Test: People As Resource - 4


25 Questions MCQ Test Economy Traditional for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: People As Resource - 4


Description
This mock test of Test: People As Resource - 4 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for UPSC Test: People As Resource - 4 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: People As Resource - 4 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: People As Resource - 4 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: People As Resource - 4 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The scheme for the establishment of residential schools to impart education to talented children from rural areas is

Solution: 1.Unlike any residential schools, Navodaya Vidyalay is a system of alternate schools for talented students in rural areas across India.
2.No matter from what socio-economic background the students come from, they are selected on the basis of their talent.
3. It tried to increase the level of education system of the country.
QUESTION: 2

Services of housewives are included in

Solution:

The services of housewives cannot be seen as flow of goods as its value cannot be measured so is not taken into account.

QUESTION: 3

Infant mortality rate refers to the death of a child under the age of

Solution:

Infant mortality rate (IMR) is the number of deaths per 1,000 live births of children under one year of age. The rate for a given region is the number of children dying under one year of age, divided by the number of live births during the year, multiplied by 1,000.

QUESTION: 4

Choose the non-market activities
(i) Vilas sells fish in the village market
(ii) Vilas cooks food for his family
(iii) Sakal works in a private firm
(iv) Sakal looks after his younger brother and sister

Solution:

D is the correct option.Non market activites are those activities that have no financial transactions. It includes production for self consumption and hence, there is no profit associated with these activities.
(i)  Vilas sells fish in the village market - Market activity
(ii) Vilas cooks food for his family- Non- Market activity
(iii) Sakal works in a private firm- Market activity
(iv) Sakal looks after his younger brother and sister- Non-Market activity
 

QUESTION: 5

Choose the primary sector activities
(i) Forestry
(ii) Poultry farming
(iii) Animal husbandry
(iv) Manufacturing

Solution:

When we produce a good by exploiting natural resources, it is an activity of the primary sector. Since most of the natural products we get are from agriculture, dairy, fishing, forestry, this sector is also called agriculture and related sector.

Out of these, forestry, poultry farming and animal husbandry come under the primary sector.

Manufacturing comes under the secondary sector.

QUESTION: 6

Tertiary sector provides

Solution:

Tertiary sector provides services

The others are the secondary sector (approximately the same as manufacturing), and the primary sector (raw materials). The service sector consists of the production of services instead of end products. The tertiary sector of industry involves the provision of services to other businesses as well as final consumers.

QUESTION: 7

Quality of population depends upon

Solution:

D is the correct option.Quality of population depends upon all given options.The quality of population depends upon the literacy rate, health of a person indicated by life expectancy and skill formation acquired by the people of the country.

QUESTION: 8

People as a resource refers to their

Solution:

People as Resource is a way of referring to a country's working people in terms of their existing productive skills and abilities.
Human resource is different from other resources in many senses. Human resources need education, training and healthcare to develop. On the other hand, land and physical capital need money and physical inputs to develop. Land and physical capital are useless without human resources.

QUESTION: 9

Seasonal unemployment is found in

Solution:

Seasonal unemployment occurs when people are unemployed at certain times of the year, because they work in industries where they are not needed all year round. Examples of industries where demand, production and employment are seasonal include tourism and leisure, farming, construction and retailing.

QUESTION: 10

Bribe taking is an

Solution:

Bribery is made to escape legal convictions or unfavorable decisions and are also provided as an incentive for the payee to forge or overlook regulations that will otherwise restrict the payer for his needs. This act of bribery does not favor the country's economy.

QUESTION: 11

The persons who are not working by choice are covered under

Solution:

It is termed as voluntary unemployment.

QUESTION: 12

Disguised unemployment occurs when the number of persons working on a farm is

Solution: Disguised unemployment means that when in a farm work can be done by 3 labours and then also 7 are engaged in work , 4 are of no use . This is figured unemployment
QUESTION: 13

If a person in rural areas cannot find jobs during some months of the year, which type of employment is this called?

Solution:
QUESTION: 14

What is the literacy rate of India as per 2001 census?

Solution:

Literacy in India has made remarkable strides since Independence.This has been further confirmed by the results of the Census 2001. The literacy rate has increased from 18.33% in 1951 to 64.84% (65%) in 2001. 

QUESTION: 15

According to 2001 census, sex-ratio of India is :

Solution:
QUESTION: 16

Which of the following sectors is related to agriculture, forestry and dairy?

Solution:
QUESTION: 17

PHC stands for

Solution:

The Primary Healthcare Center (PHC) is the basic structural and functional unit of the public health services in developing countries.

QUESTION: 18

In which of the following fields is disguised unemployment found?

Solution:

The correct answer is B as Disguised unemployment refers to the employment of a person whose marginal productivity is zero, i.e, he does not contribute anything in the production process. If disguised unemployed people are withdrawn from a particular sector and transferred to other sectors, the productivity of the sector will remain unaffected. Such a condition exists majorly in the agricultural sector.

QUESTION: 19

What is the major aim of Sarva Siksha Abhiyan?

Solution:
- To provide useful and elementary education for all children in the 6-14 age group.
- To bridge social, regional and gender gaps with the active participation of community in the management of schools.
- To allow children to learn about and master their natural environment in order to develop their potential both spiritually and materially.
- To inculcate value-based learning this allows children an opportunity to work for each other’s well being rather than to permit mere selfish pursuits.
- To realise the importance of Early Childhood Care and education and looks at the 0-14 age as a continuum
QUESTION: 20

Which one of the following is related to the tertiary sector?

Solution:
QUESTION: 21

According to the National Health Policy 2002 What is the percentage increase indispensaries ?           

Solution:

The percentage increase in dispensaries from 1951 to 2001 is 370 percent.

QUESTION: 22

What is the number of doctors in 1951 ?           

Solution:

The number of registered doctors in India has increased from 61,800 in 1951 to about 645,825 in 2005 -- that's 0.60 doctors for 1,000 people.

QUESTION: 23

What is the increase noticed among the teachers in the year 1988-99 ?           

Solution:

There was an increase of 21 thousand teachers in the year 1998-99 compared to 1996-97. 

QUESTION: 24

Resources are generally classified into:

Solution: Economists have long recognized three distinct types of economic resources that people use to create the things they want. Natural Resources, Human Resources, and Capital Resources are the three types of economic resources, and they are also referred to as "factors of production".
QUESTION: 25

Literacy level in the year 1951 was -           

Solution:

B is the correct option.18.33 percent
The literacy rate grew from 18.33 percent in 1951, to 74.04 percent in 2011.
 

Similar Content

Related tests