RRB ALP Previous Year Paper - 2007


120 Questions MCQ Test RRB ALP & Technician Exam (Group C ) - Mock Tests | RRB ALP Previous Year Paper - 2007


Description
This mock test of RRB ALP Previous Year Paper - 2007 for Railways helps you for every Railways entrance exam. This contains 120 Multiple Choice Questions for Railways RRB ALP Previous Year Paper - 2007 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this RRB ALP Previous Year Paper - 2007 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Railways students definitely take this RRB ALP Previous Year Paper - 2007 exercise for a better result in the exam. You can find other RRB ALP Previous Year Paper - 2007 extra questions, long questions & short questions for Railways on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In a school, ratio of boy students and girl students is 5 : 2. If the number of boy students is 450 more than the girl students, how many students are there in the school ?

Solution:

Let the number of boy students in the school be 5x and that of girl-students is 2x.

Then, 5x – 2x = 450 ⇒ x = 150

∴ Number of total students = 5x + 2x = 7 × 150 = 1050

QUESTION: 2

BFJ : R : : OAF : ?

Solution:

B F J : R : : O A F : ?

⇒ (2 + 6 + 10) : 18 : : (15 + 1 + 6) : ?

QUESTION: 3

XPT : JHL : : BDL : ?

Solution:

 X P T : J H L : : B D L : ?

⇒ (24 + 16 + 20) : (10 + 8 + 12) : : (2 + 4 + 12) : ?

QUESTION: 4

If 40% of 3/4 of 4/5 of some number is 48, what would be the value of 1 per cent of that number ?

Solution:

Let the number be = x

∴ 1 per cent of the number

QUESTION: 5

2(–2)2 = ?

Solution:

Expression = 2(–2)2 =

2(–2) × (–2) =

24 = 16

QUESTION: 6

Square of the sum of two positive numbers is 9. What would be the value of the sum of the cubes of these numbers ?

Solution:

(Sum of two positive numbers)2 = 9 = 32

⇒ Sum of two positive numbers = 3 = (1 + 2)

∴ Sum of the cube of those numbers

= 13 + 23 = 1 + 8 = 9

QUESTION: 7

Who discovered the laws of planetary motion ?

Solution:
QUESTION: 8

Potato belongs to which family ?

Solution:
QUESTION: 9

In the battery of the car, the acid used is—

Solution:
QUESTION: 10

Which of the following diseases is caused by virus ?

Solution:
QUESTION: 11

Chromatographic technique is used for the following purposes—

Solution:
QUESTION: 12

At simple interest, a principal becomes double in 16 years. How much will the principal become in 8 years ?

Solution:

Let the sum of money = Rs. P

It becomes double in 16 years. Let the rate of simple annual interest be R%

 

QUESTION: 13

A trader allows 10% discount on marked price of an article and gets 20% profit. If the marked price of the article is Rs. 50, what is its cost price ?

Solution:

Let the cost price of the article be = Rs. x

Then, the sale price of the article

Marked price of the article = Rs. 50 As per question

 

 

QUESTION: 14

Find the least number which when divided by 4, 12 and 16 leaves remainder 3 in each case, but it is perfectly divisible by 7.

Solution:

L. C. M. of 4, 12, 16 = 48

∴ 48 × 1 + 3 = 51, Not divisible by 7

and 48 × 2 + 3 = 99,

Not divisible by 7 but, 48 × 3 + 3 = 147, Divisible 7

∴ Lowest multiple of 7 = 147

QUESTION: 15

At what rate of simple interest, will a sum of money become 4 times in 15 years ?

Solution:

Let simple annual interest be

= R% Then, as per question

QUESTION: 16

A train 130 metres, running at a speed of 45 km/hr, crosses a bridge in 30 seconds. What is the length of the bridge ?

Solution:

Let the length of the bridge be = x metre Speed of the train = 45 km/hr

Distance = Speed × time

 x = 375 – 130

= 245 metres

QUESTION: 17

Square of the sum of two positive numbers is 9. What would be the value of the sum of the cubes of these numbers ?

Solution:

(Sum of two positive numbers)2 = 9 = 32

⇒ Sum of two positive numbers = 3 = (1 + 2)

∴ Sum of the cube of those numbers

= 13 + 23 = 1 + 8 = 9

QUESTION: 18

4/5 part of a canister is filled with oil. 6 bottles of oil is taken out of it, leaving the threefourth part of the canister filled with oil. How many bottles of oil can fill the entire canister ?

Solution:

Let the capacity of the canister be = x bottles

Then, as per question

x = 6 × 20 = 120 bottles

QUESTION: 19

If x : y : : 5 : 2 then the value of 8x + 9y : 8x : 2y will be—

Solution:

x : y : : 5 : 2

QUESTION: 20

A fraction has the same ratio with 1/27, that 3/11 has with 5/9 . What is that fraction ?

Solution:

Let required fraction be = x/1

Then, as per question,

QUESTION: 21

12 is the H. C. F. of three numbers. If the ratio of these numbers is 1 : 2 : 3, then what are these numbers ?

Solution:

Let three required numbers be x, 2x and 3x, respectively. H. C. F. of three numbers = x =12

∴ Required numbers = 12, 12 × 2, 12 × 3 = 12, 24, 36

QUESTION: 22

Average of first 50 natural numbers is—

Solution:

Average of first 50 natural numbers

QUESTION: 23

There is a group of 8 men. If a new man replaces a man of this group of 65 kg, average weight of the group rises by 1·5 kg. What is the weight of this new men ?

Solution:

Weight of new man = 65 kg. + 8 × 1·5

= (65 + 12) kg. = 77 kg.

QUESTION: 24

Average of 11 observations is 60. 58 is the average of first 5 observations and 56 is the average of last five observations. What is the 6th observation ?

Solution:

6th observation = 11 × 60 – [5 × 58 + 5 × 56]

= 660 – [290 + 280]

= 660 – 570 = 90

QUESTION: 25

Average age of 25 students is 10 years. Average age rises by one year, if the age of the teacher is also included. What is the age of the teacher ?

Solution:

Teacher’s age

= (25 + 1) × (10 + 1) – 25 × 10

= 286 – 250

= 36 years

QUESTION: 26

Sum of three numbers is 98. Ratio of first and second numbers is 2 : 3 and that of second and third is 5 : 8. What is second number ?

Solution:

Let the three numbers be A, B and C respectively.

∴ A : B = 2 : 3 = 10 : 15 B : C = 5 : 8 = 15 : 24

∴ A : B : C = 10 : 15 : 24

As per question

10x + 15x + 24x = 98

x = 98/49 = 2

Second number = B = 15x = 15 × 2 = 30

QUESTION: 27

How many are the numbers between 200 and 600 which are perfectly divisible by 4, 5 and 6 ?

Solution:

L. C. M. of 4, 5 and 6 = 2 × 2 × 3 × 5 = 60

∴ The number of required numbers

[240, 300, 360, 420, 480 and 540]

QUESTION: 28

Area of the largest triangle drawn in a semicircle of radius r will be—

Solution:

Perpendicular height of the largest triangle drawn in a semi-circle of radius r = r

QUESTION: 29

What would be the value of log 9, if log 27 = 1·431 ?

Solution:

log 27 = log 33

= 3·log 3 = 1·431

QUESTION: 30

Three cubes of iron of sides 6 cms., 8 cm and 10 cm are melted and then converted into a single big cube what would be the side of this new cube ?

Solution:

Let x be a side of newly formed cube after melting the three cubes.

x3 = (63 + 83 + 103) cm3

= (216 + 512+ 1000) cm3

= 1728 cm3

= 123 cm3

∴ x = 12 cm

QUESTION: 31

If each side of a square is extended by 25% its area will increase by—

Solution:

Let the side of a square be = a

Length of the side after elongating 25%

∴ Percentage increase in area of the square

QUESTION: 32

At simple interest, if a sum of money becomes double in 6 years, after how long will it become 4 times ?

Solution:

Let any sum be = Rs. P

It becomes double in 6 years at the annual simple interest rate of R%

Let that sum become 4 times in T years

QUESTION: 33

If cost price of 12 tables is equal to the sale price of 16 tables. What is the percentage of loss ?

Solution:

Cost price of 12 tables = Sale price of 16 tables

QUESTION: 34

If an electric press is sold for Rs. 600, a profit of 20% is obtained. What would be its cost price, if it is sold at a profit of 15% ?

Solution:

Let the cost price of electric press be = Rs. x

As per question,

∴ First sale price of the press

QUESTION: 35

If 75% of some number is added to 75, the same original number is obtained. What is this number ?

Solution:

Let the required number be = x

Then, 75 + 75% of x = x

x = 4 × 75 = 300

QUESTION: 36

A is 10% taller than B. How much B is shorter than A ?

Solution:

Let the height of B be = 100 cm

∴ Fall of percentage in required height

QUESTION: 37

65xy is a number of 4 digits in which x and y are such two digits that 65xy is perfectly divisible by 80. Then x + y will be equal to—

Solution:

As per question, in the number 65 xy, x and y are such digits that 65 x y is fully divisible by 80.

Then, y = 0

In the numbers 651, 652, 653, 654, … 659, only 656 is divisible by 8.

Namely, 6560 ÷ 80 = 82

So, x = 6

∴ x + y = 6 + 0 = 6

QUESTION: 38

A can do a piece of work in 6 days and B in 12 days. If both work together and complete the piece of work, what part of the work will be done by A ?

Solution:

Part of work done by (A + B) in 1 day 

 ⇒ (A + B) will complete the work in = 4 days

∴ Part of work done by A in 4 days = 4 × 1/6 = 2/3 par

QUESTION: 39

The sum of first 8 terms of a Geometric Progression is 6560 and common ratio is 3. The first term will be—

Solution:

First term of geometric progression = a

QUESTION: 40

If a monthly increment of 2 2/3 % is allowed to an employee, he gets Rs. 72 more. His monthly income will be—

Solution:

Let monthly income of the employee be = Rs. x

x = 9 × 300 = Rs. 2700

QUESTION: 41

Angles of a triangle are in the ratio 2 : 7 : 11. Meaurements of the angle will be—

Solution:

Let the values of angles of a triangle be 2x°, 7x° and 11x°, respectively

 2x° + 7x° + 11x° = 180°

⇒ 20x° = 180°

∴ x° = 9°

Hence, the values of the angles of triangle are 18°, 63°, 99°.

QUESTION: 42

Ratio of milk and water is 7 : 3 in a mixture of 30 litre. How much water should be added to the mixture to make the ratio 3 : 7 ?

Solution:

Volume of milk in the mixture

Volume of water in the mixture

For required ratio in the mixture, let the volume of mixed water be = x litre Then,

QUESTION: 43

Radius of a circumcircle of an equlilateral triangle is 8 cm. What would be the radius of the incircle of this triangle ?

Solution:

Let the one side of the equilateral triangle be = a cm

Then length of radius of circumcircle

Length of the radius of circumcircle

QUESTION: 44

Missing term in the series

0, 3, 8, 15, 24, …, 48 is—

Solution:

Formation process and sequence of series are as below—

Missing term = 24 + 11 = 35

QUESTION: 45

Rational factor of 3 √⎯ 3 is—

Solution:

Rationalisation factor of 3⎯√3 = ⎯√3

[  3√⎯ 3 × ⎯√3 = 9]

QUESTION: 46

Flagellated structure of bacteria is called—

Solution:
QUESTION: 47

The atom which has comparatively less number of electrons is called—

Solution:
QUESTION: 48

10 identical taps can jointly fill a tank in 24 minutes. How long will nine of these taps take to fill this tank jointly ?

Solution:

Part of the tank filled in 1 minute by 10 taps = 1/24

⇒ Part of the tank filled by one tap in 1 minute = 1/240

∴ Part of the tank filled by 9 taps in 1 minute = 9/240

Time taken by 9 taps to fill the tank fully = 240/9 

= 26 2/3 minutes

 

QUESTION: 49

During Alexandar’s invasion, which river was the eastern border of India ?

Solution:
QUESTION: 50

Antarctic circle—

Solution:
QUESTION: 51

There is a cylindrical electric geyser with height 1·5 m and diameter 35 cm. Ignoring the thickness of its well, calculate its external lateral surface area.

Solution:

Area of the external lateral surface of the geyser = 2π R. H.

QUESTION: 52

A discount of 16% is allowed on marked price of an article. If its sale price is Rs. 546, what would be its marked price ?

Solution:

Let marked price of the article be = Rs. x Then, as per question,

QUESTION: 53

Convert 13/125 into decimal fraction—

Solution:

QUESTION: 54

Dimensional formula of momentum is—

Solution:
QUESTION: 55

Electric motor converts—

Solution:
QUESTION: 56

Viscosity of which of the following is maximum—

Solution:
QUESTION: 57

This time Ritu’s age is four times to that of her brother Raj’s age. After 4 years, her age will be twice the age of Raj. What is present age of each of them ?

Solution:

Let present age of Ritu be 4x years and that of Raj is x years. Then

∴ Present age of Ritu is 8 years and that of Raj is 2 years.

QUESTION: 58

After dissolution of Lok Sabha, when is the post of Speaker abolished ?

Solution:
QUESTION: 59

Painkiller medicines are called—

Solution:
QUESTION: 60

The most appropriate metal for permanent magnet is—

Solution:
QUESTION: 61

As the molecular weight of a liquid rises, its viscosity—

Solution:
QUESTION: 62

Study of flowers is called—

Solution:
QUESTION: 63

Why does a soap bubble appear colourful in sunlight ?

Solution:
QUESTION: 64

Which of the following states is the foremost rubber producer ?

Solution:
QUESTION: 65

Who presides over the joint session of both the Houses of Parliament ?

Solution:
QUESTION: 66

Under which Constitution Amendment have the fundamental duties of Indian citizens been included in the constitution ?

Solution:
QUESTION: 67

Who was the chief guest at the celebration of India’s Republic Day 2008 ?

Solution:
QUESTION: 68

Radius of the base of a cylinder is 3 metre and its height is 14 m. Curved surface of the cylinder will be—

Solution:

Curved surface = 2πrh 

 = 2 x 22/7 x 3 x 14 = 264 m2

QUESTION: 69

A carbon microphone is a variable—

Solution:
QUESTION: 70

Second Karnataka War (1760) was fought between—

Solution:
QUESTION: 71

The value of 0·1 × 0·1 × 0·01 × 0·1 is—

Solution:

0·1 × 0·1 × 0·01 × 0·1 = 0·00001

QUESTION: 72

Find the total surface area of a solid cylinder of radius 5 cm and height 10 cm. Give the answer in π.

Solution:

Area of whole curved surface of the cylinder = 2πR (H + R)

= 2π × 5 × (10 + 5) = 150 π cm2

QUESTION: 73

Simplify : 2·31 × 0·019.

Solution:

QUESTION: 74

Four men working together take 3 hours to paint a wall. How much time would six men take to do the same job ?

Solution:

4 Men complete the work in = 3 hours

⇒ 1 man will comlete the work in = 4 × 3 hrs.

∴ 6 men will complete the work = 4x3/6 = 2 hr

QUESTION: 75

A man goes 18 km down the stream in 4 hours and returns against the stream in 12 hours. The speed of the stream in km/hr is—

Solution:

Speed of current = 1/2 [Speed in direction of current – Speed in anti-current direction]

QUESTION: 76

50 g of an alloy of gold and silver contains 80% gold (by weight). The quantity of gold, that is to be mixed up with this alloy, so that it may contain 95% gold, is—

Solution:

Quantity of gold in the alloy = = 50 × 80/100 = 40 gms.

Let the quantity of gold mixed with be = x gm

Then, as per question,

⇒ 800 + 20x = 950 + 19x

⇒ (20 – 19)x = 950 – 800

∴ x = 150 gm

QUESTION: 77

If a bucket is 80% full, then it contains 2 litre more water than when it is 66 2/3 % full. What is the capacity of the bucket ?

Solution:

Let the capacity of the bucket be = x litre

Then, as per question,

 

QUESTION: 78

The monthly income of a person was Rs. 13500 and his monthly expenditure was Rs. 9000. Next year his income increases by 14% and his expenditure by 7%. Then the percentage increase in his savings is—

Solution:

Monthly income = Rs. 13,500

Monthly expenditure = Rs. 9000

⇒ Monthly savings = 13500 – 9000 = Rs. 4500

As per question next year

Monthly income = 13500 × 114 /100 = Rs. 15390

Monthly income = 9000 × 107/100 = Rs. 9630

∴ Monthly savings = 15390 – 9630 = Rs. 5760

∴ Percentage of required in savings

= (5760 – 4500)/4500 × 100% = 28%

 

QUESTION: 79

A ladder 13 feet long stands upright against a wall. How far must the bottom of the ladder be pulled out so as to lower the top by a foot ?

Solution:

Let bottom B of the ladder be pulled out be x feet from the wall so that the top A is lowered by 1 foot.

BQ2 = AB2 – AQ2

⇒ x2 = 132 – 122

= 169 – 144 = 52

∴ x = 5 feet

QUESTION: 80

Given that  √3 = 1·73, the value of  correct to three places of decimal, is—

Solution:

 

QUESTION: 81

Liquid-regulated brakes in automobiles function on—

Solution:
QUESTION: 82

A girl is sitting in a swing and swinging. Suddenly, she stands up, then time priod will—

Solution:
QUESTION: 83

What is the percentage of carbon in steel ?

Solution:
QUESTION: 84

Which of the following is the function of carburettor ?

Solution:
QUESTION: 85

Alloy of which metals is used to make the parts of aircrafts and railway wagons.

Solution:
QUESTION: 86

In which of the following media isthe velocity of sound maximum ?

Solution:
QUESTION: 87

How does the escape velocity of a matter depend on its mass m ? It is directly proportional to—

Solution:
QUESTION: 88

A body is in simple harmonic motion. Its potential energy will remain in which position ?

Solution:
QUESTION: 89

Which of the following is the heaviest metal ?

Solution:
QUESTION: 90

Which of the following converts solar energy directly into electrical energy ?

Solution:
QUESTION: 91

Which of the following is called Land of Morning Calm ?

Solution:
QUESTION: 92

Where is the headquarter of F. A. O. located ?

Solution:
QUESTION: 93

Which of the following cathode materials offers the highest emission capacity ?

Solution:
QUESTION: 94

Main function of moderator in nuclear reactors is—

Solution:
QUESTION: 95

Dimensions of ‘a’ in the vander Waal’s equation ( p + a/v2 ) .(v – b) = RT are

Solution:

Dimension of P and a/√2 will be the same

QUESTION: 96

In the first week of the month, owner of a factory manufactured 40% of its quota. In the second week, he manufactured 50% of the first week’s production. During the third and fourth weeks, he manufactured 17488 tools. What is its monthly quota ?

Solution:

Let number of tools manufactured monthly in the factory be = x

Then, a per question, Production in first week = 40% of x

Production in second week

∴ Production in third and fourth weeks

QUESTION: 97

At a profit of 12%, ‘A’ sells a camera to ‘B’. At a loss of 9%, ‘B’ sells it to ‘C’. If ‘C’ purchased it for Rs. 1896, what was the cost price for ‘A’ ?

Solution:

Let cost price of camera for A be = Rs. x ⇒ Cost price of the camera for B

⇒ Cost price of camera for C

QUESTION: 98

The value of 0·1 × 0·1 × 0·001 × 0·1 is—

Solution:

Given expression = 0·1 × 0·1 × 0·001 × 0·1 = 0·000001

QUESTION: 99

JKLM is a kite and its diagonals intersect at 0. If LKLM = 2 LKJM and LKJM = 68°, find out the value of LLKO—

Solution:

∠ KLM = 2 × ∠ KJM = 2 × 68° = 136°

QUESTION: 100

Radioactive iodine is used in the treatment of the diseases of which of the following ?

Solution:
QUESTION: 101

Which of the following will decompose if electric current passes through its aqueous solution ?

Solution:
QUESTION: 102

If current passes through a coil, the energy accumulates in the following form—

Solution:
QUESTION: 103

Find out the missing term in the following series—

3, 4, 10, ?, 136, 685

Solution:

Following is the given number series—

QUESTION: 104

In some code language, OTRN is written as MRPL. How can EJID be written in the same language ?

Solution:

QUESTION: 105

A cricketer has some average of runs of his 16 innings. He scored 85 runs in his 17th innings. Then his average increased by 3 runs. What is average of runs after 17th innings ?

Solution:

Rise in average after 17th innings = 3

Total increase in runs after 17th innings = 3 × 17 = 51

The player scored 85 runs in 17th innings.

∴ His averaged of 16th innings = 85 – 51 = 34

∴ Average of his 17th innings = 34 + 3 = 37

QUESTION: 106

What is the percentage of pure gold in 18 carat ?

Solution:

18 Percentage of pure gold in 18 carat = 18/24 × 100%

= 3/4 × 100% = 75%

QUESTION: 107

Under which constitution amendment has the age limit for voting been changed from 21 years to 18 years ?

Solution:
QUESTION: 108

Among the following planets of solar system, which is the largest ?

Solution:
QUESTION: 109

Which of the following glands is called master gland in human body ?

Solution:
QUESTION: 110

Which metal is used in storage battery (accumulator) ?

Solution:
QUESTION: 111

Dynamo converts—

Solution:
QUESTION: 112

If log10 (x2 – 6x + 45) = 2, then the value of x will be—

Solution:

 log10 (x2 – 6x + 45) = 2

⇒ x2 – 6x + 45 = 102 = 100

⇒ x2 – 6x – 55 = 0

⇒ (x – 11) (x + 5) = 0

∴ x = 11, – 5

QUESTION: 113

Velocity of a particle is reduced to one-third of its initial velocity. Kinetic energy of the particle will become— 

Solution:
QUESTION: 114

Bauxite is an ore of which of the following metals—

Solution:
QUESTION: 115

From the top of a building, a ball is dropped with an acceleration of 9·8 m/s2. After 3 seconds, its velocity will be—

Solution:

Let required velocity be = V m/sec

V = U + ft

⇒ V = 0 + 9·8 × 3

∴ V = 29·4 m/sec2

QUESTION: 116

Energy flowing in a telephone line is—

Solution:
QUESTION: 117

Ratio of the magnetic fields of a magnet at end on distance d from the magnet and at broad-side-on position will be—

Solution:
QUESTION: 118

What would be the temperature of the watersurface of a lake which is just going to freeze ?

Solution:
QUESTION: 119

A jet engine functions on which of the following principles ?

Solution:
QUESTION: 120

A wire of 4 Ω resistance is folded in the middle at 180° and its both the ends are joined. What will be its new resistance ?

Solution:

Similar Content

Related tests