Test: October 2020 Weekly Current Affair - 3


25 Questions MCQ Test Current Affairs & Hindu Analysis: Daily, Weekly & Monthly | Test: October 2020 Weekly Current Affair - 3


Description
This mock test of Test: October 2020 Weekly Current Affair - 3 for Current Affairs helps you for every Current Affairs entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Current Affairs Test: October 2020 Weekly Current Affair - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: October 2020 Weekly Current Affair - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Current Affairs students definitely take this Test: October 2020 Weekly Current Affair - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: October 2020 Weekly Current Affair - 3 extra questions, long questions & short questions for Current Affairs on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

What is the theme of this year’s World Statistics Day 2020? 

Solution:

Every 5 years,Oct 20th is celebrated as World Statistics Day across the globe.The theme is “Connecting the world with data we can trust”.

QUESTION: 2

Who won the St Petersburg Open Tennis Tournament? 

Solution:

Andrey Rublev joined Novak Djokovic as the only men to win four tour singles titles in the pandemic-shortened 2020 season as he beat Borna Coric 7-6 (5), 6-4 in the final of the St. Petersburg Open tennis tournament.

QUESTION: 3

How much amount was approved by World Bank in financing to help developing countries buy and distribute Covid vaccines? 

Solution:

The World Bank has approved $12 billion in financing to help developing countries buy and distribute coronavirus vaccines, tests, and treatments, aiming to support the vaccination of up to one billion people.

QUESTION: 4

Which state topped the Anemia Mukt Bharat Index? 

Solution:

Haryana State has the best Anemia Mukt Bharat Index among 29 states in the country. Haryana was ranked at the top slot with an AMB Index of 46.7.

QUESTION: 5

“Portraits of Power-Half a century of being at Ringside” is the autobiography of whom? 

Solution:

Portraits of Power : Half a Century of Being at Ringside” is an autobiography of Veteran Economist and bureaucrat N K Singh has been released recently, traces the Origin and growth of the PMO.

QUESTION: 6

Which country became the first country in the world to use facial recognition to pay taxes? 

Solution:

In Singapore, online government services can now be accessed by facial recognition , the world’s first.

QUESTION: 7

Union Minister Nitin Gadkari laid the foundation stone of India’s first ever multi modal logistic park in which state recently? 

Solution:

The Union Minister of Road Transport and Highways, Nitin Gadkari laid the foundation stone of India’s first ever multi modal logistic park in Assam.

QUESTION: 8

From which day,FSSAI Food Safety Compliance System will become operational in the entire country? 

Solution:

Food regulator FSSAI said its Food Safety Compliance System will become operational in the entire country from Nov 1,2020.

QUESTION: 9

How much amount of loan was sanctioned by Asian Development Bank to Government Of India to upgrade 450 kilometres of state highways and major district roads in Maharashtra? 

Solution:

Asian Development Bank and Governemnt of India signed a 177 million dollar loan to upgrade 450 kilometres of state highways and major district roads in Maharashtra.

QUESTION: 10

Who is the author of the book titled “The Battle of Belonging”? 

Solution:

Senior Congress leader Shashi Tharoor said his “magnum opus” book on the theory, evolution and practice of nationalism will be out November 2020.
The book titled “The Battle of Belonging” is published by Aleph Book Company.

QUESTION: 11

Who is the author of the book titled “Mr. Prime Minister, We Shrank the Dragon”? 

Solution:

Pradeep Goorha, is all set for the release of his second book “Mr Prime Minister, We Shrank the Dragon”.

QUESTION: 12

Constantina Dita, named as an ambassador for the World Athletics Half Marathon Championships to be held in Gdynia, hails from which country? 

Solution:

Romania’s 2008 Olympic champion Constantina Dita has been named an ambassador for the World Athletics Half Marathon Championships to be held in Gdynia.

QUESTION: 13

Under whose chairmanship has the government constituted a panel to streamline the spectrum allocation process and examine the possibility of drawing up an annual calendar for auction of airwaves? 

Solution:

The government has constituted a panel of secretaries under cabinet secretary Rajiv Gauba to streamline the spectrum allocation process and examine the possibility of drawing up an annual calendar for auction of airwaves that will give telcos a clear road map of the quantum as well as the frequency of spectrum on offer for commercial use.

QUESTION: 14

By which year has the Government of India set its aim to make India Trans Fat free? 

Solution:

Health Minister Dr Harsh Vardhan said that the aim of the government is to make India Trans Fat free by 2022, a year ahead of target set by World Health Organization.

QUESTION: 15

Which city became the first city in the country to have longest BRTS corridor in country? 

Solution:

Chief Minister Vijaybhai Rupani virtually unveiled projects worth Rs 201.6 crore of Surat Manpa and Suda, including the expansion of BRTS Corridor. With this, Surat became the city with the longest BRTS corridor in the country.

QUESTION: 16

Recently UP governor Anandiben Patel launched “Safe City Project’ campaign in which city? 

Solution:

Uttar Pradesh Governor Anandiven Patel launched “Safe City Project’ ,a 180 day long campaign under which the police and other departments will work towards safety of women in lucknow, Uttar Pradesh.

QUESTION: 17

As per UNCTAD,by how much percent is global trade likely to fall in 2020? 

Solution:

UNCTADThe United Nations Conference on Trade and Development has said that the value of global trade is set to fall by seven to nine per cent in 2020 from the previous year.

QUESTION: 18

Prime Minister Narendra Modi released a commemorative coin of ₹75 denomination to mark the long-standing relation of India with which organization? 

Solution:

Prime Minister Narendra Modi released a commemorative coin of ₹75 denomination to mark the long-standing relation of India with Food and Agriculture Organisation(FAO).
The coin was released on the occasion of 75th Anniversary of Food and Agriculture Organisation (FAO).

QUESTION: 19

What is the theme of International Day for the Eradication of Poverty 2020? 

Solution:

The International Day for the Eradication of Poverty is an international observance celebrated each year on October 17 throughout the world.
The theme for this year is “Acting together to achieve social and environmental justice for all”.

QUESTION: 20

What is the theme of this year’s World Osteoporosis Day 2020? 

Solution:

World Osteoporosis Day is observed annually on Oct 20th, and launches a year-long campaign dedicated to raising global awareness of the prevention, diagnosis and treatment of osteoporosis and metabolic bone disease.

QUESTION: 21

Who has been elected as President of the Editors Guild of India announced by the top body of editorial leaders? 

Solution:

Seema Mustafa, the Editor of The Citizen, has been elected as President of the Editors Guild of India announced by the top body of editorial leaders.
Hardnews editor Sanjay Kapoor was elected as General Secretary. Anant Nath, the Editor of The Caravan, was elected unopposed as Treasurer.

QUESTION: 22

Ajay Kumar Bhalla, secretary under which ministry got extension of his service till 22nd August, 2021? 

Solution:

Home Secretary Ajay Kumar Bhalla has got extension of service till 22nd August, 2021.

QUESTION: 23

Which country has been designated as the Vice-Chair of Good Laboratory Practice, GLP Working Group of the Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD)?

Solution:

India has been designated the Vice-Chair of Good Laboratory Practice, GLP Working Group of the Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD), recognising the contribution of the Indian GLP programme.

QUESTION: 24

Who is the author of the book titled “On the Trail of Buddha: A Journey to the East”? 

Solution:

The book titled “On the Trail of Buddha: A Journey to the East” by Deepankar Aron has been released by West Bengal governor Jagdeep Dhankhar.

QUESTION: 25

As per the Arton Capital’s Global Passport Index, what is the rank of India in terms of the strongest passports in the world? 

Solution:

New Zealand has knocked off Japan for the strongest passport in the world according to the latest Global Passport Index compiled by global financial advisory firm Arton Capital.
The US passport ranked 21 and India 58.