Test: December 2021 Weekly Current Affair - 4


25 Questions MCQ Test Current Affairs & Hindu Analysis: Daily, Weekly & Monthly | Test: December 2021 Weekly Current Affair - 4


Description
Attempt Test: December 2021 Weekly Current Affair - 4 | 25 questions in 25 minutes | Mock test for UPSC preparation | Free important questions MCQ to study Current Affairs & Hindu Analysis: Daily, Weekly & Monthly for UPSC Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Which state government has created three new districts namely Tseminyu, Nuiland and Chumukedima?

Solution:

Nagaland Government has created three new districts namely Tseminyu, Nuiland and Chumukedima. The state has now a total of 15 districts.

QUESTION: 2

Which organisation signed a Statement of Intent with United Nations World Food Program for the mainstreaming of millets?

Solution:

NITI Aayog has signed a Statement of Intent with United Nations World Food Program for the mainstreaming of millets and supporting India in taking lead globally in knowledge exchange.

QUESTION: 3

As per report, India registers highest-ever annual FDI inflow of how much amount in 2020-21?

Solution:

India has registered the highest ever annual Foreign Direct Investment (FDI) inflow of 81.97 billion dollar in 2020-21.

QUESTION: 4

Recently Prime Minister Narendra Modi transferred how much amount to bank accounts of self help groups to benefit around 16 lakh women?

Solution:

Prime Minister Narendra Modi transferred Rs 1,000 crore to bank accounts of self help groups to benefit around 16 lakh women.

QUESTION: 5

According to Mercom India Rooftop Solar Market Report Q3 2021, India’s Rooftop Solar Addition Triples to how much in Jan-Sep 2021?

Solution:

India’s rooftop solar capacity addition tripled to 1.3 GW during January-September 2021 as compared to the same period a year ago, as per a report. The country added 448 megawatts (MW) of rooftop solar in July-September this year, a 14 percent drop quarter-on-quarter (QoQ) compared to 521 MW installed in April-June, according to Mercom India Rooftop Solar Market Report Q3 2021.

QUESTION: 6

Which company partnered with Master Card on tokenization for card-based payments?

Solution:

Mastercard and Google announced the rollout of tokenization that will enable Google Pay users to safely transact using their Mastercard credit and debit cards.

QUESTION: 7

In the latest report published by the World Anti-Doping Agency,which country topped the list in world’s biggest doping violators?

Solution:

An uptick in the number of offenders has taken India into the top-three of the world’s biggest doping violators in a World Anti-Doping Agency (WADA) report detailing the transgressions for the year 2019. India is only behind Russia (167) and Italy (157), while Brazil (78) is at fourth and Iran (70) fifth.

QUESTION: 8

Recently which country committed $100b for investment and infrastructure creation in India?

Solution:

The Union Minister Shri Piyush Goyal chaired an interaction with the captains of Indian industry and heads of Export Promotion Councils in Mumbai, to discuss certain opportunities for Indian businesses to expand their global footprint by leveraging the business platforms and infrastructure offered by UAE.

QUESTION: 9

IAF deployed the first S-400 air defence system in which state?

Solution:

In a major boost to the country’s air defence capabilities, the Indian Air Force (IAF) is deploying the first squadron of the S-400 air defence missile system in the Punjab sector.

QUESTION: 10

According to the data compiled by Hurun Research Institute,what is the rank of India in highest number of unicorns in 2021?

Solution:

Adding 33 ‘unicorns’ in a single year has helped India displace the United Kingdom to be thirdin the list of countries that are home to such enterprises valued at over $1 billion each, according to a report released. India was placed fourth when it comes to the number of unicorns last year.

QUESTION: 11

In Asian Champions Trophy(men’s hockey tournament), which country defeated Pakistan to win consolation bronze?

Solution:

Olympic bronze medallist India defeated arch-rival Pakistan 4-3 in a pulsating third-place playoff match to win the bronze medal at the Asian Champions Trophy men’s hockey tournament.

QUESTION: 12

Which bank have been awarded the ‘Most Effective Bank-Fintech Partnership: Agile and Adaptable’ at the IBSi-Global Fintech Innovation Awards 2021?

Solution:

Vayana Network, one of India’s largest trade finance platform, and Federal Bank, a leading Private Sector Bank have been awarded the ‘Most Effective Bank-Fintech Partnership: Agile and Adaptable’ at the IBSi-Global Fintech Innovation Awards 2021.

QUESTION: 13

The four-day agriculture exhibition ‘Agrovision’ was held in which city?

Solution:

Minister of Agriculture, Narendra Singh Tomar has said that, under the leadership of Prime Minister Narendra Modi, agriculture is being given priority and 1 lakh 62 thousand crore rupees have been provided to 11.5 crore farmers in the country under PM Kisan Yojana. He was speaking after inaugurating the four-day agriculture exhibition ‘Agrovision’, in Nagpur, Maharashtra.

QUESTION: 14

Which organisation has signed the enhanced multilateral memorandum of understanding (EMMoU) of the International Organization of Securities Commissions?

Solution:

Markets regulator Sebi has signed the enhanced multilateral memorandum of understanding (EMMoU) of the International Organization of Securities Commissions. Sebi is already a signatory to MMoU since 2003.

QUESTION: 15

Which institute bagged first position among most innovative institutions as selected by CII?

Solution:

For the second year in a row, IIT Roorkee has been selected by the prestigious Confederation of Indian Industry (CII) for the Industrial Innovation Awards.

QUESTION: 16

Recently which state launched Free Smartphone Yojna’?

Solution:

Making a strong pitch for the upcoming elections in the state, the Yogi Adityanath government in Uttar Pradesh launched the ambitious ‘Free Smartphone Yojna’ on the occasion of the birth anniversary of senior BJP leader and former Prime Minister Atal Bihari Vajpayee.

QUESTION: 17

Who was named as the Professional Squash Association’s (PSA) men’s president?

Solution:

India’s leading player and world number 15 Saurav Ghosal was named as the Professional Squash Association’s (PSA) men’s president, replacing world number one Ali Farag.

QUESTION: 18

Which state extended Raitha Vidya Nidhi Scheme for Girl Students of Classes 8, 9?

Solution:

Karnataka Chief Minister Basavaraj Bommai, announced extending the Raitha Vidya Nidhi scheme for Class 8 and 9 girls as recent figures show a drop in their enrolment in rural areas.

QUESTION: 19

Which state wins Vijay Hazare Trophy?

Solution:

Himachal Pradesh completed a fairytale script with Shubham Arora’s unbeaten hundred to beat Tamil Nadu in the final of the Vijay Hazare Trophy 2021 and win their first-ever domestic title at the Sawai Mansingh Stadium in Jaipur.

QUESTION: 20

Which state Tops NITI Aayog’s Health Index in Terms of Incremental Change?

Solution:

India’s largest state Uttar Pradesh has emerged as the top performer in terms of incremental health performance among larger states, while Mizoram performed well in the smaller states category, according to the fourth Health Index launched by Niti Aayog.

QUESTION: 21

Who has been appointed as Co-Chairman of Finance Industry Development Council?

Solution:

Finance Industry Development Council (FIDC), which is a representative body of asset and loan financing NBFCs, has announced fresh appointments to its board of directors.

QUESTION: 22

How much amount was released by the government for Uttarakhand to expedite the implementation of Jal Jeevan Mission?

Solution:

The government has released a second tranche of 360 Crore 95 Thousand rupees with an undivided focus to expedite the implementation of Jal Jeevan Mission in Uttarakhand.

QUESTION: 23

Which bank has announced the launch of ‘green fixed deposits’, whereby the deposit proceeds will be used to finance projects and firms supporting the United Nations Sustainable Development Goals (SDGs)?

Solution:

IndusInd Bank has announced the launch of ‘green fixed deposits’, whereby the deposit proceeds will be used to finance projects and firms supporting the United Nations Sustainable Development Goals (SDGs).

QUESTION: 24

Which university bagged 1st position under Central University and Institute of National Importance category?

Solution:

Minister of State for Education Dr. Subhas Sarkar virtually announced the Atal Ranking of Institutions on Innovation Achievements (ARIIA), 2021. Indian Institute of Technology of Madras got the first rank under the Central University and Institute of National Importance category.

QUESTION: 25

Recently actors Vijay Raaz, Varun Sharma were roped in as brand ambassadors of which company?

Solution:

EaseMyTrip, India’s second-largest online travel platform, has roped in actors Vijay Raaz andVarun Sharma as brand ambassadors.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code