Test: July 2021 Weekly Current Affair - 2


25 Questions MCQ Test Current Affairs & Hindu Analysis: Daily, Weekly & Monthly | Test: July 2021 Weekly Current Affair - 2


Description
This mock test of Test: July 2021 Weekly Current Affair - 2 for Current Affairs helps you for every Current Affairs entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Current Affairs Test: July 2021 Weekly Current Affair - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: July 2021 Weekly Current Affair - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Current Affairs students definitely take this Test: July 2021 Weekly Current Affair - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: July 2021 Weekly Current Affair - 2 extra questions, long questions & short questions for Current Affairs on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Industrialist N.S. Srinivasa Murthy has been appointed as the first honorary consul general of which country from India? 

Solution:

Industrialist N.S. Srinivasa Murthy based in Bengaluru has been appointed as Honorary Consul General of Vietnam for Karnataka. He is the first honorary consul general of Vietnam from India

QUESTION: 2

Which association launched first of its kind global Mobility Aids Action Group to examine and improve the transport journey of mobility aids, including wheelchairs? 

Solution:

The International Air Transport Association (IATA) has launched a global Mobility Aids Action Group to examine and improve the transport journey of mobility aids, including wheelchairs, with the objective of improving the handling of this vital equipment for travelers with disabilities.

QUESTION: 3

Advertising Standards Council of India (ASCI) has signed an agreement with which of the following to safeguard consumers against misleading claims in food and beverage (F&B) advertisements?

Solution:

Ad regulator the Advertising Standards Council of India (ASCI) announced that it has signed an agreement with the Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) to safeguard consumers against misleading claims in food and beverage (F&B) advertisements.

QUESTION: 4

Where was the NAMO app drive launched for wider reach to the people who would be able to convey their issues or problems directly to the Prime Minister Narender Modi? 

Solution:

Delhi BJP Chief Adesh Gupta launched NAMO app drive for its wider reach to the people who would be able to convey their issues or problems directly to the Prime Minister Narender Modi.

QUESTION: 5

Which mobile app has been launched by Institute of Chartered Accountants of India, ICAI for students of foundation, intermediate and final course students to provide next-generation interactive learning? 

Solution:

Institute of Chartered Accountants of India, ICAI launched a mobile app for students of foundation, intermediate and final course students. The mobile app named, “ICAI-BOS” will have to potential to provide next-generation interactive learning and innovative ways to improve quality services to the students and to establish a strong connection with them as well. The ICAI Board of Studies (Academics) launched the mobile app.

QUESTION: 6

Where did Amazon India launch its first ‘Digital Kendra’ in India as part of its commitment to digitise 10 million Indian micro, small and medium enterprises by 2025? 

Solution:

Amazon India launched its first ‘Digital Kendra’ in Surat, Gujarat, as part of its commitment to digitise 10 million Indian micro, small and medium enterprises by 2025.

QUESTION: 7

Which of the following has modified the norms for interest on unclaimed amount after a term deposit matures? 

Solution:

RBI has decided that if a term deposit matures and proceeds are unpaid, the amount left unclaimed with the bank shall attract rate of interest as applicable to savings account or the contracted rate of interest on the matured TD, whichever is lower.

QUESTION: 8

Where is National Thermal Power Corporation, NTPC going to set up India’s single largest solar park? 

Solution:

National Thermal Power Corporation, NTPC will set up India’s single largest solar park at Rann of Kutch in Khavada, Gujarat.

QUESTION: 9

Where did Union Transport Minister Nitin Gadkari inaugurated the country’s First Private LNG (Liquefied Natural Gas) plant? 

Solution:

Union Transport Minister Nitin Gadkari inaugurated the country’s First Private LNG (Liquefied Natural Gas) plant in Nagpur.

QUESTION: 10

In July 2021, Union Cabinet approved the Memorandum on Cooperation (MoC) between Competition Commission of India (CCI) and which country’s Fair Trade Commission to promote and strengthen cooperation in the matter of Competition Law and Policy?

Solution:

The Union Cabinet has approved the Memorandum on Cooperation (MoC) between Competition Commission of India (CCI) and Japan Fair Trade Commission (JFTC) to promote and strengthen cooperation in the matter of Competition Law and Policy.

QUESTION: 11

Agricultural and Processed Food Products Export Development Authority, APEDA signed an MoU with which of the following for strengthening export linkage of farmer cooperatives and Farmer Producer Organisation, FPOs? 

Solution:

Agricultural and Processed Food Products Export Development Authority, APEDA signed an MoU with National Agricultural Cooperative Marketing Federation of India Ltd, NAFED for strengthening export linkage of farmer cooperatives and Farmer Producer Organisation, FPOs.

QUESTION: 12

Vinay Prakash has been named as Resident Grievance Officer for India by which platform? 

Solution:

Twitter has named Vinay Prakash as its Resident Grievance Officer for India. The microblogging platform also released the India Transparency report which is required to be published under India’s new IT rules

QUESTION: 13

Which state has decided to create a new department to protect the culture and practices of people belonging to tribal and other indigenous communities? 

Solution:

The Assam cabinet decided to create a new department to protect the culture and practices of people belonging to tribal and other indigenous communities, Chief Minister Himanta Biswa Sarma said.

QUESTION: 14

Union government increased the Dearness Allowance to Central Government employees and Dearness Relief to pensioners from existing 17 per cent of the Basic Pay and Pension to what per cent? 

Solution:

The Union Cabinet chaired by Prime Minister Narendra Modi gave its approval to hike the Dearness Allowance to Central Government employees and Dearness Relief to pensioners from existing 17 per cent of the Basic Pay and Pension to 28 per cent.

QUESTION: 15

The Reserve Bank has barred which of the following from onboarding new credit, debit and prepaid card customers with effect from July 22 as it failed to comply with data storage norms? 

Solution:

The Reserve Bank barred Mastercard Asia Pacific from onboarding new credit, debit and prepaid card customers with effect from July 22 as it failed to comply with data storage norms.

QUESTION: 16

Bhutan, UAE and in which other country has the Khadi and Village Industries Commission (KVIC) recently secured trademark registrations which is a big stride towards protecting the identity of brand Khadi globally?

Solution:

Khadi and Village Industries Commission (KVIC) has recently secured trademark registrations in three countries namely Bhutan, UAE and Mexico which is a big stride towards protecting the identity of brand Khadi globally.

QUESTION: 17

The Reserve Bank of India announced the cut-off yield for the new 10-year bond at what per cent per annum? 

Solution:

The Reserve Bank of India announced the cut-off yield for the new 10-year bond at 6.10% per annum, higher than that of the current benchmark, signalling a slight tolerance for a higher yield after months of trying to keep it at 6% or less.

QUESTION: 18

In July 2021, which country’s military tested laser-powered anti-drone system featuring the High-Energy Laser for Multiple Application – Power (HELMA-P) unit? 

Solution:

The French military used a laser-powered canon to destroy a drone in a test of technology that the government hopes will be used to protect the Paris 2024 Olympic Games.

QUESTION: 19

National Research Centre on Yak in which state/UT has tied up with the National Insurance Company Ltd. for insuring their livestock? 

Solution:

In a first, Himalayan Yaks to be insured. The National Research Centre on Yak (NRCY) at Dirang in Arunachal Pradesh’s West Kameng district has tied up with the National Insurance Company Ltd. for insuring their livestock.

QUESTION: 20

The Reserve Bank asked banks and financial institutions to use any widely accepted alternative reference rate (AAR) instead of LIBOR (London Interbank Offered Rates) as the reference rate for entering into new financial contracts by which date? 

Solution:

The Reserve Bank asked banks and financial institutions to use any widely accepted alternative reference rate (AAR) instead of LIBOR (London Interbank Offered Rates) as the reference rate for entering into new financial contracts by Dec 31.

QUESTION: 21

Which airport became the third busiest airport in India during the period of January-May 2021? 

Solution:

Despite the raging pandemic which had badly affected the aviation sector worldwide, the Cochin International Airport Limited (CIAL) increased its tally in international traffic from the fourth position to the third during the period of January-May 2021. Cochin airport handled 5,89,460 international passengers during the five months and attained the third position after Delhi and Mumbai airports.

QUESTION: 22

Where has the coal tar derivates company, Epsilon Carbon, established India’s first integrated carbon black complex? 

Solution:

Epsilon Carbon, a coal tar derivates company, has established India’s first integrated carbon black complex with ₹550 crore investment at Bellary, Karnataka.

QUESTION: 23

Zaila Avant-garde who has won the 2021 Scripps National Spelling Bee hails from which country? 

Solution:

Zaila Avant-garde, an African-American, from New Orleans in Louisiana, has won the 2021 Scripps National Spelling Bee. The 14-year-old Avant-garde, who is also an accomplished basketball player, is the first African-American contestant to win the prestigious competition in its 93 years history.

QUESTION: 24

Who is author of the book titled “The Struggle Within: A Memoir of the Emergency”? 

Solution:

The book titled “The Struggle Within: A Memoir of the Emergency” written by Ashok Chakravarti has been released.

QUESTION: 25

Where is NTPC REL going to set up the India’s first green Hydrogen Mobility project? 

Solution:

State-run power giant NTPC said its arm, NTPC REL, will set up the country’s first green Hydrogen Mobility project in Ladakh.