WBJEE Biology Previous Year (2009)


80 Questions MCQ Test WBJEE Sample Papers, Section Wise & Full Mock Tests | WBJEE Biology Previous Year (2009)


Description
Attempt WBJEE Biology Previous Year (2009) | 80 questions in 160 minutes | Mock test for JEE preparation | Free important questions MCQ to study WBJEE Sample Papers, Section Wise & Full Mock Tests for JEE Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

The length of DNA hgaving 23 base pair is

Solution:

Distance between adjacent base pairs = 3.4Å

QUESTION: 2

Which Ig is produced in primary immune response?

Solution:

IgM is produced in primary response to the given antigen

QUESTION: 3

The average diameter of Red Blood Corpuscles of man is

Solution:

The average diameter of RBC of man is 7.2 µ m

QUESTION: 4

FAD is electron acceptor during oxidation of which of the following?

Solution:

FAD is electron acceptor during oxidation of succinic acid to fumaric acid

QUESTION: 5

The chemical nature of hormones secreted by α & δ cells of pancreas is –

Solution:

Hormones produced by α cells (glucagon) and β cells (somatostatin) are polypeptide

QUESTION: 6

The genetic material of Rabies virus is

Solution:

The genetic material of Rabies virus is ss RNA

QUESTION: 7

T-lymphocyte is produced in

Solution:

T-lymphocyte are produced in bone marrow but mature in thymus

QUESTION: 8

How many ATP molecules are obtained from fermentation of 1 molecule of glucose?

Solution:

Two molecules of ATP are produced by fermentation of one molecule of glucose

QUESTION: 9

Number of nitrogenous bases in a Codon is

Solution:

Three nitrogenous bases are found in a codon.

QUESTION: 10

A character which is expressed in a hybrid is called

Solution:

Dominant gene is expressed in a hybrid

QUESTION: 11

In which stage of cell division chromosomes are most condensed?

Solution:

Chromosome is most condensed in metaphase

QUESTION: 12

Which of the following is correct

Solution:

Down’s syndrome is trisomy of 21st chromosome

QUESTION: 13

Genetically engineered bacteria are being employed for production of

Solution:

Human insulin is now being produced by genetically engineered bacteria (E.coli). This insulin is called Humulin

QUESTION: 14

Scientific name of sunflower is

Solution:

Helianthus annuus is sunflower

QUESTION: 15

By which of the following methods, new and better varieties of plants can be formed?

Solution:

Better variety of plant can be formed by hybridisation followed by selection.

QUESTION: 16

Which one is product of aerobic respiration?

Solution:

Malic acid is product of aerobic respiration

QUESTION: 17

CO2 acceptor in C3 cycle is

Solution:

RUBP (Ribulose 1.5. biphosphate) is CO2 acceptor in C3 plant

QUESTION: 18

Virus was discovered by whom?

Solution:

Ivanowsky discovered virus

QUESTION: 19

Electron microscope is based on principle of

Solution:

Electrton microscope is based on principle of electromagnetic theory

QUESTION: 20

Citric acid cycle is the alternate name of which of the following?

Solution:

Citric acid cycle or Krebs’cycle or Tricarboxylic acid cycle is alternative names

QUESTION: 21

Vascular tissue in higher plants develop from which of the following :

Solution:

Procambium forms vascular tissue in higher plants

QUESTION: 22

Which element is cause of etai etai disease

Solution:

Etai etia is caused by Cd

QUESTION: 23

Chromosomes can be stained with one of the following chemicals

Solution:

Acetocarmine is used to stain chromosome

QUESTION: 24

Which one of the following is the American Poultry breed

Solution:

Rhod island Red is the American Poultry Breed

QUESTION: 25

Which part of the human brain is largest :

Solution:

Cerebrum is the largest part of brain

QUESTION: 26

When the other floral parts are arranged at the base of the gynoecium, the flower is called :

Solution:

Hypogynous flower/Superior ovary

QUESTION: 27

In a CAM plant the concentration of organic acid :

Solution:

In a CAM plant the concentration of organic acid increases during night

QUESTION: 28

Protein coat of virus is known as :

Solution:

Protein coat of virus is called capsid

QUESTION: 29

Net yield of aerobic respiration during Krebs’ cycle per glucose molecule is :

Solution:

Net yield of 2ATP for two Krebs’ cycle (1 glucose molecule) is produced at SLP

QUESTION: 30

Feedback inhibition of enzymes is affected by which of the following

Solution:

Feedback inhibition is affected by end products

QUESTION: 31

The discovery of gibberellins is related with one of the following :

Solution:

Bakanae disease of rice/foolish seedling disease, discovered in Japan

QUESTION: 32

Ornithophily refers to the pollination by which of the following :

Solution:

Pollination by bird is called ornithophily

QUESTION: 33

Which f the following is an example of man-made ecosystem?

Solution:

Aquarium is man-made ecosystem

QUESTION: 34

. Respiratory enzymes are present in the following organelle :

Solution:

Mitochondrion has respiratory enzymes for food oxidation

QUESTION: 35

Pellagra is caused due to deficiency of the vitamin :

Solution:

Pellagra is caused by Niacin (nicotinic acid)

QUESTION: 36

Which one of the following Leucocytes transforms into macrophages?

Solution:

Monocytes transforms to form macrophages

QUESTION: 37

Mention the “Incubation Period” of P.vivax :

Solution:

Incubation period of P.vivax is 10-14 days

QUESTION: 38

The specific region of Hypothalamus, responsible for physiological sweat secretion, is

Solution:

Paraventricular nucleus of hypothalamus is related to sweat secretion

QUESTION: 39

The duration of cardiac cycle is :

Solution:

The duration of cardiac cycle is 0.8 sec

QUESTION: 40

. The intensity levels of whispering noise is :

Solution:
QUESTION: 41

The wildlife Protection Act was introduced in :

Solution:
QUESTION: 42

In honey the percentage of Maltose and other sugar is

Solution:
QUESTION: 43

Identify the correct type of food chain :
dead animal → blow fly maggots → common frog → snake

Solution:

It is Detritus food chain. Always starts from dead organic material.

QUESTION: 44

Which is not applicable to the Biological species concept ?

Solution:

Hybridization is not applicable to the bilogical species concept

QUESTION: 45

DNA sequence that code for protein are known as —

Solution:

Exon is a part of DNA which codes for a protein

QUESTION: 46

Which one of the following is a systemic insecticide ?

Solution:

The systemic insecticide is parathion

QUESTION: 47

The resolving power of a compound microscope will increase with —

Solution:

Decrease in wavelength of light and increase in numerical aperature is responsible.

QUESTION: 48

Osteomalacia is a disease caused by the deficiency of —

Solution:

Osteomalacia is caused by calciferol deficiency in body

QUESTION: 49

Which is the correct sequence of arrangement of types of W.B.C. in decreasing order in terms of number per mm3 of human blood ?

Solution:
QUESTION: 50

Cells in G0 phase of cell cycle

Solution:

Go is the arrest / suspended phase of cell cycle.

QUESTION: 51

Choose the correct non-protein amino acid

Solution:
QUESTION: 52

Seedless Banana is

Solution:

It is formed by parthenocarpy (i.e. without fertilization)

QUESTION: 53

The major site of protein breakdown to form free amino acids is in the

Solution:
QUESTION: 54

Collagen is a

Solution:

Collagen is scleroprotein that requires vit-C for synthesis

QUESTION: 55

The “Repeating Unit” of glycogen is

Solution:

Glycogen is a homopolymer of glucose

QUESTION: 56

Graham’s Law is correlated with

Solution:

Graham’s law of diffusion, rate of diffusion 

QUESTION: 57

Which of the following does not act as a neurotransmitter ?

Solution:

Tyrosine is not a neurotransmitter, it is an amono acid.

QUESTION: 58

The generation of excitation-contraction coupling involves all the following events except :

Solution:

During generation of excitation contraction coupling calcium is attached to troponin

QUESTION: 59

In AIDS, HIV kills :

Solution:

HIV kills helper T cells.

QUESTION: 60

Generally artificial Pacemaker consists of one battery made up of

Solution:

Lithium halide battery is used in artificial pacemaker

QUESTION: 61

Goitre can occur as a consequence of all the following except :

Solution:

Excessive intake of exogenous thyroxine will not produce the symptoms of Goitre.

QUESTION: 62

Pernicious anaemia results due to deficiency of

Solution:

Pernicious anaemia is caused by deficiency of vit B12 or Cyanocobalamine

QUESTION: 63

Which of the following substances yield less than 4 Kcal/mol when its phosphate bond is hydrolysed

Solution:
QUESTION: 64

The Genetic deficiency of ADH-receptor leads to

Solution:

Nephrogenic diabetes is due to genetic deficiency of ADH-receptor linked to x-chromosome.

QUESTION: 65

Out of A-T, G-C pairing, bases of DNA may exist in alternate valency state owing to arrangement called

Solution:

Tautomers are isomers of organic compund that readily interconvert by a chemical reaction. Commonly this reaction result in the formed migration of a H-atom or proton.

QUESTION: 66

Cellular Totipotency was first demonstrated by

Solution:
QUESTION: 67

Molecular scissors which cut DNA at specific site is

Solution:

Restriction endonuclease is used to cut DNA at specific site (molecular scissor).

QUESTION: 68

SO2 pollution is indicated by

Solution:

Lichon is the indicator of SO2 pollution

QUESTION: 69

Sporopollenin is chemically

Solution:

Sporopollenin is chemically a fatty substance that persits in fossil state.

QUESTION: 70

During replication of DNA, Okazaki fragments are formed in the direction of :

Solution:

Okazaki fragments are formed in the direction of 5′ → 3′ , they join after wards.

QUESTION: 71

The chemical nature of chromatin is as follows :

Solution:

Chromatin = nucleic acid + histone proteins + non - histone proteins

QUESTION: 72

Choose the minor carp from the following :

Solution:

Laveo bata is a minor carp., it size is smaller and growth rate slower

QUESTION: 73

The scientific name of Asian tiger mosquito :

Solution:

Aedes albopictus is an Asian tiger mosquito.

QUESTION: 74

The size of filtration slits of Glomerulus :

Solution:

Average size of filteration slit of glomerulus is 25 nm.

QUESTION: 75

Ornithorhynchus is an example of :

Solution:

Ornithorhynchus (Duckbilled platypus) is monotreme.

QUESTION: 76

Scirpophage incertulus is an example of :

Solution:

Scrirpophaga incertelus is a monophagus pest that feeds on a single plant.

QUESTION: 77

Which one of the following ancestors of man first time showed bipedal movement ?

Solution:
QUESTION: 78

Trophic levels in ecosystem is formed by :

Solution:

Trophic levels in ecosystem is formed by organisms linked in the food chain

QUESTION: 79

The life span of Honey bee drone is :

Solution:
QUESTION: 80

Name of a gaseous plant hormone is

Solution:

Ethylene is a gaseous plant hormone that acts for ripening.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code