Test: December 2020 Weekly Current Affair - 3


25 Questions MCQ Test Current Affairs & Hindu Analysis: Daily, Weekly & Monthly | Test: December 2020 Weekly Current Affair - 3


Description
This mock test of Test: December 2020 Weekly Current Affair - 3 for Current Affairs helps you for every Current Affairs entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Current Affairs Test: December 2020 Weekly Current Affair - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: December 2020 Weekly Current Affair - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Current Affairs students definitely take this Test: December 2020 Weekly Current Affair - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: December 2020 Weekly Current Affair - 3 extra questions, long questions & short questions for Current Affairs on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

S&P Global Ratings raised India’s growth projection for the current fiscal to how much percent?

Solution:

S&P Global Ratings raised India’s growth projection for the current fiscal to (-) 7.7 per cent from (-) 9 per cent estimated earlier on rising demand and falling COVID infection rates.

QUESTION: 2

Musician Shankar Mahadevan and which fashion designer have been named among 15 winners of the annual 21st Century Icon Awards? 

Solution:

Musician Shankar Mahadevan and fashion designer Raghavendra Rathore have been named among 15 winners of the annual 21st Century Icon Awards, unveiled virtually from London.

QUESTION: 3

Shripati Khanchnale, winner of the prestigious ‘Hind Kesari’ title in 1959, who passed away was a? 

Solution:

Noted wrestler Shripati Khanchnale, who had won the prestigious ‘Hind Kesari’ title in 1959, died at a private hospital in Kolhapur in western Maharashtra. He was 86.

QUESTION: 4

An indigenously built interceptor boat C-454 was handed over to the Indian Coast Guard (ICG) at which place? 

Solution:

An indigenously built interceptor boat C-454 was handed over to the Indian Coast Guard (ICG) at an event at Hazira in Surat district. The vessel will operate from Gujarat under the control of the Commander Coast Guard Region (North-West) of the ICG.

QUESTION: 5

Which state government launched Kisan Kalyan Mission, a special program to double the income of farmers? 

Solution:

Uttar Pradesh government will launch a special program to double the income of farmers. The program named as Kisan Kalyan Mission will cover all assembly constituencies of the state.

QUESTION: 6

Which state government launched first of its kind campaign ‘Varasat’ to curb property & land-related disputes in rural areas of the state? 

Solution:

The Uttar Pradesh government has launched special campaign to curb property & land-related disputes in rural areas.

QUESTION: 7

Along with Prime Minister Modi, 2 other personalities from which 2 countries have also been conferred the America’s highest decoration, The Legion of Merit, by president of USA? 

Solution:

The President of the United States of America conferred the highest decoration, The Legion of Merit, Degree Chief Commander, to Prime Minister Narendra Modi.
The award was received on behalf of the Prime Minister by the Ambassador of India to the United States Taranjit Singh Sandhu. At the ceremony, The Legion of Merit, was also awarded to the Prime Minister of Australia Scott Morrison, and former Prime Minister of Japan, Shinzo Abe.

QUESTION: 8

To protect India’s poor and vulnerable from the impact of COVID-19, worth how much amount project has been signed between Government of India and World Bank? 

Solution:

Government of India and World Bank have signed 400 million dollar project to protect India’s poor and vulnerable from the impact of COVID-19. This is the second operation in a programmatic series of two.

QUESTION: 9

Which bank has launched a new online platform ‘Infinite India’ looking to set up or expand their business in India? 

Solution:

ICICI Bank has launched a new online platform for foreign firms looking to set up or expand their business in India. The platform, dubbed ‘Infinite India’, will offer foreign businesses banking solutions and value-added services.

QUESTION: 10

The Chilahati-Haldibari rail link which was cut off during the 1965 India-Pakistan war will be reopened by India and which other country? 

Solution:

India and Bangladesh will reopen the Chilahati-Haldibari rail link after nearly 55 years. It was cut off during the 1965 India-Pakistan war. The inauguration of the rail link take place during the Virtual Summit of the Prime Ministers of India and Bangladesh.

QUESTION: 11

Indian Army has entered into an MoU with which of the following banks for Military Salary Package? 

Solution:

Indian Army and Bank of Baroda have entered into a Memorandum of Understanding, MoU for Baroda Military Salary Package.

QUESTION: 12

Worth how much amount loan agreement has been signed between Government of India and New Development Bank to provide support to Aatma Nirbhar Bharat Abhiyan through MGNREGA Scheme? 

Solution:

The Government of India and New Development Bank signed a loan agreement for one thousand million dollar to provide support to Aatma Nirbhar Bharat Abhiyan through MGNREGA Scheme.

QUESTION: 13

Four Indian projects worth how much amount have been approved by the World Bank to support development initiatives? 

Solution:

The World Bank approved four India projects worth over USD 800 million to support development initiatives.
The projects that have been approved are: Chhattisgarh Inclusive Rural and Accelerated Agriculture Growth Project (CHIRAAG); Nagaland: Enhancing Classroom Teaching and Resources Project; and Second Dam Improvement and Rehabilitation Project (DRIP-2).

QUESTION: 14

UN Women has collaborated with which state in India to establish India’s first Gender Data Hub in that region? 

Solution:

The Kerala government and UN Women have collaborated to establish India’s first Gender Data Hub.A Memorandum of Understanding (MoU) was signed in this regard in the presence of Kerala Chief Minister Pinarayi Vijayan.

QUESTION: 15

Where did Defence Minister Rajnath Singh inaugurated India’s first advanced Hypersonic Wind Tunnel (HWT) test facility, making India the third country after the US and Russia to have such a facility? 

Solution:

Defence Minister Rajnath Singh inaugurated India’s first advanced Hypersonic Wind Tunnel (HWT) test facility at Hyderabad, making India the third country after the US and Russia to have such a facility.

QUESTION: 16

Which country joined IORA as its 23rd member state? 

Solution:

France was accepted as 23rd member state of the Indian Ocean Rim Association (IORA).

QUESTION: 17

How much loan has been sanctioned by the Asian Development Bank (ADB) for the construction of the Lower Kopili Hydroelectric Power (LKHEP) plant in Central Assam?

Solution:

The Asian Development Bank (ADB) has sanctioned a $231m loan for the construction of the Lower Kopili Hydroelectric Power (LKHEP) plant in Central Assam, India.

QUESTION: 18

Who is the author of the book titled ‘Oh, Mizoram’? 

Solution:

Vice-President of India Shri M. Venkaiah Naidu had virtually released Governor of Mizoram, Shri P S Sreedharan Pillai’s 125th book titled ‘Oh, Mizoram’ – a collection of English poems.

QUESTION: 19

Nana Akufo-Addo has been re-elected as the president of which country? 

Solution:

Ghana’s President Nana Akufo-Addo has been re-elected after a tightly contested election.

QUESTION: 20

How much amount has been approved as assistance for sugarcane farmers by the Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)?

Solution:

The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) has approved assistance of three thousand 500 crore rupees for sugarcane farmers.

QUESTION: 21

Who has been elected as the Vice President of Asia Pacific Broadcasting Union (ABU)? 

Solution:

Prasar Bharati CEO Shashi Shekhar Vempati has been elected as the Vice President of Asia Pacific Broadcasting Union (ABU), one of the largest broadcasting associations in the world.

QUESTION: 22

In which state is the Braille version of the Indian Constitution unveiled? 

Solution:

Maharashtra Social Justice Minister Dhananjay Munde unveiled a Braille version of the Indian Constitution at an event in Mumbai.

QUESTION: 23

Frank Bainimarama, the prime minister of which country has been given the 2020 Champions of the Earth Award by UNEP under ‘Policy Leadership’ category? 

Solution:

The UN Environment Program (UNEP) is presenting the Champions of the Earth Award since 2005, to inspire and motivate more people to act for nature. The 2020 Champions of the Earth Award has been bestowed upon 6 individuals. The list of winners is given below.
1.Policy Leadership – Frank Bainimarama, the Prime Minister of Fiji
2.Inspiration and Action – Yacouba Sawadogo, a farmer from Burkina Faso
3.Inspiration and Action – Nemonte Nenquimo, an Ecuadorian female green campaigner
4.Science and Innovation – Fabian Leendertz, a German scientist
5.Entrepreneur Vision – Mindy Lubber, an American social entrepreneur
6.Lifetime Achievement Award – Robert D. Bullard, an American scholar.

QUESTION: 24

Which insurer has launched a first of its kind, Open API (Application Programming Interface) Gateway, to facilitate complete digital collaboration with its business partners? 

Solution:

Edelweiss General Insurance (EGI), India’s first cloud-native insurer, has launched a first of its kind, Open API (Application Programming Interface) Gateway, to facilitate complete digital collaboration with its business partners.

QUESTION: 25

Which bank has granted a $40 million loan to Northern Arc Capital Limited (NACL) to support the livelihoods of microfinance borrowers and MSMEs in India? 

Solution:

The Asian Development Bank (ADB) said it has signed a $40 million loan to Northern Arc Capital Limited (NACL) to support the livelihoods of microfinance borrowers and MSMEs in India.