RRB NTPC Previous Year Paper (Kolkata) - 2008


90 Questions MCQ Test RRB ALP & Technician Exam (Group C ) - Mock Tests | RRB NTPC Previous Year Paper (Kolkata) - 2008


Description
This mock test of RRB NTPC Previous Year Paper (Kolkata) - 2008 for Railways helps you for every Railways entrance exam. This contains 90 Multiple Choice Questions for Railways RRB NTPC Previous Year Paper (Kolkata) - 2008 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this RRB NTPC Previous Year Paper (Kolkata) - 2008 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Railways students definitely take this RRB NTPC Previous Year Paper (Kolkata) - 2008 exercise for a better result in the exam. You can find other RRB NTPC Previous Year Paper (Kolkata) - 2008 extra questions, long questions & short questions for Railways on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Four players- Ajay, Babu, Chandu and Devi- are camping at four separate campsites-E, F, G and H not necessarily in that order. The campsites are located on four separate Lakes- I, J, K and L not necessarily in that order - which are in four separate state Madhya Pradesh, Nagaland, Orissa and Punjab not necessarily in that order.
a: Babu is camping on lake K.
b: H’s campsite is on lake J, which is in Nagaland
c: The player in lake I, a native of Punjab camps only in that state
d: Devi is at campsite F
e: Ajay is camping in Orissa

Q. Where must Babu be camping ?

Solution:

the above given information is summarized in the table below:

QUESTION: 2

Four players- Ajay, Babu, Chandu and Devi- are camping at four separate campsites-E, F, G and H not necessarily in that order. The campsites are located on four separate Lakes- I, J, K and L not necessarily in that order - which are in four separate state Madhya Pradesh, Nagaland, Orissa and Punjab not necessarily in that order.
a: Babu is camping on lake K.
b: H’s campsite is on lake J, which is in Nagaland
c: The player in lake I, a native of Punjab camps only in that state
d: Devi is at campsite F
e: Ajay is camping in Orissa

Q. If you arrange the players on the basis of first letter of their names in alphabetical order, the corresponding correct order of states will be:

Solution:

the above given information is summarized in the table below:

QUESTION: 3

Four players- Ajay, Babu, Chandu and Devi- are camping at four separate campsites-E, F, G and H not necessarily in that order. The campsites are located on four separate Lakes- I, J, K and L not necessarily in that order - which are in four separate state Madhya Pradesh, Nagaland, Orissa and Punjab not necessarily in that order.
a: Babu is camping on lake K.
b: H’s campsite is on lake J, which is in Nagaland
c: The player in lake I, a native of Punjab camps only in that state
d: Devi is at campsite F
e: Ajay is camping in Orissa

Lake I is the site of :

Solution:

the above given information is summarized in the table below:

QUESTION: 4

Four players- Ajay, Babu, Chandu and Devi- are camping at four separate campsites-E, F, G and H not necessarily in that order. The campsites are located on four separate Lakes- I, J, K and L not necessarily in that order - which are in four separate state Madhya Pradesh, Nagaland, Orissa and Punjab not necessarily in that order.
a: Babu is camping on lake K.
b: H’s campsite is on lake J, which is in Nagaland
c: The player in lake I, a native of Punjab camps only in that state
d: Devi is at campsite F
e: Ajay is camping in Orissa

Q. Which statement is true of the lake L ?

Solution:

the above given information is summarized in the table below:

QUESTION: 5

Four players- Ajay, Babu, Chandu and Devi- are camping at four separate campsites-E, F, G and H not necessarily in that order. The campsites are located on four separate Lakes- I, J, K and L not necessarily in that order - which are in four separate state Madhya Pradesh, Nagaland, Orissa and Punjab not necessarily in that order.
a: Babu is camping on lake K.
b: H’s campsite is on lake J, which is in Nagaland
c: The player in lake I, a native of Punjab camps only in that state
d: Devi is at campsite F
e: Ajay is camping in Orissa

Q. Which of the following cannot be determined on the basis of the information given ?

Solution:

the above given information is summarized in the table below:

QUESTION: 6

In a projectile motion, the velocity:

Solution:
QUESTION: 7

A metal wire of length l and area of cross section A is subjected to a longitudinal force Mg. The wire elongates by a length l. If the Youngs Modulus of the material of the wire is Y, the work done by the external force is:

Solution:
QUESTION: 8

The angle of a prism is 60° and its refractive index is 1.5. There will be no emergent light if the angle of incidence on the first face is

Solution:
QUESTION: 9

The dimension of the ratio of angular to linear momentum is:

Solution:
QUESTION: 10

A car accelerate from rest at a constant rate α for some time after which it decelerate at a constant rate β to come to res. If the total time elapsed is 10 sec., then the maximum velocity reached is

Solution:
QUESTION: 11

The outer part of a railway track near the bend or a curve is generally raised:

Solution:
QUESTION: 12

The latitude difference between India and Pakistan for their Standard time is:

Solution:
QUESTION: 13

Find the incorrect one:

Solution:

Bel is used to measure the loudness of sound.Thus choice C is incorrect.

QUESTION: 14

What is the control unit’s function in the CPU

Solution:
QUESTION: 15

The errors that can be pointed out by the compiler are:

Solution:
QUESTION: 16

One Gigabyte is approximately equal to :

Solution:
QUESTION: 17

Check the odd term out:

Solution:
QUESTION: 18

Conceptually, the circuitry of a central processing unit (CPU) can be subdivided into two major subunits. Which one of the following units would perform the required arithmetic and comparison operations ?

Solution:
QUESTION: 19

The format for storing digital audit in Multimedia application is :

Solution:
QUESTION: 20

A ‘’bug’’is a logical fault in a programming system which causes unexpected or undesirable results under certain conditions. During the life cycle of a software system, a bug can be:

Solution:
QUESTION: 21

UNIX is an example of:

Solution:
QUESTION: 22

The binary equivalent of 63 is:

Solution:
QUESTION: 23

Under Server and any Server can become what arrangement any computer can become computer ?

Solution:
QUESTION: 24

Which one of the is not an internal DOS command ?

Solution:
QUESTION: 25

Which of the following has the smallest storage capacity ?

Solution:
QUESTION: 26

What is the full form of the acronym VSAT ?

Solution:
QUESTION: 27

What is the name of the software that allows us to browse through web pages called ?

Solution:
QUESTION: 28

The Chief Central Information Commissioner and Information Commissioners shall be appointed bt:

Solution:
QUESTION: 29

No citizen shall, on grounds only of religion, race, caste, sex, descent, place of birth, residence or any of them, be ineligible for, or discriminated against in respect of any employment or office under the state. This right is guaranteed by the Constitution of India under:

Solution:
QUESTION: 30

The first trial run of Delhi Metro rail was done on:

Solution:
QUESTION: 31

How many deputy Prime Ministers have been appointed so far in history of free and independent India ?

Solution:
QUESTION: 32

The pattern of consumption of electricity in a home is as follows.

i.5 X 60 watt bulbs 5 hours a day

ii.5 X 60 watt fans 10 hours a day

iii.TV as required

If the consumptionin a month of 30 days is 195 the TV power consumption per day is:

Solution:
QUESTION: 33

In the diagram given below ‘D’ represents the depot and A, B, C are the retail outlets points such that the distance between ‘D’ and ‘A’ is 10 kms. ‘D’ and ‘B’ is 15 kms. and D and C is 20 kms. Distance from ‘A’ to ‘B’ is 5 kms and ‘B’ to ‘C’ is 7 kms. What is the saving in kms, if the route is optimised on any day and a vehicle has limit of 50 kms. per day and load wise it can pick up the the load of ‘A’, ‘B’ and ‘C’ in one loading:

Solution:

normal route distance=2DA + 2DB + 2DC=90km

optimized route distance=DA + AB + BC + CD=42km

the saving in distance=90-42=48km

QUESTION: 34

Kheri is due north of Rampur. Highway NH-1 runs 31C south of east from Kheri and highway SH-1 runs 44C north of east from Rampur. If NH-1 and SH-1 are straight, what is the measure of acute angle they form at the intersection ?

Solution:

The acute angle at the intersection=x=180-(59+46)=75

QUESTION: 35

Which one is not written by Munshi Prem Chand ?

Solution:
QUESTION: 36

If the price index for the year 2008 was 120 and for the year 2009 it is 130. The rate of inflation would be:

Solution:

the rate of inflation = 

QUESTION: 37

If the ath part of 49 is 7 and bth part of 63 is 9 and cth part of 112 is 16. Then which of the following is true:

Solution:

Given,

a=7, b=7 and c=7

a x b x c=343

also, a=343

thus a x b x c = a3

QUESTION: 38

Instructions-
In the following diagram, three classes of population are represented by three figures. The triangle represents the school teachers, the rectangle represents the married persons and the circle represents the person living in joint families.

Q. Married persons living in joint families but not working as school teachers are represented by:

Solution:

Married persons living in joint families but not working as school teachers are represented by the intersection of rectangle and circle but excluding the triangle i.e region D.Thus option B is correct.

QUESTION: 39

Persons who lived in joint families, are unmarried and who do not work as school teachers are represented by:

Solution:

Persons who lived in joint families, are unmarried and who do not work as school teachers are represented by the region of circle which does not intersect with other figures which is region E.

QUESTION: 40

Married teachers living in joint families are represented by:

Solution:

Married teachers living in joint families is found out by the intersection of the three regions.Thus, option A is correct.

QUESTION: 41

My office is to the east of the bus stand while my residence is to the south of the bus stand. The market is to the north of my office. If the distance of the market from my office is the same as the distance from my residence to the bus stand, then in which direction is the market with respect to the bus stand ?

Solution:

The market is to the north of the office. And the office is to the east of the Bus Stand. Hence the market is to the north east of the bus stand.

QUESTION: 42

A farmer travelled a distance of 61 km. in a 9 hours. He travelled partly on foot at the rate of 4 km. per hour and partly on bicycle at the rate of 9 km. per hour. The distance travelled on foot is:

Solution:

If t is the time travelled on foot, then 9-t is the time taken on the bicycle.

The distance travelled on foot + the distance travelled on bicycle=total distance travelled

thus, 4t + (9-t)9=61 , distance travelled=Speed x time

On solving we get t=4

So the distance travelled on foot=4x4=16 km

QUESTION: 43

In a wooden box, there are four red and four black balls. If two balls are taken out simultaneously at random, then the probability of both balls being red is:

Solution:

Probability of both balls being red = 4/8 x 3/7 = 3/14

QUESTION: 44

A complete cycle of a traffic lights takes 60 seconds. During each cycle the light is green for 25 seconds, yellow for 5 seconds and red for 30 seconds. At a randomly chosen time, the probability that the light will not be green is:

Solution:

probability that the light is not green=probablity that the light is green or red=(30 +5)/60=7/12

QUESTION: 45

The average score of three boys in Mathematics is 30. When the score of a fourth boy is added to the total score of the three boys, the average is lowered to 25, What is the score of the fourth boy ?

Solution:

Sum of scores of the 3 boys=avg of scores of the 3 boys×no of boys=30×3=90
Sum of scores including the 4th boy=25×4=100
Thus, the score of the 4th boy=100-90=10

QUESTION: 46

Instructions -

From among the five doctors 1, 2, 3, 4 and 5, four engineers G, H, K, L and six teachers M, N, O, P, Q and R, some teams are to be selected. Of these 1, 2, G, H, O, P, Q are females and the rest are males. The formation of teams is subject to the following conditions.

Wherever there is a male doctor, there will not be a female teacher. Wherever there is a male engineer, there will not be a female doctor. There shall not be more than two male teacher in any team.

Q. If the team consists of two doctors, two female teachers and two engineers, then all the following teams are possible except

Solution:

Since female teachers are present there should not be any male doctors.Thus only female doctors should be present.Since female doctors are present, there should not be any male engineers.Thus, option A is wrong as male engineers are present.

QUESTION: 47

Instructions -

From among the five doctors 1, 2, 3, 4 and 5, four engineers G, H, K, L and six teachers M, N, O, P, Q and R, some teams are to be selected. Of these 1, 2, G, H, O, P, Q are females and the rest are males. The formation of teams is subject to the following conditions.

Wherever there is a male doctor, there will not be a female teacher. Wherever there is a male engineer, there will not be a female doctor. There shall not be more than two male teacher in any team.

Q. If the team consists of two doctors, two female teachers and two engineers, then all the following teams are possible except

Solution:

Since female teachers are present there should not be any male doctors.Thus only female doctors should be present.Since female doctors are present, there should not be any male engineers.Thus, option A is wrong as male engineers are present.

QUESTION: 48

Instructions -

From among the five doctors 1, 2, 3, 4 and 5, four engineers G, H, K, L and six teachers M, N, O, P, Q and R, some teams are to be selected. Of these 1, 2, G, H, O, P, Q are females and the rest are males. The formation of teams is subject to the following conditions.

Wherever there is a male doctor, there will not be a female teacher. Wherever there is a male engineer, there will not be a female doctor. There shall not be more than two male teacher in any team.

Q. If the team consists of two doctors, three female teachers and two engineers, then the members of the team are:

Solution:

Since female teachers are present, there should not be any male doctors.Only option B satisfies this condition.

QUESTION: 49

Instructions -

From among the five doctors 1, 2, 3, 4 and 5, four engineers G, H, K, L and six teachers M, N, O, P, Q and R, some teams are to be selected. Of these 1, 2, G, H, O, P, Q are females and the rest are males. The formation of teams is subject to the following conditions.

Wherever there is a male doctor, there will not be a female teacher. Wherever there is a male engineer, there will not be a female doctor. There shall not be more than two male teacher in any team.

Q. If the team consists of three doctors, two male engineers and two teachers, then the members of the team could be:

Solution:

Since 3 doctors are required there should be at least 1 male doctor(as female doctors only 2).Thus, according to the conditions given there should not be any female teachers.Options B, C and D violates this.Thus, option A is correct.

QUESTION: 50

Instructions - 

Study the following information carefully and answer these questions.

P, Q, R, S, T, W and Z are seven students studying in three different institutes A, B and C. There are three girls among the seven students who study in each of the three institutes. Two of seven students study BCA, two study Medicine and one each studies Aviation Technology, Journalism and MBA.R studies in the same college as P who studies MBA in college B.No girl studies Journalism or MBA. T studies BCA in college C. S studies Journalism in the same college as Q. Neither R nor Z studies BCA. The girl who studies BCA does not study in college C.W and Z study in the same college and W is a guy.

Q. Which of the following pairs of students study BCA?

Solution:

QUESTION: 51

Instructions - 

Study the following information carefully and answer these questions.

P, Q, R, S, T, W and Z are seven students studying in three different institutes A, B and C. There are three girls among the seven students who study in each of the three institutes. Two of seven students study BCA, two study Medicine and one each studies Aviation Technology, Journalism and MBA.R studies in the same college as P who studies MBA in college B.No girl studies Journalism or MBA. T studies BCA in college C. S studies Journalism in the same college as Q. Neither R nor Z studies BCA. The girl who studies BCA does not study in college C.W and Z study in the same college and W is a guy.

Q. In which college does Q study 

Solution:

QUESTION: 52

Instructions - 

Study the following information carefully and answer these questions.

P, Q, R, S, T, W and Z are seven students studying in three different institutes A, B and C. There are three girls among the seven students who study in each of the three institutes. Two of seven students study BCA, two study Medicine and one each studies Aviation Technology, Journalism and MBA.R studies in the same college as P who studies MBA in college B.No girl studies Journalism or MBA. T studies BCA in college C. S studies Journalism in the same college as Q. Neither R nor Z studies BCA. The girl who studies BCA does not study in college C.W and Z study in the same college and W is a guy.

Q. In which of the college do three of them study ?

Solution:

QUESTION: 53

Instructions - 

Study the following information carefully and answer these questions.

P, Q, R, S, T, W and Z are seven students studying in three different institutes A, B and C. There are three girls among the seven students who study in each of the three institutes. Two of seven students study BCA, two study Medicine and one each studies Aviation Technology, Journalism and MBA.R studies in the same college as P who studies MBA in college B.No girl studies Journalism or MBA. T studies BCA in college C. S studies Journalism in the same college as Q. Neither R nor Z studies BCA. The girl who studies BCA does not study in college C.W and Z study in the same college and W is a guy.

Q. What is the college of Z ?

Solution:

QUESTION: 54

Instructions - 

Study the following information carefully and answer these questions.

P, Q, R, S, T, W and Z are seven students studying in three different institutes A, B and C. There are three girls among the seven students who study in each of the three institutes. Two of seven students study BCA, two study Medicine and one each studies Aviation Technology, Journalism and MBA.R studies in the same college as P who studies MBA in college B.No girl studies Journalism or MBA. T studies BCA in college C. S studies Journalism in the same college as Q. Neither R nor Z studies BCA. The girl who studies BCA does not study in college C.W and Z study in the same college and W is a guy.

Q. Which of the following three represent girls 

Solution:

QUESTION: 55

Alka, Sudha and Shailja had amounts in the ratio of 3:4:5 respectively. Each of them got an additional amount of Rs. 8,000 and the ratio of amounts became 4:5:6 respectively. What was the amount Shailja had originally ?

Solution:

Let the amounts of Alka, Sudha and Shailja be 3x,4x and 5x respectively.

When 8000 is added, let their amounts be 4k,5k and 6k respectively.

3x + 8000=4k....(1)

4x + 8000=5k....(2)

5x + 8000=6k....(3)

On solving we get x=8000 and k=8000

Thus, Shailja's amount=5 x 8000=Rs.40,000

QUESTION: 56

In each of the following number series, a wrong number is given, find out the number.

2160, 360, 69, 18, 6, 3

Solution:

the series is as follows:

360=2160/6

72=360/5

18=72/4

6=18/3

3=6/2

Thus 69 is not part of the series.

QUESTION: 57

In each of the following number series, a wrong number is given, find out the number.

7, 8, 18, 57, 228, 1165, 6996

Solution:

The series can be rewritten as:

7, 7x1 + 1=8, 8x2 +2=18, 18x3 +3=57, 57x4 +4=232, 232x5 + 5=1165

=> 228 is not present in the series and is the wrong one.

QUESTION: 58

In each castle, there is provision of food for 150 men for 50 days. After 20 days 50 men leave the castle. The remaining food will last for:

Solution:

Let the quantum of food be 1500 units.

Food lasts for 50 days for 150 men.

After 20 days, 2/5th of the food is over.

So, units of food left = 900

1500 units 50days 150 men

900units ?days 100 men

? = 900/1500x50x 150/100 = 45 days

QUESTION: 59

If the perimeter of the rectangular garden is 1200 metres and the ratio of width to length is 3:5 then its length in metres will be:

Solution:

Let the width be 3x and length be 5x

Perimeter = 16x

But 16x = 1200

So x = 1200/16 = 75

length = 5x = 5*75 = 375

QUESTION: 60

In the following question, a number series is given. After the series a number is given followed by a, b, c, d and e. You have to complete the series starting with the given number, following the sequence of original series and answer the question that follows the series.
105 53 27 14 7.5 4.25
85 a b c d e

Q. What will come in place of (c) ?

Solution:

The series involves adding one to every number and dividing it by 2.

So, (85 + 1)/2 = 43

(43 + 1)/2 = 22

(22+1)/2 = 11.5

QUESTION: 61

CD-ROM is a:

Solution:
QUESTION: 62

Dot-matrix is a type of:

Solution:
QUESTION: 63

WWW stands for

Solution:
QUESTION: 64

Which of the following is not a web browser ?

Solution:
QUESTION: 65

Modem stan for:

Solution:
QUESTION: 66

Turpentine oil is obtained from:

Solution:
QUESTION: 67

Study of soil is called:

Solution:
QUESTION: 68

Which part of plant respires ?

Solution:
QUESTION: 69

A decibel is:

Solution:
QUESTION: 70

The Council of Ministers of Indian Union is collectively responsible to the:

Solution:
QUESTION: 71

The main constituent of honey is:

Solution:
QUESTION: 72

In the context of human physiology, antibodies are:

Solution:
QUESTION: 73

Which of the following human hormones are contains iodine ?

Solution:
QUESTION: 74

When it is 12:00 noon is India, the time in San Francisco (USA), would be close to:

Solution:
QUESTION: 75

Who among the following was the first lady Prime Minister in the World ?

Solution:
QUESTION: 76

The Mountains Pass Nathu-La is located in:

Solution:
QUESTION: 77

If in the English alphabet (given in bracket) every fourth letter is replaced by the symbol (*), which of the following would be seventh to the letter of the fourteenth element from the left ?
(A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, X, Y, Z

Solution:

Replacing every 4th element with (*) we can rewrite the English alphabet as

ABC*EFG*IJK*MNO*QRS*UVW*YZ

!4th element is R.7th to the left of the R is G.

QUESTION: 78

12 year old Mahesh is three times as old as his brother Ramesh. How old will Mahesh be when he is twice as old as Ramesh ?

Solution:

age of Mahesh=12

Given, Mahesh is 3 times as old as Ramesh.

So age of Ramesh is=4

From options, we can see that when we put Mahesh's age to be 16, we get the age Ramesh to be 8.

∴ when Mahesh is 16 his age is twice that of Ramesh.

QUESTION: 79

In a class of 72 children, children are seated in rows and columns in such a way that the number of children in each row is 12.5% more than the number of children in each column. How many children are there in each row ?

Solution:

let the number of children in each column be x.Thus, the number of children in each row is 1.125

given, total number of children=72=x(1.125x)

∴x=8.

thus, number of children in a row=1.125x=9

QUESTION: 80

Mr. Agarwal gave 30% of his money to his wife, half of the remaining to his daughter and the rest was to be distributed among his five sons equally. If each son received Rs. 14,000, what was the total amount he had ?

Solution:

Let x be the total amount with Mr.Agarwal

money given to his wife=30% of x

money given to his daughter=35% of x

money given to each son=(35/5)% of x=7% of x

given, 7% of x=14,000

=>x=Rs.2,00,000

QUESTION: 81

How much time will a 270 metre long train running at a speed of 360 metre/sec take to cross a platform of equal length ?

Solution:

time=distance/speed=540/360= 1.5 s

QUESTION: 82

In the following options pick the correctly spelt word.

Solution:

Typhoid is a bacterial infection.Words in option B, C and D are all meaningless.So option A is correct.

QUESTION: 83

In the following options pick the correctly spelt word.

Solution:

A Stretcher is a device like a cot which is used for carrying sick people. Thus option B has the word which is correctly spelt.

QUESTION: 84

In the following questions choose the meaning that best suits the given word.Fiscal

Solution:

fiscal means relating to government tax or revenue.So option D is correct.

QUESTION: 85

In the following questions choose the meaning that best suits the given word.

Jeopardy

Solution:

Jeopardy means to be in danger.So option A is correct.

QUESTION: 86

Pick out the most effective word from the given words to fill in the blanks to make the sentence meaningfully complete.

He is an ________ of high character. He is honest and truthful.

Solution:

Embodiment is someone that is the best representation of a particular quality.Here the person is a man possessing high character.Thus, embodiment is the apt choice.

QUESTION: 87

____ shortcomings of other should be forgiven and forgetten.

Solution:

The blank requires a word that describes the type of fault that should be forgiven.Petty means trivial and is the aptest choice.

QUESTION: 88

I am _________ over the joy and excitement while writting this letter to you.

Solution:

The blank requires a word that describes the extent of joy.Brimming means overflowing and is the apt word for the blank.

QUESTION: 89

Instructions - Against each key word are given four suggested meanings. Choose the word or phrase which is opposite in meaning to the key word.

‘’Insolent’’

Solution:

Insolent means disrespectful and courteous means polite.Thus, D is the opposite of the given word.

QUESTION: 90

Instructions - Against each key word are given four suggested meanings. Choose the word or phrase which is opposite in meaning to the key word.

‘’Jittery’’

Solution:

Jittery means nervous and bold means confident.Thus choice A is correct.

Similar Content

Related tests