SRMJEEE Biology Mock Test - 2


35 Questions MCQ Test SRMJEEE Subject Wise & Full Length Mock Tests | SRMJEEE Biology Mock Test - 2


Description
Attempt SRMJEEE Biology Mock Test - 2 | 35 questions in 50 minutes | Mock test for JEE preparation | Free important questions MCQ to study SRMJEEE Subject Wise & Full Length Mock Tests for JEE Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Leaves possess thick cuticle in plants of

Solution: A plant cuticle is a protecting film covering the epidermis of leaves, young shoots and other aerial plant organs without periderm. It consists of lipid and hydrocarbon polymers impregnated with wax, and is synthesized exclusively by the epidermal cells.
QUESTION: 2

Which endangered animal is the source of world's finest, lightest, warmest and most expensive wool i.e. the shahtoosh?

Solution:

Chiru or the Tibetan antelope (Pantholops hodgsoni) is medium-sized bovid, which is about 1.2 m in height. It's coat is grey to reddish brown, with a white underside. The Chiru’s wool, known as shahtoosh, is worm, soft and fine. Shahtoosh is very warmest, lightest and most expensive wool. The wool can only be obtained by killing the animal. It is listed as endangered by the world conservation union and the 'United States Fish and Wildlife Service' due to commercial poaching for its wool. 

QUESTION: 3

Which of the following is a medicinal plant?

Solution:

Extracts of Aconitum species have been given orally in traditional medicine to reduce fever associated with colds, pneumonia, laryngitis, croup, and asthma; for pain, inflammation, and high blood pressure; as a diuretic; to cause sweating; to slow heart rate; and for sedation.

 

QUESTION: 4

Mode of inheritance of haemophilia resembles that of

Solution:

Both haemophilia and colour blindness skips generations; the unaffected parents have diseased progeny which means that the traits are present in recessive condition in parents. Males are more affected than females which means that traits are dependent on sex of individual; both are sex linked traits. Colour blindness and haemophilia are X-linked recessive disorders. One copy of the affected gene in males in each cell is sufficient to cause the disorder (XcY or XhY ). Females with two copies of the affected gene show the disorder (XcXc or XhXh). The heterozygous females serve as the carrier for the disease. 

QUESTION: 5

Red blood cells survive around _____ days.

Solution:

A unit of red blood cells (RBCs) expires in 35 or 42 days because of the type of anticoagulant in the bag. But in real life RBCs live about 120 days (except for Scarlett O'Negative, she's immortal)

QUESTION: 6

'Valley of Flowers is' found in

Solution:

Valley of Flowers National Park is an Indian national park, located in North Chamoli, and  in the West Himalayas in the state of Uttarakhand and is known for its meadows of endemic alpine flowers and the variety of flora.

QUESTION: 7

Hardest part of tooth is

Solution:

Enamel is the hardest part of not only tooth but even of the body. It’s harder than bones.

Enamel is a dead tissue as its forming cells Ameloblasts retract away from the surface after laying down it. That’s why it lacks the quality to heal, remodel or repair.

QUESTION: 8

Intra-uterine devices (IUDs) are used to prevent :

Solution:
QUESTION: 9

The sheep 'Dolly' was created by:

Solution:
QUESTION: 10

India is the lone producer of:

Solution: It accounted 10.84% of the total Muga Silk produced in India during the year. Production of Muga Silk in Nagaland was 2 metric tonne during 2015-16. It accounted 1.2% of the total Muga Silk produced in India during the year.
QUESTION: 11

The fossil of Sinathropus pekinensis has been discovered in which of the epoch?

Solution:
QUESTION: 12

Meroblastic cleavage is :

Solution:

Meroblastic cleavage is a type of cleavage that occurs in very yolky eggs like birds in which the egg cytoplasm and not the yolk divides (incomplete division). There are two types of meroblastic cleavage  discoidal and superficial. Discoidal usually occurs in birds, reptiles, fishes etc. which have telolecithal eggs and superficial cleavage occurs in insects which have centrolecithal eggs. 

QUESTION: 13

Nucleotide base present in DNA and not in RNA is

Solution:

RNA contains all the bases of DNA except thymine.
Instead of thymine, Uracil is present in RNA.
So, bases present in RNA are adenine, guanine cytosine and uracil.

QUESTION: 14

Rapid growth of blastodermic vesicle is facilitated by :

Solution:
QUESTION: 15

Repressor binds to operator of lac operon when

Solution:

In presence of lactose, allolactose; an isomer of lactose binds to the repressor and causes an allosteric shift. The altered repressor cannot bind to the operator, allowing RNA polymerase to transcribe the lac genes. The repressor, encoded by the regulator gene, bind to the operator region which is located just upstream the binding site of the RNA polymerase and hence, prevent the binding of the RNA polymerase and transcription of structural genes is turned off. The lac Z, lacY and lac A genes in lac operon are the structural genes that code for β-galactosidase (converts lactose into glucose and galactose), β-galactoside permease (transports lactose into the cell) and β-galactoside transacetylase respectively. Binding of the repressor to RNA polymerase turns the gene expression off and hence, none of the above-mentioned enzymes are synthesized.

Thus, the correct answer is option D.

QUESTION: 16

Endonuclease is employed in

Solution:

Endonucleases are enzymes that cleave the phosphodiester bond within a polynucleotide chain. Some, such as deoxyribonuclease I, cut DNA relatively nonspecifically (without regard to sequence), while many, typically called restriction endonucleases or restriction enzymes, cleave only at very specific nucleotide sequences. These enzymes are often used in genetic engineering to make recombinant DNA for introduction into bacterial, plant, or animal cells, as well as in synthetic biology

QUESTION: 17

Gene recombinations are due to

Solution:

Another feature of of independent assortment is recombination. Recombination occurs during meiosis and is a process that breaks and recombines pieces of DNA to produce new combinations of genes.

QUESTION: 18

The genetic ratio of 9:3:3:1 is due to :

Solution:

9:3:3:1 is the phenotypic ratio obtained in the F2 generation of a dihybrid cross. Where the values 9 and 1 represent parental phenotypes, the other two values represent new combination. This is because of independent assortment of alleles belonging to the characters considered in the cross.

QUESTION: 19

The muscle fatigue occurs due to accumulation of

Solution:

Muscle fatigue is caused due to accumulation of lactic acid in them. This occurs because of the need for high energy, fluctuation of energy need and insufficient supply of oxygen. Higher level of lactic acid can cause pain in the muscles.

QUESTION: 20

Involuntary muscular contraction is called

Solution:

The Involuntary muscular could traction of a group of muscle fibres or heart is called as muscle spasm.
It is mainly caused due to overuse I mean over working,muscle fatigue (making us slow and causing pain while doing exercise for longer time),dehydration and electrolyte abnormalities.

QUESTION: 21

Ductus reuniens connects

Solution:

The ductus reuniens also the canalis reuniens of Hensen is part of the human inner ear. It connects the lower part of the saccule to the cochlear duct near its vestibular extremity.

QUESTION: 22

Using the information below, what is the correct order for the transmission of an impulse across a synapse? 1. Calcium interacts with proteins. 2. Vesicles fuse with synaptic membrane. 3. Neurotransmitter diffuses into synaptic cleft. 4. Receptor sites are occupied.

Solution:
QUESTION: 23

Which is the most advanced theory of origin of life?

Solution:
QUESTION: 24

Energy change in photosynthesis is

Solution:

Photosynthesis in plants converts solar energy into chemical energy using electrons and protons from water. The process of photosynthesis in plants involves a series of steps and reactions that use solar energy, water, and carbon dioxide to produce organic compounds and oxygen.

QUESTION: 25

Which is not caused by deficiency of mineral nutrition?

Solution:

Mineral nutrition of plants includes various diseases and disorders like chlorosis, stunted plant growth, premature leaves abscission, internode shortening, cell division inhibition. Etiolation is seen in flowering plants when they are grown in partial or complete absence of light. They have pale yellow leaves and long internodes.

Thus, the correct answer is option D.

QUESTION: 26

Acid rain is due to the pollution of

Solution:

Acid rain is caused by emissions of sulfur dioxide and nitrogen oxide, which react with the water molecules in the atmosphere to produce acids. Some governments have made efforts since the 1970s to reduce the release of sulfur dioxide and nitrogen oxide into the atmosphere with positive results.

QUESTION: 27

Tracheids, tracheae, wood fibres and wood parenchyma occur in

Solution:

The xylem is the principal water-conducting tissue of vascular plants. It consists of tracheary elements, tracheids and wood vessels and of additional xylem fibres. Bordered pits are typical for tracheids, while wood vessels are marked by perforated or completely dissolved final walls. The principal conductive cells of the xylem are tracheary elements, of which there are two types, tracheids and wood vessels. 

QUESTION: 28

Fermentation is accompanied by

Solution:
QUESTION: 29

Testosterone is produced in the

Solution:

 Option ( b)... Interstitial cells is the correct answer. 

 

The interstitial cells are found adjacent to seminiferous tubules in testicle. They produce testosterone in presence of (LH) luteinizing hormone.

QUESTION: 30

Positive feedback controls the secretion of which of the following hormones?

Solution:  Explanation: Contraction of the uterus during childbirth causes the release of oxytocin, which stimulates stronger contractions of the uterus, causing more oxytocin release. This perpetual cycle results in a positive feedback response.
QUESTION: 31

Mucus is moved along the respiratory tract by

Solution:

Cilia is a finger like projection which help in movement of mucus along the respiratory tract. These are also present in our small intestine.

QUESTION: 32

The plant whose seeds yield safflower oil and the petals an orange due is -

Solution:

Safflower (Carthamus tinctorius) is a highly branched herbaceous annual plant which is commercially cultivated for vegetable oil. The dried florets of safflower produces red to orange-red dye (known as carthamin).

QUESTION: 33

Which bone during its development is not a cartilage?

Solution:
QUESTION: 34

The 'use and disuse theory' was proposed by

Solution:

The theory of inheritance of acquired characters was proposed by Jean Baptiste de Lamarck, French biologist in 1801. He states that organism gets adapted to the changes of environment, which it meets in lifetime and passes it on to progenies and thus becomes heredity. 

QUESTION: 35

Filtrate enters the Bowman’s capsule by

Solution:
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!

Related tests