Test: June 2021 Weekly Current Affair - 2


25 Questions MCQ Test Current Affairs & Hindu Analysis: Daily, Weekly & Monthly | Test: June 2021 Weekly Current Affair - 2


Description
This mock test of Test: June 2021 Weekly Current Affair - 2 for Current Affairs helps you for every Current Affairs entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Current Affairs Test: June 2021 Weekly Current Affair - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: June 2021 Weekly Current Affair - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Current Affairs students definitely take this Test: June 2021 Weekly Current Affair - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: June 2021 Weekly Current Affair - 2 extra questions, long questions & short questions for Current Affairs on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

What is the minimum global corporate tax rate set up by G7 Nations? 

Solution:

The Group of seven (G-7) advanced economies secured a landmark deal on taxing multinational companies as per which the minimum global tax rate would be at least 15 per cent.

QUESTION: 2

The United Nations Security Council has re-appointed Secretary General Antonio Guterres for a second term for how many years? 

Solution:

The United Nations Security Council backed Secretary-General Antonio Guterres for a second term, recommending that the 193-member General Assembly appoint him for another five years from Jan 1 of next year.

QUESTION: 3

As per the the 2021 edition of The Economist Intelligence Unit’s (The EIU) Global Liveability Ranking,which city remains the world’s least liveable city? 

Solution:

Damascus remains the world’s least liveable city and most of the previous ten least liveable cities remain in the bottom ten this year, including Dhaka and Karachi in the Asia-Pacific region, as per the the 2021 edition of The Economist Intelligence Unit’s (The EIU) Global Liveability Ranking.

QUESTION: 4

Which PSB has partnered with Fisdom to offer wealth management solutions? 

Solution:

Indian Bank, the seventh largest public sector bank, has partnered wealth-tech company Fisdom to offer a comprehensive suite of wealth management products and services to the bank’s 10 crore customers.

QUESTION: 5

Who has recently been appointed as Election Commissioner? 

Solution:

The Union government picked 1984-batch IAS officer Anup Chandra Pandey, the former chief secretary of Uttar Pradesh, as an election commissioner, taking the Election Commission of India to its full strength.

QUESTION: 6

Which Indian city of host India Grand Prix 4? 

Solution:

The Athletics Federation of India (AFI), announced that the Indian Grand Prix 4 will be held on June 21 at the National Institute of Sports in Patiala.

QUESTION: 7

Who won the $15,000 Gelfand Challenge chess title? 

Solution:

Exceeding all expectations, D. Gukesh sensationally won the $15,000 Gelfand Challenge chess title and with it, a ‘wild card’ for the elite Meltwaters Champions Chess Tour.

QUESTION: 8

When is International Level Crossing Awareness Day observed by “South-Central Railway (SCR)”? 

Solution:

International Level Crossing Awareness Day was observed by “South-Central Railway (SCR)” on June 10, 2021.

QUESTION: 9

Which state government has announced the launch of the ‘e-Nirman’ web portal and a mobile application to facilitate online registration of workers from the unorganized sector? 

Solution:

In line with the Centre’s flagship Digital India programme, the Gujarat government has announced the launch of ‘e-Nirman’ web portal and a mobile application to facilitate online registration of workers from the unorganized sector to enroll them for various government welfare schemes.

QUESTION: 10

India has made target towards achieving goal of malaria elimination by which year? 

Solution:

Malaria No More, a non-governmental organisation, in collaboration with the India Meteorological Department (IMD) and the Indian Council of Medical Research (ICMR) is creating an India Interagency Expert Committee on Malaria and Climate (IEC) to explore and advance climate-based solutions for accelerating malaria elimination in India.

QUESTION: 11

Who has extended risk-based internal audit system to HFCs? 

Solution:

The Reserve Bank extended the risk-based internal audit (RBIA) system to select housing finance companies to enhance the quality and effectiveness of their internal audit system.

QUESTION: 12

31st formal meeting of heads of government of NATO (North Atlantic Treaty Organisation) was held in which place? 

Solution:

31st formal meeting of heads of government of NATO (North Atlantic Treaty Organisation) and also being dubbed as Brussels summit of NATO was held in Brussels, Belgium.

QUESTION: 13

How much amount have been allocated by Jal Shakti Ministry under Swachh Bharat Mission (Grameen) phase -2 towards solid and liquid waste management to support over two lakh villages in the current financial year? 

Solution:

Jal Shakti Ministry said that Rs 40,700 crore have been allocated under Swachh Bharat Mission (Grameen) phase -2 towards solid and liquid waste management to support over two lakh villages in the current financial year.

QUESTION: 14

Who has authored A Book Titled “ Skill It, Kill It”? 

Solution:

The book titled “ Skill It, Kill It” authored by film producer Ronnie Screwvala has been released recently.

QUESTION: 15

Which digital payments and service provider has acquired Loyalty Platform PAYBACK India? 

Solution:

Merchant payments and financial services provider BharatPe has acquired multi-brand loyalty platform, PAYBACK India, to help its 6 million offline merchants roll out rewards and loyalty programmes for customers.

QUESTION: 16

Who has been appointed as an honorary member of World Health Organisation’s (WHO) Global Air Pollution and Health – Technical Advisory Group (GAPH-TAG)? 

Solution:

Mukesh Sharma, a faculty at IIT Kanpur, has been appointed as an honorary member of World Health Organisation’s (WHO) Global Air Pollution and Health – Technical Advisory Group (GAPH-TAG).

QUESTION: 17

Recently RBI has exceeded monthly limit of free transactions which will come into effect from? 

Solution:

Customers will have to pay ₹21 per transaction, instead of ₹20 if they exceed their monthly limit of free transactions. This increase will be effective from January 1, 2022.

QUESTION: 18

Novelist Tsitsi Dangarembga Wins PEN Pinter Prize 2021. She hails from which country? 

Solution:

Zimbabwean novelist, playwright, filmmaker and activist Tsitsi Dangarembga has been awarded the PEN Pinter Prize 2021 for her “cultural significance” charting “the development of Zimbabwe from a British colony to an autocratic and troubled-free state”.

QUESTION: 19

Which state government will present its own versions of the Bharat Ratna and the Padma awards from next year? 

Solution:

The Assam government will present its own versions of the Bharat Ratna and the Padma awards from next year.

QUESTION: 20

Which organization has launched ‘Surakshit Hum Surakshit Tum Abhiyaan’ in collaboration with Piramal Foundation? 

Solution:

NITI Aayog, government’s policy think tank and Piramal Foundation launched Surakshit Hum Surakshit Tum Abhiyaanin in 112 Aspirational Districts to assist district administrations in providing home-care support to Covid-19 patients who are asymptomatic or have mild symptoms.

QUESTION: 21

Where will United Nations Global Sustainable Transport Conference be held? 

Solution:

The second United Nations Global Sustainable Transport Conference will be held from 14-16 October 2021 in Beijing, China.

QUESTION: 22

Recently Chandra Shekhar Ghosh was re appointed as CMD of which bank? 

Solution:

Bandhan Bank has received RBI nod to re-appoint Chandra Shekhar Ghosh as its MD and CEO for three years, lower than the five-year tenure approved by the company’s board in November last year.

QUESTION: 23

‘Home in the World’, a memoir is penned down by whom? 

Solution:

Nobel laureate Amartya Sen has penned his memoir ‘Home in the World’.

QUESTION: 24

Which state has climbed to the third spot in the Anemia Mukt Bharat Index 2020-21? 

Solution:

Himachal Pradesh has climbed to the third spot in the Anemia Mukt Bharat Index 2020-21 national ranking with a score of 57.1. Madhya Pradesh is at the first position with a score of 64.1 followed by Odisha with a score of 59.3.

QUESTION: 25

The book ‘Believe – What Life and Cricket Taught Me’ is autobiography of which person? 

Solution:

Former Indian batsman, Suresh Raina has released his autobiography ‘Believe – What Life and Cricket Taught Me’. The book is co-authored by Bharat Sundaresan.

Related tests