Ramesh Singh Test: Growth, Development & Happiness


10 Questions MCQ Test Indian Economy for UPSC CSE | Ramesh Singh Test: Growth, Development & Happiness


Description
This mock test of Ramesh Singh Test: Growth, Development & Happiness for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Ramesh Singh Test: Growth, Development & Happiness (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Ramesh Singh Test: Growth, Development & Happiness quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Ramesh Singh Test: Growth, Development & Happiness exercise for a better result in the exam. You can find other Ramesh Singh Test: Growth, Development & Happiness extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Consider the following statements regarding Growth and Development of the country:

1. Economic development is quantitative as well as qualitative progress in an economy.

2. The term growth means quantitative progress and the term development means quantitative as well as qualitative progress.

Which of these statements are correct?

Solution:  
  • We can say that economic development is quantitative as well as qualitative progress in an economy. 

  • It means, when we use the term growth we mean quantitative progress and when we use the term development we mean quantitative as well as qualitative progress. 

  • If economic growth is suitably used for development, it comes back to accelerate the growth and ultimately greater and greater population brought under the arena of development.

QUESTION: 2

Consider the following statements regarding Economic growth:

1. Economic growth is quantitative progress.

2. We generally use it in a positive sense, because we didn't consider it as a value-neutral term.

Which of these statements are correct?

Solution: Growth is a value-neutral term. It might be positive or negative for an economy for a specific period, the visionary uses it in a positive sense.

QUESTION: 3

Consider the following statements regarding the Human Development Report (HDR):

1.This report was the first attempt to define and measure the level of development of economies.

2.United Nations Development Programme (UNDP) published its first Human Development Report (HDR) in 1990. 

Which of these statements is/are correct?

Solution:  
  • The report had a human development index (HDI) which was the first attempt to define and measure the level of development of economies. 

  • The dilemma of measuring the developmental level of economies was solved once the United Nations Development Programme (UNDP) published its first Human Development Report (HDR) in 1990. 

  • The ‘index’ was a product of a select team of leading scholars, development practitioners and members of the Human Development Report Office of the UNDP. The first such team which developed the HDI was led by Mahbub ul Haq and Inge Kaul.

QUESTION: 4

Consider the following statements:

1. New concept of assessing development, through the Gross National Happiness, was developed by Bhutan. 

2 Rejecting the idea of Human Development propounded by UNDP, Bhutan has been officially following the targets set by the GNH.

Which of these statements is/are correct?

Solution: Without rejecting the idea of Human Development propounded by UNDP, Bhutan has been officially following the targets set by the GNH.

QUESTION: 5

World happiness report considers which of the following parameters?

1. GDP per capita 

2. Healthy years of life expectancy

3.Perceived Freedom to make life decisions

Which of these statements is/are correct?

Solution:

The World Happiness Report is a measure of happiness published by the United Nations Sustainable
Development Solutions Network (UN-SDSN).
6 Criteria for ranking -
GDP per capita
Healthy years of life expectancy,
Social Support,
Trust (measured by a perceived absence of corruption),
Perceived Freedom to make life decisions &
Generosity (measured by recent donations).
India's ranks 133 out of 156 countries in 2018 and among the world's least happy nations.

 

QUESTION: 6

Consider the following statements regarding "Happiness":

1. Evaluative happiness captures the day-to-day joy of friendship, time with family etc.

2. Affective happiness measures different dimensions of life, those that lead to overall satisfaction or dissatisfaction with one's place in society.

Which of these statements are correct?

Solution:

Affective happiness captures the day-to-day joy of friendship, time with family and sex, or the downsides of long work commutes and sessions with one's boss. Evaluative happiness measures very different dimensions of life, those that lead to overall satisfaction or frustration with one's place in society.

 

 

QUESTION: 7

Consider the following statements. 

1. The thinking of becoming happier by becoming richer is challenged by the law of diminishing marginal utility of income.

2. This means that rich people benefit far more than poor people from an added dollar of income 

Which of these statements are correct

Solution:  
  • The thinking of becoming happier by becoming richer is challenged by the law of diminishing marginal utility of income")—after a certain point, the gains are very small. 

  • This means that poor people benefit far more than rich people from an added dollar of income. This is a good reason why tax-and-transfer systems among high-income OECD countries.

QUESTION: 8

International Day of happiness is celebrated on: 

Solution: The World Happiness Report was released by the Sustainable Development Solutions Network for the United Nations on March 20, the date that the United Nations has declared to be the International Day of Happiness.

QUESTION: 9

Consider the following statements:

1. While higher income may raise happiness to some extent, the quest for higher-income may reduce one's happiness 

2. Aristotle and Buddha advised humanity to follow asceticism 

Which of these statements are correct?

Solution: Aristotle and Buddha advised to follow a middle path between asceticism on one side and craving material goods on others.

QUESTION: 10

For which reasons, life satisfaction in the USA has remained nearly constant during the decades of rising Gross National Product per capita?

1. Uncertainties and anxiety are high 

2. Social trust is in decline 

3. Social and economic inequalities 

Which of these statements is/are correct?

Solution:  
  • The USA—the world's economic superpower—which has achieved striking economic and technological progress over the past half-century without gains in the self-reported happiness of the citizenry with the following serious concerns of today: 

(a) uncertainties and anxieties are high, 

(b) social and economic inequalities have widened considerably, 

(c) social trust is in decline, and 

(d) confidence in government is at an all-time low. Perhaps for these reasons, life satisfaction in the USA has remained nearly constant during the decades of rising Gross National Product (GNP) per capita.