RRB ALP & Technician Mock Test (English) - 22


75 Questions MCQ Test RRB ALP & Technician Exam (Group C ) - Mock Tests | RRB ALP & Technician Mock Test (English) - 22


Description
This mock test of RRB ALP & Technician Mock Test (English) - 22 for Railways helps you for every Railways entrance exam. This contains 75 Multiple Choice Questions for Railways RRB ALP & Technician Mock Test (English) - 22 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this RRB ALP & Technician Mock Test (English) - 22 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Railways students definitely take this RRB ALP & Technician Mock Test (English) - 22 exercise for a better result in the exam. You can find other RRB ALP & Technician Mock Test (English) - 22 extra questions, long questions & short questions for Railways on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The flow of water through a pipe of radius 28cm into a rectangular tank which is 400m long and 176 m wide is 20 km/hr. In what time the water level will rise by 56 cm. 

Solution:

Let time taken to increase the level of tank by 56 m =‘t’ hours.

The volume of pipe contains the water, has speed of water = Height of pipe.

Volume of Pipe = 22/7 × (28/100)² × 20,000

Volume of pipe × n = 400 × 176 × 56/100 22/7 × (28/100)² × 20,000 × t

= 400 × 176 × 56/100

Therefore, t = 8 hours

QUESTION: 2

A swimming pool has two pipes one can fill it with water in 32 hours and other can empty it in 12 hours. In how many hours will the swimming pool be emptied if both the pipes are opened together when 3/8th of the swimming pool is already filled with water? 

Solution:

If both pipes are open, then total units per hour empty the swimming pool (P - Q) = 3 - 8 = - 5 units

According to question,

Swimming pool has 3/8th of its total capacity in the beginning 3/8 × 96 = 36 units

Time taken to empty the swimming pool = 36/ (-5) = 7 (1/5) hour

QUESTION: 3

Find the wrong number in the given number series:

20 9 10 17 29 71.5

Solution:

QUESTION: 4

If the speed of a boat in still water is 60 km/h. If the boat travels 180 km along the stream in 2 hours 30 minutes, then the time taken by it to cover the same distance against the stream will be?

Solution:

Let the speed of the current be ‘x’ km/h

Rate Downstream = (x + 60) km/h

According to the question,

180/(x + 60) = 2 hours 30 minutes 180/(x + 60) = 5/2 hours

(x + 60) = 72

Therefore, x = 12 km/hr Rate

Upstream = 60 – 12 = 48 km/hr

Required time = 180/48 = 3 hours 45 minutes

QUESTION: 5

How many words can be formed the word AMAZON in which both A’s do not come together?

Solution:

Total number of letters in the word AMAZON is 6.

Total number of ways = 6!/2!

Number of ways when 2 A’s are together = (5! × 2!)/ 2! = 120

Therefore, Number of ways when 2 A’s are not together = 360 – 120 = 240

QUESTION: 6

If 35% of 40% of 7/5 of a number is 980, then what is 25% of 3/2of that number? 

Solution:

Let the number be ‘a’

35/100 × 40/100 × 7/5 × a = 980

a = 5000

Therefore, required answer = 25% of 3/2 of 5000 = 1875

QUESTION: 7

Directions -
In the following question below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and give answer.

Q. What is the speed of a motorboat in still water?

I. The motorboat covers a distance of 140 km in 4 hours while running upstream.
II. It covers the same distance in 3 hours 30 minutes while running downstream.

Solution:

From I and II

Let the speed of the motorboat be a km/hr

Speed of the stream be b km/hr

Speed of upstream a - b= 140/4 = 35 ……(i)

Speed downstream a + b = 140/ 3(1/2) = 40 …….(ii)

Solving (i) and (ii),

we get a= 37.5 km/hr and b = 2.5 km/hr

QUESTION: 8

The number 711711711711711711711 is Divisible by

Solution:

Clearly, we can see that it is not divisible by 7 and

(Sum of digits at odd places) – (sum of digits at even places) = 35 – 28 = 7

Therefore, Given number is not divisible by 11.

QUESTION: 9

The flagstaff of 9 meters high, is placed on the top of a tower makes a shadow of 3√3 m eters along the ground, then find the angle that the sun makes with the ground.

Solution:

Let a = height of the tower & b = length of the shadow of the tower

Then, tan (x) = a/b

= (9 + a)/3√3 + b

= 3√3a = 9b

= a/b = 9/3√3

Therefore, a/b = √3 Tan (x) = tan 60°

so x = 60

QUESTION: 10

The average age of a husband and wife, who were married 8 years ago, was 30 years at the time of their marriage, Now, the average age of the family, including husband, wife and a child, born during the interval, is 26 years. What is the present age of the child? 

Solution:

Total age 8 years ago = 30 × 2 = 60 years

Total age today = 60 + 8 × 2 = 76 years

Total age after child was born = 76 + a

Therefore, average age = (76 + a)/3 = 26 Now, 76 + a = 78

Therefore, a = 2 years

QUESTION: 11

If a = (√3 + 1) and b = (1 - √3), then find the value of (a² + b² + ab).

Solution:

(a² + b² + ab) = a² + b² + 2ab – ab

= (a + b)² - ab

= (√3 + 1 + 1 - √3)² – (√3 + 1)(1 - √3)

= 2² - (- 3 + 1)

= 4 + 2

= 6

QUESTION: 12

A conical vessel, whose internal radius is 7cm and height is 24cm, is full of milk. If the milk is poured into a cylindrical vessel with internal radius 14cm, find the height to which the milk rises in it.

Solution:

Let the height up to which milk rises in cylindrical vessel = h cm

Then, Volume of cylinder = 22/7 × r² × h

Volume of cone = 1/3 × 22/7 × r² × h

Now,

22/7 × 14² × h = 1/3 × 22/7 × 7² × 24

Therefore, h = 2 cm

QUESTION: 13

Ankush and Bharat working separately, can mow a field in 20 and 25 hours respectively. They work alternatively, each for one hour, with Ankush beginning at 6 am. At what time will the mowing can be done?

Solution:

QUESTION: 14

A pizza boy after travelling 75km meets with a travelling jam and then proceeds at 3/4 of its former speed and arrives at its destination 45 minutes late. Had the traffic jam occurred 48 km further, it would have reached the destination only 25 minutes late. The normal speed of the pizza boy is

Solution:

QUESTION: 15

An amount of Rs 34,000 is to be divided among Raja, Rani and Mahi in the ratio of 1/4: 5/16:1/2. Find the difference between the smallest and the greatest parts.

Solution:

Raja: Rani: Mahi = 1/4: 5/16:1/2

Ratio = 4:5:8

Difference between greatest and smallest = 8x – 4x = 4x

Now, 4x + 5x + 8x = 34000

17x = 34000

Therefore, x = 2000

Required answer = 4x = 4 × 2000 = 8000

QUESTION: 16

Praiksha and Mohit enters into a partnership investing Rs 8000 and Rs 12000 respectively. After 3 months, Pariksha withdrew Rs 2500, while Mohit invested Rs 2500 more. After 3 months more, Suvarna joins the business with a investment of Rs 10,500. After a year, they obtained a gain of Rs 30300. By what money does the share of Mohit exceeds the share of Suvarna?

Solution:

Pariksha investment = 8000 × 3 + 5500 × 9 = 24000 + 49500 = 73500

Mohit investment = 12000 × 3 + 14500 × 9 = 36000 + 130500 = 166500

Suvarna investment = 10500 × 6 = 63000

Ratio’s of their investment = 49:111:42

Difference between Mohit and Suvarna = 111 – 42 = 69

Therefore, 69/202 × 30300 =Rs 10350

QUESTION: 17

In an election two candidates participated. 15% voters did not vote. 20% declared invalid and the winner got 75% of the valid votes. If he won by 3400 votes, find the number of voters in the voting list.

Solution:

Total numbers of voters be 100.

Numbers of voters who voted (85%) = 85

Number of valid votes = 85 × 80/100 = 68

Winning candidate got 75% of valid votes = 75/100 × 68 = 51

Looser got = 68 – 51 = 17

Difference between winning and losing candidates votes = 3400

51 – 17 = 3400

34 = 3400

100 = 3400/34 × 100 = 10,000

QUESTION: 18

The perimeter of a rectangle is 300m. If the difference between the length and breadth of the rectangle is 10m, then what is the circumference of the largest circle that can be drawn inside the rectangle?

Solution:

Perimeter = 2(l + b)

2(l + b) = 300 (l + b) = 150m

Now, b + 10 + b = 150

2b = 140

b = 70m

The largest circle drawn inside the rectangle will have diameter equal to the breadth of the rectangle.

Circumference of the circle = 22/7 × d

= 22/7 × 70

= 220 m

QUESTION: 19

A solution contains 40L of pure milk. 25% of his this is taken out. Another 25% of the remaining solution is taken out and finally 25% of the contents left is taken out. The total content taken out replaced with water. Find the ratio of milk to water in the final solution.

Solution:

Quantity of milk = 40L

When 25% solution is taken out =25/100 × 40 = 10 L

Remaining solution = 40 L – 10 L = 30 L

Now, again 25% of solution is taken out = 25/100 × 100 = 7.5 L

Remaining solution = 30 L – 7.5 L = 22.5 L

Now, further 25% of solution is taken out = 25/100 × 22.5 = 5.625 L

Remaining solution = 22.5 L – 5.625 L = 16.875 L

Total quantity taken out which is replaced by water = 40 L – 16.875 L = 23.125 L

Therefore, Required ratio = 23.125 : 16.875 = 37:27

QUESTION: 20

If interior angle of any regular polygon is 160 degree. What is the number of sides of that polygon?

Solution:

If interior angle = 160 So exterior angle = 180 - 160 = 20 = 360/N

or

N = 360 / 20 = 18

QUESTION: 21

If each of the digits in the number 92475813 are arranged in ascending order, what is the difference between the digits which is fourth from the right and third from the left in the new arrangement?

Solution:
QUESTION: 22

In a certain code, SOUP is written as 5318 and DRIVE is written as 27649. How will PREVIOUS be written in that code?

Solution:

QUESTION: 23

B and C are brothers. D and E are sisters. B’s son H is E’s brother. C is unmarried. How is C related to D?

Solution:

QUESTION: 24

A man started from a place walked towards North for 7 m then turned 90° to his right and walked another 6 m. Then he turned 45° to his right and walked 4 m and turned 45° to his left. What is his direction now?

Solution:

QUESTION: 25

Choose the appropriate option that can replace the “?” sign in the relationship given.

5335 : 3553 : : 7557 : ?

Solution:
QUESTION: 26

Arrange the following words in a meaningful order.

A. Atom B. Electron/Proton/Neutron C. Molecule D. Compound

Solution:
QUESTION: 27

Which word will appear third in the dictionary?

Solution:

The suitable order of words as per dictionary:

4. SCARE

2. SCIENTIFIC

3. SCORE

1. SCREW

QUESTION: 28

The given word is followed by 4 responses, one of which cannot be formed by using the letters of the word given ‘SUSTAINABLE’. Find out the word.

Solution:

There is no ‘M’ in the word ‘ SUSTAINABLE’.

QUESTION: 29

In each of the following questions, select the missing number from the given responses.

Solution:

QUESTION: 30

Given below are capital letters in the first line and symbols in the second line. Symbols and letters are codes for each other. Choose the correct code for the given letters.

Solution:
QUESTION: 31

Directions In each of the following questions, select the related letters / words / numbers from the given alternatives.

8 : 71 11 : ?

Solution:

(8)² + 7 = 64 + 7 = 71

(11)² + 7 = 121 + 7 = 128

QUESTION: 32

Directions In each of the following questions, select the related letters / words / numbers from the given alternatives.

446 : 323 :: 897:?

Solution:

In 446 = 4 – 1, 4 – 2 , 6 – 3 = 3 , 2, 3 = 323

Then, 897 = 8 – 1, 9 – 2 , 7 – 3 = 7 , 7, 4 = 774

QUESTION: 33

Directions In each of the following questions, select the related letters / words / numbers from the given alternatives.

BACZ : DYEX :: FWGV : ?

Solution:

B + 2 = D

A – 2 = Y

C + 2 = E

Z – 2 = X

THEN,

F + 2 = H

W – 2 = U

G + 2 = I

V – 2 = T

QUESTION: 34

Find the odd one out from the given alternatives.

Solution:

All other are languages of computer except Barometer.

QUESTION: 35

There are five friends – Shilpa, Kiran, Meena, Anushka and Ragini. Shilpa is shorter than Kiran, but taller than Ragini. Meena is the tallest. Anushka is shorter than Kiran and taller than Shilpa. Who is the second tallest?

Solution:

Meena > Kiran > Anushka > Shilpa > Ragini

QUESTION: 36

Directions

In each question below are given two statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the two given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the two given statements, disregarding commonly known facts. Give Answer:

Statements:
Some papers are erasers.
Some papers are pencils.

Conclusions:
I. Some pencils are eraser.
II. Some eraser are pencils.

Solution:

Some papers are erasers(I) + Some papers are pencils(I)⇒ No conclusion. Hence conclusion I and II will not follow.

QUESTION: 37

Directions

In each question below are given two statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the two given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the two given statements, disregarding commonly known facts. Give Answer:.

Statements:
I. All poets are politicians.
II. All politicians are painters.

Conclusions:
I. All painters are poets.
II. Some politicians are not painters

Solution:

All poets are politicians(A) + All politicians are painters (A) ⇒ All poets are painters(A). Hence conclusion I will not follow.

All painters are politicians(A) ⇒ conversion⇒ Some politicians are painters. Hence conclusion II will not follow.

QUESTION: 38

There are five cars N, O, P, Q, R in the row on a road. Bus N is standing at the front and R is standing at the back end. Car O stands between N and P. Car Q stands between P and R. Which bus is in the middle of the live?

Solution:

QUESTION: 39

Which of the following diagrams indicates the best relation between Brother, Father and Men?

Solution:
QUESTION: 40

Directions In each of the following questions, select the related letters / words / numbers from the given alternatives.

446 : 323 :: 897:?

Solution:

In 446 = 4 – 1, 4 – 2 , 6 – 3 = 3 , 2, 3 = 323

Then, 897 = 8 – 1, 9 – 2 , 7 – 3 = 7 , 7, 4 = 774

QUESTION: 41

Which state government has launched ‘Ama Gaon, Ama Vikas’ programme?

Solution:

The Odisha government has launched a programme “Ama Gaon, Ama Vikas (Our Village, our development)” to reach out to the people in rural areas and involve themselves in the developmental activities. Chief Minister Naveen Patnaik has flagged off mobile video vans for ‘Ama Gaon Ama Vikas’ programme that will move across the State to highlight various welfare schemes at villages in the state. This initiative will help people in solving their grievances instantly.

QUESTION: 42

7th Meeting of EPG on Nepal-India relatons was held in ___________.

Solution:

The 7th meeting of Eminent Persons' Group (EPG) on Nepal -India relations was held in Kathmandu on 24th & 25th February. The group was formed in February 2016 with the purpose of providing suggestions for updating all existing bilateral treaties and agreements between India and Nepal.

QUESTION: 43

Who was recently appointed as the Group Chief Risk Officer by Punjab National Bank?

Solution:

A.K.Pradhan has been appointed as the Group Chief Risk Officer in the wake of the recent PNB Fraud that was unearthed few weeks back.Mr.Pradhan was earlier holding the post of General Manager.

QUESTION: 44

World Wetlands' Day is celebrated on which of the following days?

Solution:

World Wetlands Day is celebrated every year on 2nd February. This day marks the date of the adoption of the Convention on Wetlands on 2 February 1971, in the Iranian city of Ramsar on the shores of the Caspian Sea. The theme for 2018 was Wetlands for a Sustainable Urban Future.

QUESTION: 45

Barkatullah Khan Cricket Stadium is located in which Indian city?

Solution:

Barkatullah Khan Cricket Stadium is located in Jodhpur,Rajasthan.The stadium was established in 1986/87 but has been used only sporadically. It became India's 35th ground to host a one-dayer, while Jodhpur became India's 31st venue to host an ODI.

QUESTION: 46

Which Indian sports personality became the brand ambassador of a gaming platform Dream 11?

Solution:

Mahendra Singh Dhoni,recently became the brand ambassador of gaming platform Dream11 on March 5, 2018. Dhoni,would be the new face of the gaming platform’s multi-channel marketing campaigns and brand engagement activities.

QUESTION: 47

Where is the headquarter of WHO located?

Solution:

WHO (World Health Organization) is a specialized agency of the UN-United Nations ,that is concerned with international public health.It was established on 7th April 1948,and is headquartered in Geneva,Switzerland.

QUESTION: 48

The 2nd project of Swajal Yojana was recently launched by Uma Bharti in which state ?

Solution:

Union minister of Drinking Water and Sanitation,Uma Bharti launched the 2nd project of Swajal Yojana in the village Bhikampura in Rajasthan. Swajal is a community owned drinking water programme for sustained drinking water supply.

QUESTION: 49

Tarapur Nuclear Plant is located in which state ?

Solution:

The Tarapur Atomic Power Station(TAPS) is located near Boisar,in the Thane district of Maharashtra.One hundred and twenty Americans were involved in the project and the BWRs were supplied by the US company General Electric.

QUESTION: 50

India - Korea Business Summit 2018 was recently held in which of these cities?

Solution:

Prime Minister Narendra Modi adressed the 2nd India-Korea Business Summit in New Delhi ,on 27th February,2018. The theme was - India-Korea : Scaling up the Special Strategic Relationship through Trade and Investments.

QUESTION: 51

Which of the following is the oldest mountain range in India ?

Solution:

The Aravalli Range is a range of mountains running approximately 692 km (430 mi) in northwest direction, starting in North India from Delhi and passing through southern Haryana, through Western India across the states of Rajasthan and ending in Gujarat.

QUESTION: 52

Who among these was appointed as the UNDP National Goodwill Ambassador for Pakistan?

Solution:

Samina Baig was recently appointed as the UNDP National Goodwill Ambassador for Pakistan.She was the first Pakistani woman to climb Mount Everest,at the age of 22 years.

QUESTION: 53

Recently released book Akhada is the authorized biography of which persoanlity?

Solution:

Akhada is an inspiring biography of Mahavir Singh Phogat.The book narrates of the trials and tribulations of the Phogat family from a rural background to the medals in the international arena. Mahavir Singh Phogat, the trainer, father and uncle of Phogat sisters, is an Indian amateur wrestler and a senior Olympics coach.

QUESTION: 54

Kanakalata Mohanty passed away recently.Who was she ?

Solution:

Eminent Odia writer Kanakalata Mohanty passed away recently,sufferring from old age ailments.She has authored 12 novels and over 100 short stories. Her important novels are Ete Andhara,Kete Jwala and Anuradha.

QUESTION: 55

Government shifted the headquarters of Animal Welfare Board of India from Chennai to ____________?

Solution:

Government has shifted headquarters of Animal Welfare Board of India (AWBI) to Ballabhgarh in Faridabad District of Haryana from Chennai, Tamil Nadu. AWBI is a statutory advisory body established in 1962 under Section 4 of The Prevention of Cruelty to Animals Act, 1960. It frames a range of rules on how animals should be humanely treated everywhere.

QUESTION: 56

Which of these movies won the Oscar 2018 for Best Picture?

Solution:

The 90th Academy Awards commonly referred to as Oscars was held at the Dolby Theatre in Hollywood, Los Angeles, California (US). The Shape of Water won the most number of awards totaling to four at the ceremony after it was nominated into highest 13 categories.

QUESTION: 57

India was ranked at which place in Global Curroption Perceptions Index 2017 ?

Solution:

India was ranked at 81st place,out of 181 countries in Global Curroption Perceptions Index 2017 released by Transparency International.

QUESTION: 58

India contributed $_______Mn for the rehabilitation work in cyclone-hit Tonga

Solution:

India has contributed $1 Mn for the rehabilitation work in Tonga after the devastation caused by the tropical cyclone GITA.

QUESTION: 59

PyeongChang Winter Olympics 2018 were held in which country ?

Solution:

The 2018 Winter Olympics, officially known as the XXIII Olympic Winter Games and commonly being called as PyeongChang 2018, was a major multi-sport event held between 9 and 25 February 2018 in Pyeongchang County,Gangwon province,South Korea.

QUESTION: 60

International Yoga Festival was recently held in which state ?

Solution:

Uttarakhand chief minister Trivendra Singh Rawat inaugurated the week-long 29th edition of the International Yoga Festival (IYF) on 1st March in Rishikesh,Uttarakhand.Over 1500 practitioners from 94 countries gathered for this week-long festival

QUESTION: 61

1 horsepower equals to

Solution:
QUESTION: 62

Chemical name of Quick lime –

Solution:
QUESTION: 63

RNA stands for

Solution:
QUESTION: 64

Chickenpox causing virus

Solution:
QUESTION: 65

Polluted gas emitted from the vehicles is mainly:

Solution:
QUESTION: 66

Which of the following ray has more penetrating power?

Solution:
QUESTION: 67

Which of the following is not correct according to Total Internal Reflection ?

Solution:
QUESTION: 68

Which of the following is not allotrope of carbon?

Solution:
QUESTION: 69

Which of the following statement is correct?

Solution:
QUESTION: 70

1byte equals to

Solution:
QUESTION: 71

Human audible range

Solution:
QUESTION: 72

electron volt is unit of

Solution:
QUESTION: 73

Astronomical Unit is used to measure

Solution:
QUESTION: 74

Scientific name of vitamin k

Solution:
QUESTION: 75

Speed of sound is maximum in

Solution: