Test: June 2021 Weekly Current Affair - 3


25 Questions MCQ Test Current Affairs & Hindu Analysis: Daily, Weekly & Monthly | Test: June 2021 Weekly Current Affair - 3


Description
This mock test of Test: June 2021 Weekly Current Affair - 3 for Current Affairs helps you for every Current Affairs entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Current Affairs Test: June 2021 Weekly Current Affair - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: June 2021 Weekly Current Affair - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Current Affairs students definitely take this Test: June 2021 Weekly Current Affair - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: June 2021 Weekly Current Affair - 3 extra questions, long questions & short questions for Current Affairs on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

How much amount of budgetary support was approved for research and innovation in the defence sector for the next five years? 

Solution:

Defence Minister Rajnath Singh has approved budgetary support of nearly Rs 499 crore for research and innovation in the defence sector for the next five years.

QUESTION: 2

Recently Uk signed historic free trade agreement with which country? 

Solution:

The Prime Minister of Britain Boris Johnson and his Australian counterpart Scott Morrisonhave mutually agreed on a historic Free Trade Agreement (FTA).

QUESTION: 3

Till which amount of cash deposits a housewife don’t have to pay taxes? 

Solution:

A housewife now may not face any problem from the Income Tax Department on deposit of cash up to ₹2.5 lakh during demonetisation (2016). A Bench of Income Tax Appellate Tribunal (ITAT) has held that such deposits cannot be treated as income of the assessee.

QUESTION: 4

Who clinched gold in the 53kg category at the Poland Open? 

Solution:

Asian champion and star wrestler Vinesh Phogat clinched gold in the 53kg category at the Poland Open.

QUESTION: 5

Which application was launched by PM Narendra Modi on International Yoga Day 2021? 

Solution:

Addressing India and the world on the International Yoga Day, Prime Minister Narendra Modi unveiled the mYoga app.The app will be accessible around the world and will deliver the benefits of Yoga to millions via audio and video training modules in different languages.

QUESTION: 6

Who won the 76th U.S. Women’s Open golf championship? 

Solution:

Yuka Saso bounced back from two early double bogeys and bested Japan’s Nasa Hataoka in the third hole of a sudden death playoff to win the 76th U.S. Women’s Open golf championship at the Olympic Club in San Francisco.

QUESTION: 7

Which institute hosted a three-day virtual conference of BRICS Network Universities on electric mobility? 

Solution:

The Indian Institute of Technology (IIT) Bombay hosted a three-day virtual conference of BRICS Network Universities on electric mobility.

QUESTION: 8

According to the SEBI’s new guidelines on MF investment in interest rate swap, exposure to a single counterparty should not exceed by how much percent? 

Solution:

In case participation in IRS is through over the counter transactions, the counterparty has to be an entity recognized as a market maker by RBI and exposure to a single counterparty in such transactions should not exceed 10 per cent of the net assets of the scheme.

QUESTION: 9

Recently GI Certified Jalgaon Banana was exported to which country? 

Solution:

In a major boost to India’s exports of Geographical Indications (GI) certified agricultural produce, a consignment of fibre and mineral rich ‘Jalgaon Banana’ has been shipped to Dubai, United Arab Emirates.

QUESTION: 10

What is the rank of India in Global Peace Index 2021? 

Solution:

Bangladesh has gone up 7 notches from 2020 and secured 91st place among 163 nations in the 2021 Global Peace Index.— behind Bhutan and Nepal and ahead of Sri Lanka, India, Pakistan and Afghanistan.

QUESTION: 11

As per report, India’s agriculture exports registered increase of how much percent in 2021-21?

Solution:

India has registered tremendous growth in agriculture exports during the last financial year.

QUESTION: 12

As per recent amendment,how much percent of shares can a company sell having a market capitalisation of more than Rs 1 lakh crore at the time of listing? 

Solution:

Companies that have a market capitalisation of more than Rs 1 lakh crore at the time of listing can now sell just five per cent of their shares, with the latest amendment in rules, a move that will be beneficial for the government during the proposed initial public offer of LIC.

QUESTION: 13

Which INS is participating in the maiden IN – EUNAVFOR Joint Naval Exercise in the Gulf of Aden? 

Solution:

Indian Naval Ship Trikand, a mission deployed for Anti-Piracy Operations, is participating in the maiden IN – EUNAVFOR Joint Naval Exercise in the Gulf of Aden.

QUESTION: 14

How much amount was allocated to Uttar Pradesh under the Jal Jeevan Mission for 2021-22? 

Solution:

The Centre has allocated a whopping Rs 10,870 crore to Uttar Pradesh under the Jal Jeevan Mission for 2021-22, the highest allocation so far to any state, the Ministry of Jal Shakti said.

QUESTION: 15

Recently,The Navi Mumbai International Airport has been decided to be named after whom? 

Solution:

The Navi Mumbai International Airport will be named after Shiv Sena founder late Bal Thackeray, Urban Development Minister Eknath Shinde has said.

QUESTION: 16

How much amount of approval was given by Gujarat government to a scheme to prevent marine salinity entering in coastal villages of Saurashtra? 

Solution:

Gujarat government has given in-principle approval to a scheme worth 102 crore rupees to prevent marine salinity entering in the coastal villages of Saurashtra.

QUESTION: 17

Which bank recently launched Digital Lending Platform “IEasy Credit”? 

Solution:

IndusInd Bank announced the launch of ‘IndusEasy Credit’, a comprehensive digital lending platform that enables customers to meet their financial requirements from the comfort of their homes.

QUESTION: 18

What is the theme of this year’s World Day to Combat Desertification And Drought? 

Solution:

Every year on June 17, World Day to Combat Desertification And Drought is observed.

QUESTION: 19

Recently Government has announced establishment of how many Divyangta Khel Kendras in different parts of country? 

Solution:

Government announced establishment of five Divyangta Khel Kendras in different parts of country.

QUESTION: 20

Recently Govt Approved the Restructuring of the Ordnance Factory Board into how many New Corporate Entities? 

Solution:

A major reform initiative, the government approved a long-pending proposal to restructurethe nearly 200-year-old Ordnance Factory Board that operates 41 ammunition and defence equipment production facilities into seven separate corporate entities to improve its accountability, efficiency and competitiveness.

QUESTION: 21

India and which country will conduct bilateral naval exercise in Indian Ocean? 

Solution:

Ships of the Indian Navy and Japanese Maritime Self-Defense Force (JMSDF) participated in a joint naval exercise at the Indian Ocean to realize “Free and Open Indo-Pacifyurwwic.

QUESTION: 22

Who was announced as one of ten 2021 SDG Pioneers for his work to advance access to clean and affordable energy by UNSC? 

Solution:

The United Nations Global Compact has announced that it has recognized Mr. Sumant Sinha, Chairman & MD of ReNew Power as one of ten 2021 SDG Pioneers for his work to advance access to clean and affordable energy.It was announced at the UN Global Compact Leaders Summit 2021.

QUESTION: 23

Who was appointed as ‘Counsellor’ in India’s Permanent Mission in the World Trade Organisation for three years? 

Solution:

Ahead of the WTO’s ministerial conference later this year, the government has appointed a private person Aashish Chandorkar as ‘Counsellor’ in India’s Permanent Mission in the World Trade Organisation for three years.

QUESTION: 24

According to UN report, How much amount has India received in FDI 2020? 

Solution:

India received $64 billion in Foreign Direct Investment in 2020, the fifth largest recipient of inflows in the world, according to a UN report which said the COVID-19 second wave in the country weighs heavily on the country’s overall economic activities.

QUESTION: 25

Recently RBI decided to grant in-principle approval to Which company to set up a small finance bank? 

Solution:

Reserve Bank of India (RBI) decided to grant in-principle approval to Centrum Financial Services Limited to set up a Small Finance Bank.

Related tests