AIIMS Biology Mock Test - 2


58 Questions MCQ Test AIIMS Mock Tests & Previous Year Papers | AIIMS Biology Mock Test - 2


Description
Attempt AIIMS Biology Mock Test - 2 | 58 questions in 60 minutes | Mock test for NEET preparation | Free important questions MCQ to study AIIMS Mock Tests & Previous Year Papers for NEET Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

In the matrix lies the bone cells, called

Solution:

Osteocyte, a cell that lies within the substance of fully formed bone. It occupies a small chamber called a lacuna, which is contained in the calcified matrix of bone.

QUESTION: 2

In the following question, a Statement of Assertion (A) is given followed by a corresponding Reason(R) just below it.Read the Statement carefully and mark the correct answer-
Assertion(A):Intraspecific competition is always more acute than interspecific one.
Reason (R): Intraspecific competition controls the size of population.

Solution:

More acute because occurs with the same species.
And second statement is true because only members of a species can interbreed hence, intraspecific will control the population of a given species.
both statements are correct but the second does not explain the first

QUESTION: 3

'Pigeon milk' is secreted in the:

Solution:

Pigeon’s milk is a soft, cheesy and nourishing secretion especially during the breeding season ( helps in the nutrition of the young ones).

Pigeon’s milk is formed by the degeneration of the epithelial. It includes water, fat, protein (casein) and lactose. The milk is produced by both male and female and contains 35 % of fat.

QUESTION: 4

In the following question, a Statement of Assertion (A) is given followed by a corresponding Reason(R) just below it.Read the Statement carefully and mark the correct answer-
Assertion(A): Flower of racemose inflorescence are pollinated by insects.
Reason (R): In racemose head inflorescence, the floretes are arranged in a centripetal fashion.

Solution:
QUESTION: 5

In the following question, a statement of Assertion(A) is given followed by a corresponding statement of Reason(R).
Read the statements carefully, and mark the correct answer.
Assertion(A): Dope test is used to estimate the level of blood alcohol by analysing the breath of persons drinking alcohol.
Reason(R): A drunken person usually feels tense and less talkative.

Solution:

Dope test is an official test to discovere whether a person or animal taking part in a competition has been given to any drugs to make their performance better or worse. it is a type of blood test. Alcohol is not detected in this test.
Alcohol has an effect on cerebellum and it results into imbalanced muscular activities, posture, etc.

QUESTION: 6

Protein present in silk is:

Solution:

The protein fiber of silk is composed mainly of fibroin and is produced by certain insect larvae to form cocoons. The best-known silk is obtained from the cocoons of the larvae of the mulberry silkworm Bombyx mori reared in captivity (sericulture).

QUESTION: 7

In the following question, a Statement of Assertion (A) is given followed by a corresponding Reason(R) just below it.Read the Statement carefully and mark the correct answer-
Assertion(A): Chlorophyll a and chlorophyll b are structurally different.
Reason (R): Chlorophyll a contains methyl group while chlorophyll b contains formyl group.

Solution:

Both are true because in chlorophyll 'b' there head is made up of tetrapyrol ring which is connected with mg. In second pyrol ring there is CHO group is attached but in chlorophyll 'a' CH3 group in place of CHO group.

QUESTION: 8

In the following question, a Statement of Assertion (A) is given followed by a corresponding Reason(R) just below it.Read the Statement carefully and mark the correct answer-
Assertion(A): Bees often pollinate red flower.
Reason (R): Bees depend on flowers for water only.

Solution:

Bees are attaracted by bright colour flower mostly yellow and blue, so asserertion is wrong and reason is also wrong because water is essential for bees and for water they do not depend on flowers only.

QUESTION: 9

In the following question, a Statement of Assertion (A) is given followed by a corresponding Reason(R) just below it.Read the Statement carefully and mark the correct answer-
Assertion(A): Helobial endoperms is found in monocots.
Reason (R): Two champers are formed in this endosperm.

Solution:

In helobial endosperm formation, a cell wall is laid down between the first two nuclei, after which one half develops endosperm along the cellular pattern and the other half along the nuclear pattern. Helobial endosperm is most commonly found in the Alismatales (monocotyledons).

QUESTION: 10

In the following question, a statement of Assertion(A) is given followed by a corresponding statement of Reason(R).
Read the statements carefully, and mark the correct answer.
Assertion(A): The age-sex structure of human population in countries like France and Germany gives a steep pyramid.
Reason(R): In countries like Sudan and India the population is increaseing at a rapid rate.

Solution:

The most important demographic characteristic of a population is its age sex structure which is also known as population pyramids. Age sex pyramids display the percentage or actual amount of a population broken down by gender and age. Developed countries with stable population gives a steep pyramid.
The population of Sudan and India are increasing at a rapid rate. The population growth rate for Sudan is 2.60% and for India it is 1.40%.

QUESTION: 11

In the following question, a statement of Assertion(A) is given followed by a corresponding statement of Reason(R).
Read the statements carefully, and mark the correct answer.
Assertion(A): In plant tissue culture, somatic embryos can be induced from any plant cell.
Reason(R): Any viable plant cell can differentiate into somatic embryos.

Solution:

Any viable somatic cell of a plant has the ability to form full fledged plants. This ability of plant cell is known as cellular totipotency.

QUESTION: 12

In the following question, a Statement of Assertion (A) is given followed by a corresponding Reason(R) just below it.Read the Statement carefully and mark the correct answer-
Assertion(A): If CO2 is increasing continuously, there will be an increase in photosynthesis.
Reason (R): CO2 is the main substrate of photosynthesis.

Solution: Although CO2 is a main substrate of photosynthesis and an increase in CO2 will cause an increase in photosynthesis to a certain amount after a point due to other limiting factors such as light intensity or presence of water this increase will stop. Therefore reason is true but assertion is false.
QUESTION: 13

In the following questions, a statement of Assertion (A) is given followed by a corresponding Reason (R) just below it. Read the statements carefully and mark the answer-
Assertion (A): Nuclear membrane reappears during metaphase.
Reason (R): It is formed by vesicles of the ER.

Solution:

In the prophase of mitosis nuclear membrane disappear and reappear in telophase not metaphase . In metaphase chromosome arrange along a equatorial line and the formation of spindle fibres take place there. So assertion is wrong while reason is correct because nuclear membrane is made of a vesicle ER.

QUESTION: 14

In the following question, a statement of Assertion(A) is given followed by a corresponding statement of Reason(R).
Read the statements carefully, and mark the correct answer.
Assertion(A): The atmospheric concentration of CO2 at which photosynthesis just compensates for respiration is referred to as CO2 compensation point.
Reason(R): The CO2 uptake is less than that generated through respiration because the level of CO2 in the atmosphere is more than the required for achieving CO2 compensation point.

Solution:

The atmospheric concentration of CO2 at which photosynthesis just compensates for respiration is referred to as the CO2 compensation point.
Photosynthesis is strogly limited by the low CO2 concentration while respiratory rates remain unaffected. As a result there is a negative balance between CO2 fixed by photosynthesis and CO2 by respiration and a net efflux of CO2 from the plant.

QUESTION: 15

In the following question, a Statement of Assertion (A) is given followed by a corresponding Reason(R) just below it.Read the Statement carefully and mark the correct answer-
Assertion(A): Estuaries are generally productive.
Reason (R): An estuary is formed by river.

Solution:

Estuaries are among the most productive environments on earth. 4 times more productive in plant matter than a rye grass pasture and 20 times more productive than the open sea. Extremely rich in organic matter and nutrients. Photosynthesis occurs throughout the water column and on the sediment surface – very productive

Initially, estuaries were formed by rising sea levels.  As the sea rose, it drowned river valleys and filled glacial troughs, forming estuaries. Once formed, estuaries become traps for sediments – mud, sand and gravel carried in by rivers, streams, rain and run-off and sand from the ocean floor carried in by tides

QUESTION: 16

In the following question, a statement of Assertion(A) is given followed by a corresponding statement of Reason(R).
Read the statements carefully, and mark the correct answer.
Assertion(A):Photomodulation of flowering is a phytochrome - regulated process.
Reason(R): Active form of phytochrome (Pfr) directly induces floral induction in shoot buds.

Solution:

Flowering is a phytochrome regulated process.Phytochrome is a blue protein pigment with a molecular mass of about 125 kDa.Phytochrome occurs in two interconvertible forms PR which absorbs red light and PFR which absorbs far red light.
PFR is active form of phytochrome.When PR molecules are exposed to red light most of them absorb it and are then converted to PFR. This cnversion causes floral induction in the shoot.

QUESTION: 17

In the following question, a statement of Assertion(A) is given followed by a corresponding statement of Reason(R).
Read the statements carefully, and mark the correct answer.
Assertion(A): In the descending limb of loop of Henle, the urnie is hypertonic, while in ascending limb of loops of Henle, the urine is hypotonic.
Reason(R): Descending limb is impermeable to Na+, while ascending limb is impermeable to H2O.

Solution:

The loop of Henle, also called the nephron loop, is a U-shaped tube that extends from the proximal tubule. It consists of a descending limb and ascending limb.The descending limb is permeable to water and noticeably less impermeable to salt, and thus only indirectly contributes to the concentration of the interstitium. As the filtrate descends deeper into the hypertonic interstitium of the renal medulla, water flows freely out of the descending limb by osmosis until the tonicity of the filtrate and interstitium equilibrate. Longer descending limbs allow more time for water to flow out of the filtrate, so longer limbs make the filtrate more hypertonic than shorter limbs.Unlike the descending limb, the ascending limb of Henle's loop is impermeable to water, a critical feature of the countercurrent exchange mechanism employed by the loop. The ascending limb actively pumps sodium out of the filtrate, generating the hypertonic interstitium that drives countercurrent exchange. In passing through the ascending limb, the filtrate grows hypotonic since it has lost much of its sodium content. This hypotonic filtrate is passed to the distal convoluted tubule in the renal cortex.

QUESTION: 18

In the following questions, a statement of Assertion (A) is given followed by a corresponding Reason (R) just below it. Read the statements carefully and mark the answer-
Assertion (A): Chlorophyll a is an universal plastid in autotrophic plants.
Reason (R): P 700 and P 680 are types of chlorophyll a.

Solution:
QUESTION: 19

In the following question, a Statement of Assertion (A) is given followed by a corresponding Reason(R) just below it.Read the Statement carefully and mark the correct answer-
Assertion(A): Decomposers are present at benthom of aquatic ecosystems.
Reason (R): The consumers of lakes are different at different depths of lakes.

Solution:

Both the statement are correct because 1)Mostly decomposers are present in the bottom of the lake 2) And in oceans there are so many consumers such as small fishes or large fishes which are present at different level of ocean hence both statement are correct but 2)is not the explanation of 1.

QUESTION: 20

In the following question, a Statement of Assertion (A) is given followed by a corresponding Reason(R) just below it.Read the Statement carefully and mark the correct answer-
Assertion(A): The chalazal cells of the embryo sac are called antipodal cells.
Reason (R): They play nutritive role for embryo sac.

Solution:

The three chalazal cell of the embryo sac are called antipodal cells. They are the vegetative cells of the embryo sac which may degenerate soon or take part in absorbing nourishment from the surrounding nucellar cells. Internally they are connected with the central cell by means of plasmodesmata.

QUESTION: 21

In the following question, a Statement of Assertion (A) is given followed by a corresponding Reason(R) just below it.Read the Statement carefully and mark the correct answer-
Assertion(A): Cyclic pathway of photosynthesis first appeared in some eubacterial species.
Reason (R): Oxygen started accumulating in the atmosphere after the noncyclic pathway of photosyn-the-sis evolved.

Solution:

Cyclic pathway of photosynthesis appeared first in some eubacterial species. It is supposed to be the first evidence of production of ATP in the presence of light. During non-cyclic photophosphorylation, photolysis of water takes place. Under the influence of light energy and the catalytic action of chlorophyll, water is split up into oxygen and hydrogen. Non-cyclic photophosphorylation is the only natural process, which adds molecular oxygen to the atmosphere.

QUESTION: 22

In the following question, a statement of Assertion(A) is given followed by a corresponding statement of Reason(R).
Read the statements carefully, and mark the correct answer.
Assertion(A): When the ambient temperature is high and soil contains excess of water, the plants tend to lose water in the form of droplets from lenticels.
Reason(R): Root pressure regulates the rate of loss of water form lenticels.

Solution:

When the ambient temperature is high and soil contains excess water, the rate of transpiration is increased i.e. loss of water takes place from leaves through stomata.
Lenticular transpiration is only 0.1% of the total transpiration. It however continues day and night because lenticels have no mechanism of closure. The lenticels connect the atmospheric air with the cortical tissue of stem through intercellular spaces present amongst the complementary cells. Root pressure regulates the rate of loss of water from the stomata in some plants.

QUESTION: 23

In the following question, a Statement of Assertion (A) is given followed by a corresponding Reason(R) just below it.Read the Statement carefully and mark the correct answer-
Assertion(A): Cytochromes are only found in mitochondria.
Reason (R): Cytochrome b5 occurs in the endoplasmic reticulum.

Solution:
QUESTION: 24

Which one of the following is not a carbohydrate?

Solution: Pepsin is not a carbohydrate.It's a protein
QUESTION: 25

Cut apple turns brown but does not do so if dipped in ascorbic acid solution due to

Solution:
QUESTION: 26

Blood leaves the right ventricle via the

Solution:

 

All the arteries carry oxygenated blood away from the heart except pulmonary artery which carry deoxygenated blood blood away from the heart. Pulmonary artery carry deoxygenated blood from the heart to the lungs where it's oxygenated. pulmonary trunk is the major artery which arises from the right ventricle and divides into right and left pulmonary artery.

QUESTION: 27

The membrane that hangs like an apron over the intestines is the _____.

Solution:

A fatty membrane called the greater omentum hangs like an apron from the inferolateral margin of the stomach and overlies the intestines . It is unattached at its inferior border and can be lifted to reveal the intestines.

QUESTION: 28

Which of the following is an oil seed crop?

Solution:

Sunflower crops are grown primarily for oil. There are many other examples of oil seed like soyabean , rapeseed , cotton, peanuts , seed flax and caster etc.

QUESTION: 29

Genetic informations are carried in form of long chain of molecules made of :

Solution:

Genetic information is carried in form of DNA or RNA both are polymer of nucleotides

QUESTION: 30

Lathyrism is caused by

Solution:

Plants Producing Lathyrism.Lathyrism or neurolathyrism is a neurological disease of humans and domestic animals, caused by eating certain legumes of the genus Lathyrus. Lathyrus sativus (also known as Grass pea, Kesari Dal,  Almorta)

QUESTION: 31

The major advantage of bipedal locomotion is that it

Solution:

Non-locomotory limbs become free for other uses, including manipulation (in primates and rodents), flight (in birds), digging (in giant pangolin), combat (in bears, great apes and the large monitor lizard) or camouflage (in certain species of octopus).

QUESTION: 32

Sporeine is a/an

Solution:

Sporeine is a bioinsecticide derived from Bacillus thuringiensis. It is used to suppress the population of many coleoptereious and lepidopterous larvae in Russia, USA and many European countries.

QUESTION: 33

PCR is related with

Solution:

Polymerase chain reaction (PCR) is a method used widely in molecular biology to make millions to billions of copies of a specific DNA sample rapidly, allowing scientists to take a very small sample of DNA and amplify it to a large enough amount to study in detail.

QUESTION: 34

A woman with albinic father marries an albinic man. The proportion of her progeny is

Solution:
QUESTION: 35

The transforming principle of pneumococus as found out by Avery, MacLeod and McCarty was

Solution:
QUESTION: 36

Congenital diseases are

Solution:

This disease can be often inherited medical condition that occurs at or before birth. This can happen from the genetic make-up of the parents.

QUESTION: 37

Antiboides are

Solution:
QUESTION: 38

Blood group A has

Solution:

There are four main blood groups defined by the ABO system: blood group A – has A antigens on the red blood cells with anti-B antibodies in the plasma. blood group B – has B antigens with anti-A antibodies in the plasma. blood group O – has no antigens, but both anti-A and anti-B antibodies in the plasma.

QUESTION: 39

Rh⁻ mother carries R⁺ foetus. The foetus is at a risk of disease called

Solution: Heamolytic disease is also called erythroblastosis fetalis in which antibodies of Rh-ve mother passed through placcenta of which destroy the foetal RBCs
QUESTION: 40

Cells involved in immune mechanism are

Solution:
QUESTION: 41

A flask-shaped fleshy receptacle enclosing both the types of flowers is present in

Solution:

A. Cyathium looks like a single flower. A cup-shaped involucre formed by bracts encloses a single female flower and a number of male flowers. Each male flower is represented by a single stamen while a single pistil represents a female flower. It is a type of cymose inflorescence. The example is euphorbia.

B. Hypanthodium is fleshy receptacle forming a hollow cavity with an apical opening called ostiole. The flowers are developed on the inner wall of the hollow cavity. The male flowers are situated at the top near the opening, at the bottom are situated the female flowers with long styles and in between both are situated short-styled gall flowers which are sterile. It is a type of cymose inflorescence. The example is banyan.

C. Coenanthium with a receptacle, instead of forming a closed structure, becomes saucer-shaped with the margins slightly curved up. 

D. The spadix is a spike with a fleshy axis and having both male and female flowers. It is surrounded by large colored bracts called spathe. It is a type of racemose inflorescence. The example is palm.

 

So, the correct answer is 'Hypanthodium'.

QUESTION: 42

A bacterium which has been genetically modified to control pollution is

Solution:

Some of the strains of the Pseudomonas are genetically modified so that it be use to control pollutants on a large scale such as oil spills that take place in the ocean.

QUESTION: 43

In bacterial/tissue culture, glassware and nutrients are sterlised through

Solution:
QUESTION: 44

The process by which excess energy is lost is

Solution: Fluorescence is the emission of light by a substance that has absorbed light or other electromagnetic radiation. It is a form of luminescence. In most cases, the emitted light has a longer wavelength, and therefore lower energy, than the absorbed radiation.
QUESTION: 45

Root hairs develop from

Solution:

Root hairs usually arise as protrusions from the external, lateral walls of epidermal cells, although in a few species they originate from cortical cells one or two layers beneath the epidermis.

QUESTION: 46

Transgenic crops are useful as they have genes of

Solution:
QUESTION: 47

Use of pesticides is problematic as

Solution:

Pesticides can contaminate soil, water, turf, and other vegetation. In addition to killing insects or weeds, pesticides can be toxic to a host of other organisms including birds, fish, beneficial insects, and non-target plants.

QUESTION: 48

The vessel elements of angiosperms differ from other elements of xylem in having

Solution:

Vessel is a long cylindrical tube-like structure made up of many cells called vessel-members, each with lignified walls and a large central cavity. Vessel members are interconnected through perforations in their common walls. The presence of vessels is a characteristic feature of angiosperms.

QUESTION: 49

Which one is a fibrous protein?

Solution:

A fibrous protein is a thread like which may occur singly or in groups. They are tough, non-enzymatic and structural proteins. It is insoluble in water e.g., Keratin. Some fibrous protein is contractile protein found in myosin of muscles and connective tissue (tendons, bones, and cartilage) are collagen. 

QUESTION: 50

When mammary glands of male develop similar to female, the condition is known as

Solution:

Normally mammary gland is non functional in male but in Gynecomastic condition enlargement of breast takes place in male.

QUESTION: 51

The character found only in halophytes is

Solution:

Vivipary is the special type of seed germination. During germination, seed is till attached to parent plant and nourished by it. It generally occurs in mangrove plant. The mangrove plants are generally medium sized tree which grow in salty marshes of sea coasts. (eg. Rhizophora, Sonneratia, Avicennia). The seeds of mangrove plants cannot germinate on the marshy habitat because of the excessive salt concentration and lack of oxygen. So, the correct answer is ‘Vivipary’.

QUESTION: 52

If Cowper's glands are removed,

Solution:

A bulbourethral gland, also called a Cowper's gland for anatomist William Cowper, is one of two small exocrine glands present in the reproductive system of human males. During sexual arousal each gland produces a clear, viscous secretion known as pre-ejaculate. This fluid helps to lubricate the urethra for spermatozoa to pass through, neutralizing traces of acidic urine in urethra

QUESTION: 53

Which of the following is not carried by haemoglobin?

Solution:

Blood is the medium of transport of Oxygen and Carbon Dioxide. Haemoglobin is the red color pigment present in RBC's . There is no need of Sodium Ions in Transport of gases. In partial pressure the factors affecting are pO2, pCO2, Hydrogen concentration and temperature if exist.

QUESTION: 54

Transcriptional control in eukaryotes may involve changes in :

Solution:
QUESTION: 55

Sella turcica is

Solution:
QUESTION: 56

Branch of science dealing with study of animal behaviour is

Solution:

Ecology =the branch of biology that deals with the relation of organisms to one another and to their surrounding

Ichthyology=the branch of biology that deals with fishes

Ethnology=the study of characteristics of people , their differences and relationships with others

Ethology=the science of animal behavior

QUESTION: 57

'Elephant is a slowest breeder becoming sexually mature at the age of 30 and have large gestation period. A single female reproduces on an average 6 young ones during its lifetime. If all the young ones of a pair survive, there would be 19 million descendants at the end of 750 years. This is an example for:

Solution:
QUESTION: 58

Choose the correct pair

Solution:
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code