Test: February 2020 Weekly Current Affair - 4


25 Questions MCQ Test Current Affairs & Hindu Analysis: Daily, Weekly & Monthly | Test: February 2020 Weekly Current Affair - 4


Description
This mock test of Test: February 2020 Weekly Current Affair - 4 for Current Affairs helps you for every Current Affairs entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Current Affairs Test: February 2020 Weekly Current Affair - 4 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: February 2020 Weekly Current Affair - 4 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Current Affairs students definitely take this Test: February 2020 Weekly Current Affair - 4 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: February 2020 Weekly Current Affair - 4 extra questions, long questions & short questions for Current Affairs on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Who flagged of the Khadi and Village Industries Commission’s (KVIC) ‘Apiary on Wheels’ for bee keepers in New Delhi?

Solution:

Nitin Jairam Gadkari, the union minister for Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises (MSME) flagged off ‘Apiary on Wheels’ in New Delhi in the presence of Shri Vinai Kumar Saxena, Chairman of Khadi and Village Industries Commission (KVIC). Apiary on Wheels is a unique concept for easy maintenance of BeeBox and migration of live colonies, designed by KVIC.

QUESTION: 2

The Government of India (GoI) to host the 3-day National organic food festival with the theme ‘Unleashing India’s organic market potential’ at which Indian State/UT?

Solution:

The Government of India (GOI) is to host the National Organic Food festival from February (21 to 23, 2020) at Jawaharlal Nehru Stadium, New Delhi, India. The festival will be inaugurated by Smt. Harsimrat Kaur Badal, Minister of Food Processing Industries (MoFPI). The 3-day festival is celebrated for the 1st time in order to boost organic products and to promote women entrepreneurship in the area of production & processing of organic products. Theme: Unleashing India’s Organic Market Potential.

QUESTION: 3

What was the Theme of 43rd International Fund for Agricultural Development (IFAD) council held at Rome, Italy on February 2020?

Solution:

The IFAD’s 43rd Governing Council meeting was held in Rome, Italy on 11-12 February 2020 on the theme “Investing in sustainable food systems to end hunger by 2030”.

QUESTION: 4

The Securities and Exchange Board of India (SEBI) has constituted Municipal Bonds Development Committee to get recommendations on policy matters pertaining to development of municipal debt securities market. Who is the Head of Committee?

Solution:

SEBI (Securities and Exchange Board of India) has constituted Municipal Bonds Development Committee headed by Shri Sujit Prasad, Executive Director, SEBI in order to get recommendations on policy matters pertaining to development of municipal debt securities market. The members of the committee include representatives from ministry, Municipal Corporation, lawyers, professionals and market practitioners.

QUESTION: 5

According to International Institute for Strategic Studies’ (IISS) annual “Military Balance” report, what is rank of India among World’s biggest defence spenders?

Solution:

The International Institute for Strategic Studies (IISS) annual “Military Balance” report states that global spending on defence hiked by 4% percent in 2019, showing largest growth in 10 years (2010-2019). The report showed top 15 countries, among them, the world’s biggest defence spenders are United States (US), China, Saudi Arabia, Russia and India.
Table Showing Defence Spending of Top 10 Countries in 2019

QUESTION: 6

Which Indian State’s forest department & Wildlife Conservation Trust (WCT) has radio tagged Indian Pangolin for the first time in order to know its ecology and to develop conservation plan?

Solution:

The Madhya Pradesh (MP) forest department & Wildlife Conservation Trust (WCT) has radio-tagged an Indian Pangolin (Manis crassicaudata) for the first time in order to know its ecology and develop an effective conservation plan.

QUESTION: 7

In which Indian state the seed sowing festival ‘Lui-Ngai-Ni’ celebrated with the 2020’s theme “Oneness through culture”?

Solution:

The Naga tribes of Manipur celebrated seed sowing festival ‘Lui-Ngai-Ni’ at Tangkhul Naga Long (TNL) ground in Ukhrul, Manipur. It is the second major inter-tribe Naga festival after Hornbill Festival, which is celebrated by more than ten Naga tribes of Nagaland.

QUESTION: 8

Which Indian State has announced Rs. 6 Crore cash reward for gold medal winners from the state at Tokyo Olympics 2020?

Solution:

The Chief Minister of Haryana Manohar Lal Khattar has announced that the state government will provide Rs. 6 crores for the players who bagged gold medals, Rs. 4 crores for the silver medalist and Rs. 2.5 crores for the bronze medalists at the Olympics Games and also employment in Haryana Civil Service or Haryana Police service to the sportsperson.

QUESTION: 9

Which is India’s 1st overnight journey private train inaugurated by Prime Minister Modi during his visit to Uttar Pradesh?

Solution:

Prime Minister Modi flagged off the IRCTC’s (Indian Railway Catering and Tourism Corporation) Maha Kaal Express through video link. The train will connect 3 Jyotirling Pilgrim Centres – Varanasi, Ujjain and Omkareshwar. This would be first overnight journey private train in the country. Every passenger travelling on the train will be covered with complimentary travel insurance of Rs 10 lakh. Facilities like security services, quality vegetarian food, bedrolls, and housekeeping services will also be available onboard. The Kashi Mahakal Express will run between Varanasi and Indore.

QUESTION: 10

American Credit rating agency Moody’s Investors Service has lowered the India’s Gross Domestic Product (GDP) growth estimate for Financial Year 2020 from 6.6% to ______?

Solution:

On February 17, 2020, Moody’s Investors Service, an American credit rating agency, has lowered India’s Gross Domestic Product (GDP) growth estimate for the current financial year (2019-20) to 5.4% from 6.6% and the next financial year (2020-21) growth rate estimate to 5.8% from 6.7%

QUESTION: 11

With which country India has signed Memorandum of Understanding (MoU) to develop a world class National Maritime Heritage Complex (NMHC) at Lothal, Gujarat?

Solution:

During the Portugal’s president Mr Marcelo Rebelo de Sousa visit to India One of the MoU is to develop a world class National Maritime Heritage Complex (NMHC) at Lothal, Gujarat with the cooperation from the Republic of Portugal. It will pay the way for cooperation between the two countries for showcasing common Maritime Heritage.

QUESTION: 12

Which Indian state government launched “Yodhavu” mobile app to combat drug abuse and its distribution?

Solution:

Kerala Chief Minister Pinarayi Vijayan launched “Yodhav” (Warrior) mobile app at Kochi, Kerala, through which the public can inform police about drug abuse & its distribution.

QUESTION: 13

As per Reserve Bank of India’s (RBI) “Statement on Developmental and Regulatory Policies” the central bank has decided to conduct Long Term Repo Operations (LTROs) for one-year and three-year tenors for up to a total amount of _______?

Solution:

The RBI released “Statement on Developmental and Regulatory Policies” which stated about Long Term Repo Operations (LTROs) for improving monetary transmission. It is aimed at providing cheaper money to banks at the repo rate so that it can be used to boost credit growth. RBI decided to conduct Long Term Repo Operations (LTROs) for one-year and three-year tenors for up to a total amount of ₹ 1,00,000 crores at the policy repo rate. Simply, RBI is injecting Rs 1 lakh crore into the banking system through auctions with long term maturity periods (compared to one day repos) of 1 year and 3 years. LTRO is in addition to the existing LAF (Liquidity adjustment facility) and MSF (Marginal Standing Facility) operations. The current repo rate is 5.15%.

QUESTION: 14

With Which Bank the Government of India (GoI) signed loan agreement worth $450 Mn to support Atal Bhujal Yojana (ABHY) – National Groundwater Management Improvement Program in 7 Indian states?

Solution:

The Government of India (GoI) and the World Bank(WB) have inked a $ 450 million (mn) loan agreement to support Atal Bhujal Yojana (ABHY) – National Groundwater Management Improvement Program that will be implemented by the Ministry of Jal Shakti in the states of Gujarat, Maharashtra, Haryana, Karnataka, Rajasthan, Madhya Pradesh, and Uttar Pradesh (UP) and cover 78 districts.

QUESTION: 15

Who is the 1st Indian sportsman to win a Laureus world sports (Oscars of sports) award at 20th annual edition held at Berlin, Germany (Feb 17, 2020)?

Solution:

On February 17, 2020, Laureus World Sports Awards 2020 was held in Berlin, Germany.It was the 2nd Laureus World Sports Awards to take place in Berlin, following the 2016 ceremony which took place at the Messe Berlin. Indian former international cricketer Sachin Ramesh Tendulkar’s 2011 World Cup-winning moment was voted the Laureus Sporting Moment of 2000-2020. This moment of Sachin has been titled ‘Carried on the Shoulders of a Nation’. Vinesh Phogat is the 1st Indian to get Nominated for Laureus sport awards in 2019.

QUESTION: 16

As per the US based think tank World population review’s report, what is the India’s rank in largest economy list 2019 with the Gross Domestic Product (GDP) value of $2.94 Trillion?

Solution:

In accordance with the US-based think tank World Population Review, India has become the fifth-largest in the world with a GDP (Gross Domestic Product) of $2.94 trillion overtaking the UK (United Kingdom) and France in 2019. The size of the UK economy is $2.83 trillion and that of France is $2.71 trillion. The list has been topped by the United states (US) with $21.44 trillion GDP.
Table showing Top 5 Largest Economies of World:

QUESTION: 17

The Department of Animal husbandry & Dairying under the Ministry of Fisheries, Animal Husbandry and Dairying announced doubling of Milk processing capacities to _____ by 2025?

Solution:

The Department of Animal Husbandry & Dairying under the Ministry of Fisheries, Animal Husbandry and Dairying announced that the Government will facilitate the increase of milk processing capacity to 108 million metric tonne (MT) from 53.5 million metric tonne by 2025.

QUESTION: 18

Which Indian State government has launched ‘Nadu-Nedu’ scheme to modernize all the government hospital in 3 years with the allocated fund of 15,337cr?

Solution:

Andhra Pradesh (AP) Chief Minister (CM) Yedugiri Sandinti JaganMohan Reddy launched the Nadu-Nedu scheme (roughly meaning then and now in Telugu) at STBC ground, Kurnool, AP. An amount of Rs 15,337 crore has been allocated to modernise all government (govt)hospitals in 3 years.

QUESTION: 19

Which Public Sector Bank (PSB) signed Memorandum of Understanding (MoU) with Gujarat state government to facilitate Micro, Small and Medium Enterprises (MSME) loans?

Solution:

In order to provide enough credit to entrepreneurs in the MSME (Micro, Small and Medium Enterprises) sector, the state Government of Gujarat has signed an MoU (memorandum of understanding) with State Bank of India (SBI), through which the bank will provide working capital to entrepreneurs aims to start new MSME within 15 days of making an application. In October 2019, The Gujarat state announced that MSME units will no longer be required to take various approvals to start operations for the initial 3 years period.They can start operations after getting an acknowledgment certificate from the state nodal agency by submitting ‘declaration of intent.’

QUESTION: 20

Which country has elected Ashraf Ghani as their president for second consecutive time in February 2020?

Solution:

Afghanistan’s Incumbent president Ashraf Ghani Ahmadzai (70) wins second term as Afghanistan president as an Independent Candidate securing 50.64% votes in september 2019 election announced by the Election Commission of Afghanistan. Ashraf Ghani defeated Afghanistan’s Chief Executive Abdullah Abdullah, who gained 39.52% votes in the election.

QUESTION: 21

Who has been appointed as the Chairman of Pension Fund Regulatory and Development Authority (PFRDA) by appointments committee of cabinet for 5 years or till the attainment of age 65 (Feb 2020)?

Solution:

Supratim Bandyopadhyay was appointed as chairman of the PFRDA (Pension Fund Regulatory and Development Authority). The Appointments Committee of the Cabinet approved Supratim appointment for a period of 5 years from the date of assumption or till attaining the age of 65 years. He was the successor of Shri Pankaj Jain.

QUESTION: 22

Who has been appointed as next Chief Information Commissioner (CIC) of India Succeeding Sudhir Bhargava (Feb 2020)?

Solution:

A high powered selection committee headed by Narendra Modi has selected former Information and Broadcasting Secretary Bimal Julka, current Information Commissioner became new Chief Information Commissioner in the Central Information Commission. Bimal Julka to succeed Sudhir Bhargava as CIC. Also, Sanjay Kothari, current Secretary to the President as the new Chief Vigilance Commissioner(CVC). Sanjay Kothari to succeed K. V. Chowdary as CVC.

QUESTION: 23

According to Times Higher Education’s (THE) emerging economies University ranking 2020 which Indian University topped among Indian Universities in top 100?

Solution:

According to the Times Higher Education’s (THE) Emerging Economies University Rankings 2020, which ranks a total of 533 universities from 47 countries, India has 11 institutes among world’s top 100 universities where Indian Institute of Science (IISc), Bengaluru (Karnataka) emerged as India’s top-ranked institution by getting the rank 16th with the score 48.4. Tsinghua University in China has topped the list with the score of 83.8.
Here’s the list of Top 3& Indian Universities in the ranking:

QUESTION: 24

According to Economist Intelligence Unit’s (EIU) ‘The Worldwide Education for the Future Index (WEFFI) 2019 report, Finland topped the index and India’s rank in the Index is _________.

Solution:

The Worldwide Education for The Future Index (WEFFI) 2019 ranked India in 35th position, whereas in 2018 it was ranked 40th position. The WEFFI report is created by The Economist Intelligence unit and commissioned by Yidan Prize foundation. The index is topped by Finland, followed by Sweden in second place and New Zealand in third place.
Overall Ranking:

QUESTION: 25

The Garden Reach Shipbuilders and Engineers ltd (GRSE) delivered 4th anti-submarine warfare corvette to Indian Navy. The 4th anti-submarine warfare is named as ___________.

Solution:

Kolkata based defence PSU (Public Sector Undertakings) GRSE (Garden Reach Shipbuilders and Engineers ltd.) has delivered its fourth and Last Anti-Submarine Warfare Corvette (ASWC) INS (Indian Naval Ship) Kavaratti to Indian Navy under Project-28. The first 3 ships under project-28 are INS Kamorta, INS Kadmatt and INS Kiltan (Participated in EX-MALABAR) are delivered to Indian Navy by GRSE.