Test: December 2020 Weekly Current Affair - 4


25 Questions MCQ Test Current Affairs & Hindu Analysis: Daily, Weekly & Monthly | Test: December 2020 Weekly Current Affair - 4


Description
This mock test of Test: December 2020 Weekly Current Affair - 4 for Current Affairs helps you for every Current Affairs entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Current Affairs Test: December 2020 Weekly Current Affair - 4 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: December 2020 Weekly Current Affair - 4 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Current Affairs students definitely take this Test: December 2020 Weekly Current Affair - 4 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: December 2020 Weekly Current Affair - 4 extra questions, long questions & short questions for Current Affairs on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Who has been nominated by the Global Alliance for Vaccines and Immunisation (GAVI) as a member on the GAVI Board? 

Solution:

Union Health Minister Harsh Vardhan has been nominated by the Global Alliance for Vaccines and Immunisation (GAVI) as a member on the GAVI Board, said a release by the Ministry.

QUESTION: 2

Which state’s cabinet has passed a bill for making Bodo (in Devanagari script) an associate official language of the state? 

Solution:

The Assam cabinet approved the Assam Official Language Amendment Bill for making Bodo (in Devanagari script) an associate official language of the state.

QUESTION: 3

Who has authored the book titled ‘Ayodhya’? 

Solution:

Former Maharashtra Chief Minister and Leader of Opposition in the Legislative Assembly Devendra Fadnavis released the book ‘Ayodhya’ written by BJP’s State Vice President Madhav Bhandari in Mumbai.

QUESTION: 4

Which tiger reserve will witness the country’s first hot air balloon wildlife safari in a tiger reserve? 

Solution:

The country’s first hot air balloon wildlife safari in a tiger reserve was launched in the world famous Bandhavgarh Tiger Reserve by Madhya Pradesh Forest Minister Vijay Shah. It is the first in any tiger reserve in the country.

QUESTION: 5

Which bank has emerged as the top remitter bank of the Unified Payments Interface (UPI) transactions processed in November, according to data released by National Payments Corporation of India (NPCI)? 

Solution:

State Bank of India (SBI), Axis Bank Ltd, HDFC Bank Ltd. and Paytm Payments Bank Ltd. (PPBL) have led the pack in November among the top remitter banks, initiating close to half or 1.1 billion of the total Unified Payments Interface (UPI) transactions processed in November, according to latest data released by National Payments Corporation of India (NPCI).

QUESTION: 6

The prestigious Kamaladevi Chattopadhyay NIF Book Prize is jointly awarded to “Mobilizing the Marginalised: Ethnic Parties without Ethnic Movements” and “A Chequered Brilliance: The Many Lives of VK Krishna Menon” authored respectively by whom? 

Solution:

The prestigious Kamaladevi Chattopadhyay NIF Book Prize is jointly awarded to Mobilizing the Marginalised: Ethnic Parties without Ethnic Movements by Amit Ahuja, and A Chequered Brilliance: The Many Lives of VK Krishna Menon by Jairam Ramesh

QUESTION: 7

Where will Gender Park organize the second edition of the International Conference on Gender Equality (ICGE-II) in Feb 2021? 

Solution:

Kerala government said the Gender Park in partnership with UN Women will organise the second edition of the International Conference on Gender Equality (ICGE-II) at Kozhikode in February 2021.
The focal theme is ‘Gender in Sustainable Entrepreneurship and Social Business: The Mediating Role of Empowerment’.

QUESTION: 8

Which state government launched Mobile Application and web portal called ‘PR Insight’ to improve the delivery of citizen centric services, based upon the feedback of its citizens on government policies? 

Solution:

Punjab Chief Minister Captain Amarinder Singh launched Mobile Application and web portal called ‘PR Insight’ to improve the delivery of citizen centric services, based upon the feedback of its citizens on government policies.

QUESTION: 9

‘In Pursuit Of Justice’ is the autobiography of whom? 

Solution:

Autobiography ‘In Pursuit Of Justice’ By Justice Rajindar Sachar

QUESTION: 10

Who is the author of the book titled ‘Covid-19: Sabhyata ka Sankat aur Samadhan’? 

Solution:

Nobel laureate Kailash Satyarthi’s new book titled ‘Covid-19: Sabhyata ka Sankat aur Samadhan’ has been launched by former Chief Justice of India Dipak Misra and Rajya Sabha Deputy Chairman Harivansh Narayan Singh.

QUESTION: 11

Who has been conferred with the prestigious “Eminent Engineer Award for the Year 2020’ by the Institution of Engineering and Technology (IET)? 

Solution:

Shri V.K. Yadav, Chairman & CEO, Railway Board, Ministry of Railways has been conferred with the prestigious “Eminent Engineer Award for the Year 2020’ by the Institution of Engineering and Technology (IET) for his outstanding contribution towards modernization and reforms over Indian Railways.

QUESTION: 12

Who has entered into the Guinness Book of World Records by identifying 39 aeroplane tails , the most aeroplane tails in a minute? 

Solution:

A 12-year-old Indian boy in the UAE has entered into the Guinness Book of World Records by identifying the most aeroplane tails in a minute.
Siddhant Gumber, an Abu Dhabi-based homeschooled boy who identified 39 aeroplane tails in 60 seconds, is also the youngest Indian to identify top 100 tallest buildings.

QUESTION: 13

Who will head the high-level committee constituted by the government to decide on activities for a year-long commemoration of Netaji Subhas Chandra Bose’s 125th birth anniversary starting next year? 

Solution:

The government has decided to constitute a high-level committee, headed by Home Minister Amit Shah, to decide on activities for a year-long commemoration of Netaji Subhas Chandra Bose’s 125th birth anniversary starting next year.

QUESTION: 14

Where did Union Minister of Earth Sciences, Dr Harsh Vardhan, inaugurated India’s highest Meteorological Centre in December 2020? 

Solution:

Union Minister of Earth Sciences, Dr Harsh Vardhan, virtually inaugurated India’s highest Meteorological Centre in Leh.
After Itanagar Centre in Arunachal Pradesh, Leh Met centre at 3500 meters highest from mean sea level is the highest in the Himalayan region.

QUESTION: 15

Who has taken over as the new president of the Associated Chambers of Commerce and Industry of India (Assocham)? 

Solution:

Managing Director of logistics major Transport Corporation of India Limited Vineet Agarwal has taken over as the new President of The Associated Chambers of Commerce and Industry of India (Assocham), the industry body said.

QUESTION: 16

Where is the India’s first Pollinator Park being opened? 

Solution:

The Uttarakhand forest department dedicated the newly built Pollinator Park to the public, claiming it to be the country’s first such park, spread over 4 acres in Haldwani in Nainital district.

QUESTION: 17

Which countries respectively will host the postponed 2021 editions of men’s U-20 and U-17 World Cup in 2023? 

Solution:

The Bureau of the FIFA Council canceled the 2021 editions of men’s U-20 and U-17 World Cup due to the ongoing pandemic and decided to give the hosting rights to Indonesia and Peru for the 2023 editions.
The two host countries, Australia and New Zealand will automatically qualify for the FIFA Women’s World Cup 2023.

QUESTION: 18

In December 2020, which small finance bank got the SEBI approval to float its Initial Public Offering (IPO)? 

Solution:

Markets regulator Securities and Exchanges Board of India (SEBI) has granted the go-ahead to small lender Suryoday Small Finance Bank to float its Initial Public Offering (IPO).

QUESTION: 19

With Ladakh’s Tso Kar Wetland Complex added to India’s list of Ramsar sites, what is the number of Ramsar sites in India? 

Solution:

India has added Tso Kar Wetland Complex in Ladakh as its 42nd Ramsar site, which is a second one in the Union Territory of Ladakh.

QUESTION: 20

Who is the author of the book titled “Element of Quantitative Genetics”? 

Solution:

Madhya Pradesh Chief Minister Shri Shivraj Singh Chouhan released a book titled “Element of Quantitative Genetics” by Prof. Dr. Stuti Sharma of Jawaharlal Nehru Agricultural University, Jabalpur at his official residence.

QUESTION: 21

Where did Indian Navy undertook a “passage exercise” with the Vietnamese Navy? 

Solution:

An Indian Navy warship undertook a “passage exercise” with the Vietnamese Navy in the South China Sea as part of efforts to boost maritime cooperation between the two countries.

QUESTION: 22

Which state announced the construction of a new world class hockey stadium, being built as the largest one in the country? 

Solution:

Odisha Chief Minister Naveen Patnaik announced the construction of a new world class hockey stadium in Rourkela.
The proposed stadium, being built as the largest one in the country, will host the Men’s World Cup Hockey World Cup in 2023 with a seating capacity of 20,000 spectators.

QUESTION: 23

India Ratings and Research (Ind-Ra) revised its expectation for India’s FY21 gross domestic product (GDP) growth to what percent?

Solution:

India Ratings and Research (Ind-Ra) revised its expectation for India’s FY21 gross domestic product (GDP) growth to negative 7.8 per cent from negative 11.8 per cent due to easing of Covid-19 headwinds and better-than-expected 2Q FY21 GDP numbers.

QUESTION: 24

Which bank partnered with Google Pay to bring digital registration of FASTag? 

Solution:

ICICI Bank has announced a partnership with Google which will allow users to issue FASTag using Google Pay. The announcement makes ICICI Bank the first bank to join hands with Google Pay for the issuance of FASTag.

QUESTION: 25

According to UK based Centre for Economics and Business Research (CEBR), India will overtake which country to become the fifth largest in 2025? 

Solution:

India, which appears to have been pushed back to being the world’s sixth biggest economy in 2020, will again overtake the UK to become the fifth largest in 2025 and race to the third spot by 2030, the Centre for Economics and Business Research (CEBR) said in an annual report.
India had overtaken the UK in 2019 to become the fifth largest economy in the world but has been relegated to 6th spot in 2020.
The CEBR forecasts that the Indian economy will expand by 9 per cent in 2021 and by 7 per cent in 2022.