Sample Test: RRB Group D


100 Questions MCQ Test RRB (Group D) - Mock Tests & Previous Year Papers | Sample Test: RRB Group D


Description
This mock test of Sample Test: RRB Group D for Railways helps you for every Railways entrance exam. This contains 100 Multiple Choice Questions for Railways Sample Test: RRB Group D (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Sample Test: RRB Group D quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Railways students definitely take this Sample Test: RRB Group D exercise for a better result in the exam. You can find other Sample Test: RRB Group D extra questions, long questions & short questions for Railways on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which Indian shooter has recently won a Gold medal with a World Record Score at the International Shooting Sport Federation World Cup concluded recently?

Solution:

Shahzar Rizvi is an Indian professional shooter. He has competed in fgs 10 metre air pistol event and won a gold medal in the year of 2018 ISSF world Cup. He shot a world record score of 242,3 points held  at Mexico.

QUESTION: 2

Which sportsperson was awarded the first Rajiv Gandhi Khel Ratna award?

Solution:
QUESTION: 3

Which of the following microorganisms is responsible for causing Diphtheria disease that affects the respiratory system or the skin

Solution:
QUESTION: 4

According to the 2011 census, which is the most populous city in the Eastern states of India ?

Solution:
QUESTION: 5

Which of the following acts as an enzyme in the process of Hydrolysis of Proteins into Peptides?

Solution:
QUESTION: 6

Who is the president of World Bank (as of March,2018)?

Solution:
QUESTION: 7

In which North Eastern state is the famous Kaziranga national park located?

Solution:
QUESTION: 8

Goiter, swelling of the neck in the human body, is associated with the swelling of which of the following Glands?

Solution:
QUESTION: 9

The Oxygen from lungs enter the blood through which of the following?

Solution:
QUESTION: 10

Which city is called the 'Gateway to the North East'?

Solution:
QUESTION: 11

The continents Asia and Africa are separated by which of the following?

Solution:
QUESTION: 12

In which of the following water bodies can one float without even trying to swim?

Solution:
QUESTION: 13

What is the approximate age of the Sun?

Solution:
QUESTION: 14

Muga variety of silk is native to the state of

Solution:
QUESTION: 15

Which among the following is known as "Temple City" of india?

Solution:
QUESTION: 16

Operation Flood, launched in 1970, was an Indian government endeavor targeted towards

Solution:
QUESTION: 17

Which of the following colours has the highest frequency among all the colours visible to us?

Solution:
QUESTION: 18

Which of the following metals, known by the name Jasada, was known to Indian in the 14th century even though the credit of isolating it was given to European Andreas Marggraf in 1750?Report Question

Solution:
QUESTION: 19

Who has been recently appointed as the new Prime Minister of Nepal?

Solution:
QUESTION: 20

Which football club won the FA Cup 2014-15?

Solution:
QUESTION: 21

Which of the following is the inherited bleeding disorders that cause abnormal bleeding and Poor Blood Clotting?

Solution:
QUESTION: 22

What percentage of land in India is irrigated?

Solution:
QUESTION: 23

Foot and Mouth Disease in animals is caused by which of the following Micro-Organisms?

Solution:
QUESTION: 24

Which among the following country is a permanent member in United Nations Security Council?

Solution:
QUESTION: 25

The human population of globe is approximately

Solution:
QUESTION: 26

Which of the following is the major composition of Honey?

Solution:
QUESTION: 27

Which of the following Hormone contains Iodine?

Solution:
QUESTION: 28

Hirakud dam has been built on the river

Solution:
QUESTION: 29

In October 2014 a cyclone hit Visakhapatnam. The name of the cyclone was

Solution:
QUESTION: 30

Hubble is an example of

Solution:
QUESTION: 31

A sphygmomanometer is generally used by a/an …

Solution:
QUESTION: 32

The branch of surveying in which only linear measurements are directly made in the field is

Solution:
QUESTION: 33

Kargam is a dance form of which state?

Solution:
QUESTION: 34

Who is the Prime Minister of India during the “Second Kashmir War” against pakistan in 1965?

Solution:
QUESTION: 35

Which of the following cities is popularly known as the Cultural Capital of India?

Solution:
QUESTION: 36

What is the original name given to the planet Uranus?Report Question

Solution:
QUESTION: 37

What is the full form of HTML in computer Terminology?

Solution:
QUESTION: 38

Which of the following is NOT classified as a salt?

Solution:

HCl is an acid.

QUESTION: 39

Protease is released by which of the following glands that is involved in the major Protein Digestion in Stomach?

Solution:
QUESTION: 40

LAF in Banking Terminology Stands for?

Solution:
QUESTION: 41

Which of the following Organizations does Not have its Headquarters in Geneva,Switzerland?

Solution:
QUESTION: 42

Which of the following statements about electrical conductors is true?

Solution:
QUESTION: 43

Who was the first Prime Minister of India to govern exclusively from the Rajya Sabha?

Solution:
QUESTION: 44

The Rajasthani city of Ajmer was established by which Chauhan ruler?

Solution:
QUESTION: 45

The food in the stomach which is partly digested and mixed with the stomach acids is called?

Solution:
QUESTION: 46

What is the primary constituent of enamel of our teeth?

Solution:
QUESTION: 47

Which of the following classification of plants grow on the surface of an another plant and derives its moisture and nutrients from the air, rain, water or from debris accumulating around it?

Solution:
QUESTION: 48

First Indian woman to go into space?

Solution:
QUESTION: 49

Which of the following option explains Newton’s third law?

Solution:
QUESTION: 50

Chambal is a tributary of which river in India?

Solution:
QUESTION: 51

The number of FIFA World Cups that Brazil has won is

Solution:
QUESTION: 52

Friction between surfaces causes electrons to move between them, thus generating …

Solution:
QUESTION: 53

What component of beer and wine causes intoxication?

Solution:
QUESTION: 54

Which North Eastern state did Pandit Jawahar Lal Nehru call the 'Jewel of India'?

Solution:
QUESTION: 55

Which scientist first discovered that Free falling Object has same acceleration?

Solution:
QUESTION: 56

Jainism was founded by?

Solution:
QUESTION: 57

Pradhan Mantri Gramin Awaas Yojana was formed in which year?

Solution:
QUESTION: 58

Who amongst the following belongs to tennis?

Solution:
QUESTION: 59

The principle “The upward buoyant force that is exerted on a body immersed in a fluid, whether fully or partially submerged, is equal to the weight of the fluid that the body displaces” was given by which of the following scientists?

Solution:
QUESTION: 60

The intoxication due to Alcoholic Beverages is due to the presence of which of the following chemical in the Beverages?

Solution:
QUESTION: 61

A car travels x km at 60 kmph and then 2x km at 40 kmph. Find its average speed for entire distance ?

Solution:

Time in case 1 = x/60 hrs

Time in case 2 = 2x/40 = x/20 hrs

Total time = x/60 + x/20 = x/15 hrs

Total distance = x+2x = 3x km

Average speed = total distance/ total time = (3x)/(x/15) = 45 kmph

So the answer is option A.

QUESTION: 62

Ravi and Rahul invested 12000 and 20000 in a business. Find the ratio of their profits after 19 years ?

Solution:

Ratio of profits = (12000*19):(20000*19) = 3:5

So the answer is option B.

QUESTION: 63

If 2 pendrives and 3 earphones together cost 1800/- and if 3 pen drives and 4 earphones together cost 2600/- then find the cost of each pen drive and earphone ?Report Question

Solution:

2P+3E = 1800 ----(1)

3P+4E = 2600-----(2)

(1)*3 - (2)*2 ===> 6P+9E-6P-8E = 5400-5200 ===> E = 200/-

Substitute E = 200/- in (1), P = 600/-

So the answer is option B.

QUESTION: 64

Find LCM of 2/3 , 3/6, 4/12 ?

Solution:

2/3 , 3/6, 4/12 = 2/3 , 1/2 , 1/3

LCM of fractions = (LCM of numerators)/(HCF of denominators) = (LCM of 2, 1, 1)/(HCF of 3,2,3) = 2/1 = 2

So the answer is option B.

QUESTION: 65

Find the sum of the cubes of the first 11 natural numbers ?

Solution:

QUESTION: 66

3234 + 5678 - 11223 + 4456 = ?

Solution:

3234 + 5678 - 11223 + 4456 = 2145.

So the answer is option D.

QUESTION: 67

Convert 11010101 to its octal form ?

Solution:

QUESTION: 68

If 16% of 40% of a number is 8, then the number is ?

Solution:

Let x be the number

(0.16)(0.4)(x) = 8

(0.064)(x) = 8

x = 125

So the answer is option A.

QUESTION: 69

The marked price of a watch is 2400. If a discount of 12% is given on the watch, what is the selling price ?

Solution:

SP = (1-0.12)(2400) = (0.88)(2400) = 2112

So the answer is option D.

QUESTION: 70

The difference between CI and SI on 1500/- for 1 year 12% p.a reckoned half yearly is ?

Solution:

QUESTION: 71

Find 

Solution:

QUESTION: 72

Find the time taken by 200m long train, travelling at 81 kmph to cross a man travelling at 9 kmph in the same direction ?Report Question

Solution:

Relative speed = 81-9 = 72 kmph = 72*(5/18) = 20 m/s

Time = distance/speed = 200/20 = 10 sec

So the answer is option B.

QUESTION: 73

The ratio of the ages of Karthik and his son is 5:1. The present age of his son is 6 years. After how many years will the ratio of their ages be 7:3?

Solution:

Let present age of karthik = 5k and his son = 1k

Given 1k = 6 ==>5k = 30

Let x be the years after which their ages ratio becomes 7:3,

QUESTION: 74

Check which of the following years are leap years.

Solution:

1800 is century year so it must me divisible by 400 to be a leap year.

1345, 1678 are not divisible by 4,

So the answer is option D.

QUESTION: 75

The longest chord in a circle is ?

Solution:

Longest chord of a circle is diameter only.

So the answer is option B.

QUESTION: 76

Altitudes of 3 sides of a triangle meet at ?

Solution:

Point of intersections of altitudes is ortho centre.

So the answer is option A.

QUESTION: 77

Find the ratio of curved surface area and volume of a sphere of diameter 14 cm ?

Solution:

QUESTION: 78

FInd secθ-tanθ, if secθ+tanθ = 1/3 ?

Solution:

QUESTION: 79

 

Solution:

QUESTION: 80

An alloy contains copper and zinc in the ratio 9:4. When melted, the copper formed was 24 kg. How much zinc was also obtained when the alloy was melted?

Solution:

9x = 24 kg

4x = ?

4x = 4*(24/9) = 32/3 =

So the answer is option A.

QUESTION: 81

Which of the following is an odd one out?

Solution:

Reprobate, unprincipled and immoral have the same meaning. Disparage is unrelated to other 3. 
Hence, option A is the right answer.

QUESTION: 82

Which of the following is an odd one out?

Solution:

Crow, eagle and parrot can fly. Penguin cannot fly. 
Hence, option D is the right answer.

QUESTION: 83

A series is given with one missing term. Choose the correct alternative from the given options that will complete the series. 
543, 518, 482, 433, 369, ?

Solution:

543 - 25 = 518
518 - 36 = 482
482 - 49 = 433
433 - 64 = 369
369 - 81 = 288 
Hence, option A is the right answer.

QUESTION: 84

6 friends P, Q, R, S, T, U are sitting adjacent to each other in a row. There are three people sitting between S and Q such that S is not in the extreme. The number of people sitting on one side of T is 1 greater than number of people sitting on the other side of T. R, and P sit adjacent to each other. Who is sitting in one of the ends?

Solution:

Since S is not in the extreme, Q must be in one of the extremes. Also, T must be adjacent to S for R and P to be adjacent. Hence the arrangement will be as shown below or a mirror image of it.

Hence, option A is the right choice.

QUESTION: 85

Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series
NPQ, HJK, BDE, ?

Solution:

QUESTION: 86

In a certain language ‘TAIL’ is coded as ‘KXWZ’ and ‘MOVE’ is coded as ‘QRUS’. How will ‘VIOLATE’ be written as?

Solution:

‘TAIL’ is coded as ‘KXWZ’ and ‘MOVE’ is coded as ‘QRUS’. So letters and their codes are, 
T -> K
A -> X
I -> W
L -> Z
M -> Q
O -> R
V -> U
E -> S
So ‘VIOLATE’ must be coded as ‘UWRZXKS’. 
Hence, option C is the right answer.

QUESTION: 87

If 343 & 1/3 = 7 and 24 # 4 = 96, then what is the value of 14 # 81 & 4?

Solution:

343(1/3) = 7 and 24 x 4 = 96
So, 14 # 81 & 4 = 14 x 81(1/4) = 14 x 3 = 42
Hence, option C is the right answer.

QUESTION: 88

If, ‘-’ is coded as ‘$’, ‘+’ is coded as ‘@’, ‘/’ is coded as ‘#’, ‘*‘ is coded as ‘&’then what is the value of 21 & 6 $ 232 # 8 @ 47?

Solution:

21 & 6 $ 232 # 8 @ 47 would mean 21 *6 - 232/8 + 47 = 126 - 29 + 47 = 144
Hence, option B is right choice.

QUESTION: 89

According to the following venn diagram how many cycles are not geared?

Solution:

We want intersection of circle but avoid pentagon
Thus required answer = 31+ 46 + 21 + 4 = 102

Hence, option A is the right choice.

QUESTION: 90

Which of the following Venn diagrams captures the relationship between writers, poets, singers and doctors?

Solution:

A person can be a writer, poet, singer and a doctor. Therefore, the Venn diagram must be 4 circles that intersect each other completely. Only option B satisfies this condition and hence, option B is the right answer.

QUESTION: 91

In the question below a statement is followed by two assumptions numbered I and II. An assumption is something supposed or taken in for granted. You have to consider the statement and the following assumptions and then decide which of the assumptions is implicit in the statement. 
Statement: Ramesh advises his customers to buy a particular product out of the three as it is the only industry rated product. 
Assumption:
I. Industry rated products are supposed to be of higher quality. 
II. The customers usually consider Ramesh’s opinion.

Solution:

Since that particular product with industry rating is being recommended than we can assume that industry rated product are of higher quality. Thus, the assumption I is implicit. 
Ramesh gives his suggestion on the basis that customer will consider it. Thus, assumption II is implicit. 
Hence, option C is the right answer.

QUESTION: 92

In the question below a statement is followed by two assumptions numbered I and II. An assumption is something supposed or taken in for granted. You have to consider the statement and the following assumptions and then decide which of the assumptions is implicit in the statement. 
Statement: Pollution is a big threat and government has decided to restrict usage of personal cars. 
Assumption:
I. By restricting cars the problem of pollution will be solved. 
II. Cars are one of the sources of pollution.

Solution:

We cannot tell if the problem will be solved by restriction of car usage. Thus, assumption I is not implicit. 
Only if the car is a source of pollution the government will try to restrict its use. Thus, assumption II is implicit. 
Hence, option B is the right answer.

QUESTION: 93

Which of the following options bears the same relationship with the term given in the latter part of the question as the terms given in the former part of the question bear with each other:

IE:D :: VJ : ?

Solution:

Let us replace the letters with their positions in the alphabetical series.

I - 9
E - 5

IE - 9-5 = 4 = D.

Using the same logic, 
V - 22
J - 10
VJ - 22-10 = 12 = L
Therefore, option C is the right answer.

QUESTION: 94

Which of the following options bears the same relationship with the word given in the latter part of the question as the words given in the former part of the question bear with each other:

Pacific ocean : Mariana trench :: Indian Ocean : ?

Solution:

Mariana trench is the deepest point in the pacific ocean (and the world). Similarly, Java trench (also known as Sunda trench) is the deepest point in the Indian ocean. Therefore, option D is the right answer.

QUESTION: 95

Select which of the statements given will be sufficient to solve the problem given below:

5 friends P, Q, R, S and T are sitting on a table facing the North. Who is sitting at the extreme right?

Statement 1: P and Q have more persons to their right than their left. S and T have the same number of neighbours.
Statement 2: Q is sitting adjacent to P and S. P is not a neighbour of T. T is not sitting at a corner.

Solution:

Let us number the places from 1 to 5 starting from the left. The person sitting at the extreme right must be sitting in seat number 5.

P and Q have more people to their right than their left. Therefore, P and Q must be sitting in seats 1 and 2 in any order.S and T have the same number of neighbours. Therefore, neither of them can be sitting on seat 5. R must be sitting on seat 5. Statement I alone is sufficient to answer the question.

Q is sitting adjacent to P and S. P is not a neighbour of T. T is not sitting at a corner. We cannot determine the position of any of the persons using this information. Therefore, statement II alone is insufficient.

Statement I alone is sufficient to answer the question. Therefore, option A is the right answer.

QUESTION: 96

Study the following information carefully and answer the questions which follow:
In a certain language 
‘look read play jump’ is coded as ‘ir re xv ws’
’play same look wake’ is coded as ‘ws re zt py’
‘same look run read’ is coded as ‘py ws ir hd’
Q. What is the code for ‘run’?

Solution:

We know that,
‘look read play jump’ is coded as ‘ir re xv ws’
’play same look wake’ is coded as ‘ws re zt py’
‘same look run read’ is coded as ‘py ws ir hd’
From 1st and 2nd we can say that the code for play/look must be either ws/re. So the code for same/wake must be either py/zt. From the third statement we can say that code for run is hd, code for look is ws and code for same is py.
Thus we have,

 

Hence, option B is the correct choice.

Study the following information carefully and answer the questions which follow:
In a certain language 
‘look read play jump’ is coded as ‘ir re xv ws’
’play same look wake’ is coded as ‘ws re zt py’
‘same look run read’ is coded as ‘py ws ir hd’

QUESTION: 97

Study the following information carefully and answer the questions which follow:
In a certain language 
‘look read play jump’ is coded as ‘ir re xv ws’
’play same look wake’ is coded as ‘ws re zt py’
‘same look run read’ is coded as ‘py ws ir hd’
Q. Which word of the following option is coded as ‘xv’?

Solution:

We know that, ‘look read play jump’ is coded as ‘ir re xv ws’ ’play same look wake’ is coded as ‘ws re zt py’ ‘same look run read’ is coded as ‘py ws ir hd’ From 1st and 2nd we can say that the code for play/look must be either ws/re. So the code for same/wake must be either py/zt. From the third statement we can say that code for run is hd, code for look is ws and code for same is py. Thus we have,

 

Hence, option A is the correct option.

QUESTION: 98

Study the following information carefully and answer the questions which follow:
In a certain language 
‘look read play jump’ is coded as ‘ir re xv ws’
’play same look wake’ is coded as ‘ws re zt py’
‘same look run read’ is coded as ‘py ws ir hd’
Q. What is the code for the word ‘wake’?

Solution:

We know that, ‘look read play jump’ is coded as ‘ir re xv ws’ ’play same look wake’ is coded as ‘ws re zt py’ ‘same look run read’ is coded as ‘py ws ir hd’ From 1st and 2nd we can say that the code for play/look must be either ws/re. So the code for same/wake must be either py/zt. From the third statement we can say that code for run is hd, code for look is ws and code for same is py. Thus we have,

Hence, option C is the correct choice.

QUESTION: 99

Gauri walks 12 m towards her right. She then takes a left turn and walks 25 m. Then, she takes a right turn and walks 40 m. She takes a right turn and walks 60 m. She takes a left turn and walks 8m. Finally, she takes a left turn and walks 10 m. How far is Gauri from her starting point?

Solution:

The given statements can be expressed diagrammatically as follows:


Therefore, option D is the right answer.

QUESTION: 100

Guna is the father of Divya. Divya asked how Dinesh is related to her. Guna told her that Dinesh is related to her in the same way her mother’s sister’s father’s son’s wife’s son is related to him. How is Dinesh related to Divya?

Solution:

Divya’s mother’s sister’s father’s son’s wife’s son is Divya’s cousin. Divya’s cousin is the nephew of Guna.

Therefore, Dinesh must be the nephew of Divya. Hence, option C is the right answer.

Related tests