Agricultural Schemes, Marketing And Institutions - 2


20 Questions MCQ Test Economy Traditional for UPSC (Civil Services) Prelims | Agricultural Schemes, Marketing And Institutions - 2


Description
This mock test of Agricultural Schemes, Marketing And Institutions - 2 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Agricultural Schemes, Marketing And Institutions - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Agricultural Schemes, Marketing And Institutions - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Agricultural Schemes, Marketing And Institutions - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Agricultural Schemes, Marketing And Institutions - 2 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Consider the following statements and identify the right ones.i. The ISOPOM was introduced in 2004.ii. Under this scheme, crop diversification is possible as states are given flexibility in implementation.

Solution:

The ISOPOM scheme is being implemented in 14 states for oilseeds,10 states for oil palm and 15 states for maize.

QUESTION: 2

Which of the following state is/are included under the Oil Palm Development Programme under ISOPOM ?

Solution:

It is implemented in other states like Karnataka, Goa, Kerala, Assam and Mizoram.

QUESTION: 3

Which of the following state is not included under the Maize Development Programme?

Solution:

It is under implementation in 15 states like Andhra Pradesh, Maharashtra, Orissa, Punjab etc.

QUESTION: 4

Consider the following statements and identify the right ones.
i. The Ministry of Agriculture implements the National Horticulture Mission
ii.All the states are covered under the NHM

Solution:

NHM do not cover the North-eastern states, Sikkim, Himachal Pradesh, J&K and Uttarakhand.

QUESTION: 5

 Consider the following statements and identify the right ones.
i. The Ministry of Agriculture implements the National Bamboo Mission
ii. The mission adopts regionally differentiated strategy for the holistic growth of bamboo sector.

Solution:

The mission also takes steps to strengthen marketing of bamboo products.

QUESTION: 6

Consider the following statements and identify the right ones.
i. The Agricultural Price Policy aims at providing assured price to the farmers.
ii. It aims at inducing farmers to bring in their surplus produce to the market.

Solution:

It also aims at protecting consumers from the rising prices of food grains.

QUESTION: 7

Who recommends the MSP and issue prices?

Solution:

CACP was set up in 1985 and recommends for MSP, issue prices as well as procurement prices.

QUESTION: 8

Consider the following statements and identify the right ones.
i. The Antyodaya Anna Yojana provides food security to the poorest families
ii. It includes a new category other than BPL and APL in the PDS

Solution:

Under this scheme, the identified families are entitled to get wheat at 2 rupees per kg and rice for 3 rupees per kg.

QUESTION: 9

Consider the following statements and identify the right ones.
i. The Kisan Credit Scheme was launched in 2015
ii. The scheme provides adequate and timely credit support to the farmers for their cultivation needs.

Solution:

The Kisan Credit Scheme was launched in 1998. It has become a successful mechanism to provide credit to farmers.

QUESTION: 10

 Which of the following is the implementing agency for National Agricultural Insurance Scheme?

Solution:

This scheme was introduced in 1999 for the first time.

QUESTION: 11

Consider the following statements and identify the right ones.
i. The NAIS protects farmers from crop losses due to natural calamities
ii. The scheme is available only to farmers with small land holdings

Solution:

The scheme is available to all farmers irrespective of the size of the land holding.

QUESTION: 12

 Consider the following statements and identify the right ones.
i. The NAIS operates on the basis of area approach
ii. It covers only the food crops

Solution:

It covers all food crops, oil seeds and annual horticultural crops.

QUESTION: 13

 Consider the following statements and identify the right ones.
i. NABARD was set up by an act of Parliament in 1982
ii. It facilitates credit for agriculture only

Solution:

NABARD facilitates credit for agriculture as well as to promote rural development and infrastructure.

QUESTION: 14

Consider the following statements and identify the right ones.
i. NABARD provides consultancy service.
ii. NABARD supervises rural financial institutions

Solution:

NABARD supervises institutions like Regional Rural banks and Cooperative banks etc.

QUESTION: 15

Which of the following is a function of NABARD?

Solution:

NABARD was set up by an act of Parliament in 1982. It facilitates credit for agriculture as well as to promote rural development and infrastructure.

QUESTION: 16

Consider the following statements and identify the right ones.
i. The Industrial Policy of 1948 was the first industrial policy statement by the Government
ii. It gave leading role to the private sector

Solution:

It gave leading role to the public sector as there were limited resources of private sector at that time.

QUESTION: 17

Consider the following statements and identify the right ones.
i. As per the 1948 policy, six industries were under the mixed sector
ii. New units could be set up by the private sector

Solution:

Only public sector could set up new units. The existing private ones were allowed for 10 years.

QUESTION: 18

Which of the following was not an objective of the 1956 industrial policy?

Solution:

The 1956 policy also classified industries into public sector, private and mixed sector.

QUESTION: 19

 Consider the following statements and identify the right ones.
i. The 1980 industrial policy emphasized "economic federalism"
ii. Liberal license policies were advocated for agro-based industries

Solution:

The main objective aimed at expanding production capacity and increasing the growth of industrial production.

QUESTION: 20

Consider the following statements and identify the right ones.
i. The 1991 industrial reforms exempted all industries from compulsory licensing
ii. There are six industries under compulsory licensing today

Solution:

The 1991 industrial reforms exempted all industries from compulsory licensing except 18 industries.