Test: February 2021 Weekly Current Affair - 4


25 Questions MCQ Test Current Affairs & Hindu Analysis: Daily, Weekly & Monthly | Test: February 2021 Weekly Current Affair - 4


Description
This mock test of Test: February 2021 Weekly Current Affair - 4 for Current Affairs helps you for every Current Affairs entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Current Affairs Test: February 2021 Weekly Current Affair - 4 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: February 2021 Weekly Current Affair - 4 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Current Affairs students definitely take this Test: February 2021 Weekly Current Affair - 4 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: February 2021 Weekly Current Affair - 4 extra questions, long questions & short questions for Current Affairs on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

What is the theme of International Childhood Cancer Day 2021? 

Solution:

International Childhood Cancer Day is celebrated annually on 15 February to raise awareness and to express support for children and adolescents with cancer, survivors and their families.
This year’s theme is “Better Access to Care for Children and Adolescents Everywhere”.

QUESTION: 2

Who has authored novel titled ‘Sarasvati’s Gift’? 

Solution:

Penguin Random House India has announced the acquisition and publication of a brilliant new novel, titled Sarasvati’s Gift, by bestselling writer and former journalist Kavita Kane.

QUESTION: 3

Which state will host the second Khelo India University Games? 

Solution:

Union Sports Minister Kiren Rijiju has announced that the second Khelo India University Games will be hosted by Karnataka.

QUESTION: 4

Sharad Goklani has been appointed as the President & CTO of which bank? 

Solution:

Sharad Goklani has been appointed as President & CTO at AU Small Finance Bank.

QUESTION: 5

Where was the new interceptor boat ICGS C-453 commissioned? 

Solution:

Indian Coast Guard has got a new interceptor boat ICGS C-453. It was commissioned in Chennai.

QUESTION: 6

Michael Somare, which country’s first prime minister passed away recently? 

Solution:

Michael Somare, a pivotal figure in Papua New Guinea’s independence and the South Pacific island nation’s first Prime Minister, has died. He was 84.

QUESTION: 7

With which of the following did India signed a 68 million dollar project in order to Improve the Quality of Education in Nagaland? 

Solution:

The Centre along with the Nagaland State government has signed a 68 million dollar project with the World Bank in order to Improve the Quality of Education in Nagaland.
The project named “Nagaland: Enhancing Classroom Teaching and Resources” will improve classroom instruction; create opportunities for the professional development of teachers

QUESTION: 8

According to RBI Governor, RBI projected country’s growth forecast of what per cent for the next year? 

Solution:

RBI Governor Shaktikanta Das has reiterated that the central bank has projected the country’s growth forecast of 10.5 per cent for the next year.

QUESTION: 9

The Reserve Bank of India (RBI) said the current inflation target of what per cent with a +/-2 per cent tolerance band is appropriate for the next five years. 

Solution:

With the next review of the flexible inflation target (FIT) framework coming up soon, the Reserve Bank of India (RBI) said the current inflation target of 4 per cent with a +/-2 per cent tolerance band is appropriate for the next five years.

QUESTION: 10

RBI has roped in whom to drive its public awareness campaigns amidst an unprecedented rise in cyber frauds and manifold jump in online financial transactions? 

Solution:

Amidst an unprecedented rise in cyber frauds and manifold jump in online financial transactions, the Reserve Bank, in a quirky bid to drive its public awareness campaigns, has roped in Punjabi singer-rapper Viruss to drive home its points this time.

QUESTION: 11

Matam Venkata Rao has been appointed as the Managing Director & CEO of which public sector bank? 

Solution:

The Centre has appointed Matam Venkata Rao as Managing Director & CEO of Central Bank of India for a period of three years.

QUESTION: 12

Where will be the India’s first toy cluster be set up by the Foxconn of toy world? 

Solution:

It is Foxconn of the toy world, manufacturing some of the most popular superhero figures and toy dart guns at a factory in Karnataka for some of the biggest names in the global toy industry. And it is now setting up India’s first toy manufacturing cluster to boost domestic industry.

QUESTION: 13

“Stories I Must Tell: An Actor’s Emotional Journey” is the autobiography of whom? 

Solution:

Veteran actor Kabir Bedi will tell his life story in his memoir, which will be released in April. Entitled “Stories I Must Tell: An Actor’s Emotional Journey,” the actor will provide an honest glimpse into his life.

QUESTION: 14

Who has become the youngest woman to row solo across the Atlantic Ocean? 

Solution:

Jasmine Harrison, 21-year-old swimming teacher has become the youngest woman to row solo across the Atlantic Ocean.

QUESTION: 15

Mohamed Bazoum has been elected as the new president of which nation? 

Solution:

Niger’s President-elect Mohamed Bazoum has ruled out a power-sharing deal with the opposition and blamed it for bringing children from rural areas for post-election protests.

QUESTION: 16

In February 2021, Government sanctioned over how many more houses under the Pradhan Mantri Awas Yojana (Urban)? 

Solution:

Government has sanctioned over 56 thousand more houses under the Pradhan Mantri Awas Yojana (Urban).

QUESTION: 17

Whom of the following announced his retirement from international and first-class cricket? 

Solution:

Former India cricketer and Karnataka captain R. Vinay Kumar announced his retirement from international and first-class cricket.

QUESTION: 18

Rahul Khullar who passed away was the former chairman of which organization? 

Solution:

Former chairman of the Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) Rahul Khullar passed away in New Delhi owing to a prolonged illness.

QUESTION: 19

What is the theme of World Thinking Day 2021? 

Solution:

World Thinking Day is celebrated each year by the Girl Guides and Girl Scouts across the world on the 22nd February. This year’s Thinking Day theme was “Stand together for Peace”.

QUESTION: 20

Vishnunarayanan Namboothiri who passed away was related to which profession? 

Solution:

Well-known poet Vishnunarayanan Namboothiri died. He was 81. Namboothiri,one of the widely acclaimed poets of contemporary Malayalam literature, was awarded the Padma Shri in 2014.

QUESTION: 21

Which bank has tied up with JPMorgan to use the US bank’s blockchain technology to speed up overseas transactions? 

Solution:

State Bank of India has tied up with JPMorgan to use the US bank’s blockchain technology to speed up overseas transactions.

QUESTION: 22

Which district has been chosen for the Prime Minister Kisan national award? 

Solution:

The Anantapuramu district of Andhra Pradesh has been chosen for the Prime Minister Kisan national award as it completed 99.6 per cent physical verification of the beneficiaries under the Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi.

QUESTION: 23

RBI has allowed which of the following to acquire Dewan Housing Finance Corporation (DHFL)? 

Solution:

The Reserve Bank of India (RBI) cleared the Rs 34,250-crore acquisition of Dewan Housing Finance Corporation (DHFL) by the Piramal group.

QUESTION: 24

Who own the Australian Open title 2021? 

Solution:

In Tennis, Defending Champion Novak Djokovic has won his ninth Australian Open title, beating Daniil Medvedev 7-5, 6-2, 6-2 in a one-sided final at Melbourne Park.
In Men’s doubles, ninth seeded Croat -Slovak pair Ivan Dodig and Filip Polasek won the title.

QUESTION: 25

In February 2021, RBI issued directions related to maintenance of liquidity coverage ratio, risk management, among others for which of the following? 

Solution:

The Reserve Bank of India came out with a slew of directions related to maintenance of liquidity coverage ratio, risk management, asset classification and loan-to-value ratio, among others, for housing finance companies.