RRB ALP & Technician Mock Test (English) - 21


75 Questions MCQ Test RRB ALP & Technician Exam (Group C ) - Mock Tests | RRB ALP & Technician Mock Test (English) - 21


Description
This mock test of RRB ALP & Technician Mock Test (English) - 21 for Railways helps you for every Railways entrance exam. This contains 75 Multiple Choice Questions for Railways RRB ALP & Technician Mock Test (English) - 21 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this RRB ALP & Technician Mock Test (English) - 21 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Railways students definitely take this RRB ALP & Technician Mock Test (English) - 21 exercise for a better result in the exam. You can find other RRB ALP & Technician Mock Test (English) - 21 extra questions, long questions & short questions for Railways on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

What will be the lateral surface area of frustum of a cone, if the area of base is 64 ∏ m ² and radius of upper one is 6m and slant height is 10m?

Solution:

Lateral surface area of frustum of a cone = ∏ (R + r) × slant height

Area of base = ∏ r² = 64∏ m²

Therefore, r = 8m

So, lateral surface area = ∏ (8 + 6) 10 = 140∏ m²

QUESTION: 2

If M be the volume of cone and N be the curved surface area of a cone of dimensions p, q and r where p is the radius, q is the height and r is the slant height of a cone, then 1/M is equal to

Solution:

Since, M = 1/3 ∏ r² h = 1/3 ∏ p² q

and N = ∏rl = ∏pr

Now, N/M = ∏pr/ 1/3 ∏ p² q

Therefore, 1/M = 1/N [3r/p q]

QUESTION: 3

A building alpha casts a shadow 75m at the same time when the building gamma casts a shadow 60m long on the field. If the height of the gamma building is 40m, what will be the height of the building alpha?

Solution:

Let the height of building alpha be x metre

Then, x : 75 = 40 : 60

x/75 = 40/60

Therefore, x = 50m

QUESTION: 4

The weight of two container P and Q are in the ratio of 5:4. Weight of P increased by 20% and the total weight of P and Q together becomes 150 kg, with an increase of 25%. By what percent did the weight of Q increases?

Solution:
QUESTION: 5

The radius of gyser (in the shape of cylinder) is 20m and its height is 15m. Initially the gyser is empty. When we start filling the gyser with the water through pipe whose diameter is 40cm. Water coming out of pipe with a velocity of 10m/sec. How many minutes will it take in filling the gyser with water?

Solution:

Required time = H = ( 20² × 15 )/(0.20 × 0.20 × 60 × 10) = 250 minutes

QUESTION: 6

Which of the following is the highest? (You are not expected to calculate the exact value).

Solution:

QUESTION: 7

30 boys can do a piece of work in ‘a’ days. 42 girls can do a piece of work in ‘a – 4’ days. 70 boys can do a piece of work in ‘b’ days and 126 girls can do a piece of work in ‘b – 4’ days. Find the value of ‘a’?

Solution:

30 boys can complete the work in ‘a’ days

1 boy can complete the work in ‘30a’ days … (i)

42 girls can complete the work in (a – 4) days 1 girl can complete the work in 42(a – 4) days …(ii) and

Also, 70 boys can complete the work in ‘b’ days 1 boy can complete the work in ’70 b’ days … (iii)

126 girls can complete the work in ‘(b – 4)’ days 1 girl can complete the work in 126 (b – 4) days …(iv)

Equate (i) & (iii) and (ii) & (iv)

30a = 70b ⇒ a/b = 7/3 ⇒ b = 3/7 a … ..(v)

42(a – 4) = 126 (b – 4) ⇒ a – 4 = 3b – 12 ⇒ 3b – a = 8 … (vi)

Using (v) and (vi)

3[(3/7) a] – a = 8 9a/7 – a = 8

⇒ a = 8 × 7/2 = 28 days

QUESTION: 8

Cost price of jeans is double than that of shirt and shopkeeper mark up both the article 25% higher than the cost price. If at the time of sale shopkeeper gave Rs. 15 discount and earn 20% profit on total. Find the cost price of jeans?

Solution:

Let the C.P of jeans = 2x

C.P of shirt = x

Total cost price = Rs 3x

Marked price = 3x × 125/100 = Rs 3.75x

According to question,

3.75x – 15 = 3x × 1.20 3.75x – 3.6x = 15 0.15x = 15

Therefore, x = 100

Cost price of Jeans = 2 × 100 = Rs 200

QUESTION: 9

Kamayani married 5 years back. Today her age is 4/3 times her age at the time of her marriage and her daughter is 1/4 of her age. Find the ratio of Kamayani age to her dauhgter’s age after 8 years? 

Solution:

Let the present age of Kamayani = x years

According to questions,

x = 4/3 (x – 5)

3x = 4x – 20

Therefore, x = 20 years

Present age of Kamayani’s daughter = 20/4 = 5 years

Now, required ratio = (20 + 8):(5 + 8) = 28:13

QUESTION: 10

A bus crosses a pole in 15 sec. Another bus of same length crosses a bus station in 20 sec with a speed 25% more than the first bus. Find out the ratio of length of bus and length of bus station.

Solution:

Let length of bus and bus station be ‘a’ and ‘b’ respectively

1st bus cross the pole = 15 sec

2nd bus (25% faster than first bus) Cross the pole = 15 × 4/5 = 12 sec (same length)

Time taken to cross bus station = 20 sec

According to the question,

a + b/20 = a/12

12a + 12b = 20a

8a = 12b

a/b = 12/8

a : b = 3:2

QUESTION: 11

What will come in place of the question mark (?) in the following number series?

24       13          21.5          ?            202.625          916.8125

Solution:

24 × 0.5 + 1 = 13

13 × 1.5 + 2 = 21.5

21.5 × 2.5 + 3 = 56.75

56.75 × 3.5 + 4 = 202.625

202.625 × 4.5 + 5 = 916.8125

QUESTION: 12

Paras takes loan of Rs. 40,000 on the condition that he would pay it in the monthly instalment of Rs. 5,000. He has to pay interest @ 16% on the outstanding balances, then what is the average rate of interest received by the creditor per annum.

Solution:

Monthly instalment = Rs. 5000

Total loan = Rs. 40,000

Number of instalment = 40,000/5,000 = 8

Once the payment starts outstanding balances will go on diminishing.

Hence, from point of view of interest, principal = 40,000 + 35000 + 30,000 + 25,000 + 20,000 + 15,000 + 10,000 + 5000 = Rs 1,80,000

Interest on Rs. 1,80,000 for 1 month at 16% p.a. = (1,80,000 × 16 × 1)/(100 × 12) = Rs. 2,400

Average rate of interest = (100 × I)/(P × T)

Time = 8 months = 8/12 year

= 2400 × 100 × 12/ 40,000 × 8 = 9%

QUESTION: 13

A fruit vendor bought 500 bananas at Rs 25 per 10 bananas. 200 bananas got spoiled and hence thrown. He sold 12 dozen bananas at the rate of Rs 20 per dozen and the remaining at Rs 3 per banana. What is the approximate profit/loss percent? 

Solution:

Cost Price of bananas = 500 × 25/10 = Rs 1,250

Remaining bananas = 500 – 200 = 300

Selling Price of bananas sold at Rs 20 per dozens = 20 × 12 = Rs 240

Selling Price of bananas sold at Rs 3 per banana = (300 – 12 × 12) × 3 = Rs 468

Total S.P = 240 + 468 = Rs 708

Loss % = [(1250 – 708)/1250] × 100 = 43.36%

QUESTION: 14

The difference between the selling price at a discount of 40% and that at two successive discounts of 20% and 10% is Rs. 132. Find the marked price of the laptop?

Solution:

Let the Marked Price be x

In the first case, Selling Price at 40% discount = 60x/100

Single discount equivalent to 20% and 10% successive discounts = [20 + 10 – {(20 × 10)/100}] = 28%

Selling Price in the second case = 72x/100

Now, 72x/100 - 60x/100 = 132

12x/100 = 132

x = 100 × 132/12 = Rs. 1100

QUESTION: 15

Solution:

QUESTION: 16

65% of 8/13 of 7565 =? + 895

Solution:

3026 =? + 895 ? = 2131

QUESTION: 17

What was the price of a Car last year?

I. The ratio of the price of two Car P to Q was 3:4 last year.
II. This year, the price of car P has increased by 20% and that of car Q by Rs 20,000.
III. This year the ratio of the price of car P to car Q is 4:5.

Solution:

Let the price of two car A and B be 4x and 5x respectively

{3x × 120/100}/{4x + 20,000} = 4/5

18x = 16x + 80,000

18x – 16x = 80,000

2x = 80,000

x = 40,000

Last year the price of car P was 40,000 × 3 = Rs 1,20,000

Hence all the statements together are required to answer the question.

QUESTION: 18

14% of the voters in an election did not cast their votes. In the election, there were only two candidates. The winner by obtaining 46% of the total votes defeated his contestant by 810 votes. The total number of voters in the election were

Solution:

Let the total numbers of voters be x

Vote cast = 86% of x =43x/50

Votes in favour of winning candidates = 46x/100 = 23x/100

Votes polled by defeated candidates = 43x/50 – 23x/50 = 20x/50

23x/50 – 20x/50 = 810

3x/50 = 810

x = 13,500

QUESTION: 19

A box contains 4 yellow, 3 green and 5 maroon pillow covers. If three covers are picked at random, what is the probability that either all are yellow or either all are maroon?

Solution:

Total possible result = 12C3 = 220

Total number of event n (E) = 4C3 + 5C3= 4 + 10 = 14

Required probability = n (E)/n(S) = 14/220 = 7/110

QUESTION: 20

The Compound Interest on a sum of Rs 7290 becomes 1283.75 in 9 months. If the rate of interest is compounded quarterly, then what is the rate of interest?

Solution:

QUESTION: 21

Solution:

QUESTION: 22

In each of the following questions, select the related letters / words / numbers from the given alternatives.

8 : 63 : : 11 : ?

Solution:

8² - 1 = 64 -1 = 63

11² - 1 = 121 – 1 = 120

QUESTION: 23

In each of the following questions, select the related letters / words / numbers from the given alternatives.

Dark : Fear :: Honesty : ?

Solution:

We get ‘Fear’ in ‘Dark’ similarly, we get ‘Trust’ by ‘Honesty’.

QUESTION: 24

In each of the following questions, select the related letters / words / numbers from the given alternatives.

CFHL : BEGK :: QTWZ : ?

Solution:

C – 1 = B

F – 1 = E

H – 1 = G

L – 1 = K

THEN,

Q – 1 = P

T – 1 = S

W – 1 = V

Z – 1 = Y

QUESTION: 25

In each of the following questions, select the related letters / words / numbers from the given alternatives.

Solution:

Pattern is

J + 1 = K + 2 = M

V + 1 = W + 2 = Y

L + 1 = M + 2 = O

S + 1 = T + 1 = U

QUESTION: 26

In each of the following questions, select the related letters / words / numbers from the given alternatives.

Solution:

QUESTION: 27

In each of the following questions, select the related letters / words / numbers from the given alternatives.

Solution:
QUESTION: 28

Z is in the East of Y which is in the North of A. If Q is in the South of A, then in which direction of Z, is Q?

Solution:

 

QUESTION: 29

A's son B is married with C whose sister-in-law D is married to E the father of G. How G is related to A?

Solution:

QUESTION: 30

Five boys participated in a competition. Ajay was ranked lower than only Manoj. Vijay was ranked higher than Dinesh Amit's rank was between Ajay and Vijay. Who was ranked lowest?.

Solution:

Manoj > Ajay > Amit > Vijay > Dinesh

QUESTION: 31

Which word will appear last in the dictionary?

Solution:

Arrangement as per dictionary: 3. perchance 1. perfervid 4. philippic 2. plash

QUESTION: 32

If SERVICES is written as ESVRCISE, how can DROUGHTS be written in that code?

Solution:

QUESTION: 33

Directions In each question below are given two statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the two given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the two given statements, disregarding commonly known facts. Give Answer:

Statements:
All mobiles are tablets
All tablets are laptops.

Conclusions: 
I. Some mobiles are laptop.
II. All mobiles are laptops.

Solution:

All mobiles are tablets (A) + All tablets are laptop ⇒ All mobiles are laptop(A) ⇒ I.I ⇒ Some mobiles are laptop (I). Hence, conclusion I follows.

All mobiles are tablets (A) + All tablets are laptops ⇒ All mobiles are laptops(A). Hence, conclusion II follows.

QUESTION: 34

Directions In each question below are given two statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the two given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the two given statements, disregarding commonly known facts. Give Answer:

Statements:
Some diamonds are golds.
Some golds are marbles.

Conclusions:
I. Some diamonds are marbles.
II. Some gold are diamonds.

Solution:

Some diamonds are golds (I) + Some golds are marbles (I) ⇒ No conclusion. Hence, conclusion I does not follow

Some diamonds are golds ⇒ Conversion ⇒ Some gold are diamonds (I). Hence, conclusion II follows.

QUESTION: 35

Select the missing number from the given responses.

Solution:

QUESTION: 36

In the following series, how many LHO occur in such a way that ‘H’ is in the middle and ‘L’ and ‘O’ are adjacent to it on both sides?

B L H M N O E R L H D T O H L U H L H O E A Q V Y H L F

Solution:

B L H M N O E R L H D T O H L U H L H O E A Q V Y H L F

QUESTION: 37

Which of the following diagrams indicates the best relation between Mammal, Deer and Bat?

Solution:
QUESTION: 38

In the given figure if Triangle represents who prefer tea, Rectangle represents who prefers coffee and Circle represents who prefers soft drink then what is the number of those who prefers soft drink and tea but not coffee?

Solution:
QUESTION: 39

In each of the following questions a number is missing. Find this missing number from the following alternatives.

512, 343, 216, 125, ?

Solution:

QUESTION: 40

In each of the following questions a number is missing. Find this missing number from the following alternatives.

3,7,16,35,?,153

Solution:

QUESTION: 41

Antyodaya Aahaar Yojana is a scheme that provides ______________.

Solution:

Antyodaya Aahaar Yojana is a scheme launched by the Haryana goverment,that will provide healthy and nutritious food to the poor and homeless people,who are under the BPL (Below Poverty Line) at affordable lower costs.

QUESTION: 42

Santosh trophy is related to which sport?

Solution:

Santosh Trophy is an Indian football tournament in which the states of the country along with some government institutions participate. This is held annually since 194 1. The trophy is named after the late Maharaja Sir Manmatha Nath Roy Chowdhary of Santosh, now in Bangladesh. Sir Manmatha had been the President of the Indian Football Association

QUESTION: 43

A Non Performing Asset (NPA) is a loan or advance in which the principal or interest payment remains overdue for a period of _______.

Solution:

A non performing asset (NPA) is a loan or advance for which the principal or interest payment remained overdue for a period of 90 days. In most cases, debt is classified as nonperforming when loan payments have not been made for a period of 90 days

QUESTION: 44

Who is the current governer of Reserve Bank of India ?

Solution:

Urjit Patel is the current governer of Reserve Bank of India (RBI). RBI is India's central banking institution, which controls the monetary policy of the Indian rupee. It commenced its operations on 1 April 1935 in accordance with the Reserve Bank of India Act, 1934.

QUESTION: 45

Recently in the month of February,Kamala Das featured on the Google's Doodle on the main page.Who is/was she ?

Solution:

To honor one of the greatest poet of her time, Google India payed tribute to Kamala Surayya, popularly known as Madhvi Kutty and Kamala Das, by creating Google Doodle on 1st February 2018. Kamala Das is mainly known for her contribution in Indian literature through her poems and short stories .

QUESTION: 46

Which high-level committee of Union Government has recently approved financial assistance to several flood affected states?

Solution:

The high-level committee for Central Assistance Chaired by Union Home Minister Rajnath Singh has approved financial assistance of Rs 1711 crore for Bihar which was affected by floods in 2017.

QUESTION: 47

The prestigious Aravindan Puraskaram for the best debutant director of 2017 was bagged by ?

Solution:

Sagar Chaya Vanchar, director of Marathi film ‘Redu’ (Radio), has bagged the prestigious Aravindan Puraskaram for the best debutant director of 2017, instituted in memory of iconic Malayalam filmmaker late G Aravindan. The award will be presented on March 15, 2018, on the 27th death anniversary of Aravindan.

QUESTION: 48

The theme of the 15th Edition of BioAsia conference 2018 was ?

Solution:

The 15th Edition of BioAsia conference 2018 was held in Hyderabad with theme “Right Time, Right Now” from February 22-24.

QUESTION: 49

Who was sworn-in as the new President of the Republic of Honduras?

Solution:

Honduran President Juan Orlando Hernández has been sworn-in for a second term in capital Tegucigalpa with high security after a disputed presidential election 2017. President Hernández, has been in power since 2013

QUESTION: 50

The 21st national conference on e-Governance will be held in which Indian city?

Solution:

The 21st national conference on e-Governance will be held in Hyderabad.The government of India and Telangana Administrative Reforms department will be jointly organising the conference with the main theme around- technology for accelerating development.

QUESTION: 51

Which of these states has topped the overall medal tally at the first-ever Khelo India School Games (KISG2018)?

Solution:

Haryana has topped the overall medal tally at the first-ever Khelo India School Games (KISG-2018) in New Delhi after winning the 102 medals which include 38 gold and 26 silver. Maharashtra has acquired the 2nd position with 111 medals while Delhi with 94 medals came third

QUESTION: 52

Who has been appointed as the first independent female director of International Cricket Council (ICC)?

Solution:

Indra Nooyi, the PepsiCo Chairman and CEO, has been appointed to the International Cricket Council (ICC) Board as its first independent female director.

QUESTION: 53

Who has been honoured with the V Shantaram Lifetime Achievement Award 2018?

Solution:

Shyam Benegal, the veteran film producer and director, has been bestowed with the prestigious V. Shantaram lifetime achievement Award 2018 for his contribution to the promotion of the documentary movement

QUESTION: 54

Which city recently hosted the 2018 Kala Ghoda Arts festival?

Solution:

The 2018 Kala Ghoda Arts festival was held at Cross Maidan in Mumbai, Maharashtra from February 3 till February 11. The 2018 theme of the fest is “Hara Ghoda” to promote sustainable living, recycling and environmentfriendliness. It is an open platform to discuss contemporary issues led by individuals from different fields.

QUESTION: 55

Which country won the 12th edition of ICC Under-19 Cricket World Cup 2018?

Solution:

India won the 12th edition of ICC Under-19 Cricket World Cup 2018 after thrashing Australia in the final by eight wickets at bay oval at Mount Maunganui in New Zealand on February 3. With this win, India lifted the ICC Under-19 World Cup for the record fourth time.

QUESTION: 56

The world's tallest hotel Gevora has been opened in which city?

Solution:

he world’s tallest hotel ‘Gevora’ has opened in Dubai, United Arab Emirates (UAE) on February 11, 2018. The hotel has 528 guest rooms and suites and four restaurants. It has 232 Deluxe Rooms, 265 one-bed room deluxe and 31 two-bedroom suites.

QUESTION: 57

Which country will be hosting the 2018 Shanghai Cooperation Organization (SCO) Summit?

Solution:

The 18th Shanghai Cooperation Organization (SCO-2018) will be hosted by China in the city of Qingdao in June, 2018.

QUESTION: 58

The Bheemgarh dam is built on which river in Madhya Pradesh?

Solution:

The Bheemgarh dam is built across the Wainganga river in Chhapara tehsil of Seoni district of Indian state of Madhya Pradesh. The dam is also known as Sanjay Sarovar Bandh and Upper Wainganga dam. It is known as the biggest Mud / Earthen dam of Asia. It is surrounded by mountains from all sides

QUESTION: 59

The 6th edition of annual joint military exercise ‘Garuda Shakti-2018’ has started between India and which country?

Solution:

The 6th edition of annual joint military exercise ‘Garuda Shakti-2018’ has started between Indian and Indonesian Army in Bandung, Indonesia on February 19, 2018. The aim of this exercise is to build experience sharing in counter-terrorism operations.

QUESTION: 60

Which company has recently launched world's first 5G chip?

Solution:

Chinese electronic device and smartphone maker Huawei has unveiled Balong 5G01,world’s first 5G chip at Mobile World Congress 2018 held in Barcelona,Spain.

QUESTION: 61

While moving from the surface of earth to the centre of earth acceleration due to gravity ________?

Solution:
QUESTION: 62

Which of the following cell organelle called as suicide bag of the cell ?

Solution:
QUESTION: 63

Who discovered X-rays ?

Solution:
QUESTION: 64

Washing soda is

Solution:
QUESTION: 65

Morphology of chromosomes is possible in

Solution:
QUESTION: 66

Which of following vitamin deficiency causes night blindness?

Solution:
QUESTION: 67

Process of cycle tyre bursting is

Solution:
QUESTION: 68

zika virus first observed in

Solution:
QUESTION: 69

Kilowatt hour is unit of

Solution:
QUESTION: 70

Which among the following is the most powerful radioactive substance?

Solution:
QUESTION: 71

Which sector provides largest share in energy in India?

Solution:
QUESTION: 72

Temperature of sun is measured using ?

Solution:
QUESTION: 73

Vitreous humour in eye is present in between ?

Solution:
QUESTION: 74

In astigmatism person is not able to see___?

Solution:
QUESTION: 75

Which of the following poisonous gas forms when chloroform is exposed to air ?

Solution: