Test: December 2020 Weekly Current Affair - 2


25 Questions MCQ Test Current Affairs & Hindu Analysis: Daily, Weekly & Monthly | Test: December 2020 Weekly Current Affair - 2


Description
This mock test of Test: December 2020 Weekly Current Affair - 2 for Current Affairs helps you for every Current Affairs entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Current Affairs Test: December 2020 Weekly Current Affair - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: December 2020 Weekly Current Affair - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Current Affairs students definitely take this Test: December 2020 Weekly Current Affair - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: December 2020 Weekly Current Affair - 2 extra questions, long questions & short questions for Current Affairs on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

According to Nomura, which country is going to be the fastest growing Asian economy in 2021? 

Solution:

India could well be the fastest-growing Asian economy in calendar year 2021 (CY21) if Nomura’s forecasts are to be believed.
The foreign research and brokerage house expects the Indian economy – as measured by gross domestic product (GDP) – to grow at 9.9 per cent in 2021, eclipsing China (2021 GDP growth pegged at 9 per cent) and Singapore (at 7.5 per cent) during this period.

QUESTION: 2

Which India Union Territory has been declared India’s first Union Territory to become 100 per cent organic? 

Solution:

The Ministry of Agriculture has declared Lakshadweep as India’s first Union Territory to become 100 per cent organic.
Lakshadweep is second only to Sikkim, which was India’s first state to be declared completely organic.

QUESTION: 3

What is the theme of International Mountain Day 2020? 

Solution:

In order to raise awareness of the need to protect mountains and its biodiversity, International Mountain Day is observed on December 11.
The theme for International Mountain Day 2020 is mountain biodiversity.

QUESTION: 4

Sabrina Filzmoser of Austria and Flavio Canto of which country have been appointed as International Judo Federation (IJF) climate ambassadors? 

Solution:

Austria’s Sabrina Filzmoser and Brazil’s Flavio Canto have been appointed as International Judo Federation (IJF) climate ambassadors by IJF President Marius Vizer, in a bid to spread the message of environmentalism.

QUESTION: 5

Who won the Abu Dhabi Grand Prix 2020? 

Solution:

Red Bull driver Max Verstappen won the season-ending Abu Dhabi Grand Prix in dominant style for his second victory of the season and 10th of his career.

QUESTION: 6

RBL Bank with which insurance company has into a bancassurance channel? 

Solution:

RBL Bank and ICICI Prudential Life Insurance have entered into a bancassurance partnership.

QUESTION: 7

Where will the 2023 Indian Ocean Island Games (IOIG) take place? 

Solution:

The 2023 Indian Ocean Island Games (IOIG), will take place in Madagascar, instead of Maldives. It will be the 11th edition of this multi-sport event for athletes representing the National Olympic Committees of Indian Ocean island nations.

QUESTION: 8

Which Indian cricket player announced his retirement from all forms of cricket? 

Solution:

Former India wicketkeeper-batsman Parthiv Patel announced his retirement from all forms of cricket after an 18-years-long cricket career.

QUESTION: 9

At which two venues will Odisha host 2023 FIH (International Hockey Federation) Men’s Hockey World Cup? 

Solution:

The International Hockey Federation (FIH) had announced that the 2023 FIH Men’s Hockey World Cup will be hosted in Odisha, for a second consecutive time.
The tournament will be held at two venues, Kalinga Stadium in Bhubaneswar and Biju Patnaik Hockey Stadium in Rourkela.

QUESTION: 10

Which bank launched the Atmanirbhar Women Scheme? 

Solution:

Bank of Baroda (BoB) has launched the Atmanirbhar Women Scheme as part of its Baroda Gold Loan.

QUESTION: 11

Which of the following has decided to launch an international prize in the field of ‘creative economy’ in the name of Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman? 

Solution:

The UNESCO has decided to launch an international prize in the field of ‘creative economy’ in the name of Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman.

QUESTION: 12

What is the theme for International Anti-Corruption Day 2020? 

Solution:

In order to raise awareness of corruption, International Anti-Corruption Day is observed every year on December 9. This day also highlights the role of United Nations Convention against Corruption in combating and preventing corruption.
This year’s theme for International Anti-Corruption Day is “Recover with Integrity”.

QUESTION: 13

Maharashtra government has signed an MoU with which university to set up a world class incubation centre to provide basic amenities and conducive atmosphere to new entrepreneurs in the state? 

Solution:

In a bid to provide basic amenities and conducive atmosphere to new entrepreneurs, a world class incubation centre is in the offing in Maharashtra.
The state government would sign a memorandum of understanding (MoU) with the Cornell University from New York, USA for setting up the incubation centre. With this, Maharashtra will become the first state in the country to come up with such a centre.

QUESTION: 14

Where did the ninth edition of the Sustainable Mountain Development Summit (SMDS) held? 

Solution:

The ninth edition of the Sustainable Mountain Development Summit (SMDS) in Dehradun has begun.
The theme for this year is Emerging Pathways for Building a Resilient Post COVID-19 Mountain Economy, Adaptation, Innovation and Acceleration.

QUESTION: 15

Dr. Carolina Araujo who has become the first non-Indian to receive Ramanujan Prize for Young Mathematicians 2020 for her outstanding work in algebraic geometry hails from which country? 

Solution:

The Ramanujan Prize for Young Mathematicians 2020 has been awarded to Dr. Carolina Araujo, Mathematician from the Institute for Pure and Applied Mathematics (IMPA), Rio de Janeiro, Brazil. She received the Prize for her outstanding work in algebraic geometry.
Dr. Araujo, who is Vice President of the Committee for Women in Mathematics at the International Mathematical Union, is the first non-Indian to receive this prize and will be a role model for all women.

QUESTION: 16

Who won the 2020 Sakhir F1 Grand Prix? 

Solution:

Sergio Perez became the first Mexican victor in F1 since Pedro Rodriguez in 1970, ending a series of races dominated by Mercedes for whom Valtteri Bottas finished eighth and George Russell ninth.

QUESTION: 17

World Health Organization tied up with which of the following to implement the Emergency Medical Team (EMT) initiative? 

Solution:

WHO Director-General Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus and IFRC (International Federation of Red Cross) Secretary-General Mr Jagan Chapagain signed a memorandum of understanding to cooperate on implementing the Emergency Medical Team (EMT) initiative.

QUESTION: 18

Who won the 10m air rifle event at the 6th edition of the International Online Shooting Championship (IOSC)?

Solution:
QUESTION: 19

Who won the Sports Person of the Year Award in female category at the FICCI India Sports Awards 2020? 

Solution:

Tokyo Olympics-bound athletes, wrestler Bajrang Punia and shooter Elavenil Valarivan bagged the top honours at the FICCI India Sports Awards 2020 held virtually this year on the back of the prestigious 10th Global Sports Summit: FICCI TURF 2020.
The two athletes, who have had an impressive 2019-20, won the Sports Person of the Year Awards in their respective categories.

QUESTION: 20

Export-Import Bank of India (Exim Bank) extended a Line of Credit (LOC) of $448 million to which country?

Solution:

Export-Import Bank of India (Exim Bank), on behalf of the Government of India, has extended a Line of Credit (LOC) of $448 million to the Government of Republic of Uzbekistan.

QUESTION: 21

Where will the new campus of National Institute of Naturopathy (NIN) be set up by the Ministry of Ayush? 

Solution:

The Ministry of AYUSH announced to develop a new campus of National Institute of Naturopathy (NIN) campus in Pune.
The upcoming campus will be known as ‘Nisarg Gram’. It will be located 15 km from the present NIN campus at Bapu Bhavan.

QUESTION: 22

Which company in partnership with Skylotech India has announced world’s first, a breakthrough in satellite-based NB-IoT (Narrow Band-Internet of Things)? 

Solution:

BSNL in partnership with Skylotech India announced world’s first, a breakthrough in satellite-based NB-IoT (Narrow Band-Internet of Things).

QUESTION: 23

Which country will host the Asia Cup in 2021 which was first scheduled in Pakistan in 2020? 

Solution:

The Asia Cup 2020 had to postponed due to the Covid 19 pandemic. Pakistan was scheduled to host the Asia Cup but the PCB CEO Wasim Khan said the tournament will be hosted by Sri Lanka in 2021 while Pakistan will play host of it in 2022.

QUESTION: 24

Worth how much amount Covid vaccine initiative is being launched by the Asian Development Bank to offer support to its developing member economies to procure and deliver COVID-19 vaccines? 

Solution:

The Asian Development Bank (ADB) said it has launched a USD 9 billion vaccine initiative that will offer support to its developing member economies to procure and deliver COVID-19 vaccines.
The Asia Pacific Vaccine Access Facility (APVAX) provides a comprehensive framework and resource envelope for supporting developing Asia’s vaccine access, using two complementary components.

QUESTION: 25

Zena Wooldridge who has been elected as the new World Squash Federation (WSF) President, belongs to which country? 

Solution:

England’s Zena Wooldridge has been elected as the new World Squash Federation (WSF) President following the WSF’s 2020 Annual General Meeting.