Test: May 2021 Weekly Current Affair - 3


25 Questions MCQ Test Current Affairs & Hindu Analysis: Daily, Weekly & Monthly | Test: May 2021 Weekly Current Affair - 3


Description
This mock test of Test: May 2021 Weekly Current Affair - 3 for Current Affairs helps you for every Current Affairs entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Current Affairs Test: May 2021 Weekly Current Affair - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: May 2021 Weekly Current Affair - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Current Affairs students definitely take this Test: May 2021 Weekly Current Affair - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: May 2021 Weekly Current Affair - 3 extra questions, long questions & short questions for Current Affairs on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

What is the theme of this year’s 6th UN Global Traffic Safety Week 2021? 

Solution:

The 6th UN Global Traffic Safety Week, which this year is celebrated between 17 and 23 May, call for 30 km/h (20 mph) speed limits to be the norm for cities, towns and villages worldwide.

QUESTION: 2

Recently Niti Aayog set up which dedicated portal for tracking all aid coming via missions or by individual organisations? 

Solution:

All Covid-19 related foreign aid received by the government can be tracked online end-to-end till distribution by the donors. The NITI Aayog has set up a dedicated portal – CovAid – for tracking all aid coming via missions or by individual organisations.

QUESTION: 3

As per Global trade update, India, China and South Africa have performed “relatively better” than other major economies in imports and exports in the first quarter of 2021.The report was published by which organisation? 

Solution:

India, China and South Africa have performed “relatively better” than other major economies in imports and exports in the first quarter of 2021, according to the the Global Trade Updateby the United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD).

QUESTION: 4

Which bank has launched a micro-website that will serve as an emergency networking platform for all employees amid the second wave of COVID-19? 

Solution:

State-owned Bank of Baroda said it has launched a micro-website that will serve as an emergency networking platform for all employees amid the second wave of COVID-19.

QUESTION: 5

According to a report by research firm Verisk Maplecroft,how many cities are in India ofworld’s 100 cities at greatest environmental risk? 

Solution:

Asian cities face the greatest risk from environmental issues including air pollution and natural disasters, according to a report by research firm Verisk Maplecroft.

QUESTION: 6

Which bank recently received shareholders’ nod for Rs 4,100-crore infusion by govt? 

Solution:

Shareholders of Indian Overseas Bank (IOB) have given their approval for the issuance of 246,54,23,932 equity shares to the government of India on a preferential basis for the capital infusion of Rs 4,100 crore. The EGM was conducted through virtual mode.

QUESTION: 7

Which state has allowed reimbursement of goods and service tax paid by companies, non-governmental organisations and individuals on purchase of Covid items? 

Solution:

The Haryana government has allowed reimbursement of goods and service tax paid by companies, non-governmental organisations and individuals on purchase of 15 itemsincluding Covid vaccines, remdesivir injections, ventilators and oxygen cylinders that they have donated free of cost to the state government or state-run hospitals.

QUESTION: 8

Who has been selected Oxford Student Union President In Byelection? 

Solution:

An Indian-origin Human Sciences student from Magdalen College at the University of Oxford has been declared the winner at the end of a Student Union (SU) byelection.

QUESTION: 9

Who won the women’s Porsche Tennis Grand Prix 2021? 

Solution:

Ashleigh Barty won the Porsche Tennis Grand Prix 2021. The world number one defeated Aryna Sabalenka 3: 6, 6: 0 and 6: 3 in the final.

QUESTION: 10

Recently RBI has increased the maximum amount outstanding in respect of full-KYC PPIs(KYC-compliant PPIs) to how much amount? 

Solution:

The Reserve Bank of India (RBI) makes interoperability mandatory for Prepaid Payment Instruments (PPIs). The central bank has advised banks and companies to enable interoperability by March 31, 2022. That means interoperability for mobile wallets will be in effect from the starting of the financial year FY23.

QUESTION: 11

Who to take charge as new CFO and Internal Auditor of IDBI Bank? 

Solution:

The Board of Directors of IDBI Bank has approved the appointment of P Sitaram, Executive Director (ED), as Chief Financial Officer (CFO) and Key Managerial Personnel with effect from June 1, 2021.

QUESTION: 12

Which company got Competition Commission of India nod to acquire DHFL? 

Solution:

Piramal Enterprises (PEL) said its subsidiary Piramal Capital and Housing Finance (PCHFL)has received an approval from the Competition Commission of India (CCI) to take over Dewan Housing Finance Corporation (DHFL).

QUESTION: 13

What is the theme of this year’s World Hypertension Day 2021? 

Solution:

World Hypertension Day is observed annually on 17 May to spread awareness about hypertension disease, its prevention, detection, and control.

QUESTION: 14

Recently World Cup-winning midfielder Sami Khedira announced his retirement.He represent which country? 

Solution:

Germany’s World Cup-winning midfielder Sami Khedira said he will retire following his club Hertha Berlin’s final match of the Bundesliga season against Hoffenheim.

QUESTION: 15

Who has received the prestigious 2021 Templeton Prize? 

Solution:

The John Templeton Foundation has awarded the 2021 Templeton Prize to world-renowned ethologist and conservationist Jane Goodall, whose groundbreaking discoveries have changed humanity’s understanding of its role in the natural world.

QUESTION: 16

Which country will host the 2021 Rugby World Cup? 

Solution:

World Rugby has announced that New Zealand will now host the postponed 2021 Rugby World Cup (RWC) more than one year after it was initially scheduled, following confirmation of a new masterplan for the women’s tournament.

QUESTION: 17

Which company joined hands with YONO SBI to Launch Small Farm Accounting App, Farmizo Khata? 

Solution:

Shivrai Technologies, Indian AgTech company, recently announced the launch of their B2C Farm accounting mobile application, Farmizo Khata.

QUESTION: 18

Which state has launched a drive called “Mission Hausla” to help people get oxygen, beds and plasma for COVID-19 patients? 

Solution:

The Uttarakhand Police has launched a drive called “Mission Hausla” to help people get oxygen, beds and plasma for COVID-19 patients.

QUESTION: 19

Recently Barbara Strycova announced her retirement from which sports? 

Solution:

Barbora Strycova, a former top-ranked doubles player and Wimbledon singles semifinalist, has announced her retirement.

QUESTION: 20

How much amount was released to 15 States in current FY for implementation of Jal Jeevan Mission? 

Solution:

Centre has released over Rs 5950 Crore to 15 States in the current financial year for the implementation of Jal Jeevan Mission. It is being implemented in partnership with States and Union Territories.

QUESTION: 21

Recently Ministry of Tribal Affairs signed MoU with which company for digital transformation of Tribal Schools? 

Solution:

Tribal Affairs Ministry and Microsoft have signed an MoU for digital transformation of Tribal Schools such as Eklavya Model Residential Schools and Ashram Schools.

QUESTION: 22

Which state to provide free medical consultation at home through “Vaidya Aapke Dwar Yojana”? 

Solution:

The Department of AYUSH in Madhya Pradesh launched the “Vaidya Aapke Dwar” scheme, through which free AYUSH medical specialists can be consulted through live video call from home. The Minister of State for AYUSH, Shri Ramkishore Kaware, had launched the scheme virtually on May 7.

QUESTION: 23

Who has been named batting coach of the Indian women’s cricket team? 

Solution:

Former Test opener Shiv Sunder Das has been named batting coach of the Indian women’s cricket team only for the upcoming seven-match tour of England.

QUESTION: 24

Which bank has issued the first-ever foreign portfolio investor (FPI) licence to the GIFT IFSC alternative investment fund (AIF) of True Beacon Global? 

Solution:

Kotak Mahindra Bank has issued the first-ever foreign portfolio investor (FPI) licence to the GIFT IFSC alternative investment fund (AIF) of True Beacon Global.

QUESTION: 25

India’s First Agriculture Export Facilitation Centre was launched in which city? 

Solution:

The Maharashtra Chamber of Commerce, Industry, and Agriculture (MCCIA) has launched India’s first agro-export facilitation centre in Pune, in collaboration with National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD).

Related tests