Inventions Quiz - 2, General Knowledge


25 Questions MCQ Test General Knowledge | Inventions Quiz - 2, General Knowledge


Description
This mock test of Inventions Quiz - 2, General Knowledge for Current Affairs helps you for every Current Affairs entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Current Affairs Inventions Quiz - 2, General Knowledge (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Inventions Quiz - 2, General Knowledge quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Current Affairs students definitely take this Inventions Quiz - 2, General Knowledge exercise for a better result in the exam. You can find other Inventions Quiz - 2, General Knowledge extra questions, long questions & short questions for Current Affairs on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

What furniture item was invented by California furniture designer Charles Prior Hall in 1968?

Solution:
QUESTION: 2

The Manhattan Project was started by President Roosevelt in 1942 to ensure that the U.S. beat the Germans in developing a nuclear bomb. Whom did Roosevelt appoint as scientific head the Manhattan Project?

Solution: Leslie R. Groves, however, was the military head of the project and the overall supremo, while Robert Oppenheimer was the scientific director. The world's first atomic bomb was exploded in the New Mexico desert on July 16, 1945.
QUESTION: 3

When was the first lawn mower invented?

Solution: The first lawn mowers were not engine powered. Invented in 1830 by Edwin Budding of England, the mowers were turning blades on wooden sticks used to cut grass. Engine powered mowers were not invented until 1919 by an American Army colonel, who used the motor from a washing machine.
QUESTION: 4

In which decade were the first successful diode and triode vacuum tubes invented?

Solution: In 1904, John Ambrose Fleming invented the first practical electron tube called the 'Fleming Valve', which is a diode rectifier. In 1906, Lee de Forest invented the audion later called the triode, which provided signal amplification.
QUESTION: 5

Who is the English physicist responsible for the 'Big Bang Theory'?

Solution: George Gamow. Gamow, who died in 1968, was a physicist, who published "Thirty Years that Shook Physics".
QUESTION: 6

What 'game' was first produced by the Southern Novelty Company in Baltimore, Maryland in 1892?

Solution: The board was invented by Isaac and William Fuld. The word 'Ouija' comes from the French and German words for 'yes', 'oui' and 'ja'.
QUESTION: 7

Who had an explosive idea and first patented DYNAMITE?

Solution: Alfred Noble patented dynamite in 1876. Nobel left $9 million in his will to be used as awards for people whose work benefit humanity - The Nobel Peace Prize etc.
QUESTION: 8

Who invented the Spinning Jenny?

Solution: Awarded a Patent in 1770. It used 8 bobbins at once.
QUESTION: 9

Which insurance salesman invented the fountain pen in 1884?

Solution: Lewis Edson Waterman patented the first practical fountain pen in 1884.
QUESTION: 10

When was the first elevator built?

Solution: The first elevator was built in the palace of King Louis XV. It only traveled up one floor, and was hand powered by men inside the chimney.
QUESTION: 11

What charge card, developed in 1950, was the first to be accepted nationally in the US?

Solution: The card was invented by Frank McNamara and Ralph Schneider.
QUESTION: 12

What Enrico Fermi invented?

Solution: Invented in 1942.
QUESTION: 13

Which of the following was first patented by an Australian in 1889?

Solution: The Electric Drill was the invention of Arthur James Arnot. On 20 August 1889 he patented his design while working for the Union Electric Company in Melbourne. His original design was meant primarily for drilling rock to find coal!
QUESTION: 14

Who among the following invented the small pox vaccine?

Solution:
QUESTION: 15

What George Westinghouse invented?

Solution: Invented in 1868.
QUESTION: 16

Who is the only U.S. President to invent and patent something?

Solution: In 1849 Honest Abe invented a method to aid ships that got stuck on sandbars. He called it A Device for Buoying Vessels Over Shoals. It was never used.
QUESTION: 17

What invention is credited to the Russian born American inventor Vladimir Kosma Zworykin?

Solution: Zworykin invented both the tube (iconoscope) for transmission and the receiver (kinescope) in 1923 and 1924, respectively.
QUESTION: 18

Benjamin Franklin was a prolific inventor. He invented the lightning rod, the Franklin stove, studied electricity, discovered the Gulf Stream, started the first library, and on and on. Among his many other inventions, what musical instrument did he invent?

Solution: Ben also holds a lot of firsts - first U.S. ambassador, first political cartoonist, first American philosopher, organized the first fire department, and on and on.
QUESTION: 19

What Thomas Davenport invented?

Solution: Invented in 1834.
QUESTION: 20

What Elisha Otis invented?

Solution:

In 1853, American inventor Elisha Otis demonstrated a freight elevator equipped with a safety device to prevent falling in case a supporting cable should break. This increased public confidence in such devices. Otis established a company for manufacturing elevators and patented (1861) a steam elevator.

Many people think that he invented the elevator, but the truth is, he invented the elevator brake. He also invented the railway safety brake.

QUESTION: 21

Where was the yo-yo invented?

Solution: The yo-yo was first used by hunters as weapons. They were wooden disks on strings. In the 1920s, a man from the U.S. named Donald Duncan made the yo-yo into a toy after he visited the Philippines.
QUESTION: 22

For what does the world owe Almon Strowger a debt of gratitude?

Solution: He was an undertaker, and legend has it, he developed the automatic switch in 1889, to stop competitors from getting his work!
QUESTION: 23

Who is often called the 'first African-American' inventor?

Solution: Banneker was a member of the planning committee that designed Washington, DC along with Pierre L'Enfant. When L'Enfant was fired Banneker recreated the plans from memory.
QUESTION: 24

The first hand glider was designed by...?

Solution:
QUESTION: 25

What item of apparel was invented by Ellery Chun, a Hawaiian clothing merchant, in 1931?

Solution:

Similar Content

Related tests