Test: June 2021 Weekly Current Affair - 4


25 Questions MCQ Test Current Affairs & Hindu Analysis: Daily, Weekly & Monthly | Test: June 2021 Weekly Current Affair - 4


Description
This mock test of Test: June 2021 Weekly Current Affair - 4 for Current Affairs helps you for every Current Affairs entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Current Affairs Test: June 2021 Weekly Current Affair - 4 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: June 2021 Weekly Current Affair - 4 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Current Affairs students definitely take this Test: June 2021 Weekly Current Affair - 4 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: June 2021 Weekly Current Affair - 4 extra questions, long questions & short questions for Current Affairs on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which nation is now the second largest export partner of India? 

Solution:

China replaced the UAE as the second largest export destination for India in fiscal 2021, with outbound shipments to the neighbouring country rising 27.53% to $21.18 billion in the pandemic year. The US remained the country’s top export partner.

QUESTION: 2

Where in country the world’s first genetically modified (GM) rubber plant was planted? 

Solution:

The world’s first genetically modified (GM) rubber plant was planted on the outskirts of Guwahati, Assam.

QUESTION: 3

How many countries are added to gray list by Paris-based Financial Action Task Force (FATF)? 

Solution:

Paris-based Financial Action Task Force (FATF) adds Malta, Haiti, the Philippines and South Sudan to gray list.

QUESTION: 4

Who attended Shanghai Corporation Organization (SCO) in Tajikistan? 

Solution:

National Security Advisor Ajit Doval attended a meeting of the top security officials from the member nations of the Shanghai Corporation Organisation (SCO) in Tajikistan capital Dushanbe.

QUESTION: 5

How much additional amount has been allocated by the government for Broadband Connectivity in Villages Under BharatNet Project? 

Solution:

The government allocated an additional Rs 19,041 crore to provide broadband connectivity in all villages under the BharatNet project.

QUESTION: 6

Government has extended the deadline for linking PAN with Aadhaar till which date? 

Solution:

Government has extended the deadline for linking PAN with Aadhaar till 30th of September.

QUESTION: 7

Which Digital healthcare company has acquired Thyrocare in Rs 4546cr deal? 

Solution:

Digital healthcare company Pharmeasy announced that it will acquire a controlling stake in diagnostic chain Thyrocare for Rs 4,546 crore.

QUESTION: 8

Which payments solution provider has partnered with FabIndia to launch co-branded contactless credit card? 

Solution:

SBI card, the country’s second-largest credit card issuer and Fabindia, a retail platform for a wide range of handcrafted products by the artisans of the country, have joined hands to launch an exclusive co-branded contactless credit card — Fabindia SBI Card.

QUESTION: 9

Which Union Minister has launched ‘itat e-dwar’, an e-filing portal of Income Tax Appellate Tribunal? 

Solution:

Law Minister Ravi Shankar Prasad launched the e-filing portal of the Income Tax Appellate Tribunal (ITAT), saying the initiative should be seen as a larger narrative of transformation the country is undergoing through the digital medium.

QUESTION: 10

Who has been awarded the Japan’s Fukuoka Grand Prize for 2021? 

Solution:

Renowned journalist and founder of PARI (People’s Archive of Rural India) P Sainath has been awarded the Fukuoka Grand Prize for 2021.

QUESTION: 11

Recently which country with USA Launched joint naval exercises “Sea Breeze Drills”in the Black Sea? 

Solution:

Ukraine and the United States launched joint naval exercises “Sea Breeze Drills” in the Black Sea in a show of Western cooperation with Kiev as it faces off with Russia.

QUESTION: 12

Where will IFFCO be setting up Nano Urea Fertiliser Plant? 

Solution:

World’s biggest fertilizer cooperative Indian Farmers Fertiliser Cooperative (IFFCO) informed that it will set up a Nano Urea Liquid manufacturing plant in Argentina in partnership with the Cooperative Confederation of Argentina (Cooperar)

QUESTION: 13

Which bank has launched Aarogyam Healthcare Business Loan? 

Solution:

State Bank of India (SBI) has launched the Aarogyam Healthcare Business Loan to provide enhanced support to the healthcare sector in the country amid pandemic.

QUESTION: 14

Which Indian city has been ranked as One Of The Top 5 Technology Centers In Asia Pacific? 

Solution:

Bengaluru right now ranks as one of the top five tech centers in the Asia Pacific and Hyderabad in the Top ten list.

QUESTION: 15

Lending marketplace Paisabazaar.com has collaborated with which bank to launch Step Up Credit Card? 

Solution:

Lending marketplace Paisabazaar.com and SBM Bank India announced the launch of Step Up Credit Card–a credit-builder product designed for consumers with limited access to formal credit, due to ineligible credit score.

QUESTION: 16

Who has authored book titled ‘It’s A Wonderful Life’? 

Solution:

Indian British author Ruskin Bond has authored a new book titled ‘It’s a Wonderful Life’ is published by Aleph Book Company.

QUESTION: 17

Which private sector bank has launched ‘Pay Your Contact’ Service? 

Solution:

Kotak Mahindra Bank (KMBL) has announced the launch of ‘Pay Your Contact’ – an innovative feature on KMBL’s mobile banking app that uses the Unified Payments Interface (UPI) platform and allows customers to send money or make payments to any of their contacts across all payment apps simply by entering the beneficiary’s mobile number.

QUESTION: 18

Which Indian dairy giant has been roped in as sponsor for Tokyo Games 2020? 

Solution:

The Indian Olympic Association (IOA) roped in mobile gaming platform MPL Sports Foundation as the principal sponsor of the country’s contingent for the upcoming Tokyo Olympics and next year’s Birmingham Commonwealth Games. The association is set to last till December 31, 2022. The IOA also said that diary giant Amul has agreed to be a sponsor for the Tokyo Games to be held from July 23 to August 8.

QUESTION: 19

With which country Indian Naval Ships are participating in a Passage Exercise through Indian Ocean Region? 

Solution:

Indian Naval Ships Kochi and Teg along with P8I and MiG 29K aircraft are participating in a Passage Exercise with US Navy Carrier Strike Group Ronald Reagan during its transit through Indian Ocean Region.

QUESTION: 20

Which regulatory body recently launched FY21 round of survey on ITES exports? 

Solution:

The Reserve Bank said it has launched the 2020-21 round of its annual survey on computer software and information technology enabled services (ITES) exports, results of which are used for compilation of balance of payments statistics. The RBI has been conducting this annual survey since 2002-03

QUESTION: 21

‘The Startup Wife’ has been released recently. Who has authored it? 

Solution:

An award-winning author Tahmima Anam has released his new novel titled ‘The Startup Wife’.

QUESTION: 22

Nikol Pashinyan has recently been elected as Prime Minister of which country? 

Solution:

Armenian Prime Minister Nikol Pashinyan’s party won a majority in the snap parliamentary elections with 53.9 percent of the vote, as per official results declared.

QUESTION: 23

SBI general insurance has tied up with which bank for Bancassurance? 

Solution:

SBI General Insurance, one of the leading general insurance companies in India, has signed a corporate agency agreement with IDFC FIRST Bank for distribution of non-life insurance solutions.

QUESTION: 24

Who has been appointed as the Chairman of Indian Federation of United Nations Associations (IFUNA)?

Solution:

Shambhu Nath Srivastava, a former judge of Allahabad High Court and former chief Lokayukta of Chhattisgarh, has been appointed the chairman of the Indian Federation of United Nations Associations (IFUNA).

QUESTION: 25

Who has won compound men’s individual gold in Archery World Cup in Paris? 

Solution:

Abhishek Verma beat American Kris Schaff via shoot-off in a nerve-wracking final to win the compound men’s individual title in the Archery World Cup Stage-3 in Paris.

Related tests