Test: February 2021 Weekly Current Affair - 3


25 Questions MCQ Test Current Affairs & Hindu Analysis: Daily, Weekly & Monthly | Test: February 2021 Weekly Current Affair - 3


Description
This mock test of Test: February 2021 Weekly Current Affair - 3 for Current Affairs helps you for every Current Affairs entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Current Affairs Test: February 2021 Weekly Current Affair - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: February 2021 Weekly Current Affair - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Current Affairs students definitely take this Test: February 2021 Weekly Current Affair - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: February 2021 Weekly Current Affair - 3 extra questions, long questions & short questions for Current Affairs on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Where in Odisha, will the state government construct a ‘COVID Warrior Memorial’ for the Covid warriors who lost their lives fighting the pandemic? 

Solution:

In order to recognize the sacrifice and services rendered by the Covid warriors who lost their lives fighting the pandemic, the Odisha government has decided to construct a Covid Warrior Memorial in Odisha. The Biju Patnaik Park in Bhubaneswar has been selected for this purpose.

QUESTION: 2

Who has been appointed as under Secretary General and associate administrator of United Nations Development Programme? 

Solution:

India’s Usha Rao-Monari, a leading investment professional, has been appointed by UN chief Antonio Guterres as Under-Secretary-General and Associate Administrator of the UNDP, joining a growing list of women from the country appointed to helm key agencies of the global organisation.

QUESTION: 3

A memorandum of understanding (MoU) was signed between Central government and Uttarakhand government for setting up of ₹173 crore science city in which city? 

Solution:

A memorandum of understanding (MoU) was signed between Central government and Uttarakhand government for setting up of ₹173 crore science city in Dehradun in presence of chief minister Trivendra Singh Rawat.

QUESTION: 4

Which city has got recognition as 2020 Tree City of the World? 

Solution:

The United Nations Food and Agriculture Organization and the Arbor Day Foundation have recognized Hyderabad as a 2020 Tree City of World, for its commitment to growing and maintaining urban forests.

QUESTION: 5

At what percent India will grow in 2021 as per reports by Oxford Economics? 

Solution:

Global forecasting firm Oxford Economics revised India’s economic growth projection for 2021 to 10.2 per cent from the earlier 8.8 per cent, citing receding COVID-19 risks and the shift in the monetary policy outlook.

QUESTION: 6

M Rama Jois who had served as the Chief Justice of Punjab and Haryana High Court and passed away was also the former governor of which 2 states? 

Solution:

Former Governor of Bihar and Jharkhand M Rama Jois who had served as the Chief Justice of Punjab and Haryana High Court has passed away after prolonged illness in Bengaluru. He was 89 years old.

QUESTION: 7

How much amount of proposals has been approved by the government to increase level of processing and value addition of horticultural and agricultural produce? 

Solution:

Food Processing Industries Ministry has approved proposals worth over 363 crore rupees to increase the level of processing and value addition of horticultural and agricultural produce.

QUESTION: 8

Which state’s chief minister has been conferred the Skoch Chief Minister of the Year Award? 

Solution:

The Andhra Pradesh Chief Minister, Y. S. Jagan Mohan Reddy has been conferred the Skoch Chief Minister of the Year Award.

QUESTION: 9

What is the theme of Safer Internet Day 2021? 

Solution:

Safer Internet Day is observed every year on the second day of the second week of February with an aim to provide safer and better internet, where every user gets to use the internet responsibly and without getting their data leaked. This year’s SID celebration took place on 9 February 2021.
This year, the theme is “Together for a better internet”.

QUESTION: 10

How much amount of debt agreement was signed between Asian a development Bank and Medanta to support Covid 19 response? 

Solution:

Asian Development Bank (ADB) has signed a Rs 100 crore debt financing agreement with Global Health Private Ltd (Medanta) to provide essential health care services and medical equipment to help combat the coronavirus disease (Covid-19) pandemic.

QUESTION: 11

Which company has partnered with ICICI Lombard to offer “Group safeguard “ insurance? 

Solution:

E-commerce company Flipkart has partnered with ICICI Lombard to offer ‘Group SafeGuard’ insurance, a group insurance policy to its consumers.

QUESTION: 12

Where did Prime Minister Modi lay the foundation stone of Maharaja Suheldev Memorial? 

Solution:

The Prime Minister laid the foundation stone of Maharaja Suheldev Memorial and development work of Chittaura Lake in Bahraich district of Uttar Pradesh through video conferencing.
Mr Modi also inaugurated a medical college in the name of Maharaja Suheldev. The event marked the 112th birth anniversary celebration of Maharaja Suheldev.

QUESTION: 13

Which state government launched “Maa” canteens for providing subsidised cooked meals for the poor and the destitute at a nominal cost of ₹5? 

Solution:

With an eye on the upcoming Assembly polls, Bengal Chief Minister Mamata Banerjeelaunched “Maa” canteens for providing subsidised cooked meals for the poor and the destitute at a nominal cost of ₹5.

QUESTION: 14

Which of the following launched its flagship ‘Priceless program’ in India to showcase rich heritage to domestic and global travellers? 

Solution:

Mastercard announced the launch of its flagship Priceless program in India. The program – known as Priceless India – will enable domestic and global travellers who are Mastercard cardholders to attain unique insights and exclusive access to several unparalleled experiences in the country.

QUESTION: 15

According to a report by India Ratings and Research, the aggregate fiscal deficit of states is likely to be at what per cent of the gross domestic product (GDP) in 2021-22? 

Solution:

The aggregate fiscal deficit of states is likely to be at 4.3 per cent of the gross domestic product (GDP) in 2021-22 compared to 4.6 per cent in 2020-21, says a report by India Ratings and Research.

QUESTION: 16

Which country successfully test fired anti tank guided missile “Helena” and “Dhruvastra” recently? 

Solution:

India successfully test fired indigenously-developed anti-tank guided missile systems ‘Helina’and ‘Dhruvastra’, paving their induction into the Army and the Indian Air Force respectively.

QUESTION: 17

Meesha’ which won the Best Novel award at Kerala Sahitya Akademi Awards has been authored by whom? 

Solution:

The Kerala Sahitya Akademi awards for the year 2019 were announced, and author S. Hareesh’s Meesha (Moustache) has won the best novel prize. The awards carry prize money of Rs 25,000, a citation and a certificate.
Rathri Pandrandarayk oru Tharattu (A Lullaby at 12:30 in the Night), written by P. Raman, won the award for the best poetry.
Ramachi by Vinoy Thomas has bagged the award for the best short story.
Noted actress Sajitha Madathil bagged the Akademi award for her contribution in the drama Arangile Matsyagandhikal.

QUESTION: 18

Which country Supreme Court launched AI based translation software “Amar Vasha”? 

Solution:

The Bangladesh Supreme Court launched the Artificial Intelligence (AI) based translation software ‘Amar Vasha’ through a virtual event.

QUESTION: 19

Where has Amazon announced to set up its first device manufacturing line in India to make Fire TV sticks locally? 

Solution:

Amazon is setting up its first device manufacturing line in India to make Fire TV sticks locally and has partnered with Cloud Network Technology, a subsidiary of Foxconn, to begin producing the device at its Chennai plant later this year.

QUESTION: 20

Chief Minister Edappadi K Palaniswami handed over Tamil Semmal award to Muthalankurichi Kamarasu who belongs to profession namely? 

Solution:

Chief Minister Edappadi K Palaniswami handed over Tamil Semmal award to Muthalankurichi Kamarasu (From a bus conductor to a writer).

QUESTION: 21

The Finance Ministry announced to infuse how much amount into state-owned general insurance companies during the current quarter in a bid to improve their financial health? 

Solution:

The Finance Ministry will infuse Rs 3,000 crore capital into state-owned general insurance companies during the current quarter in a bid to improve their financial health.

QUESTION: 22

Who has become the first player in the 143-year history of Test cricket to take 200 wickets against left-handed batsmen? 

Solution:

In Cricket, off-spinner Ravichandran Ashwin has become the first player in the 143-year history of Test cricket to take 200 wickets against left-handed batsmen.

QUESTION: 23

Which bank has partnered with Maharashtra State Road Development Corporation Limited (MSRDC) and Ocean Highway Facilities and Solutions Pvt Ltd for launching country’s first FASTag powered truck terminal at Khalapur, Maharashtra?

Solution:

Equitas Small Finance Bank said it has launched a FASTag powered truck terminal at Khalapur, in Maharashtra.

QUESTION: 24

As per S&P global ratings,which county will be the fastest growing emerging market economies with 10% growth in next fiscal? 

Solution:

S&P Global Ratings has said that India will be one of the fastest growing emerging marketeconomies with a 10 per cent growth in the next fiscal.

QUESTION: 25

Who is the author of he novel – “ASOCA:A Sutra”? 

Solution:

The prize winning writer Irwin Allan Sealys announced his stunning new novel, titled “ASOCA: A Sutra”. The book will be published by Penguin Random House India.