Banking Sector - Inflation And RBI - 1


15 Questions MCQ Test Economy Traditional for UPSC (Civil Services) Prelims | Banking Sector - Inflation And RBI - 1


Description
This mock test of Banking Sector - Inflation And RBI - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for UPSC Banking Sector - Inflation And RBI - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Banking Sector - Inflation And RBI - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Banking Sector - Inflation And RBI - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Banking Sector - Inflation And RBI - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following is NOT one of the main functions of the Reserve Bank of India?

Solution:

TAX system is controlled and supervised by the central and state governments

QUESTION: 2

 Arrange the following according to their increasing order of ‘liquidity’:
1. Saving deposits with the banks. 
2. Currency and coins with the public. 
3. Demand deposits with the banks. 
4. Term deposits with the banks. 
Select the correct answer using the code given below: 

Solution:

Term deposits are have least liquidity followed by savings. Currency and coins deposits are most liquid.

QUESTION: 3

Consider the following statements regarding ‘Marginal Cost of funds based Lending Rate’ (MCLR):
1. It aims to improve the transmission of policy rates into the lending rates of banks. 
2. It helps the banks to become more competitive and enhance their long run value. 
3. It ensures availability of bank loans at interest rates which are fair to the borrowers as well as the banks. 
4. It aims to improve transparency in the methodology followed by banks for determining interest rates. 
Which of the statements given above is/are CORRECT?

Solution:

MCLR was brought in to change the base rate regime. It is the minimum rate below which a bank cannot lend to anyone. It improves transparency to a large extent over the base rate regime

QUESTION: 4

The establishment of payment banks is being allowed in India to promote financial inclusion. Which of the following statements is/are correct in this context? 
1. Mobile telephone companies and supermarket chains that are owned and controlled by residents are eligible to be promoters of payment banks
2. Payment banks can issue both credit cards and debit cards 
3. Payment banks cannot undertake lending activities 
Select the CORRECT answer using the code given below:

Solution:

They cannot issue credit cards. Also, they cannot offer fixed deposits and recurring deposits

QUESTION: 5

Consider the following statements: 
1. White Label ATMs are owned and operated by the bank 
2. Green Label ATMs are used for agricultural transactions 
3. Brown Label ATMs are owned and operated by a non-banking entity 
Which of the statements given above is/are correct?

Solution:

-On Site ATM - ATMs Inside the Bank

-Off site ATM - ATM outside the bank premises but is located at other places, such as shopping centres, airports, railways station and petrol stations.

-White Label ATM - ATM Provided by NBFC (Non Banking Financial Company)

-Green Label ATM - ATM Provided for Agricultural Transaction

-Orange Label ATM - ATM Provided for Share Transactions

-Yellow Label ATM - ATM provided for E-commerce

-Pink Label ATM - ATM for women banking

-Brown Label ATM - ATM are those Automated Teller Machines where hardware and the lease of the ATM machine is owned by a service provider but cash management and connectivity to banking networks is provided by a sponsor bank .

QUESTION: 6

Consider the following statements about Regional Rural Banks (RRBs): 
1. Their share capital is sponsored by the RBI, Govt. of India and the Scheduled Commercial Banks. 
2. Their main objective is to increase institutional credit for the rural and agricultural sector. 
3. They are required to fulfill the Priority Sector Lending norms. 
Which of the statements given above is/are CORRECT?

Solution:

Correct Answer :- b

Explanation :- The main objective of regional rural banks in India is to advance credit and other facilities, especially to small and marginal farmers, agricultural labourers, artisans and small entrepreneurs in order to develop agriculture, trade, commerce, industry and other usual productive activities.

RRBs are required to achieve a target of 60 per cent of their outstanding advances for priority sector lending of which at least 25 percent (i.e. 15 percent of the total advances) should be advanced to weaker sections of the society.

QUESTION: 7

Consider the following statements regarding Small Finance Banks: 
1. They shall primarily undertake basic banking activities of accepting deposits and lending to small farmers and small businesses. 
2. They are not subjected to the prudential norms and RBI regulations that apply to existing commercial banks, including maintenance of CRR and SLR. 
Which of the statements given above is/are CORRECT?

Solution:

They are subjected to the rbi regulations and prudential norms. CRR and SLR limits both apply to these banks

QUESTION: 8

Consider the following statements about Non-Banking Financial Companies (NBFC): 
1. They are allowed to accept and renew public deposits. 
2. The repayment of deposits by NBFCs is guaranteed by RBI. 
3. They need to maintain Capital Adequacy Ratio (CAR) norm as prescribed by the RBI. 
Which of the statements given above is/are CORRECT?

Solution:

RBI does not guarantee deposit repayment from NBFC’s. That is guaranteed for public sector banks by the RBI.

QUESTION: 9

Which of the following is the primary purpose of keeping foreign exchange reserves by the RBI?

Solution:

Foreign exchange act as a cushion in times of recession or mass economic disharmony in a country. They act as a last resort in times of crisis.

QUESTION: 10

Recently, there has been an upsurge in the NPAs of the public sector banks, which of the following is/are not the factor(s) responsible? 
1. Lower economic growth in the country. 
2. Aggressive lending by banks in the past, especially during the high growth period. 
3. Lack of legal provisions for loan- recovery. 
4. Banks switching over to a system based identification of NPAs. 
5. Natural calamities. 
Select the CORRECT answer using the codes given below:

Solution:

NPA’s occur when banks lend aggressively to promote growth in an economy. They lend to people who do not have capacity to pay the loan back .Hence, NPA’S occur

QUESTION: 11

Consider the following statements and identify the right ones.
i. RBI acts as clearing house for commercial banks.
ii. It also grants license for setting up banking operations

Solution:

RBI is also responsible for regulating banks, directs their credit policies and provides advice to them.

QUESTION: 12

The amount a bank needs to maintain in form of cash, gold and other securities before giving credit is

Solution:

The amount a bank needs to maintain in form of cash, gold and other securities before giving credit is called SLR.

QUESTION: 13

The percentage of demand and time liabilities that banks have to keep with RBI is

Solution:

The percentage of demand and time liabilities that banks have to keep with RBI is called cash reserve ratio.

QUESTION: 14

Consider the following statements and identify the right ones.
i. RBI is the custodian of foreign exchange reserves of the country.
ii. It also keeps the exchange rate of domestic currency at stable level.

Solution:

RBI is responsible for transaction of the currencies of IMF countries.

QUESTION: 15

Which of the following is NOT a function of RBI?

Solution:

RBI has a set of supervisory functions too.

Similar Content

Related tests