Inventions Quiz - 4, General Knowledge


25 Questions MCQ Test General Knowledge | Inventions Quiz - 4, General Knowledge


Description
This mock test of Inventions Quiz - 4, General Knowledge for Current Affairs helps you for every Current Affairs entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Current Affairs Inventions Quiz - 4, General Knowledge (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Inventions Quiz - 4, General Knowledge quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Current Affairs students definitely take this Inventions Quiz - 4, General Knowledge exercise for a better result in the exam. You can find other Inventions Quiz - 4, General Knowledge extra questions, long questions & short questions for Current Affairs on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

For over 500 years, paper was only available and sold as single sheets. In 1902, an inventive Australian used half size sheets of paper, a bit of glue and cardboard to create the what?

Solution: Birchall's of Launceston in Tasmania started selling the world�s first notepads, calling them 'Silvercity Writing Tablets' after J A Birchall thought it would be a good idea to back sheets of paper with cardboard and glue them together at the top. His British paper suppliers weren�t so keen, but, they were persuaded by Birchall that it was a good idea!
QUESTION: 2

Who developed the idea of Crop Rotation?

Solution: Viscount Charles 'Turnip' Townsend developed this revolutionary concept.
QUESTION: 3

CORN FLAKES - Who made them first?

Solution: Will Keith Kellogg discovered the corn flake, by mistake, in 1906. They were the result of an experiment which went wrong.
QUESTION: 4

William Frederick is credited with the invention of the modern frisbee in the mid 1950's. In 1957 the Wham-O Company bought his idea and the rest is history. They named the toy after William Frisbie who was a ________?

Solution: Frisbie made a brand of pies that were popular with Yale students in the 1870's. After eating the pies they would throw the pie tins through the air.
QUESTION: 5

Who came up with the idea for INSTANT MASHED POTATO?

Solution: Instant mash was invented by Edward A Asselbergs, a Canadian, in 1962. The mash is actually dehydyated potato flakes.
QUESTION: 6

Who invented Dynamite?

Solution:
QUESTION: 7

For whom high heeled shoes were invented?

Solution: King Louis XIV was very short and didn't like looking up at people he spoke to, so he had a tall pair of shoes made for him.
QUESTION: 8

What toy did George Lerner create for Hasbro company in 1952?

Solution: This was a plastic potato-shaped body on which you could stick different features, such as eyes, ears, etc.
QUESTION: 9

What African-American inventor received 5 patents in the field of shoemaking?

Solution: Matzeliger never benefited financially from his inventions. He died in 1889 at the age of 37 from tuberculosis.
QUESTION: 10

It travels over land and water. Who invented the HOVERCRAFT?

Solution: Christopher Cockerell invented the hovercraft in 1956. His early experiments with the idea involved a cat food tin, a coffee tin and an industrial blower.
QUESTION: 11

In which decade was the AEEE (now the IEEE) founded?

Solution: The IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) was formed in 1963 by the merger of the Institute of Radio Engineers (IRE, founded 1912) and the American Institute of Electrical Engineers (AIEE, founded 1884).
QUESTION: 12

What type of system did Paul Nipkow, John Baird, and Charles Jenkins all invent?

Solution: All of the inventors mentioned invented an early mechanical television system.
QUESTION: 13

What Sir Isaac Newton invented?

Solution: Invented in 1668.
QUESTION: 14

Who invented Bicycle?

Solution:
QUESTION: 15

In which decade with the first transatlantic radio broadcast occur?

Solution: On December 12, 1901, a radio transmission received by Guglielmo Marconi resulted in the first transmission of a transatlantic wireless signal (Morse Code) from Poldhu, Cornwall, to St. John's, Newfoundland.
QUESTION: 16

In the 1700s, who would pay the postage fee for letters before the stamp was invented?

Solution: Later in 1840, Rowland Hill invented the stamp, which was paid for by the sender, not the receiver.
QUESTION: 17

Who synthesized the first wholly artificial gene?

Solution:
QUESTION: 18

FROZEN FOOD - Who discovered the first practical method of freezing food?

Solution: In the 1920s Clarence Birdseye discovered that if food was flash-frozen under pressure, it would freeze without the formation of ice crystals.
QUESTION: 19

When was the Raggedy Ann doll patented?

Solution: Johnny Gruelle patented the Raggedy Ann doll in 1915. The Raggedy Andy doll and the Raggedy Ann books came later.
QUESTION: 20

What Frank Whittle invented?

Solution: Invented in 1937.
QUESTION: 21

When was the first Lionel trains manufactured?

Solution: Joshua Lionel Cowen and Harry C. Grant started the Lionel Manufacturing Company on Sept. 5, 1900 in New York City. The first train, which was called the Electric Express, was manufactured in 1901 and was an open gondola propelled by a fan motor. As time has passed, the trains have been made in different colors and styles.
QUESTION: 22

What item, originally called the 'Whirlwind', was invented by Ives McGaffey in 1869?

Solution:
QUESTION: 23

What office item was invented by Bette Nesmith Graham in 1951?

Solution: Bette's other claim to fame was being the mother of Michael Nesmith of the Monkees.
QUESTION: 24

What George Pullman invented?

Solution: Invented in 1857.
QUESTION: 25

When was Milk Tray first introduced?

Solution:

Similar Content

Related tests