Technology Quiz - 2, General Knowledge


25 Questions MCQ Test General Knowledge | Technology Quiz - 2, General Knowledge


Description
This mock test of Technology Quiz - 2, General Knowledge for Current Affairs helps you for every Current Affairs entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Current Affairs Technology Quiz - 2, General Knowledge (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Technology Quiz - 2, General Knowledge quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Current Affairs students definitely take this Technology Quiz - 2, General Knowledge exercise for a better result in the exam. You can find other Technology Quiz - 2, General Knowledge extra questions, long questions & short questions for Current Affairs on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The sampling rate, (how many samples per second are stored) for a CD is...?

Solution: CDs reproduce 44,100 samples per second. Which has a maximum frequency reproduction of 22,050 Hz, or just a hair past the upper limit of human hearing. In this way CDs can theoretically reproduce any frequency in the human hearing range.
QUESTION: 2

Who created Pretty Good Privacy (PGP)?

Solution: Phil Zimmermann created the first version of PGP encryption in 1991. Pretty Good Privacy (PGP) is a data encryption and decryption computer program that provides cryptographic privacy and authentication for data communication. PGP is often used for signing, encrypting and decrypting texts, E-mails, files, directories and whole disk partitions to increase the security of e-mail communications.
QUESTION: 3

What do we call a network whose elements may be separated by some distance? It usually involves two or more small networks and dedicated high-speed telephone lines.

Solution:
QUESTION: 4

After the first photons of light are produced, which process is responsible for amplification of the light?

Solution: The word "laser" is actually an acronym for light amplification by stimulated emission of radiation. Atoms or molecules of the active medium that have been excited to a higher energy level are stimulated by a passing photon to relax to a lower energy level and emit a photon that is indistinguishable from the passing photon, thereby increasing the number of photons like the incident one.
QUESTION: 5

Which is NOT an acceptable method of distributing small power outlets throughout an open plan office area?

Solution: Extension cords can be a tripping hazard, and can be easily damaged, causing an unsafe situation. There are many ways of safely getting power to each work place, where wiring is protected and concealed.
QUESTION: 6

Sometimes computers and cache registers in a foodmart are connected to a UPS system. What does UPS mean?

Solution: An uninterruptable power supply (UPS) is a backup power supply, such as a battery, that provides emergency power in the event that power is lost from the main supply.
QUESTION: 7

Who co-founded Hotmail in 1996 and then sold the company to Microsoft?

Solution:
QUESTION: 8

'.TMP' extension refers usually to what kind of file?

Solution:
QUESTION: 9

In the UK, what type of installation requires a fireman's switch?

Solution: Neon lighting runs at a high voltage, typically above 1000 Volts. A fireman's switch protects a fireman from receiving a shock when a water jet is sprayed onto the installation. The switches are red, and mounted in a conspicuous position. (This is specified by IEE Regulations (Europe), SANS (South Africa), UK Electricity regulations and many Asian countries. I am unable to confirm other countries' requirements, so feel free to let me know.)
QUESTION: 10

The electromagnetic coils on the neck of the picture tube or tubes which pull the electron beam from side to side and up and down are called a...?

Solution: Twisting the yoke will tilt the picture. A projection color television uses three picture tubes and yokes for red, green and blue light.
QUESTION: 11

In the United States the television broadcast standard is...?

Solution: PAL and SECAM are standards used in other countries. RGB stands for red, green, and blue - the colors of light used to create an image in a color tv set and is often used as a format name for computer monitors.
QUESTION: 12

In a color television set using a picture tube a high voltage is used to accelerate electron beams to light the screen. That voltage is about...?

Solution: This voltage often remains in storage even if the set is unplugged. Although the voltage is very high it has very low power but it can be dangerous because your body jumps if brought in contact.
QUESTION: 13

The transformer that develops the high voltage in a home television is commonly called a...?

Solution: The flyback is usually connected to the system that pulls the electron beam across the screen in one direction to 'paint' a line of the image and then returns in the other direction much faster.
QUESTION: 14

Which consists of two plates separated by a dielectric and can store a charge?

Solution: Useful in tuning and filtering circuits, it blocks DC while passing AC. How much charge a capacitor can store is its capacitance, measured in farads.nn
QUESTION: 15

What do we call a collection of two or more computers that are located within a limited distance of each other and that are connected to each other directly or indirectly?

Solution:
QUESTION: 16

'.JPG' extension refers usually to what kind of file?

Solution:
QUESTION: 17

What does AM mean?

Solution: Amplitude modulation was the first type to be used in radio. It works well with HF and morse code.
QUESTION: 18

In what year was the "@" chosen for its use in e-mail addresses?

Solution:
QUESTION: 19

'.TXT' extension refers usually to what kind of file?

Solution:
QUESTION: 20

What was the first ARPANET message?

Solution:
QUESTION: 21

The NTSC (National Television Standards Committee) is also used in the country of...?

Solution:
QUESTION: 22

"FET" is a type of transistor, Its full name is ________ Effect Transistor...?

Solution: The terminals of FETs are called gate, drain and source. You might be more familiar with bipolar junction transistors (BJTs), which have terminals called base, collector and emitter. FETs were conceptualized first, but BJTs were easier to produce and so developed sooner.
QUESTION: 23

What are three types of lasers?

Solution: The first laser was a solid state laser. Solid state refers to any solid material like a glass rod. Diode lasers are very common because they are used to read compact disks and digital video disks in computers, CD players, and DVD players. Before diode lasers, the most common type of laser may have been the helium-neon laser, in which the active medium is a combination of the two gasses helium and neon.
QUESTION: 24

What will a UPS be used for in a building?

Solution: UPS stands for Uninterruptible Power Supply. Examples of equipment that may require a UPS supply are computers, fire detection systems, hospital operating theatre equipment and escape route lighting.
QUESTION: 25

Who built the world's first binary digit computer: Z1...?

Solution:

Similar Content

Related tests