty. The suspects are made to stand in a line and each person declares that the person next to him on his right is guilty. The rightmost person is not questioned. Which of the following possibilities are true?

A. All suspects are lying.

B. leftmost suspect is innocent.

C. leftmost suspect is guilty

Solution:

*Here leftmost person is lying since there is nobody to his right!-U have to visualise the rightside of the person and not yours!*

*Ans is c . Here leftmost person is lying since there is nobody to his right!-*

*you have to visualise the rightside of the person and not yours!*

*< 1< 2< 3< 4< 5< 6< 7< 8< 9< 10 this is there right side they are facing u..10th right most of you not questioned left most of u is 1 he is guilty as he is saying that the person to his right is guilty but there is no one to his right and first statement is false as 2 is not lying as 1(left most of u) is guilty as 1 is guity then not innocent so neither of them *

QUESTION: 7

How many four digit numbers can be formed using the digits 1, 2, 3, 4, 5 (but with repetition) that are divisible by 4? Can you help Alok find the answer?

Solution:

*1= 5^4-1=125, n= no of digits*

*--- --- 1 2*

*--- --- 2 4*

*--- --- 3 2*

*--- --- 4 4*

*--- --- 5 2*

*The first two digits in the place can be filled in 5 x 5 ways.*

*So there are totally 25 x 5 = 125 ways*

QUESTION: 8

The age of the two friends were in the ration of 6:5.If the sum of their ages is 66.Then after how many years their ratio will become 7:6?

Solution:

*Let the age of two friends be 6x and 5x*

*Sum of their ages 66 => 6x + 5x = 66 => 11x = 66 => x=6*

*The ages will be 36 and 30*

* (36+k)/(30+k) = 7/6 => 36 x 6 + 6k = 210 + 7k*

*216 + 6k = 210 + 7k => 6 = k*

*After 6 years their ages will be in the ratio 7:6*

QUESTION: 9

The age of the two friends were in the ratio of 2:3.If the sum of their ages is 55.Then after how many years their ratio will become 4:5?

Solution:

*Let the age be the friends be 2x and 3x. Sum of their ages = 55*

*2x + 3x = 55 => 5x=55 => x=11*

*Their ages are 22 and 33*

*After k years both of them will be 22+k and 33+k years old*

*Ratio of their age at that time will me 4:5*

*(22+k)/(33+k)=4/5**5(22+k)=4(33+4) => 110 + 5k = 132+4k**K=132-110 = 22*

QUESTION: 10

A volume of 10936 l water is in a container of sphere.How many semisphere of volume 4l each will be required to transfer all the water into the small semispheres?

Solution:

QUESTION: 11

A person is manufacturing a house. He bought 20 ropes of wire which has a density of 300 Kg/m3.The height of the building to be constructed is 40 m. If the capacity of the current passed in the wire is 20 A and the voltage capacity is 80 Volts.Then what will be the opposing force to the current if the wire is used ?

Solution:

*by ohms law *

*v = ir *

*so r = v/i *

*so r = 80/20 = 4 *

QUESTION: 12

A horse chases a pony 2 hours after the pony runs. Horse takes 3 hours to reach the pony. If the average speed of the horse is 81Kmph.Then what is the average speed of the pony?

Solution:

*Horse covers = 81*3 = 243 kms*

*So ponys speed = 243/(2+3) = 243/5 = 48.6*

QUESTION: 13

The difference between two no is 9 and the product of the two is 14.What is the square of their sum?

Solution:

*One number be x and other y, then x - y = 9*

*(x - y)2 = 81*

*x2 + y2 = 81 + 2xy = 109*

*(x+y)2 = x2 + y2 + 2xy = 109 + 28 = 137*

*So answer is 137*

QUESTION: 14

On planet korba, a solar blast has melted the ice caps on its equator. 9 years after the ice melts, tiny planetoids called echina start growing on the rocks. Echina grows in the form of circle, and the relationship between the diameter of this circle and the age of echina is given by the formula d = 4*v (t-9) for t = 9 where d represents the diameter in mm and t the number of years since the solar blast.Jagan recorded the radius of some echina at a particular spot as 7mm. How many years back did the solar blast occur?

Solution:

**The correct option is Option A.**

r = 7

d = 14

Also, d =4 × (t-9)

So, 14 = 4t - 36

t = 12.25

Now, the plant starts growing after 9 years of blast.

So, 12.25 + 9 = 21.25

QUESTION: 15

A man goes 50Km north , then turned left walked 40Km, then turned right ? In which direction he is?

Solution:

*Left and right consecutive movement nullified the change in direction. So, he is in the direction he started with. *

QUESTION: 16

In T. Nagar the building were numbered from 1 to 100.Then how many 6s will be present in the numbers?

Solution:

QUESTION: 17

Ferrari S.P.A is an Italian sports car manufacturer based in Maranello, Italy. Founded by Enzo Ferrari in 1928 as Scuderia Ferrari, the company sponsored drivers and manufactured race cars before moving into production of street-legal vehicles in 1947 as Ferrari S.P.A. Throughout its history, the company has been noted for its continued participation in racing, especially in Formula One where it has employed great success .Rohit once bought a Ferrari. It could go 4 times as fast as Mohans old Mercedes. If the speed of Mohans Mercedes is 35 km/hr and the distance traveled by the Ferrari is 490 km, find the total time taken for Rohit to drive that distance.

Solution:

*Mohans speed = 35 Km/hr*

*Rohit speed = 4 x Mohan speed = 4 x 35 = 140 Kmph*

*Time taken =Distance / Speed = 490 / 140 = 49/14 = 7/2*

QUESTION: 18

A man goes north 37km. turns left goes 2km.turns right goes 17km.turns right goes 2km. find distance b/w starting ending point.

Solution:

*Distance between the starting and end point is 37 + 17 = 54*

QUESTION: 19

If there are 30 cans out of them one is poisoned if a person tastes very little he will die within 14 hours so if there are mice to test and 24 hours to test, how many mices are required to find the poisoned can?

Solution:

*Have 6 mice for testing,*

*Give each mice contents from 5 cans each*

*5 5 5 5 5 5*

*After 14 hours, one of the mice will die*

*So, we will know which 5 cans must have the poison*

*Then , take the contents of these 5 cans and give to the remaining 5 mice each.*

*We will know in due time which can is poisoned*

*5C1+5C2+5C3+5C4 = 5 + 10 + 10 + 5 = 30*

QUESTION: 20

If a and b are mixed in 3:5 ration and b and c are mixed in 8:5 ration if the final mixture is 35 liters, find the amount of b?

Solution:

*a: b = 3:5*

*b: c = 8: 5*

*a:b:c = 24 : 40 : 25 and total is 24+40+25 = 89 *

*(40/89) x 35 = 15.73*

QUESTION: 21

It is the class with the seating arrangement in 4 rows and 8 columns. When the teacher says start the girl who is sitting in first row and first column will say 1, then the next girl sitting behind her will say 4, the next girl sitting behind that girl will say 7, in a particular order each girl is telling a number, the following girls told 10, 13 next turn is yours what u will say?

Solution:

QUESTION: 22

It is dark in my bedroom and I want to get two socks of the same color from my drawer, which contains 24 red and 24 blue socks. How many socks do I have to take from the drawer to get at least two socks of the same color?

Solution:

*The Answer is 25. First he will select 24 in that the maximum chance is all are redm so if we take one more socks, it has to be the other color. Hence, the answer is 24 + 1 = 25*

QUESTION: 23

If the Valentines Day in 2005 falls on Monday, then on which day will the Valentines Day fall on 2010?

Solution:

*FEB. 14, 2005 IS A MONDAY*

*From Feb. 14, 2005 to Feb. 14 2006, there will be 365 days which means one odd day. *

*So, FEB. 14, 2006 WILL BE A TUESDAY*

*From Feb. 14, 2006 to Feb. 14 2007, there will be 365 days which means one odd day. *

*So, FEB. 14, 2007 WILL BE A WEDNESDAY *

*From Feb. 14, 2007 to Feb. 14 2008, there will be 365 days which means one odd day. *

*So, FEB. 14, 2008 WILL BE A THURSDAY *

*From Feb. 14, 2008 to Feb. 14 2009, there will be 366 days*

*- add one more odd day for Feb.29. Total is 2 odd days. *

*So FEB. 14, 2009 WILL BE A SATURDAY*

*From Feb. 14, 2009 to Feb. 14 2010, there will be 365 days*

*one odd day . *

*So FEB. 14, 2010 WILL BE A SUNDAY*

QUESTION: 24

An athlete decides to run the same distance in 1/4th less time that she usually took. By how much percent will she have to increase her average speed?

Solution:

*(3/4)t=1*

*t=4/3=1+1/3*

*She will have to increase her speed by 33.333% to run the same distance in 3/4s of the time..*

QUESTION: 25

In a building there are 5 rooms. Each having a equal area .The length of the room is 4m and bread ht is 5 m.The height of the rooms are 2m.If 17 bricks are needed to make a square meter then how many bricks are needed to make the floor of a particular room?

Solution:

*Dimensions = 4 x 5 x 2*

*TSA = 2 (4 x 5 + 5 x 2 + 4 x 2) = 2(20+10+8)=2x38 = 76 sq m*

*So bricks required = 76 x 17 = 1292*

*For 5 rooms 1292 x5 = 6460*

QUESTION: 26

One man want to build a wall .The length and breadth of the wall are 20 and 30 respectively. He need 35 bricks for one square centimeter then how many bricks he need?

Solution:

*Area = 20 x 30 = 600 cm ^{2}*

* Bricks = 600 x 35 = 21000*

QUESTION: 27

In a hotel we can order two types of varieties,but we can make 6 more varieties in home.One can choose the four varieties with two from hotel as must.Find how many ways one can order.

Solution:

*No of ways of selecting 2 from hotel (6 choices) = 6C2*

*And from home (2 choices) = 2C2 *

*2C2 x 6C2 = 1 x 15 = 15 ways*

QUESTION: 28

If a pipe can fill the tank within 6hrs. But due to leak it takes 30 min more.Now the tank is full then how much time will it take to empty the tank throught the leak.?

Solution:

*Let the capacity of the tank be 6 litre.*

*Then time to fill this tank is 6 hour ,when there is no leakage .*

*so in 1 hour it fills 1 litre.*

*when leakage is there then it takes 6.5 hour to fill 6 litre *

*so in 1 hour it fills 6/6.5 litre.*

*Time to vacate will be 1-(6/6.5) = 1/13 litre in 1 hour*

*time to vacate 1 litre will be 13 hour.*

*For 6 litre it will be 13*6 =78 *

QUESTION: 29

The bacteria has the probability of split into 3 and probability to die is 1/3rd of the total bacteria.Let the probability is P. Some of them survived with probability 1/5.Then which among the following relation is true?

Solution:

*Probability for the bacteria to be dying = 1/3*

*Hence probability of survival = 1/5*

*if they survive, they will be split into 3 more bacteria hence, p = (1/3) + (3* 1/5)*

QUESTION: 30

There is a bacteria which has the probability of die 1/3 of its total number or it may tripled. Find out the probability

Solution:

*Probability of bacteria to die is 1/3*

*or its get tripled, hence the probability of getting tripled is (2/3)*p*p*p that is (2/3)*p^3*

*so both the probability combined as P=1/3+(2/3*p^3)*

### TCS Mock Paper (Quantitative Ability)

Doc | 4 Pages

### Pattern Company : TCS, Chennai Date : 7th

Doc | 12 Pages

- TCS Aptitude Paper 1
Test | 30 questions | 60 min

- TCS Aptitude Paper 6
Test | 25 questions | 50 min

- TCS Aptitude Paper 4
Test | 70 questions | 140 min

- TCS Aptitude Paper 3
Test | 20 questions | 40 min

- TCS Aptitude Paper 2
Test | 35 questions | 70 min