Test: May 2021 Weekly Current Affair - 4


25 Questions MCQ Test Current Affairs & Hindu Analysis: Daily, Weekly & Monthly | Test: May 2021 Weekly Current Affair - 4


Description
This mock test of Test: May 2021 Weekly Current Affair - 4 for Current Affairs helps you for every Current Affairs entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Current Affairs Test: May 2021 Weekly Current Affair - 4 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: May 2021 Weekly Current Affair - 4 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Current Affairs students definitely take this Test: May 2021 Weekly Current Affair - 4 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: May 2021 Weekly Current Affair - 4 extra questions, long questions & short questions for Current Affairs on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Recently Markets regulator Sebi doubled the overseas investment limit of alternative investment funds and venture capital funds to how much amount? 

Solution:

Markets regulator Sebi doubled the overseas investment limit of alternative investment funds and venture capital funds to USD 1,500 million.

QUESTION: 2

World Health Organization (WHO) and which other country will launch the first facility to share rapidly virus and pathogen samples between laboratories worldwide? 

Solution:

The World Health Organization (WHO) and the Swiss Confederation will launch the first facility to share rapidly virus and pathogen samples between laboratories worldwide, as the WHO BioHub Facility was approved through a Memorandum of Understanding.

QUESTION: 3

Who has been conferred with Spain’s top Princess of Asturias Award in the social sciences category? 

Solution:

Indian economist and Nobel Laureate Amartya Kumar Sen has been conferred with Spain’s top Princess of Asturias Award in the social sciences category, the Spanish prize foundation announced.

QUESTION: 4

Recently Ministry of Home Affairs (MHA) has permitted existing Foreign Contribution (Regulation) Act (FCRA) account holders, including NGOs and associations, to open their “FCRA Account” in which bank?

Solution:

The Ministry of Home Affairs (MHA) has permitted existing Foreign Contribution (Regulation) Act (FCRA) account holders, including NGOs and associations, to open their “FCRA Account” in the New Delhi Main Branch (NDMB) of the State Bank of India up to June 30, 2021.

QUESTION: 5

What is the theme of this year’s Indian Commonwealth Day? 

Solution:

Indian Commonwealth Day is celebrated on May 24. Also known as Empire Day, Commonwealth Day commemorates the formation of the British Empire in India and other colonies of Britain.

QUESTION: 6

Which body won the prestigious Etienne Glichitch Award in recognition of its contribution to the growth and development of the sport in the country? 

Solution:

Hockey India won the prestigious Etienne Glichitch Award in recognition of its contribution to the growth and development of the sport in the country.

QUESTION: 7

Which body to partner with TRIFED to implement Van Dhan Yojana in districts identified as aspirational? 

Solution:

TRIFED will now be partnering with NITI Aayog to implement the Van Dhan Yojana in the districts that have been identified as aspirational by NITI Aayog.

QUESTION: 8

Who was appointed as Chief Executive Officer of the Reserve Bank Innovation Hub? 

Solution:

The Reserve Bank of India has appointed Rajesh Bansal, an expert in electronic cash transfers and digital financial services, as the Chief Executive Officer of the Reserve Bank Innovation Hub with effect from May 17.

QUESTION: 9

When is International Missing Children Day observed? 

Solution:

International Missing Children’s Day is observed globally on 25th May every year.

QUESTION: 10

Which state launched comprehensive online portal on CSR activities ‘Akanksha? 

Solution:

A portal that provides comprehensive details on all the CSR activities in Karnataka was launched by Chief Minister B S Yediyurappa in Bengaluru.

QUESTION: 11

Who won the Women’s Champions League final 2021? 

Solution:

Barcelona put on a brilliant display to beat Chelsea 4-0 to win the Women’s Champions League final for the first time in the club’s history.

QUESTION: 12

Who was appointed as new director of Central Bureau of Investigation? 

Solution:

IPS officer Subodh Kumar Jaiswal took charge as director of the CBI, officials said.

QUESTION: 13

Which organisation to send its first mobile robot to search for water on the moon in 2023? 

Solution:

The National Aeronautics and Space Administration has announced its first mobile robot to the moon in late 2023. The rover will search for ice as well as other resources on and below the lunar surface.

QUESTION: 14

How much amount of monetary assistance was approved by government to students through DBT under Mid-Day Meal Scheme? 

Solution:

The Union Government has decided to provide monetary assistance to students through Direct Benefit Transfer under the Mid-Day Meal Scheme.

QUESTION: 15

NPCI partnered with PayCore to help merchants accept contactless payments.PayCore is based in which country? 

Solution:

The National Payments Corp. of India (NPCI) announced it has onboarded Turkey’s global payment solutions company PayCore as one of the certified partners for RuPay SoftPOS to drive cashless payments across the country.

QUESTION: 16

How much is the interest rate capped under Emergency Credit Line Guarantee Scheme(ECLGS) which has been extended by the government? 

Solution:

The Centre further expanded the scope of the Emergency Credit Line Guarantee Scheme(ECLGS) amid the economic disruption caused by the second wave of COVID-19 pandemic to aid Micro, Small and Medium Enterprises (MSMEs) sector.

QUESTION: 17

According to ‘State of Working India 2021: One Year of Covid-19’,average monthly income for workers fell by how much percent? 

Solution:

The COVID-19 pandemic has substantially increased informality in employment, leading to a decline in earnings for the majority of workers, and consequent increase in poverty in the country, according to ‘State of Working India 2021: One Year of Covid-19’, a report brought out annually by Azim Premji University’s Centre for Sustainable Employment, Bengaluru.

QUESTION: 18

Recently International Financial Services Centres Authority, IFSCA has constituted an expert committee on Investment Funds.who will head it? 

Solution:

The International Financial Services Centres Authority, IFSCA has constituted an expert committee on Investment Funds.

QUESTION: 19

Recently The government has increased FDI limit of insurance sector to how much percent? 

Solution:

The Finance Ministry formally notified the amendment to the Indian Insurance Companies (Foreign Investment) Rules, 2015 and clarified on the final rules for increasing the foreign direct investment limit in the insurance sector to 74% from the existing 49%,which came into effect on May 19, 2021.

QUESTION: 20

With an objective of providing psychological first-aid and emotional support to children affected during the pandemic, the National Commission for Protection of Child Rights (NCPCR) is providing tele-counselling to children through which portal? 

Solution:

With an objective of providing psychological first-aid and emotional support to children affected during the pandemic, the National Commission for Protection of Child Rights (NCPCR) is providing tele-counselling to children through SAMVEDNA (Sensitising Action on Mental Health Vulnerability through Emotional Development and Necessary Acceptance) – a toll-free helpline.

QUESTION: 21

Which country will host Global G 20 Health Summit? 

Solution:

The Global G20 Health Summit was co-hosted by European Commission along with Italy as part of its G20 presidency amid the surge and spread of coronavirus cases.

QUESTION: 22

Recently former head of Formula 1’s governing body passed away.Name him? 

Solution:

Max Mosley, the former head of Formula 1’s governing body who went on to become a high-profile privacy campaigner, has died aged 81 from cancer.

QUESTION: 23

Who is the author of book “The Spiritual CEO “? 

Solution:

The book titled “The Spiritual CEO”, penned by secretary of Heartfulness Institute, S Prakashhas been released. The book was published by Westland Publication.

QUESTION: 24

Who has been elected as the President of the International Narcotics Control Board (INCB)?

Solution:

Jagjit Pavadia, the former Narcotics Commissioner of India, has been elected as the President of the International Narcotics Control Board (INCB).

QUESTION: 25

Which crypto exchange launched a lending platform where investors can lend their coins to the cryptocurrency exchange? 

Solution:

ZebPay launched a lending platform where investors can lend their coins to the cryptocurrency exchange and earn returns depending on the token and the time period it is loaned for. Lending facility will be available in two options — open term and fixed term.

Related tests