RRB ALP & Technician Mock Test (English) - 24


75 Questions MCQ Test RRB ALP & Technician Exam (Group C ) - Mock Tests | RRB ALP & Technician Mock Test (English) - 24


Description
This mock test of RRB ALP & Technician Mock Test (English) - 24 for Railways helps you for every Railways entrance exam. This contains 75 Multiple Choice Questions for Railways RRB ALP & Technician Mock Test (English) - 24 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this RRB ALP & Technician Mock Test (English) - 24 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Railways students definitely take this RRB ALP & Technician Mock Test (English) - 24 exercise for a better result in the exam. You can find other RRB ALP & Technician Mock Test (English) - 24 extra questions, long questions & short questions for Railways on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In isometric drawings:

Solution:

Some important points about Isometric Drawing:

  • It is a type of pictorial projection in which all three dimensions of an object are shown in one view and if required, the actual sizes can be measured directly from it.
  • The perpendicular edges of an object are drawn on 3 axes at 120° to each other.
  • All lines parallel to the isometric axes in an isometric drawing are called isometric lines. Non-isometric lines are not parallel to any of the isometric axes. Measurement can be made only on the isometric lines and axes.

There are three types of axonometric projections:

Trimetric projection: All the three axes of space appear unequally foreshortened. None of the angles are equal.

Dimetric projection: Two of the three axes of space appear equally shortened. Two angles are equal.

Isometric projection: All the three axes of space appear equally foreshortened. All three angles are equal.

QUESTION: 2

Which of the following are components of Central Processing Unit (CPU)?

Solution:

Which of the following are components of Central Processing Unit (CPU)?

  • Arithmetic logic unit and Mouse

  • Arithmetic logic unit and Control unit

    54% answered correctly

  • Arithmetic logic unit and Integrated Circuits

  • Control Unit and Monitor

Central Processing Unit (CPU): It is the most important unit, where all the processing jobs take place. CPU is the control centre of the computer and hence it is said to be the brain of the computer. CPU has three main components:

  1. Arithmetic Logic Unit (ALU): It performs all the arithmetic operations like addition (+), multiplication (*), subtraction (-), division (/) on the numerical data directed by the control unit. All the logical operations, like less than (<), greater than (>), equal to (=), not equal to (≠) etc. are also carried out by ALU.
  2. Control Unit (CU): It controls and coordinates all the operations taking place in the system. It controls the flow of data and information from one unit to the other.
  3. Registers/Memory Unit (MU): To execute a program, data and instructions need to be stored temporarily. This storage is done in the MU. The data and instructions are retrieved from MU by Control Unit for supplying to ALU as when required by the program.

 

QUESTION: 3

Electron is negatively charged particle having an absolute charge of ________ coulombs.

Solution:
QUESTION: 4

Find the unit digit in the given product (4211)102 × (361)52

Solution:

We know that one to the power of any number will always be one

Units digit in (4211)102 = 1

Units digit in (361)52 = 1

∴ Units digit in (4211)102 × (361)52 is also 1

QUESTION: 5

Directions: In the question given below a statement is followed by two arguments numbered I and II. You have to decide which of the given arguments is a ‘strong’ argument and which is the ‘weak’ argument.

Statement: Should doctors/authorities who do not treat any critical patient because of insufficient money be put on trial. 

Argument I: No. Since nothing is for free. 

Argument II: Yes. Patient's life should be given priority over the money by doctor. 

Solution:

It is true that nothing is for free but a life is worth more than any amount of money and money comes and goes but a person once dead cannot be brought back to life. So doctors/authorities who do not treat critical patients just because of insufficient money should be put on trial. Hence only argument II is strong and option 2 is correct.

QUESTION: 6

Directions: In the following question choose the appropriate option from the given alternatives.
India : Mumbai :: Britain : ?

Solution:

As Mumbai is the biggest city of India similarly London is the biggest city of Britain.

QUESTION: 7

Ecology deals with the study of:

Solution:

Ecology is the study of how organisms interact with one another and with their physical environment of matter and energy. It is the reciprocal relation between living and non-living components (like their environment).

An ecosystem is a place, such as a rotting log, a forest, or even a schoolyard, where interactions between living and non-living things occur.

QUESTION: 8

Directions: In the question given below, a group of letters or word is given followed by some conditions. You have to find the code for the word based on the following letter coding system.

Conditions:

1) If there are more than two vowels in a word, then they should be coded as ‘8’.

2) If there are less than two consonants in a word, then they should be coded as ‘-‘.

3) If there are consonants on the extreme ends, then they should be coded as ‘?’.

Question: What could be the code for BERPSAIM

Solution:

The given table:

The given conditions in tabular form:

 

Let’s first convert the word as per the code table:

BERPSAIM → 01639427. It is still not complete as we have to check for the given conditions.

Here, 1st and 3rd rule applies, since 3 vowels are present while consonants are present on extreme ends. So, A, I & E will be replaced as 8 each. Besides, code for B & M on extreme will be replaced by ? each. Hence, BERPSAIM becomes ?863988?

Hence, ?863988? is the answer.

QUESTION: 9

Directions: In the question given below, a group of letters or word is given followed by some conditions. You have to find the code for the word based on the following letter coding system.

Conditions:

1) If there are more than two vowels in a word, then they should be coded as ‘8’.

2) If there are less than two consonants in a word, then they should be coded as ‘-‘.

3) If there are consonants on the extreme ends, then they should be coded as ‘?’.

Question: What could be the code for BIPSA

Solution:

The given table:

The given conditions in tabular form:

 

Let’s first convert the word as per the code table:

BIPSA → 02394

By checking the conditions, we see that no rule apply for this word; hence the answer will be 02394.

Hence, 02394 is the answer.

QUESTION: 10

Directions: In the question given below, a group of letters or word is given followed by some conditions. You have to find the code for the word based on the following letter coding system.

Conditions:

1) If there are more than two vowels in a word, then they should be coded as ‘8’.

2) If there are less than two consonants in a word, then they should be coded as ‘-‘.

3) If there are consonants on the extreme ends, then they should be coded as ‘?’.

Question: What could be the code for AIRE

Solution:

The given table:

The given conditions in tabular form:

 

Let’s first convert the word as per the code table:

AIRE → 4261. It is still not complete as we have to check for the given conditions.

Here, 1st and 2nd rule applies, since 3 vowels are present while only 1 consonant is present. So, all the vowels should be coded as 8 and consonants should be coded as -; hence, AIRE will be coded as 88-8.

Hence, 88-8 is the answer.

QUESTION: 11

Direction: Which one set of numbers when sequentially placed at the gaps in the given number series shall complete it?
12233__444__55555__66666

Solution:

The number are repeated as many times as their face value.

So, 12333 4444 55555 666666 is the complete series.

Hence, 346 will complete the series.

QUESTION: 12

Which among the following country has announced immediate withdrawal from the International Criminal Court on 16th March?

Solution:

Philippines President Rodrigo Duterte has announced the ​immediate withdrawal of Philippines from the International Criminal Court. This comes after ICC started an investigation into allegations of crimes against humanity committed by Duterte in his war against drugs. He has accused U.N. special rapporteurs & ICC investigators of painting him as a "ruthless and heartless violator of human rights.

QUESTION: 13

There are six students A, B, C, D, E, F in a class. B got more marks than C, D got more marks than E but less marks than A. B got more marks than two students. Everybody scored more marks than F. Who got the second highest mark?

Solution:

B got more marks than C → B > C

D got more marks than E but less marks than A → A > D > E

We will try to arrange the given information ⇒ B > C, A > D > E

Now it is told that B got more marks than two students it means B got 3rd position and also everybody scored more marks than F it means F got last position.

So if now will arrange then we will get the following order,

B > C > F

And it is told that A > D > E

So only one possible way is there that is, A > D > E > B > C > F

Therefore, D got the 2nd highest marks.

QUESTION: 14

Calculate the work done from the given, force v/s displacement graph.

Solution:

Work is the product of net force and displacement, so the area under a ‘force vs. displacement graph’ is the work done by the force.

W = AOBC + ABCD + ADEF

QUESTION: 15

Find the wrong alphabetical term.
DB8, JA9, BG14, EC15, HB16 

Solution:

The pattern of series is:

(D × B → 4 × 2 = 8), (J × A → 10 × 1 = 10), (B × G → 2 × 7 = 14), (E × C → 5 × 3 = 15), (H × B → 8 × 2 = 16)

Thus, instead of JA9 it should be JA10.

QUESTION: 16

Directions: In the following question, select the one which is different from the other three responses.

Solution:

Here, each number except 38 is prime number + 3

73 + 3 = 76,

41 + 3 = 44,

53 + 3 = 56,

35 + 3 = 38

But 38 is not a prime number, thus 38 is the odd number.

QUESTION: 17

The Ministry of Agriculture signed agreement with which ministry to conduct training programmes for agriculture?

Solution:

The ministries of agriculture and skill development signed an agreement to conduct training programmes for agriculture and allied sectors at 690 Krishi Vigyan Kendras. The aim is to intensify the pace of skill development in 690 Krishi Vikas Kendras country-wide by training an agricultural workforce. Radha Mohan Singh is Agriculture Minister.

QUESTION: 18

Density of milk is 1.03 g/cm3 and density of water is 1 g/cm3. Find the relative density of milk.

Solution:

Relative density of a body is defined as the ratio between the densities of the body to the density of water at 4°C (1 g/cm3or 1000 kg/m3).

Unit: Since the relative density is a ratio of two densities, it has no unit.

QUESTION: 19

Ravi walks in the west direction for a distance of 4 km. He then turns southwards and walks for 3 km. He then turns towards east and walks for 8 km. What is the minimum distance between his initial position and final position?

Solution:

1) Ravi walks in the west direction for a distance of 4 km.

2) He then turns southwards and walks for 3 km. He then turns towards east and walks for 8 km.
 

Applying Pythagoras’s Theorem, we get the required distance as 5 km.

QUESTION: 20

Which country's women participated in an all-female marathon, for the first time?

Solution:

For the first time in the nation's history, Saudi Arabia's women participated in an all-female marathon. The three-km-long marathon, held in the eastern province of al-Ahsa on Saturday, reportedly saw participation from 1,500 women across several categories. Earlier in January, Saudi Arabia allowed its women, for the first time, to spectate at a football match.

QUESTION: 21

Vladimir Putin won 4th term as President of which country?

Solution:

Vladimir Putin will lead Russia for another six years, after securing victory in the presidential elections held on 18th March. Putin, who has ruled Russia for almost two decades, won more than 75% of the vote. He was well ahead of his nearest rival Communist Party candidate Pavel Grudinin.

QUESTION: 22

If x = √3 + √2, then the value of   is?

Solution:

a2 – b= (a + b)(a – b)

Given, x = √3 + √2

∴ 1/x = 1/(√3 + √2)

Multiplying and dividing by √3 - √2

QUESTION: 23

An accident is

Solution:

An accident is an unplanned or undesirable and non - controlled event that brings loss or injury.

Accidents are primarily a result of an unsafe act and/or an unsafe condition.

QUESTION: 24

Directions: Arrange the words given below in a meaningful sequence.

1. Shoulder     

2. Wrist

3. Elbow

4. Palm

5. Finger

Solution:
QUESTION: 25

Mass of jar containing air is 320 g, mass of evacuated jar is 300 g, mass of jar with water is 1090 g and density of water is 1 g cm-3. What mass of water was nodded to fill jar?

Solution:

Mass of the jar with water = Mass of the empty jar + Mass of the water filled = 1090 g

Mass of the empty jar = 305 g

Mass of the water filled = 1090 – 300 = 790 g

QUESTION: 26

Directions: In the following question choose the appropriate option from the given alternatives.
Google : Android :: Nokia :

Solution:

As android is launched by Google similarly windows is launched by Nokia.

QUESTION: 27

A box contains 5 black balls, 4 yellow balls and 11 pink balls. A ball is drawn at random from the box. Find the probability that the ball drawn is neither black nor pink.

Solution:

Total number of balls = (5 + 4 + 11) = 20 balls

S = Sample space that one ball is drawn out of the box

∴ n(S) = 20

Let E = event that the ball drawn is neither black nor pink = event that the ball drawn is yellow

Thus, n(E) = 4

 Probability of occurrence of event;

QUESTION: 28

Which State passed a bill to remove Anchal Samiti?

Solution:

Arunachal Pradesh Assembly passed a bill to remove Anchal Samiti, intermediate level of the three-tier Panchayati Raj system, and set up a two-tier system in the state. In a two-tier system, the strength of elected members would be reduced. In a two-tier system, planning and execution of schemes would be faster as there would be a direct connection between Gram Panchayats and Zilla Parishad.

QUESTION: 29

The Kharif Cropping Season begins from

Solution:

The Indian cropping season is classified into two main seasons-

• Kharif 

• Rabi

• Zaid

(i) The Kharif cropping season is from July –October during the south-west monsoon .

(ii) The Rabi cropping season is from October-March (winter).

(iii) The crops grown between March and June are summer crops that are Zaid crops.

QUESTION: 30

If ‘A’ means ‘+’, ‘Q’ means ‘×’, ‘B’ means ‘÷’ & ‘S’ means ‘−‘, then 
20 A 5 Q 10 B 2 S 1 = ?

Solution:


20 A 5 Q 10 B 2 S 1 = ?

→ 20 + 5 × 10 ÷ 2 − 1

→ 20 + 5 × 5 − 1

→ 20 + 25 − 1

→ 45 − 1

= 44

Thus, 44 is the correct answer.

QUESTION: 31

Which of the following fractions is less than 8/9and greater than 1/4?

Solution:

Converting each fraction into decimal.

8/9 = 0.89

1/4= 0.25

Converting the options

1/5 = 0.2

23/24 = 0.96

11/12 = 0.92

17/24 = 0.71

∴ Only option 4 is less than 8/9 and greater than 1/4

QUESTION: 32

A is three times as efficient as B and takes 60 days less than B for doing a job. The time in which they can do it together is?

Solution:

Let the number of days in which B does a job be x.

Given, A is three times as efficient as B and takes 60 days less than B for doing a job.

Number of days in which A finishes the job = x – 60

In 1 day, B finishes 1/x of the work.

∴ A finishes 3/x of the work in 1 day.

Thus, A will finish the work in x/3 days.

⇒ x/3 = x – 60

⇒ 2x/3 = 60

⇒ x = 90 days

Thus, B finishes the work in 90 days, while A finishes it in 30 days.

Working together in 1 day, they finish part of work = 1/90 + 1/30

Thus they will finish the work in number of days = 90/4 = 22.5 days

QUESTION: 33

Uber appointed ________ as it's brand ambassador of the Asia Pacific region

Solution:

Cab hailing platform Uber has roped in Indian cricket team captain, Virat Kohli as its brand ambassador in India. This is the first time the company has announced a brand ambassador in the Asia Pacific region. In February it had named footballer Mohamed Salah as the brand ambassador for the Egypt market.

QUESTION: 34

Directions: In the following question choose the appropriate option from the given alternatives.
Ammeter : Current :: Calorimeter : ?

Solution:

As Ammeter is used for current measurement similarly Calorimeter is used for heat measurement.

QUESTION: 35

A body B is dropped from the top of a roof of height H. It takes t seconds to reach the ground. Where is the ball at time t/2 sec?

Solution:

Initial Velocity (u) = 0, Time = t, a = g, Distance (S) = H

As S = ut + ½ at2

⇒ H = ½ gt2

Initial Velocity (u) = 0, Time = t, a = g, Distance (S) = H

As S = ut + ½ at2

⇒ H = ½ gt2

H/4 from roof and 3H/4 meters from ground.

QUESTION: 36

Two equal glasses filled with mixtures of milk and water in the proportions of 2 : 1 and 1 : 1 respectively were emptied into third glass. What is the proportion of milk and water in the third glass?

Solution:

⇒ Let the quantity of milk and water in 1st and 2nd vessel be 2x, x and x, x respectively.

⇒ Milk in the first mixture = 2x/(2x + x) = 2/3

⇒ Water in the first mixture = x/(2x + x) = 1/3

⇒ Milk in the Second mixture = x/(x + x) = 1/2

⇒ Water in the second mixture = x/(x + x) = 1/2

⇒ Ratio of Milk and water in new mixture = (2/3 + 1/2)/(1/3 + 1/2)

⇒ Ratio of Milk and water in new mixture = {(2 × 2 + 1 × 3)/6}/{(2 × 1 + 3 × 1)/6} 

⇒ Ratio of Milk and water in new mixture = (7)/(5)

∴ Ratio of Milk and water in new mixture = 7 : 5

QUESTION: 37

A man had Rs. 8000. He lent a part of it at 8% at SI and the remaining at 6% SI. His total annual income was Rs. 600. Find the sum lent at 8% rate.

Solution:

SI = (P × r × t)/100

Where, P is principal, r is rate% and t is time.

Given, man had Rs. 8000. He lent a part of it at 8% at SI and the remaining at 6% SI. His total annual income was Rs. 600.

Let the sum lent at 8% be ‘a’.

Sum lent at 6% = 8000 – a

SI at 8% for 1 year = (a × 8 × 1)/100 = 0.08a

SI at 6% for 1 year = ((8000 – a) × 6 × 1) /100 = 480 – 0.06a

Given, total income = Rs. 600

⇒ 0.08a + 480 – 0.06a = 600

⇒ 0.02a = 120

⇒ a = Rs. 6000

QUESTION: 38

Directions: In each question below is given one/more statements that followed by two assumptions numbered I and II. Consider the statement and decide which of the given assumptions is implicit.

Statement: Most people who smoke tend to lose weight. 

Assumption I: People who smoke, weighed more back when they did not practised smoking. 

Assumption II: Most people who are losing weight are smokers. 

Solution:

The given statement is for most of the people but not for all hence assumption I is not implicit. Also smoking is not the only means by which people lose weighthence neither I nor II is implicit and option 4 is correct.

QUESTION: 39

Which is not a type of simple machine?

Solution:

Simple machine is defined as a device, which is used in our daily life to make our work easier faster and more comfortable.

The Six Types of Simple Machines are;

  1. Lever
  2. Wheel and axle
  3. Pulley
  4. Inclined plane
  5. Wedge
  6. Screw
QUESTION: 40

Equal number of boys & girls are standing in a straight line alternately. Sam is 13th boy from the left & the 23rd student from the right. If the first student from the left is a girl then how many girls are there in the line?

Solution:

We are given that, Sam is 13th boy from the left which means that he is 26th student from the left because we are given that equal no. of boys & girls are there standing in a line alternately

His position from the right is = 23rd (Note the words ‘students’ & ‘boys’)

Total no. = 26 + 23 = 49

Students = However, in the no ‘49’, 1 position has been counted twice (from right & left side) So we subtract one from the total.

∴ Total no of Students = 49 – 1 = 48

∴ Total no. of girls = 48/2 = 24

QUESTION: 41

By how much percentage the DA has been increased by Central Government in March 2018 ?

Solution:

The Cabinet approved a hike in Dearness Allowance to central government employees and Dearness Relief to pensioners from 5% to 7%, with effect from January 1, 2018. It represents an increase of 2%. The hike is expected to benefit 48.41 lakh central government employees and 61.17 lakh pensioners. The impact on the exchequer over the DA hike will be ₹ 6,077 crore per annum.

QUESTION: 42

The angular acceleration of a particle moving along a circular path with uniform speed is;

Solution:

The angular acceleration of a rotating object is the rate at which the angular velocity changes with respect to time. Since angular speed is uniform, so there will be zero acceleration.

QUESTION: 43

Thermal conductivity of solid metals with rise in temperature normally;

Solution:
  • Thermal conductivity depends on the chemical composition of the substance.
  • Thermal conductivity of the liquids is more than the gasses and the metals have the highest.
  • Thermal conductivity of the gases and liquids increases with the increase in temperature.
  • Thermal conductivity of the metal decreases with the increase in temperature.
  • Metal, crystalline in structure, have greater thermal conductivity than non-metal.
  • Thermal conductivity is affected by the phase change.
QUESTION: 44

On which occasion the Delhi Government installed panic buttons in buses?

Solution:

On the International Women’s Day, the Delhi government has announced a project under which state-run buses would be installed with Panic Alarm Systems. Each bus is equipped with 4 panic buttons that cover the entire length of the vehicle. A loud beeping alarm will be activated for 40 seconds on pressing the button. On hearing the alarm, the driver would stop the bus and identify the problem

QUESTION: 45

In the following question, select the odd letters from the given alternatives.

Solution:

1) IP ⇒ There are 6 letter in between I and P as per English alphabet.

2) EJ ⇒ There are 4 letter in between E and K as per English alphabet.

3) RW ⇒ There are 4 letter in between L and R as per English alphabet.

4) QV ⇒ There are 4 letter in between Q and W as per English alphabet.

Hence, “IP” is odd one among given alternatives. 

QUESTION: 46

One litre of water at 30°C is mixed with one litre of water at 50°C. The temperature of the mixture will be;

Solution:

Relationship between heat gained or lost and change in temperature:

Q = mc ΔT = mc (Tf – Ti)

Qgain = Qlost

mc (Tf – 30) = mc (50 – Tf)

Tf = (30 + 50)/2 = 40°C

QUESTION: 47

If the radius of a circle is increased by 25%, its area increases by:

Solution:

Let the radius of the circle be x cm.

So, area = πx2 cm2.

The radius of a circle is increased by 25%.

So, the increased radius = x × (125/100) = 5x/4 cm

Now, area = π × (5x/4)2 cm2 = 25πx2/16 cm2

So, increase in area = (25πx2/16) – πx2 = 9πx2/16 cm2

∴ The required percentage change = [{(9πx2/16)/πx2} × 100% = 56.25%

QUESTION: 48

In which city of India is Dhamek Stupa located?

Solution:

Dhamek Stupa is a massive Buddhist stupa located at Sarnath, 13 km away from Varanasi in the state of Uttar Pradesh, India.

QUESTION: 49

In a class of 56 students there are 21 girls. The average weight of these girls is 56 kg and average weight of the full class is 62.875 kg. What is the average weight of the boys of the class?

Solution:

Total weight of all students = 56 × 62.875 = 3521 kg

Total weight of girls = 21 × 56 = 1176 kg

Total weight of boys = 3521 – 1176 = 2345 kg

∴ Average weight of boys = 2345/(56 - 21) = 67 kg

QUESTION: 50

In ΔDEF, G and H are points on side DE and DF respectively. GH is parallel to EF. If G divides DE in the ratio 1 : 3 and HF is 7.2 cm, find length of DF?

Solution:

Consider the following figure :

GH || EF

⇒ ∆DGH is similar to ∆DEF

⇒ DG/GE = GH/EF = DH/HF

Given,

DG/GE = 1∶ 3 and HF = 7.2 cm

⇒ 1/3 = DH/7.2

⇒ DH = 7.2/3 = 2.4 cm

∴ DF = DH + HF = 2.4 + 7.2 = 9.6 cm

QUESTION: 51

A hazard is

Solution:

hazard is a source or a situation with the potential for harm in terms of human-injury or ill-health, damage to property, damage to the environment, or a combination of these.

Risk is the chance or probability that a person will be harmed or experience an adverse health effect if exposed to a hazard.

The terms "hazard" and "risk" are often used interchangeably. However, Risk can be defined as the likelihood or probability of a given hazard of a given level causing a particular level of loss of damage.

QUESTION: 52

Directions: Read the following information carefully and answer the questions given below.

A family consists of six members A, B, C, D, E and F. There are two married couples. B is a doctor and the father of E. F is grandfather of C and is a contractor, D is grandmother of E and is a housewife. There is one doctor, one contractor, one nurse, one housewife and two students in the family. The mother of C is a nurse.
Question: Who is husband of A?

Solution:

Six Members: A, B, C, D, E and F.

1) B is a doctor and the father of E.

2) D is grandmother of E and is a housewife.

 

3) F is grandfather of C and is a contractor.

4) There is one doctor, one contractor, one nurse, one housewife and two students in the family.

5) The mother of C is a nurse.

Clearly, B is the husband of A.

 

QUESTION: 53

Directions: Read the following information carefully and answer the questions given below.

A family consists of six members A, B, C, D, E and F. There are two married couples. B is a doctor and the father of E. F is grandfather of C and is a contractor, D is grandmother of E and is a housewife. There is one doctor, one contractor, one nurse, one housewife and two students in the family. The mother of C is a nurse.
Question:  Who is the sister of E?

Solution:

Six Members: A, B, C, D, E and F.

1) B is a doctor and the father of E.

2) D is grandmother of E and is a housewife.

3) F is grandfather of C and is a contractor.

4) There is one doctor, one contractor, one nurse, one housewife and two students in the family.

5) The mother of C is a nurse.


Clearly, the gender of E and C is not specified. Hence, the information is insufficient.

QUESTION: 54

Directions: Read the following information carefully and answer the questions given below.

A family consists of six members A, B, C, D, E and F. There are two married couples. B is a doctor and the father of E. F is grandfather of C and is a contractor, D is grandmother of E and is a housewife. There is one doctor, one contractor, one nurse, one housewife and two students in the family. The mother of C is a nurse.
Question:   What is the profession of A?

Solution:

Six Members: A, B, C, D, E and F.

1) B is a doctor and the father of E.

2) D is grandmother of E and is a housewife.

3) F is grandfather of C and is a contractor.

4) There is one doctor, one contractor, one nurse, one housewife and two students in the family.

5) The mother of C is a nurse.


Clearly, the profession of A is Nurse.

QUESTION: 55

In what ratio is the segment joining the points (2, 5) and (-6, -10) divided by the y-axis?

Solution:

Let the segment divides y axis in K : 1 ratio.

If ratio m ∶ n is the intersection then formula for co-ordinates dividing is given by,

(mx2 + nx1)/(m + n), (my2 + ny2)/(m + n)

As, the intersection point is on y axis, the value of x co-ordinate = 0

So,

(-6k + 2)/(k + 1) = 0

⇒ -6k + 2 = 0

⇒ k = 1/3

∴ The required ratio = k : 1 = (1/3) : 1 = 1 : 3.

QUESTION: 56

The Reykjavik Open is associated with which sport?

Solution:

Reykjavik Open is associated with Chess. India's Baskaran Adhiban clinched the title in the 33rd Reykjavik Open with an impressive performance that saw him win five of the nine games. Adhiban became only the second Indian after Abhijeet Gupta (in 2016) to win the prestigious Reykjavik Open. He was the 2008 World Under-16 Champion and the 2009 Indian champion.

QUESTION: 57

By selling 75 kg of apples, a fruit seller gains the selling price of 15 kg apples, the gain percentage is?

Solution:

Let the C.P of 1 kg apples be Re 1

Let the S.P of 1 kg apples be Rs. ‘x’

According to the given conditions,

S.P of 75 kg apples – C.P of 75 kg apples = S.P of 15 kg apples

∴ 75x – 75 = 15x

∴ 60x = 75

∴ x = 1.25

∴ % profit = ((1.25 - 1)/1 ) × 100 = 25%

∴ The gain is 25%

QUESTION: 58

In the question below are given four statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

Statements:

Some Mad are Man.

All Man are Leader.

No Leader is Crazy.

Some Crazy are Teacher.

Conclusions:

I. Some Mad are Leader.

II. Some Mad are not Leader.

Solution:

The least possible Venn diagram for the given statements is as follows,

Conclusions:

I. Some Mad are Leader → It’s sure, hence true.

II. Some Mad are not Leader → It’s not definitely sure, hence false.

Hence, only conclusion I is true.

QUESTION: 59

A light bulb draws 300 mA when the voltage across it is 240 V. The resistance of the light bulb is;

Solution:

V = I × R

QUESTION: 60

Yamuna bought a camera for Rs. 1,499. She had to sell it at a loss of 12%. She sold it for?

Solution:

C.P. of the  camera = Rs.1,499

Loss = 12% of C.P. = (12/100) × 1499 = Rs. 179.88

∴ S.P. of the camera = C.P. – Loss = 1499 – 179.88 = Rs. 1319.12

QUESTION: 61

A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
1, 2, 5, 10, 17, ?

Solution:

The logic is that consecutive odd numbers are added sequentially to the previous number as follows.

1

1 + 1 = 2

2 + 3 = 5

5 + 5 = 10

10 + 7 = 17

17 + 9 = 26

∴ ? = 26

QUESTION: 62

The length of a rectangle is increased by 20% and breadth decreased by 20%. The area of the new rectangle is?

Solution:

Let,

Original length of the rectangle = L

Original breadth of rectangle = B

∴ Original area = Length × Breadth = L × B

After increasing 20% Length becomes = L + 0.20L = 1.20L

After decreasing 20% Breadth becomes = L – 0.20L = 0.80L

∴ New area becomes = Length × Breadth = 1.20L × 0.80B = 0.96 × L × B

∴ Decrease in area = (L × B) – (0.96 × L × B) = 0.04 × L × B

∴ Percentage decrease

= (Decrease in area/Original area) × 100%

= {(0.04 × L × B)/(L × B)} × 100%

  • = 4%

QUESTION: 63

If difference between the squares of two consecutive numbers is 45. Find the largest number.

Solution:

Let the number be x,

Then, consecutive number will be (x + 1)

Given that, (x + 1)2 – (x)2 = 45

Using (a + b)2 = a2 + 2ab + b2

⇒ x+ 1 + 2x – x2 = 45

⇒ 2x = 45 - 1 = 44

⇒ x = 22

∴ The largest number is 23.

QUESTION: 64

Which base is present in lime water?

Solution:

Limewater is the common name for a diluted solution of calcium hydroxide. Limewater is prepared by stirring calcium hydroxide in pure water and filtering off the excess undissolved Ca(OH)2. It is basic in nature.

QUESTION: 65

World Happiness Day is celebrated every year on ________.

Solution:

World Happiness Day, is celebrated every year on March 20 to recognize the importance of happiness in the lives of people around the world. The theme for 2018 is "Share Happiness" - focusing on the importance of relationships, kindness and helping each other. March 20 has been established as the World Happiness Day as the idea has been originally conceptualized by United Nations.

QUESTION: 66

FIFA has lifted its three-decade long ban from which country to host the international football matches?

Solution:

FIFA has lifted its three-decade ban on Iraq hosting international football with the cities of Arbil, Basra and Karbala given the go-ahead to stage matches. The three cities selected are among the more secure in Iraq. Iraq will host Qatar and Syria for a friendly tournament starting March 21 in Basra. Iraq has not played full internationals on home turf since its 1990 invasion of Kuwait.

QUESTION: 67

Information and Broadcasting Minister Smiriti Irani inaugurated 2018 edition of FICCI Frame in ________.

Solution:

Information and Broadcasting Minister Smiriti Irani inaugurated 2018 edition of FICCI Frame in Mumbai. This year a maiden edition of Content Market has been added with over 70 buyers for a curated slate of new Indian Films. The event will have more than 35 knowledge sessions by experts besides having over 200 high profile speakers from across the world.

QUESTION: 68

The first two-day Global Investment Summit has been organized in which of the following states?

Solution:

The first two-day Global Investment Summit has been organized in Assam. The summit emphasises on promoting investments in the state and the North East. The conference was inaugurated by Prime Minister Narendra Modi. Investor's from Bhutan, Bangladesh, Germany and Japan as well as ASEAN countries will attend the summit.

QUESTION: 69

Given, 6x + 2(6 - x) > 2x - 2 < 5x/2 - 3x/4, then x can take which of the following values?

Solution:

⇒ 6x + 2(6 - x) > 2x - 2

⇒ 6x + 12 - 2x > 2x - 2

⇒ 2x > - 14

⇒ x > - 7     ----(1)

⇒ 2x - 2 < 5x/2 - 3x/4

⇒ 2x - 2 < 7x/4

⇒ 8x - 7x < 8

⇒ x < 8     ----(2)

From (1) and (2),

- 7 < x < 8

∴ x = 5 satisfies the given conditions from the above options.

QUESTION: 70

The Saruhashi Prize is an annual prize awarded to a Japanese woman researcher in the ________.

Solution:

Google on 21st March honoured Japanese geochemist "Katsuko Saruhashi" on her birth anniversary with a doodle. She was one of the 1st to study and measure the levels of carbon dioxide in seawater. She also measured the spread and fallout from nuclear testing. She established the Saruhashi Prize, given each year to a Japanese woman who has made contributions to the field of natural sciences.

QUESTION: 71

Kevin Pietersen who recently announced his retirement played for which country?

Solution:

Former England batsman, Kevin Pietersen has officially announced his retirement from all forms of the game. Pietersen has been away from the biggest stage since his England exile started in 2014 following the team’s Ashes whitewash Down Under. A prolific scorer in all forms of the game, Pietersen has 8,181 runs in 104 tests, 4,440 runs in 136 ODIs & 1,176 runs in 37 Twenty20 Internationals.

QUESTION: 72

In question a series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

3, ?, 12, 24, 48

Solution:

Each term is double the previous entry.

3 × 2 = 6

6 × 2 = 12

12 × 2 = 24

24 × 2 = 48

Hence, 6 is missing term.

QUESTION: 73

How many meaningful English words can be formed with the letters 'STUALE' using each letter only once in each word.

Solution:

Hence, only 7 words (Sale, Use, Steal, Tea, Salute, Sea, Set) can be formed with the letters of 'STUALE'.

QUESTION: 74

________ in France topped the list of Travellers' Choice awards for Destinations for 2018.

Solution:

New Delhi has been ranked 22nd in the world and eighth in Asia in the top destination for 2018, Travellers' Choice awards for Destinations by TripAdvisor. Paris in France topped the list of Travellers' Choice awards for Destinations followed by London (UK), Rome (Italy), Bali (Indonesia), Crete (Greece). The other two Indian cities to feature in the list are Goa and Jaipur.

QUESTION: 75

“Namaste Shalom”, is a magazine devoted to _________ relations.

Solution:

Dr Jitendra Singh launched the social media of “Namaste Shalom”, a magazine devoted to India-Israel relations. The festive occasion of Holi coincided with the Jewish festival of Purim. The magazine is edited by former MP Shri Tarun Vijay. Israeli Ambassador to India, Mr. Daniel Carmon and other dignitaries were also present.