JIPMER Biology Mock Test - 2


60 Questions MCQ Test JIPMER 2020: Subject wise and Full Length Mock Tests | JIPMER Biology Mock Test - 2


Description
This mock test of JIPMER Biology Mock Test - 2 for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 60 Multiple Choice Questions for NEET JIPMER Biology Mock Test - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this JIPMER Biology Mock Test - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this JIPMER Biology Mock Test - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other JIPMER Biology Mock Test - 2 extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In India maximum silk is produced by

Solution:

About 80% of the silk produced in the country is of mulberry silk, majority of which is produced in the three southern States of Karnataka, Andhra Pradesh and Tamil Nadu followed by West Bengal and Jammu & Kashmir.

QUESTION: 2

Which of the following is a characteristic of systemic circulation?

Solution:

Exchange of gases occur at lungs or in alveoli the O2 come in artery and CO2 return goes in lungs so their is large amount of O2 in arteries.

QUESTION: 3

In a sample of centrifuged blood, the layer immediately beneath the plasma:

Solution:
QUESTION: 4

Which is the correct sequence of arrangement of types of WBC in decreasing order in terms of number per mm3 of human blood?

Solution:
QUESTION: 5

Tooth structure includes:

Solution:

Periodontal Ligament. A system of collagenous connective tissue fibers that connect the root of a tooth to its socket.

QUESTION: 6

Botanical name of Bajra is

Solution:

Bajra also called as pearl millet and its botanical name is Pennisetum glaucum, or Pennisetum typhoideum, belongs to the family of Poaceae (grass family).

QUESTION: 7

Selection of homozygous plant is

Solution:
QUESTION: 8

Secretion of gastric juice is stopped by

Solution:

Enterogastron is an hormone secreted in duodenum region of small intestine. It's work is to inhibit the extra gastric juice that cause damage to intestine mucous.

QUESTION: 9

Which state in India is the largest producer of sugarcane?

Solution:

Uttar Pradesh has the largest area almost 50 per cent of the cane area in the country, followed by Maharashtra, Karnataka, Tamil Nadu, Andhra Pradesh, Gujarat, Bihar, Haryana and Punjab. These nine are most important sugarcane producing states. Sugarcane production is also highest in U.P.

QUESTION: 10

Opium is obtained from which part of poppy plant?

Solution:
QUESTION: 11

Which of the following is a pair of biofertilizers?

Solution:

Azolla plays a very important role in rice production. Azolla and its nitrogen-fixing partner, Anabaena, have been used as green manure to fertilize rice paddies and increase production. With the help of Azolla, rice can be grown year after year, several crops a year, with little or no decline in productivity; hence no rotation of crops is necessary.

QUESTION: 12

Which of the following bacteria is utilized in gobar gas plant?

Solution:
QUESTION: 13

Savannahs are

Solution:

A savanna or savannah is a mixed woodland grassland ecosystem characterised by the trees being sufficiently widely spaced so that the canopy does not close. The open canopy allows sufficient light to reach the ground to support an unbroken herbaceous layer consisting primarily of grasses. Savannas maintain an open canopy despite a high tree density. It is often believed that savannas feature widely spaced, scattered trees.

QUESTION: 14

The correct match of atmospheric gases is

Solution:

The composition of gases in the atmosphere is having Nitrogen (78.08%), Oxygen (20.95%), Argon (0.93%), Carbon dioxide (0.03%) water vapour and minute traces of other inert gases.

QUESTION: 15

Renin is

Solution:

Renin (etymology and pronunciation), also known as an angiotensinogenase, is an aspartic protease protein and enzyme secreted by the kidneys that participates in the body's renin–angiotensin–aldosterone system (RAAS)—also known as the renin–angiotensin–aldosterone axis—that mediates the volume of extracellular fluid (blood plasma, lymph and interstitial fluid) and arterial vasoconstriction. Thus, it regulates the body's mean arterial blood pressure.

QUESTION: 16

Tip of an ecological pyramid is occupied by

Solution:

The “ecological pyramid” is a ‘graphical representation’ of the biomass present in each trophic level of the ecosystem. These pyramids which are a representation of the energy levels begin with the producers in the bottom and end with the consumers at the tip.  It is said that at each energy level there is only a transfer of “10 percent of the energy” that goes to the next level.

QUESTION: 17

Local hormones are

Solution:

Local hormone are those which doesn't circulate in blood . it is secreted by nerve and gland cell. tissue and para hormone are example of local hormone. other examples are histamine etc.

QUESTION: 18

Which of the following lies between replication and translocation ?

Solution:

Replication - DNA to DNA
Transcription - DNA to RNA
Translocatíon - RnA to protein 

QUESTION: 19

Albinism and phenylketonuria are disorders due to :

Solution:

Phenylketonuria (PKU) is an autosomal recessive metabolic genetic disorder characterized by a mutation in the gene for the hepatic enzyme phenylalanine hydroxylase (PAH). The disease may present clinically with seizures, albinism (excessively fair hair and skin), and a “musty odor” to the baby’s sweat and urine. In the untreated classic case, mental retardation is severe, precluding speech and toilet training. 

QUESTION: 20

In Lathyrus odoratus, the cross between two purple flowered plants gave a pink-flowered progeny. This is due to

Solution:

When two purple flowered plants of Lathyrus odoratus are crossed, in the next generation, 9 purple coloured plants and 7 white coloured plants are formed, the reason is alleles in the pairs are separated during the formation of gametes by meiosis. So, White colour not appear in the previous generation, reappears in the next generation. It is called Law of segregation.

QUESTION: 21

Pinus ovule is -

Solution:
QUESTION: 22

The recessive character in Mendel's pea plant was

Solution:
QUESTION: 23

Hepatitis-B is also called

Solution:
QUESTION: 24

In human zygote, the male sex is determined by which of the following factors?

Solution:
QUESTION: 25

The muscles responsible to move the eye ball are the

Solution:
QUESTION: 26

Insects excrete nitrogen as

Solution:

Birds, reptiles, and most terrestrial arthropods convert toxic ammonia to uric acid or the closely related compound guanine (guano) instead of urea. Mammals also form some uric acid during breakdown of nucleic acids. Uric acid is a compound similar to purines found in nucleic acids. It is water insoluble and tends to form a white paste or powder; it is excreted by birds, insects, and reptiles. Conversion of ammonia to uric acid requires more energy and is much more complex than conversion of ammonia to urea.

QUESTION: 27

Anterior irregular wavy part of retina is

Solution:

The ora serrata is the serrated junction between the retina and the ciliary body. This junction marks the transition from the simple, non-photosensitive area of the ciliary body to the complex, multi-layered, photosensitive region of the retina. The pigmented layer is continuous over choroid, ciliary body and iris while the nervous layer terminates just before the ciliary body. This point is the ora serrata.

QUESTION: 28

Which area is not drained by the thoracic duct?

Solution:

Right arm is not drained by thoracic duct it is drained by RLD mean right lymphatic duct.

QUESTION: 29

The white pulp of the spleen functions to _____.

Solution:

Spleen Function: The major role of the spleen is to filter blood. The spleen develops and produces mature immune cells that are capable of identifying and destroying pathogens. Contained within the white pulp of the spleen are immune cells called B and T-lymphocytes.

QUESTION: 30

Orang-utan belongs to family

Solution:
QUESTION: 31

An essential element is that which

Solution:

An essential element is the one which has a specific structural or physiological role and without which plants cannot complete their life cycle.

QUESTION: 32

Pick up the properly matched

Solution:

A cephalopod is any member of the molluscan class Cephalopoda such as a squid, octopus, or nautilus. 

QUESTION: 33

American water plant that has become a troublesome water weed in India is

Solution:
QUESTION: 34

Dark reaction of photosynthesis occurs in

Solution:

The dark reaction of photosynthesis is not dependent on sunlight but it does not mean it does not occur in its presence. The dark reaction occurs both in the presence and absence of sunlight. This reaction occurs in the stroma of the chloroplasts which are cell organelles known as the kitchen of the cells.

QUESTION: 35

Bacterial photosynthesis contains

Solution: Currect answer A in first PS-2 present in BGA and PS-1 present in all photosynthetic organism.
QUESTION: 36

The correct sequence of taxonomic categories is

Solution:

QUESTION: 37

Which one controls flowering in long day plants and sex expression in certain species?

Solution:
QUESTION: 38

Gibberellin was first extracted from

Solution:

Gibberellins were discovered in Japan early in the twentieth century as the causative agent for the overgrowth symptoms in rice plants suffering from the “bakanae” (silly seedling) disease. The disease was shown to be due to infection with the phytopathogenic fungus Gibberella fujikuroi, from which an active principle was extracted that reproduced the bakanae symptoms when applied to rice plants

QUESTION: 39

Which one of the following substances plays an important role in biochemical defence of host plants?

Solution:
QUESTION: 40

Nitrogen fixation occurs in

Solution:
QUESTION: 41

Acid rains are produced by

Solution:

Acid rain is caused by a chemical reaction that begins when compounds like sulfur dioxide and nitrogen oxides are released into the air. These substances can rise very high into the atmosphere, where they mix and react with water, oxygen, and other chemicals to form more acidic pollutants, known as acid rain. Sulfur dioxide and nitrogen oxides dissolve very easily in water and can be carried very far by the wind. 

QUESTION: 42

Which of the following enzyme is used for the production of cheese?

Solution:

Rennet is used for the production of cheese..

QUESTION: 43

Atmosphere of big/metropolitan cities is polluted most by

Solution:
QUESTION: 44

The body of sponge is mainly composed of

Solution:

Spicules are structural elements found in most sponges. And they provide structural support and also helps to detect predators. Most of the spicules are made up of calcium carbonate and silica. And those which are made up of organic substance are known as spongin.

QUESTION: 45

Cryptorchidism is a condition of testes

Solution:
QUESTION: 46

Fertilization in which male gametes are carried through pollen tube is known as

Solution:

It is a term used for a reproduction in which male gamates are carried to embryo sac through pollen tube.

QUESTION: 47

In an angiosperm, how many microspore mother cells are required to produce 100 pollen grains ?

Solution:

One microspore mother cell produces four pollen grains that's why if there are 100 pollen grains then number of number of pollen mother cell should be 100/ 4= 25.

QUESTION: 48

R.Q. is less than one when the respiratory substrate is

Solution:

RQ is less than one when respiration is aerobic but the respiratory substrate is either fat or protein. RQ is about 0.7 for most of the common fats.

QUESTION: 49

Use the following information to answer the question :
1. Alveoli
2. Bronchi
3. Trachea
4. Bronchioles
What is the order in which air passes through these structures during inhalation?

Solution:
QUESTION: 50

Cut Apple turns brown but does not do so if dipped in ascorbic acid solution due to

Solution:
QUESTION: 51

Alveoli are well-suited to their function because they

Solution:
QUESTION: 52

Hook climbers occur in

Solution:

The modification of inflorescence stalks and axes into climbing hooks also occurs in several other plant families. .As opposed to the axillary hooks of Uncaria, the “inflorescence hook” is terminal in Artabotrys, and growth continues via a lateral shoot (sympodial-monochasial growth).

QUESTION: 53

Enteronephric nephridia of Earthworm are

Solution:
QUESTION: 54

Periplaneta shows

Solution:

Metamorphosis in cockroach is incomplete or paurometamolous type. Incomplete metamorphosis is also called gradual metamorphosis.

QUESTION: 55

The basic unit of classification or taxonomy is -

Solution:
QUESTION: 56

Water will be absorbed by root hair, when the external medium is

Solution:
QUESTION: 57

Pressure filtration occurs at the

Solution:
QUESTION: 58

Which substance would normally be found in higher concentration in urine than in blood?

Solution:
QUESTION: 59

Meiosis involves

Solution:

Mitosis is a single nuclear division that results in two nuclei, usually partitioned into two new cells. The nuclei resulting from a mitotic division are genetically identical to the original. They have the same number of sets of chromosomes: one in the case of haploid cells, and two in the case of diploid cells.

QUESTION: 60

The body organisation in Hydra is :

Solution:

Related tests