TCS Aptitude Paper 5


20 Questions MCQ Test Placement Papers - Technical & HR Questions | TCS Aptitude Paper 5


Description
This mock test of TCS Aptitude Paper 5 for Quant helps you for every Quant entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Quant TCS Aptitude Paper 5 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this TCS Aptitude Paper 5 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Quant students definitely take this TCS Aptitude Paper 5 exercise for a better result in the exam. You can find other TCS Aptitude Paper 5 extra questions, long questions & short questions for Quant on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In Madras, temperature at noon varies according to -t^2/2 + 8t + 3, where t is elapsed time. Find how much temperature more or less in 4 pm to 9pm.

Solution:

In equation  first put t=9,

we will get 34.5...........................(1)

now put t=4,

we will get 27..............................(2)

so ans=34.5-27

=7.5

QUESTION: 2

A person had to multiply two numbers. Instead of multiplying by 35, he multiplied by 53 and the product went up by 540. What was the raised product?

Solution:

x*53-x*35=540=> x=30 therefore, 53*30=1590

QUESTION: 3

How many positive integer solutions does the equation 2x+3y = 100 have?

Solution:

There is a simple way to answer this kind of Q s given 2x+3y=100, take l.c.m of x co-eff and y co-eff i.e. l.c.m of 2,3 ==6 then divide 100 with 6 , which turns out 16 hence answer is 16 short cut formula--- constant / (l.cm of x co-eff and y co-eff)

QUESTION: 4

The total expense of a boarding house are partly fixed and partly variable with the number of boarders. The charge is Rs.70 per head when there are 25 boarders and Rs.60 when there are 50 boarders. Find the charge per head when there are 100 boarders.

Solution:

Let a = fixed cost and k = variable cost and n = number of boarders

total cost when 25 boarders c = 25*70 = 1750 i.e. 1750 = a + 25k

total cost when 50 boarders c = 50*60 = 3000 i.e. 3000 = a + 50k

solving above 2 eqns, 3000-1750 = 25k i.e. 1250 = 25k i.e. k = 50

therefore, substituting this value of k in either of above 2 eqns we get

a = 500 (a = 3000-50*50 = 500 or a = 1750 - 25*50 = 500)

so total cost when 100 boarders = c = a + 100k = 500 + 100*50 = 5500

so cost per head = 5500/100 = 55

QUESTION: 5

Amal bought 5 pens, 7 pencils and 4 erasers. Rajan bought 6 pens, 8 erasers and 14 pencils for an amount which was half more than what Amal had paid. What % of the total amount paid by Amal was paid for pens?

Solution:

Let, 5 pens + 7 pencils + 4  erasers = x  rupees

so 10 pens  + 14 pencils + 8 erasers = 2*x rupees

also mentioned, 6 pens + 14 pencils + 8 erasers = 1.5*x rupees

so (10-6) = 4 pens = (2-1.5)x rupees

so 4 pens = 0.5 x rupees => 8 pens = x rupees

so 5 pens = 5x/8 rupees  = 5/8 of total (note x rupees is total amt paid byamal)

i.e 5/8 = 500/8% = 62.5% is the answer

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 6

lost Rs.68 in two races. My second race loss is Rs.6 more than the first race. My friend lost Rs.4 more than me in the second race. What is the amount lost by my friend in the second race?


Solution:

x + x+6 = rs 68

2x + 6 = 68

2x = 68-6

2x = 62

x=31

x is the amt lost in I race

x+ 6 = 31+6=37 is lost in second race

then my friend lost 37 + 4 = 41 Rs

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 7

(1-1/6) (1-1/7).... (1- (1/ (n+4))) (1-(1/ (n+5))) = ?


Solution:

leaving the first numerator and last denominater, all the numerator and denominater will cancelled out one another.

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 8

A face of the clock is divided into three parts. First part hours total is equal to the sum of the second and third part. What is the total of hours in the bigger part?


Solution:

the clock normally has 12 hr

three parts x,y,z

x+y+z=12

x=y+z

2x=12

x=6

so the largest part is 6 hrs

QUESTION: 9

Low temperature at the night in a city is 1/3 more than 1/2 hinge as higher temperature in a day. Sum of the low temp and high temp is 100 c. then what is the low temp.

Solution:
*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 10

2 oranges,3 bananas and 4 apples cost Rs.15. 3 oranges 2 bananas 1 apple costs Rs 10. what is the cost of 3 oranges, 3 bananas and 3 apples


Solution:
*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 11

A shopkeeper bought a watch for Rs.400 and sold it for Rs.500.What is his profit percentage?


Solution:
QUESTION: 12

Bhanu spends 30% of his income on petrol on scooter. ? of the remaining on house rent and the balance on food. If he spends Rs.300 on petrol then what is the expenditure on house rent?

Solution:
QUESTION: 13

A sporting goods store ordered an equal number of white and yellow balls. The tennis ball company delivered 45 extra white balls, making the ratio of white balls to yellow balls 1/5 : 1/6. How many white tennis balls did the store originally order for?

Solution:
*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 14

Ram buys a cycle for 31 dollars and given a cheque of amount 35 dollars. Shop Keeper exchanged the cheque with his neighbor and gave change to Ram. After 2 days, it is known that cheque is bounced. Shop keeper paid the amount to his neighbor. The cost price of cycle is 19 dollars. What is the profit/loss for shop keeper?


Solution:

(cost price + change given).

QUESTION: 15

Metal strip of width x cm. 2 metal strips are placed one over the other, then the combine length of 2 strips is y. If z strips are placed in that manner. What is the final width of that arrangement?


Solution:
*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 16

A game is played between 2 players and one player is declared as winner. All the winners from first round are played in second round. All the winners from second round are played in third round and so on. If 8 rounds are played to declare only one player as winner, how many players are played in first round


Solution:
QUESTION: 17

There are 3 boys A, B, C and 2 Girls D, E. D always sit right to A. Girls never sit in extreme positions and in the middle position. C always sits in the extreme positions. Who is sitting immediate right to E?

Solution:
QUESTION: 18

49 members attended the party. In that 22 are males, 17 are females. The shake hands between males, females, male and female. Total 12 people given shake hands. How many such kinds of such shake hands are possible?

Solution:
QUESTION: 19

Entry ticket to an exhibition ranges from 1p to 31p. You need to provide exact change at the counter. You have 31p coin. In how many parts will u divide 31p so that u will provide the exact change required and carry as less coins as possible?

Solution:
*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 20

There are 2 friends Peter and Paul. Peter age is twice as old as Paul when peter was as old as Paul is now. Sum of the present ages of Peter and Paul is 35.What is the present age of Peter?


Solution:

Related tests