JIPMER Biology Mock Test - 1


60 Questions MCQ Test JIPMER 2020: Subject wise and Full Length Mock Tests | JIPMER Biology Mock Test - 1


Description
This mock test of JIPMER Biology Mock Test - 1 for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 60 Multiple Choice Questions for NEET JIPMER Biology Mock Test - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this JIPMER Biology Mock Test - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this JIPMER Biology Mock Test - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other JIPMER Biology Mock Test - 1 extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which is not exclusive trait of arthropods

Solution: Right answer is a. jointed appendages (arthro + pod) haemocoel and chitinous skeleton is exclusive feature of all arthropods. but wings are not exclusive features as they are not present in all arthropods. for example- insects like ant etc
QUESTION: 2

The path followed by blood on one circuit through the heart is

Solution:
QUESTION: 3

The poisonous fluid of Hydra's nematocyst is

Solution:

The nematocysts in Hydra is filled up with a poisonous fluid, known as hypnotoxin, which is protein in nature. Penetrant, the largest nematocysts in Hydra produce hypnotoxin. 

QUESTION: 4

The buffy coat evidenced by separating blood cells is comprised of _____.

Solution: The answer should be D.because buffycoat, also known as Leuckocyte concentrate, is the fraction of an anticoagulated blood sample that contains most of the Leuckocytes and platelets following density gradient centrifugatiom of blood. it is used to extract DNA from the blood of mammals. 
QUESTION: 5

Which of the phases of mitosis is the longest?

Solution: The prophase is the longest because a great deal of preparation for actual division takes place from early through late prophase, from spinning down the DNA/chromatin into chromosomes, to the dissolution of the nuclear membrane, to the initiation of spindle formation.
QUESTION: 6

Water makes up what % of the plasma?

Solution: Plasma makes up of 92% water, constitutes 55% of blood volume.
QUESTION: 7

Dentition in mammal is

Solution:
QUESTION: 8

Sugar is extracted from sugarcane and also from the crops of

Solution: D)Beet Root
As it contains high level of sucrose....
QUESTION: 9

Essential oils are those

Solution: Essential oils are those oils which are taken by external sources . here according to above statement oils which yield perfume.
QUESTION: 10

Tooth structure includes:

Solution:
QUESTION: 11

Jute is grown on a large scale in India in

Solution: India (majority in West Bengal) & Bangladesh together contribute approximately 85% of world's total Jute production.
QUESTION: 12

A milk like preparation can be made from the seeds of

Solution:
QUESTION: 13

Cast nets are used to catch

Solution: Cast nets are nets that are thrown or cast into the water. When thrown, the net opens up in a large flat circular shape and sinks quickly to the bottom. The net is then pulled up out of the water and the catch is emptied. Cast nets are used to catch bait fish, shrimp, and pan-sized fish.
QUESTION: 14

In an ecosystem, bacteria are considered as

Solution:
QUESTION: 15

Influence of soil on plant behaviour is known as

Solution:
QUESTION: 16

Fruit Research Institute is situated at

Solution:
Horticulture research was initiated by Late Dr. K.C. Naik during 1935 in association with botanical section of Bihar Agricultural College, Sabour. He organised the horticulture garden and collected large number of germplasm of mango, litchi, citrus, guava, banana etc However, systematic research on horticultural crops was initiated under a separate “Horticulture section” in 1939. During 1940s, Horticulture legends like Dr .P.C. Mallik, Dr. P.K. Sen, lead the fruit research at Sabour and started the fruit hybridization programme for improvement.  

QUESTION: 17

Of all the species of insects known, nearly 70-80% are found in

Solution:
QUESTION: 18

Epinephrine is

Solution: Epinephrine, also called adrenaline,hormone that is secreted mainly by the medulla of the adrenal glandsand that functions primarily to increase cardiac output and to raise glucose levels in the blood. Strong emotions such as fear or anger cause epinephrine to be released into the bloodstream, which causes an increase in heart rate, muscle strength, blood pressure, and sugar metabolism.
QUESTION: 19

Complete failure of the anterior lobe of pituitary causes

Solution: This is because addison and cushing are due to degeneration of adrenal gland and acromegaly is due to oversecretion of growth hormone in adults simmond disease is due to atrophy of anterior lobe of pituitary gland.
QUESTION: 20

Albinism is known to be due to an autosomal recessive mutation. The first child of couple with normal skin pigments was albino. What is the probability of their second child will also be an albino ?

Solution:
Since albinism is a recessive character, a child will be albino only if it is homozygous for albinism genes. Since parents have normal skin, it means they are heterozygous. As a result of cross between two heterozygous parents, 25% of the children will be homozygous recessive. The nature of the second child is not affected in any way by the nature of the first child because both are independent events.

QUESTION: 21

A fragment formed during DNA synthesis is

Solution: C) Okazaki fragments form during DNA replication because DNA is anti parallel and can only be synthesized in one direction (3' to 5'). Because of this, at each replication fork, there is a leading strand, that is synthesized in the 3' to 5' direction, and a lagging strand, synthesized in the 5' to 3' direction. Cells do not have a mechanism for 5' to 3' DNA synthesis, so instead they use short segments, called Okazaki fragments, of 3' to 5' synthesis, and then join them together.
QUESTION: 22

Opium is obtained from

Solution: Papaver somniferum.Opium is obtained from the opium poppy (papaver somniferum) by scraping the unripe seed capsule, and then collecting and drying the rubbery exudate. The name opium comes from the Greek opion, or poppy juice. It is important as a painkilling drug in its own right,
QUESTION: 23

For a cross between hybrid tall round (TtRr) and recessive dwarf wrinkled (ttrr) pea plant, the ratio of phenotypes and genotypes obtained in F₁ generation is respectively

Solution:
QUESTION: 24

An allele is dominant if it is expressed in :

Solution:

An alternative form of a character in a pair, controlled by a single gene is called Allele. It is dominant either in a homozygous or heterozygous state.

So, the correct option is ‘Both homozygous or heterozygous’.

QUESTION: 25

A colour blind person can not distinguish

Solution: "Ishihara test" is used in diagnosis of red-green colour blindness... protanopia(red colour blindness) and Deuteranopia (green colour blindness) are allosomal disorders while Tritanopia(blue colour blindness) is autosomal disorder.. So, it means that the colour blind person cannot distinguish between red n green colours.
QUESTION: 26

You are required to take blood from a patient and keep it in a test tube for analysis of blood corpuscles and plasma. You are also provided with the following four types of test tubes. Which of them you will not use for the purpose?

Solution:

Clotting of collected blood can be prevented by :
- coating test tubes with silicon (which produces non-wettable surface similar in its smoothness to endothelial lining of blood vessels)
- adding chelating agents (includes trisodium citrate, sodium oxalate and sodium EDTA) which remove calcium which is important for blood coagulation, and prevent blood clotting. Hence test tube containing calcium carbonate cannot be used.
- adding heparin, most powerful anticoagulant which acts indirectly by activating plasma antithrombin III. Heparin is effective both in vivo and in vitro.

QUESTION: 27

Between the osseous and membranous labyrinths is present a fluid called

Solution: A liquid called perilymph, the properties of which closely resemble those of cerebrospinal fluid, flows between the bony and membranous labyrinths. Another fluid, called endolymph, is contained in the membranous labyrinth. The endolymph has concentrations of electrolytes that differ from those of typical bodyfluids.
QUESTION: 28

Deficiency of vatimn A in the body results in insufficent rhodopsin in the rods which leads to

Solution:
QUESTION: 29

Which one possesses radial symmetry

Solution:
QUESTION: 30

The pharyngeal tonsils are found in the:

Solution:

Adenoids (or pharyngeal tonsils, or nasopharyngeal tonsils) are a mass of lymphoid tissue situated at the very back of the nose, in the roof of the nasopharynx, where the nose blends into the mouth

QUESTION: 31

The breast tissue fluid will drain into the _____ nodes.

Solution: Lymph fluid from the breast skin of lymph fluid can carry cancer cells. Feel the cancer in axillary lymph. Axillary lymph nodes get bigger and thus fluid drain into axillary nodes.
QUESTION: 32

A fat blubber can be obtained from

Solution:
QUESTION: 33

Cuttle fish belongs to

Solution:
QUESTION: 34

Minerals absorbed by roots move to the leaf through

Solution:
QUESTION: 35

Crop rotation is employed for

Solution: Yes, crop rotation is employed for enhancing soil fertility ....... see, as if we plant diff crops in diff seasons of the year then a crop that leaches the soil of one kind of nutrient is followed during the next growing season by another crop that restores the nutrients to the soil.
QUESTION: 36

The percentage of light energy utilised for photosynthesis by higher plants is

Solution:
QUESTION: 37

Warburg effect is decrease in the rate of photosynthesis at

Solution: Warburg effect is the decrease in the rate of photosynthesis due to accumulated levels of oxygen. Oxygen is released as a by-product in the process of photosynthesis. If the concentration of oxygen increases, it leads to suppression of photosynthesis n stimulation of photorespiration. This can be eliminated by stimulating the rate of photosynthesis by increasing the levels of CO2. So the Crt opt is B.
QUESTION: 38

Which of the following group is odd?

Solution:
  • Cyanobacteria, archaebacteria and methanobacteria belongs to phylum Monera.
  • Sphagnum (common name peat or bog moss), is a genus of mosses. It belongs to phylum Bryophyta. Club mosses are a group of plants in the Lycopodiophyta, which is the most ancient group of land plants.
  • Reptiles, birds and mammals belongs to phylum Chordata.

Thus, the correct answer is option (B).

QUESTION: 39

The movement of auxin is largely

Solution: Auxin is a growth promoting phytohormone. It moves mainly from the apical to the basal end (basipetally). This type of unidirectional transport is termed polar transport.
QUESTION: 40

Which one induces flowering in short-day plants?

Solution:

Learn 3 thing about Gibberelline. 1. It breaks dormancy in every plants. 2. It induces flowering in short day plants. 3. It induces veneralisation.

QUESTION: 41

In which one of the following pathogens do the cells of promycelium after the germination of teleutospore produce infection hyphae instead of basidiospores?

Solution:
QUESTION: 42

Which one of the following substances plays an important role in biochemical defence of host plants?

Solution: Phytoalexins are antimicrobial and often antioxidative substances synthesized de novo by plants that accumulate rapidly at areas of pathogen infection. They are broad spectrum inhibitors and are chemically diverse with different types characteristic of particular plant species. Phytoalexins tend to fall into several classes including terpenoids, glycosteroids and alkaloids; however, researchers often find it convenient to extend the definition to include all phytochemicals that are part of the plant's defensive arsenal.
QUESTION: 43

An important example of serendipity is

Solution: Serendipity means Discovery by chance and the one of the best example of serendipity is discovery of penicillin...
QUESTION: 44

Anxiety and stress are caused by

Solution:
QUESTION: 45

Which of the following radioactive isotopes is used in the detection of thyroid cancer?

Solution:
QUESTION: 46

Pneumatic bones are expected to be found in 

Solution: Pneumatic bone are special features of Aves so a is correct ans.
QUESTION: 47

Fertilization is

Solution:
QUESTION: 48

Double fertilization was first described by

Solution:
QUESTION: 49

Number of chromosomes is 12 in megaspore mother cell. What shall be their number in endosperm?

Solution: Megaspore mother cell is dipoid so 2n=12,.....n=6 and endosperm is triploid of angiosperm plant so 3n, 6×3=18 chromosome present in endosperm.
QUESTION: 50

Two names referring to same thing

Solution: Tricarboxylic Acid is also know citric acid that thay have same mean.
QUESTION: 51

R.Q. is more than one when the substrate is

Solution:

R.Q. or Respiratory Quotient is the ratio of volume of carbon dioxide released to the oxygen absorbed to produce energy. R.Q. value of organic acids is greater than one because they already have a good amount of oxygen in their molecule that can be oxidised which decreases the requirement of external O2​. So, correct the answer is 'Organic acid'.

QUESTION: 52

Cilia are found in the

Solution:
QUESTION: 53

Internal respiration is defined as

Solution:

Internal respiration is the exchange of gases with the internal environment and occurs in the tissues. The actual exchange of gases occurs due to simple diffusion. Energy is not required to move oxygen or carbon dioxide across membrame.

QUESTION: 54

There is a stem modification in Ruscus. It is

Solution: A phylloclade of one or two internode is called as a cladode. There are no suitable examples of cladodes because, Ruscus and Asparagus, which are often considered as cladodes, are in reality, cladophylls. A cladophyll is a flattened leaf like stem arising in the axils of a minute, bract-like, true leaf.


QUESTION: 55

Phaosome in Earthworm is

Solution:
QUESTION: 56

Number of ganglia present in nerve cord of Cockroach is

Solution:
QUESTION: 57

Mimosaceae can be distiguished from caesalpinniaceae on the basis of -

Solution:
Characters of Mimosaceae:
Trees or shrubs; leaves bipinnate and stipulate, stipule may be modified into spines; inflorescence cymose head or head; flowers actinomorphic, hermaphrodite, small, tetra or pentamerous; calyx and corolla valvate; petals connate below, stamens number varies from 4 (Mimosa) to many (Acacia, Albizzia); carpel one; fruit legume.
QUESTION: 58

Osmotic pressure of a solution is

Solution: Pure water(solvent) have zero pressure but solution have some osmotic pressure because in solution solute present in some quantities.
QUESTION: 59

Where is most of the glucose in the nephron reabsorbed?

Solution:
QUESTION: 60

Movement of fluids from the glomerulus’s to Bowman’s capsule is due to

Solution:

Related tests