Inventions Quiz - 1, General Knowledge


25 Questions MCQ Test General Knowledge | Inventions Quiz - 1, General Knowledge


Description
This mock test of Inventions Quiz - 1, General Knowledge for Current Affairs helps you for every Current Affairs entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Current Affairs Inventions Quiz - 1, General Knowledge (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Inventions Quiz - 1, General Knowledge quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Current Affairs students definitely take this Inventions Quiz - 1, General Knowledge exercise for a better result in the exam. You can find other Inventions Quiz - 1, General Knowledge extra questions, long questions & short questions for Current Affairs on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Who invented the BALLPOINT PEN?

Solution: The Hungarian brothers, Laszlo and George Biro, made the first ball point pen in 1894. It followed the first workable fountain pen which was invented by L.E. Waterman in 1884.
QUESTION: 2

In which decade was the first solid state integrated circuit demonstrated?

Solution: On September 12, 1958, Jack Kilby demonstrated the first working IC while working for Texas Instruments, although the U.S. patent office awarded the first patent for an integrated circuit to Robert Noyce of Fairchild.
QUESTION: 3

What J. B. Dunlop invented?

Solution: John Boyd Dunlop, a veterinary surgeon, invented the pneumatic tyre in 1887.
QUESTION: 4

Which scientist discovered the radioactive element radium?

Solution:
QUESTION: 5

What Galileo invented?

Solution:

Various authors have credited the invention of the thermometer to Cornelius Drebbel, Robert Fludd, Galileo Galilei or Santorio Santorio. The thermometer was not a single invention, however, but a development.

Galileo Galilei also discovered that objects (glass spheres filled with aqueous alcohol) of slightly different densities would rise and fall, which is nowadays the principle of the Galileo thermometer (shown). Today such thermometers are calibrated to a temperature scale.

QUESTION: 6

When was barb wire patented?

Solution:

Joseph F. Glidden was born in New York on Jan. 18, 1812. He invented barbed wire in 1873 and was granted the patent on Nov. 24, 1874. After a three year battle over the patent, which he eventually won, Gidden became known as the "Father of Barbed Wire".

QUESTION: 7

What is the name of the CalTech seismologist who invented the scale used to measure the magnitude of earthquakes?

Solution: Richter was born on an Ohio farm in 1900. He died in 1985.
QUESTION: 8

This statesman, politican, scholar, inventor, and one of early presidents of USA invented the swivel chair, the spherical sundial, the moldboard plow, and the cipher wheel.

Solution: Thomas Jefferson (April 13, 1743 - July 4, 1826) was the third President of the United States (1801-1809) and the principal author of the Declaration of Independence (1776).
QUESTION: 9

What James Watt invented?

Solution: Invented in 1765.
QUESTION: 10

Where is the village of Branston, after which the famous pickle is named?

Solution: The village of Branston is in Staffordshire, just south of Burton-on-Trent.
QUESTION: 11

Who invented Jet Engine?

Solution: Dr. Hans von Ohain and Sir Frank Whittle are recognized as the co-inventors of the jet engine. Each was working separately and knew nothing of the others work. Although Whittle started first, von Ohain was first to design and develop a turbojet engine to power an aircraft.

Of the many honors received by both, the most significant honor was probably "The Charles Draper Prize" in 1992 which was given to both Hans von Ohain and Sir Frank Whittle for their efforts and contributions to aviation and mankind. "The Charles Draper Prize" is recognized as the equivalent to the Nobel Prize in technology.
QUESTION: 12

What invention caused many deaths while testing it?

Solution: Many people who tried to test the first parachutes died by jumping from high places. One attempt was a parachute hat, but the inventor broke his neck while testing it. The first successful parachute was tested from a hot air balloon in 1797, in France, by Jacques Garnerin.
QUESTION: 13

Who invented Gunpowder?

Solution:
QUESTION: 14

Until Victorian times, chocolate was thought of as a drink. When did the first chocolate bar appear?

Solution: No one knows for sure when the first chocolate bar appeared or even who made it, but an important event occurred in 1828. The Van Houten press was invented, which extracted cocoa butter from the bean - the same press that brought the Cadbury Brothers success with Cocoa Essence.
QUESTION: 15

In which decade was the telephone invented?

Solution: Alexander Graham Bell's notebook entry of 10 March 1876 describes his successful experiment with the telephone. Speaking through the instrument to his assistant, Thomas A. Watson, in the next room, Bell utters these famous first words, "Mr. Watson -- come here -- I want to see you".
QUESTION: 16

Who perfected GENETIC ENGINEERING?

Solution: Genetic Engineering, the technique of DNA cloning was perfected by Stanley Cohen and Herbert Boyer in 1973.
QUESTION: 17

What now-ubiquitous device was invented by Zenith engineer Eugene Polley in 1955?

Solution: The first wireless remote control for television was called Flashmatic. (Remember when you had to get up to change the channel?)
QUESTION: 18

What Benjamin Franklin invented?

Solution: Invented in 1760.

A list of Benjamin Franklin's inventions reveals a man of many talents and interests. It was the scientist in Ben that brought out the inventor. His natural curiosity about things and the way they work made him try to find ways to make them work better.

Ben had poor vision and needed glasses to read. He got tired of constantly taking them off and putting them back on, so he decided to figure out a way to make his glasses let him see both near and far. He had two pairs of spectacles cut in half and put half of each lens in a single frame. Today, we call them bifocals.
QUESTION: 19

This part-time race car driver invented the bucket seat in 1969. Who was he??

Solution: McQueen died in 1980 from a rare form of lung cancer.
QUESTION: 20

What plaything was invented by Joe McVicker in 1956?

Solution: The stuff was originally intended to be wallpaper cleaner! (I used to eat this as a child)
QUESTION: 21

Who was the first American female to patent her invention, a method of weaving straw with silk?

Solution: Mary was not the first American woman inventor to be sure, there were many female inventors before her, but they never bothered to get a patent.
QUESTION: 22

Who invented Gramophone?

Solution:
QUESTION: 23

Who invented Internal Combustion Engine?

Solution:
QUESTION: 24

When was Monopoly created?

Solution: After the Stock Market crash, a buying and selling game created by Charles Darrow came to be. The first games were hand drawn on linoleum with streets from Atlantic City, N.J. as the property. He took the game to the Parker Brothers company, and Monopply was brought out for Christmas 1934. Everyone wanted to buy the games after Christmas, and Monopoly became a big success.
QUESTION: 25

Who invented Fountain Pen?

Solution:

Similar Content

Related tests