Agricultural Schemes, Marketing And Institutions - 1


20 Questions MCQ Test Economy Traditional for UPSC (Civil Services) Prelims | Agricultural Schemes, Marketing And Institutions - 1


Description
This mock test of Agricultural Schemes, Marketing And Institutions - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Agricultural Schemes, Marketing And Institutions - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Agricultural Schemes, Marketing And Institutions - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Agricultural Schemes, Marketing And Institutions - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Agricultural Schemes, Marketing And Institutions - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Consider the following statements and identify the right ones.
i. National Mission for Sustainable Agriculture has been conceptualized to recognize the challenge of climate change to Indian agriculture.
ii. It is one of the eight missions under the NAPCC.

Solution:

National Mission for Sustainable Agriculture is one of the eight missions under National Action Plan on Climate Change.

QUESTION: 2

Consider the following statements and identify the right ones.
i. The National Mission on Micro Irrigation is a centrally sponsored scheme.
ii. It enhances water-use efficiency by adopting different irrigation methods.

Solution:

The NMMI was launched in 2010. Drip irrigation and sprinkler irrigation systems are to be used for horticulture and agricultural crops.

QUESTION: 3

Consider the following statements and identify the right ones.
i. The National Mission for Sustainable Agriculture has 10 key dimensions to promote sustainable agricultural practices.
ii. It emphasizes the need to harness traditional knowledge for in-situ conservation of genetic resources.

Solution:

National Mission for Sustainable Agriculture has been conceptualized to recognize the challenge of climate change to Indian agriculture.

QUESTION: 4

Consider the following statements and identify the right ones.
i. The Accelerated Irrigation Benefit Programme has been initiated to provide assistance for completing incomplete irrigation projects.
ii. They have to be approved by the Planning Commission to avail the benefit.

Solution:

The Government of India initiated this scheme in 1996 to provide assistance to irrigation schemes.

QUESTION: 5

 Consider the following statements and identify the right ones.
i. The National Food Security Mission aims to increase production through area expansion.
ii. This programme was launched to enhance the production of rice, wheat and pulses.

Solution:

National Food Security Mission was launched in 2007 to increase the production to a certain level within the time frame.

QUESTION: 6

Which of the following is a new sub-scheme under the Rashtriya Krishi Vikas Yojana?

Solution:

The Rashtriya Krishi Vikas Yojana of 2011-12 has 9 new sub-schemes under it.

QUESTION: 7

Which of the following is a new sub-scheme under the Rashtriya Krishi Vikas Yojana?

Solution:

The Rashtriya Krishi Vikas Yojana of 2011-12 has 9 new sub-schemes under it.

QUESTION: 8

Which of the following is an area of focus under RKVY?

Solution:

The Rashtriya Krishi Vikas Yojana was launched in 2007-08.

QUESTION: 9

Which of the following is not an area of focus under RKVY?

Solution:

The Rashtriya Krishi Vikas Yojana was launched in 2007-08. Strengthening infrastructure to promote extension services is also an area of focus under RKVY.

QUESTION: 10

Consider the following statements and identify the right ones.
i. Implementation of National Mission on Saffron is one of the new initiative introduced in 2010-11
ii. It extends green revolution to eastern regions
 

Solution:

It extends green revolution to eastern regions like Assam, Bihar, Jharkhand, Orissa, Chhatisgarh, Eastern UP and West Bengal.

QUESTION: 11

Consider the following statements and identify the right ones.
i. The ISOPOM was introduced in 2004.
ii. Under this scheme, crop diversification is possible as states are given flexibility in implementation.

Solution:

The ISOPOM scheme is being implemented in 14 states for oilseeds,10 states for oil palm and 15 states for maize.

QUESTION: 12

Which of the following state is/are included under the Oil Palm Development Programme under ISOPOM ?

Solution:

It is implemented in other states like Karnataka, Goa, Kerala, Assam and Mizoram.

QUESTION: 13

Which of the following state is not included under the Maize Development Programme?

Solution:

It is under implementation in 15 states like Andhra Pradesh, Maharashtra, Orissa, Punjab etc.

QUESTION: 14

Consider the following statements and identify the right ones.
i. The Ministry of Agriculture implements the National Horticulture Mission
ii. All the states are covered under the NHM

Solution:

NHM do not cover the North-eastern states, Sikkim, Himachal Pradesh, J&K and Uttarakhand.

QUESTION: 15

Consider the following statements and identify the right ones.
i. The Ministry of Agriculture implements the National Bamboo Mission
ii. The mission adopts regionally differentiated strategy for the holistic growth of bamboo sector.

Solution:

The mission also takes steps to strengthen marketing of bamboo products.

QUESTION: 16

Consider the following statements and identify the right ones.
i. The Agricultural Price Policy aims at providing assured price to the farmers.
ii. It aims at inducing farmers to bring in their surplus produce to the market.

Solution:

It also aims at protecting consumers from the rising prices of food grains.

QUESTION: 17

Who recommends the MSP and issue prices?

Solution:

CACP was set up in 1985 and recommends for MSP, issue prices as well as procurement prices.

QUESTION: 18

Consider the following statements and identify the right ones.
i. The Antyodaya Anna Yojana provides food security to the poorest families
ii. It includes a new category other than BPL and APL in the PDS

Solution:

Under this scheme, the identified families are entitled to get wheat at 2 rupees per kg and rice for 3 rupees per kg.

QUESTION: 19

 Consider the following statements and identify the right ones.
i. The Kisan Credit Scheme was launched in 2015
ii. The scheme provides adequate and timely credit support to the farmers for their cultivation needs.

Solution:

The Kisan Credit Scheme was launched in 1998. It has become a successful mechanism to provide credit to farmers.

QUESTION: 20

Which of the following is the implementing agency for National Agricultural Insurance Scheme?

Solution:

This scheme was introduced in 1999 for the first time.