RRB NTPC Mock Test - 12 (English)


100 Questions MCQ Test RRB NTPC - Mock Tests Papers 2020 | RRB NTPC Mock Test - 12 (English)


Description
This mock test of RRB NTPC Mock Test - 12 (English) for Railways helps you for every Railways entrance exam. This contains 100 Multiple Choice Questions for Railways RRB NTPC Mock Test - 12 (English) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this RRB NTPC Mock Test - 12 (English) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Railways students definitely take this RRB NTPC Mock Test - 12 (English) exercise for a better result in the exam. You can find other RRB NTPC Mock Test - 12 (English) extra questions, long questions & short questions for Railways on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

A photocell converts light energy into ________.

Solution:
  • A photocell converts light energy into electrical energy. There are mainly three kinds of photocells, which are photovoltaic, photoconductive, and photo emissive.
  • The Photoelectric effect was explained by Albert Einstein.
QUESTION: 2

How many articles were there originally in the Constitution of India?

Solution:
  • There were 395 articles originally in the Constitution of India.
  • Presently 448 articles are there in Constitution.
  • Indian Constitution was originally written in English.
  • Prem Behari Narain Raizada wrote the Indian constitution by hand.
  • Dr. BR Ambedkar is known as the father of the Indian Constitution.
  • Indian Constitution was adopted by the Constituent Assembly of India on 26 November 1949 and became effective on 26 January 1950.
QUESTION: 3

There are six persons Saurav, Harshita, Jay, Ashwini, Jagannath and Sakshi, who got different marks in the examination. Ashwini got more marks than all of them. Jay got more marks than two of them. Jagannath got less marks than only Ashwini. Saurav got less marks than 5 persons. Harshita got more marks than Jay while Sakshi got less marks than Jay. How many persons scored more marks than Sakshi?

Solution:

1) Ashwini got more marks than all of them. Jay got more marks than two of them.

Ashwini > ……. > ……. > Jay > …… > …….

2) Jagannath got less marks than only Ashwini.

Ashwini > Jagannath > ……. > Jay > …… > …….

3) Saurav got less marks than 5 persons.

(Therefore Saurav got the least marks)

Ashwini > Jagannath > ……. > Jay > …… > Saurav

4) Harshita got more marks than Jay while Sakshi got less marks than Jay.

Ashwini > Jagannath > Harshita > Jay > Sakshi > Saurav

Hence, four people scored more than Sakshi.

QUESTION: 4

ISRO’s Mars Orbiter Mission was launched using which of the following launch vehicle?

Solution:
  • The Mars Orbiter Mission was launched from the Satish Dhawan Space Centre Andhra Pradesh, using a Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV) C25 XL on 5 November 2013.
  • It is one of the world's most reliable launch vehicles.
  • The XL variant was earlier used to launch Chandrayaan (2008), GSAT-12 (2011) and RISAT-1 (2012).
  • MOM is India's first venture into the interplanetary space.
  • It will explore and observe Mars surface features, morphology, mineralogy and the Martian atmosphere.
QUESTION: 5

The third proportional to (x2 – y2) and (x – y) is:

Solution:

Let the third proportion be a

(x2 – y2) : (x – y) :: (x – y) : a

a = (x – y)2 /(x2 – y2)= (x – y)/(x + y)

QUESTION: 6

In ΔABC, measure of ∠C is 90°. If sin B = 24/25 and BC = 3.5 cm, then what is the length (in cm) of side AB?

Solution:


If sin B = 24/25

sin B = Perpendicular/Hypotenuse = AC/AB = 24/25

Taking AC = 24 * x ,  AB = 25 * x and BC=3.5 cm

By the Pythagoras theorem, x = 0.5

⇒ AC =24 * x =12 cm

=>AB = 25 * x = 12.5 cm

∴ The length of AB is 12.5 cm

QUESTION: 7

Dry ice is the solid form of which of the following?

Solution:

Dry ice is the solid form of Carbon Dioxide. It has lower temperature than the water ice and is used as a cooling agent. 

QUESTION: 8

The World Kidney Day 2019 was observed on which of the following days?

Solution:
  • The World Kidney Day 2019 was observed on March 14, 2019.
  • This Day is observed annually on the second Thursday of March.
  •  It aims to raise awareness about the importance of our kidneys.
  • Theme: ‘Kidney Health for Everyone Everywhere’.
QUESTION: 9

P, Q and R undertook a work for Rs. 48000. Together P and Q complete 5/12th part of the work. What is the share (in Rs.) of R?

Solution:

Together P and Q complete 5/12th part of the work

∴ Part of work completed by R

= 1 - (5/12)

= 7/12

The total amount for the work = Rs. 48000

∴ Share of R = (7/12) × 48000

= 7 × 4000

= 28000

QUESTION: 10

How many triangles are there in the given figure?

Solution:


Thus there are 6 triangles in the given figure.

QUESTION: 11

What is the ratio of length and breadth of the Indian national flag?

Solution:
  • The ratio of length and breadth of the Indian national flag is 3 : 2.
  • It is a horizontal tricolor of deep saffron (Kesari) at the top, white in the middle and dark green at the bottom in equal proportion.
  • It became the official flag of the Dominion of India on 15 August 1947.
  • Pingali Venkayya is considered as the designer of the Indian National Flag.
QUESTION: 12

According to the Union Budget 2019, individuals having an income of up to _______ won’t pay any tax.

Solution:
  • Present Finance Minister - Arun Jaitley
  • The Finance Minister during the budget presentation was Piyush Goyal. He proposed that individuals having an income of up to rupees five (5) lakh will have not have to pay any tax.
  • Even persons having a gross income up to rupees 6.5 lakh may not be required to pay any income tax if they make investments in Provident Funds and specified savings and insurance.
QUESTION: 13

Gokak Falls is located on which of the following river?

Solution:
  • The Gokak Falls is located in Belagavi, Karnataka on the Ghataprabha River.
  • Gokak gets its name due to the Goki trees found in abundance in these areas.
  • Its shape, color, height and speed helped it earn the tag of 'mini Niagara’.
QUESTION: 14

Which of the following numbers is the largest?

Solution:

Solving the given options:

(6 + 6 + 6)2 = 18 = 324

{(6 + 6)2}2 =  (122)2 = 20736

(6 × 6 × 6)2 = (216)2 = 46656

6 + 62 + (6)3 = 6 + 36 + 216 = 258

∴ On comparing all the options, (6 × 6 × 6)2 is the largest number.

QUESTION: 15

Which among the following is the biggest local urban government?

Solution:
  • Municipal Corporation is the biggest local urban government.
  • Municipal Council is for the smaller urban area.
  • Nagar Panchayat is for areas in transition from rural to urban.
QUESTION: 16

The average of 6 numbers is 18. If one number is excluded, the average becomes 17. What is the excluded number?

Solution:

Average = (sum of elements)/number of elements

Given,

The average of 6 numbers is 18.

Sum of 6 numbers = 18 × 6 = 108

Given,

If one number is excluded, the average becomes 17.

Average of 5 numbers = 17

Sum of 5 numbers = 17 × 5 = 85

Excluded number =

= sum of 6 numbers - sum of 5 numbers

= 108 - 85

= 23

∴ The excluded number is 23.

QUESTION: 17

Wind streams show an ________ diversion in Northern hemisphere due to Coriolis force.

Solution:
  • Due to the Earth's rotation wind movements across the Earth's surface are diverted to the right in the Northern Hemisphere and to the left in the Southern Hemisphere.
  • The rotation of the earth about its axis affects the direction of the wind. This force is called the Coriolis force.
  • It not only affects wind movement but it influences all of the movements across the Earth's surface.
  • This direction is determined by Farrell’s Law.
QUESTION: 18

As per the interim budget of 2019, a separate department for which of the following will be created?

Solution:
  • As per the interim budget of 2019, a separate department of Fisheries will be created.
  • Additionally, 2 percent interest subvention to farmers pursuing animal husbandry and fisheries will also be given.
  • NOTE: A separate department for fisheries and a separate commission for cows will be created.
QUESTION: 19

Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary.

i. Faculty
ii. Faith
iii. Faint
iv. Familiar

Solution:

On arranging given word as per dictionary order,

i. Faculty
iii. Faint
ii. Faith
iv. Familiar

Hence, “I, iii, ii, iv” is correct order as per dictionary.

QUESTION: 20

In the following question, select the number which can be placed at the sign of question mark (?) from the given alternatives.

Solution:

Let the elements of matrix be A11, A12, A21, and A22 as shown

Then,

(A11 + A12 + A21) - 2 = A22

In Matrix 1 → 4 + 7 + 3 - 2 = 14 - 2 = 12.

In Matrix 2 → 3 + 7 + 5 - 2 = 15 - 2 = 13.

Similarly,

In Matrix 3 → 6 + ? + 8 - 2 = 17 → ? = 17 - 12 = 5.

Hence, 5 is the correct answer.

QUESTION: 21

Which of the following is most reactive in nature?

Solution:
  • An atom's reactivity is determined by the number of electrons in its outermost shell.
  • Less valence electron means high reactivity.

Valence electron in elements

QUESTION: 22

The junction between two nerve cells is known as?

Solution:
  • The junction between two nerve cells is known as the Synapse.
  • The information is passed between two nerve cells through synapse in the form of chemical or electrical signals.
  • At a synapse, the plasma membrane of the signal-passing neuron comes into the close with the membrane of the target cell.
  • A synaptic connection between a neuron and a muscle cell is known as a neuromuscular junction.
QUESTION: 23

What is the dimensional formula of magnetic flux?

Solution:

 

We know,
ϕ = B Δ S cosθ
Here, cosθ is dimensionless
ΔS is the surface area of the surface placed in the magnetic field = [L2]
Bis the magnetic field = 
So, Dimensional formula of flux = 

QUESTION: 24

wo lines 2x – 3y = 6 and ax – 9y = 1 are parallel to each other. Find the value of a.

Solution:

Given line 2x – 3y = 6

We can write y = 2x/3 – 2

∵ Slope of line y = mx + c is equal to m,

⇒ Slope of line = 2/3

Considering other line ax – 9y = 1

We can write, y = a/9 – 1/9

⇒ Slope of line = a/9

∵ Slope of parallel lines is equal

⇒ a/9 = 2/3

⇒ a = 9 × 2/3

∴ a = 6

QUESTION: 25

Which among the following is the result of the excess of Phosphorus?

Solution:
  • Kidney Failure is a result of the excess of Phosphorus.
  • It is important for the structure of DNA, a transporter of energy (ATP), a component of the cellular membrane, helps strengthen bones.
  • Deficiency of Phosphorus can cause hypophosphatemia.
QUESTION: 26

Correct the following equation by interchanging the two signs and two numbers (taking one set of the first elements from the left)
52 × 4 ÷ 2 + 6 × 10 ÷ 3 = 31

Solution:

Given equation is 52 × 4 ÷ 2 + 6 × 10 ÷ 3 = 31

Let’s check each of the option,

1. Interchanging 4, 2 and ×, ÷

Equation will become, 52 ÷ 2 × 4 + 6 × 10 ÷ 3 = 124 ≠ 31

2. Interchanging 2, 6 and ÷, +

Equation will become, 52 × 4 + 6 ÷ 2 × 10 ÷ 3 = 218 ≠ 31

3. Interchanging 6, 3 and ×, +

Equation will become, 52 + 4 ÷ 2 + 3 × 10 ÷ 6 = 59 ≠ 31

4. Interchanging 10, 6 and ×, ÷

Equation will become, 52 ÷ 4 × 2 + 10 ÷ 6 × 3 = 31

Hence, by interchanging 10, 6 and ×, ÷ we get correct answer.

QUESTION: 27

Primary education is most essential and forms the base of an individual. Education is very important to lead a good life.
Which of the following is a statement that can be inferred from the facts stated in the above statement?

Solution:

Here the fact-Education is important to lead a good life

Assumption-If primary education is not properly attained, base of an individual may not be strongly built.

From both the statements we can infer that education is the soul of one’s life. This is exactly what is told in option 4. Rest all options are also valid but cannot be logically inferred from the given statements.

QUESTION: 28

Average age of 6 boys is 14 years. Average age of 11 girls is 12 years. What is the average age (in years) of all boys and girls?

Solution:

Average of 6 boys = Sum of age of 6 boys/6

⇒ 14 = sum of ages of 6 boys/6

⇒ Sum of age of 6 boys = 84

Now,

Average of 11 girls = sum of age of 11 girls/11

⇒ 12 = sum of age of 11 girls/11

⇒ Sum of age of 11 girls = 132

Now,

Sum of age of all girls and boys together = 84 + 132 = 216

∴ Average = 216/17 = 12.7

QUESTION: 29

Which among the following disease is caused due to deficiency of vitamin D?

Solution:
  • Osteomalacia is a disease caused due to the deficiency of Vitamin D.
  • Arthritis is a disease caused due to the deficiency of Synovial Fluid.
  • Gout is a disease caused due to the accumulation of Uric Acid.
  • Pellagra is a disease caused due to deficiency of Vitamin B3
QUESTION: 30

If is equal to:

Solution:

Given,

QUESTION: 31

In the following figure, square represents pharmacists, triangle represents Dancers, circle represents Gynecologists and rectangle represents Women. Which set of letters represents Gynecologists who are neither Women nor Dancers?
  

Solution:


Gynecologists who are neither Women nor Dancers are represented by ‘C and H’.

QUESTION: 32

If p and q are in the ratio 4 : 3 and their LCM is 36, find p + q =?

Solution:

Let the numbers p and q be 4x and 3x respectively.

4x = 4 × x

3x = 3 × x

LCM (4x, 3x) = 4 × 3 × x = 36

∴ x = 36/12 = 3

The numbers p and q are 12 and 9 respectively.

∴ Their sum = 12 + 9 = 21 

QUESTION: 33

There would be 15% loss if a toy is sold for Rs 25.50. At what price should it be sold to earn a profit of 25%

Solution:

Given,

The selling price of toy = 25.5

SP = CP - (CP × loss%)

⇒ 25.5 = 0.85 CP

⇒ CP = 30

To get a profit of 25%, he should sell it for,

SP = CP + (CP × profit%)

⇒ SP = 30 + 30 × 25/100 = 75/2 = 37.5

QUESTION: 34

Select the correct combination of mathematical signs to replace ∗ signs and to balance the given equation.
19 ∗ 20 ∗ 6 ∗ 33

Solution:

Let us check out,

1) 19 - 20 + 6 = 33, False

2) 19 + 20 - 6 = 33, True

3) 19 = 20 + 6 - 33, False

4) 19 = 20 - 6 + 33, False

Hence, ‘+, -, =’ is the correct sequence

QUESTION: 35

In a classroom there are certain number of benches. If 6 students are made to sit on a bench, then to accommodate all of them, one more bench is needed. However, if 7 students are made to sit on a bench, then after accommodating all of them, space for 5 students is left. What is the total number of students in the class?

Solution:

Let the total number of students in class be N.

No. of benches be x.

Given,

⇒ N = 6x + 6

⇒ N = 7x - 5

Then,

⇒ 6x + 6 = 7x - 5

⇒ x = 11

∴ Total number of Students = 6 × 11 + 6 = 72

QUESTION: 36

The difference between 81% and 49% of a number is 768. What is the 48% of the number?

Solution:

Let the number be x

81% of x = 0.81x

49% of x = 0.49x

Difference between 81% of x and 49% of x = 768

⇒ 0.81x - 0.49x = 768

⇒ 0.32x = 768

⇒ x = 2400

48% of x = 0.48x = 0.48 × 2400 = 1152

QUESTION: 37

A sum of Rs. 4000 amounts to Rs. 5200 in 10 yr by simple interest.What will be the total interest if the rate of interest is increased by 4%?

Solution:

S.I = PRT/100

Here P = Principle, R = Rate T = Time, S.I = Simple interest

S. I = 5200 – 4000 = (4000 × R × 10)/100

⇒ R = (1200 × 100)/(4000 × 10) = 3%

New rate = 3 + 4 = 7%

Interest = (4000 × 7 × 10)/100 = Rs. 2800

QUESTION: 38

Which one of the following statements is not true about Gamma radiations?

Solution:
  • Gamma emission neither changes the atomic number nor the atomic mass.
  • Gamma rays are high-energy photons with a very short wavelength.
  • They have high penetrating power as compared to alpha and beta radiations.
  • They arise from the radioactive decay of atomic nuclei.
QUESTION: 39

In the following question, select the number which can be placed at the sign of question mark (?) from the given alternatives.

Solution:

The pattern is:
7 x 2 x 8 + 3  = 112 + 3 = 115
6 x 5 x 9 + 3 = 270 + 3 = 273
Similarly,
3 x 1 x 4 + 3 = 12 + 3  = 15

QUESTION: 40

In which of the following year the Department of Scientific and Industrial Research was set up?

Solution:
  • The Department of Scientific and Industrial Research was set up in 1985.
  • It is a part of the Ministry of Science and Technology.
  • The Minister for Ministry of Science & Technology is Dr. Harsh Vardhan.
QUESTION: 41

What will come in place of question mark (?) in the following question?

Solution:

Given,

Solving RHS,

QUESTION: 42

If Standard deviation of a data set is 13. What is the variance?

Solution:

We know,

S.D = 
= Variance = (S. D)2

= (13)2

= 169

QUESTION: 43

A and B together do a job in 15 days and A alone could do the same job in 20 days. How many days would B take to do half the job if he worked alone?

Solution:

Work done by A in 1 day can be given as 1/20th of the total work

Let the work done by B in 1 day be y of the total work

From the problem statement

⇒ 15 × (1/20 + y) = 1

⇒ y = 1/15 - 1/20 = 1/60

Time required by B to complete the work is 60 days

Time required to complete the half work is ½ × 60 = 30 days

∴ The time required to complete half of the work is 30 days

QUESTION: 44

In which year the Sirima-Shastri Pact was signed?

Solution:
  • The Sirima-Shastri Pact was signed on 30 October 1964.
  • It was an agreement that was signed between Sirimavo Bandaranaike, the Prime Minister of Sri Lanka, and Lal Bahadur Shastri, the Prime Minister of India.
  • It was an agreement determining the future of people of Indian origin in Ceylon.
QUESTION: 45

Which among the following cities is known as Manchester of India?

Solution:
  • Ahmedabad is known as Manchester of India.

Other cities are given in option with their respective Sobriquets:

  • The city of Padala - Jaipur
  • Hollywood of India - Mumbai
  • Pearly of the East/Pearl of the Orient – Goa
QUESTION: 46

Sulawesi island is a part of which of the following country?

Solution:
  • Sulawesi island was formerly known as Celebes.
  • It is one of the four large islands of Indonesia.
  • It is situated between Borneo and Maluku islands.
  • Indonesia Capital: Jakarta
  • Indonesia Currency: Indonesian Rupiah
QUESTION: 47

In the following question, find the odd one from the given alternatives.

Solution:

All of the rivers are located in the North while Krishna is located in the South.

QUESTION: 48

Which among the following river flows through Jim Corbett National park?

Solution:
  • Ramganga flows through Jim Corbett National Park .
  • It originates from Namik Glacier near Nainital.
  • Ramganga merges with Ganga in UP.
  • Jim Corbett National Park is in Uttarakhand State.
QUESTION: 49

Harish decided to drive from office to his home. He headed in east direction and covered 10 km and then he turned left. After driving for 5 km in this direction, he turned in right direction at an angle of 135degree and reaches his home after covering another 20 km. Find the direction of his home with respect to his office.

Solution:

The path taken by Harish to drive from office to his home is shown in the figure.

Harish’s Home is clearly, in South – East Direction with respect to his office.

QUESTION: 50

Dactylogram is a term related to which of the following?

Solution:
  • Dactylogram is the name given to the fingerprint of a person.
  • It is a person's indelible mark.
  • In today’s world, various mobile uses the Touch ID and dactylogram sensor to secure electronic devices.
QUESTION: 51

The definition for electric flux is ________.

Solution:
  • Electric flux can be defined as the measure of the distribution of the electric field through a given surface. But, electric field in itself cannot flow.
  • It is a way of describing the electric field strength at any distance from the charge causing the field.
QUESTION: 52

Some equations have been solved on the basis of a certain pattern. Find the correct answer for the unsolved equation on that basis.
If (a$ b) = 3b – 2a, × = (4 $ 3), then find out (X $ (13 $ 12)?

Solution:

Given in the question that (a $ b) = 3b -2a.

X = (4 $ 3) = (3 × 3 – 2 × 4) = 1

(13 $ 12) = (3 × 12 – 2 × 13) = 10

(X $ (13 $ 12) = (1 $ 10) = (3 × 10 – 2 × 1) = 28

So, 28 is the answer.

QUESTION: 53

Which among the following are also known as ‘Mountains of Accumulation’?

Solution:
  • Volcanic Mountains is also known as Mountain of Accumulation
  • They are formed due to the accumulation of volcanic material.
  • Examples: Mt Fuji in Japan, Cotopaxi in the Andes, Mt. Mayon in the Philippines, etc.
QUESTION: 54

The calendar of 1999 is similar to which of the following years?

Solution:

Number of odd days in 1999 = 1

Number of odd days from 1999 till 2000 = 1 + 2 = 3 odd days

Number of odd days from 1999 till 2001 = 3 + 1 = 4 odd days

Number of odd days from 1999 till 2002 = 4 + 1 = 5 odd days

Number of odd days from 1999 till 2003 = 5 + 1 = 6 odd days

Number of odd days from 1999 till 2004 = 6 + 2 = 8 odd days

Number of odd days from 1999 till 2005 = 8 + 1 = 9 odd days

Number of odd days from 1999 till 2006 = 9 + 1 = 10 odd days

Number of odd days from 1999 till 2007 = 10 + 1 = 11 odd days

Number of odd days from 1999 till 2008 = 11 + 2 = 13 odd days

Number of odd days from 1999 till 2009 = 13 + 1 = 14 odd days = 0 odd days

Hence, calendar of 1999 is similar to that of 2010.

QUESTION: 55

The product of two numbers is y/x. If one of the numbers is x/y2, then the other number is

Solution:

Given,

Let other number be M.

Then,

QUESTION: 56

If (a + b)– 2(a + b) = 80 and ab = 16, then what can be the value of 3a – 19b?

Solution:

(a + b)– 2(a + b) = 80

⇒ (a + b)– 2(a + b) + 1 = 81

⇒ (a + b – 1)2 = 81

⇒ a + b – 1 = 9

⇒ a + b = 10

given ab = 16

⇒ a = 8 and b = 2

⇒ 3a – 19b = 24 – 38 = -14

QUESTION: 57

Which of the following jumble word is not a name of any Author?

Solution:

1) YVAS DEV = VED VYAS

2) CLESHAR DKNIC​E = CHARLES DICKEN

3) KJ OWLRNIG = JK ROWLING

4) HINSAC TRNELDUKA = SACHIN TENDULKAR (NOT A NAME OF ANY AUTHOR)

Hence, HINSAC TRNELDUKA is the correct answer.

QUESTION: 58

A merchant purchases a watch for Rs 510 and fixes its marked price in such a way that after allowing a discount of 15%, he earns a profit of 30%. What is the marked price (in Rs) of the watch?

Solution:

CP of watch = 510

Profit = 30%

⇒ SP = 510 + 0.3 × 510 = 663

Let the MP be x

⇒ SP = x - 0.15x = 0.85x

⇒ 0.85x = 663

⇒ x = 663/0.85 = Rs 780

QUESTION: 59

Which among the following is the national anthem of Spain?

Solution:
  • The "Marcha Real" is the national anthem of Spain.
  • "Jana Gana Mana" is the national anthem of India.
  • "La Marseillaise" is the national anthem of France.
  • "The Star-Spangled Banner" is the national anthem of the United States.
QUESTION: 60

The citizenship is mentioned in which of the following part of the Indian constitution?

Solution:
  • Part II of the Constitution of India (Articles 5-11) deals with the Citizenship of India.

Citizenship of India can be acquired by the following ways:

  • Citizenship at the commencement of the constitution of India
  • Citizenship by birth
  • Citizenship by descent
  • Citizenship by registration
  • Citizenship by naturalization
  • Citizenship Amendment Bill 2016
QUESTION: 61

In the following question, from the given alternative words, select the word which CAN be formed using the letters of the given word.

BRYOPHYLLUM

Solution:

1) Burst → BRYOPHYLLUM, hence word cannot be formed (Letter S and T are not present)

2) Humble → BRYOPHYLLUM, hence word cannot be formed (Letter E is not present)

3) Hours → BRYOPHYLLUM, hence word cannot be formed (Letter S is not present)

4) Humbly → BRYOPHYLLUM, hence word can be formed.

Hence, ‘Humbly’ is the correct alternative.

QUESTION: 62

Which of the following straits separate Russia and Alaska?

Solution:

QUESTION: 63

In the question below is given a statement followed by two conclusions numbered I and II. You have to assume everything in the statement to be true, then consider the two conclusions together and decide which of them logically follow beyond a reasonable doubt from the information given in the statement. Give answer.

Statement:
Death keeps no calendar.

Conclusions:
I. You can die only at night.
II. Everyone has to die one day.

Solution:

The first conclusion follows the given statement as death can come anytime but from the given statement, we cannot conclude that one can only die in the night. Hence, only conclusion II follows.

QUESTION: 64

In which of the following years Spinning Frame was invented?

Solution:
  • Spinning Frame was invented in 1769 in England.
  • Sir Richard Arkwright was the inventor of Spinning Frame
  • It is used for spinning thread or yarn from fibers such as wool or cotton in a mechanized way.
QUESTION: 65

Present age of Ashok is twice the present age of Kishan. After 7 years the Kishan’s age will be 4 times of the Kartik’s present age. If Kartik celebrated his 9th birthday 3 years ago, then what will be the present age (in years) of Ashok?

Solution:

1) Kartik celebrate his 9th birthday 3 years ago,

Present age of Kartik = 9 + 3 = 12 years

2) After 7 years the Kishan age will be 4 times of Kartik age

7 + Kishan present age = 4 (Kartik present age)

Kishan present age = (4 × 12) - 7

48 - 7 = 41 years.

3) The present age of Ashok is twice the present age of Kishan.

Present age of Ashok = 2 × (Present age of Kishan)

= 2 × 41 = 82 years.

Hence 82 is the correct answer.

QUESTION: 66

A car can cover a certain distance in  If the speed is increased by 10 km/h, it would take 1/2 h less to cover the same distance. Find the slower speed of the car.

Solution:

Ratio of time :

= 9/2 : (9/2 – ½)

= 9/2 : 4

= 9 : 8

Speed of car increased by 10km/h

Then,

∴ Slower speed of car = 8 × 10 = 80km/h

QUESTION: 67

In each question below is given one statement that is followed by two assumptions numbered I and II. Consider the statement and decide which of the given assumptions is implicit.

Statement: Honest people do not prefer to work in government sector unless they want to change the system. 

Assumption I: The government system is flawed with corruption. 
Assumption II: Given that one knows about corruption in the public sector, people who wish to work in such sector are greedy and not honest. 

Solution:

The only reason why honest people won't work in a system is if the system is not run with honesty hence assumption I is implicit. Every person working in the public sector cannot be dishonest as there may be people who work hard to bring change in the system with their honesty. Hence assumption II is not implicit. Only assumption I is implicit. 

QUESTION: 68

If 200 meters long train takes 40 seconds to cross a pole, then what is the speed (in km/h) of the train?

Solution:

Speed = Distance covered/Time required

To cross a pole, the train has to cover a distance equal to its length.

∴ Distance covered = 200 m

Time taken = 40 seconds

∴ Speed = 200m/40s = (200/1000)/(40/3600) = 18 km/h

QUESTION: 69

Which of the following soil is also known as Omnibus soil?

Solution:
  • Red Soil is also known as Omnibus soil.
  • It is red in colour because of Ferric oxide.
  • It is found in eastern and southern part of the Deccan plateau, Orissa, Chhattisgarh and southern parts of the middle Ganga plain.
  • The main crops cultivated in red soil are wheat, cotton, pulses, tobacco, oilseeds, potato etc.
QUESTION: 70

Oxygen is transported in blood mainly by _____.

Solution:

The red blood cells are also called erythrocytes. The red blood cells contain an iron-containing pigment called hemoglobin which binds to oxygen.

QUESTION: 71

Total cost of 50 tables is Rs. 20000. If cost of each table increases by 30% and number of tables decrease by 20%, then what will be the total cost (in Rs.) of tables?

Solution:

Cost of 50 tables = Rs. 20000

∴ Cost of each table = Rs. (20000/50) = Rs. 400

After 30% increase,

Cost of each table = Rs. (400 + 400 × 30/100) = Rs. 520

After 20% decrease, no. of tables = 50 - 50 × 20/100 = 40

∴ Total cost,

⇒ 40 × 520

⇒ Rs. 20800

QUESTION: 72

Tibetan Plateau is an example of which among the following plateaus?

Solution:
  • Tibetan Plateau is example of Inter-mountainous Plateau.
  • Inter-mountainous Plateau is formed between mountains.
  • Tibetan Plateau is called the "Roof of the World".
  • It is also known as Qinghai-Tibet.
  • Generally, the height of Plateau ranges from 300 to 500 feet but the height of Tibetan Plateau is 16,000 ft.
QUESTION: 73

How much will be the compound interest to be paid on a principal amount of Rs. 53,000 after 2 years at the rate of 4% p.a.?

Solution:

Amount received when interest is compounded = P[1 + {r/(n × 100)}]n×t

Where, P is the principal amount

r Is the rate of interest per annum

n is the number of compoundings in a year

t is the time period in years

Here, P = 53000, r = 4%, t = 2 years, n = 1

Amount = 53000 [1 + {4/(1 × 100)}]1×2

Amount = 57324.8

Amount is nothing but the summation of principal and interest

⇒ Principal + Interest = 57324.8

⇒ Interest = 57324.8 – 53000

∴ Interest = Rs. 4324.8 

QUESTION: 74

Who among the following is the author of the book “The Sher Shah of Kargil: Captain Vikram Batra”?

Solution:
  • The author of the book “The Sher Shah of Kargil: Captain Vikram Batra” is Deepak Surana.
  • It was launched in Bangalore on September 10, 2017.
  • It is the biography of Kargil war hero Late Captain Vikram Batra.
  • It is a story of the young captain, which takes you through the various dimensions of Captain Batra’s life.
QUESTION: 75

Who among the following won 2018 Asian Player of the year award in hockey?

Solution:
  • Manpreet Singh has been honored with 2018 Asian Player of the year award.
  • Manpreet Singh is an Indian field hockey player and the captain of India men's national field hockey team since May 2017.
  • Manpreet received the Arjuna Award from President of India Ram Nath Kovind in August 2018.
QUESTION: 76

Identify the diagram that best represents the relationship among the given classes.
Sky, Continent, Ocean
 

Solution:

Sky, Continent and Ocean have no intersection between them, so the Venn diagram that represents their relationship is,


Hence, option 2 is correct.

QUESTION: 77

What will come in place of question Mark ‘?’ in the following number question?

(756 + 62 × ?) ÷ 3 = 57 × 9 + 49

Solution:

Follow BODMAS rule to solve this question, as per the order given below,

Step-1- Parts of an equation enclosed in 'Brackets' must be solved first, and in the bracket,

Step-2- Any mathematical 'Of' or 'Exponent' must be solved next,

Step-3- Next, the parts of the equation that contain 'Division' and 'Multiplication' are calculated,

Step-4- Last but not least, the parts of the equation that contain 'Addition' and 'Subtraction' should be calculated.

Given expression is,

⇒ (756 + 62 × ?) ÷ 3 = 57 × 9 + 49

⇒ (756 + 62 × ?) ÷ 3 = 513 + 49

⇒ (756 + 62 × ?) ÷ 3 = 562

⇒ (756 + 62 × ?) = 562 × 3

⇒ (756 + 62 × ?) = 1686

⇒ 62 × ? = 1686 - 756

⇒ 62 × ? = 930

⇒ ? = 930 / 62

⇒ ? = 15

QUESTION: 78

Which among these glands is also known as the third eye in the human body?

Solution:
  • Pineal Gland is also known as the third eye in the human body.
  • It produces melatonin and serotonin-derived hormone.
  • Serotonin-derived hormone controls waking up and sleeping.
  • Melatonin-derived hormone controls the formation of sex hormone at the time of matting.
QUESTION: 79

Which of the following part of the Indian constitution deals with Election and Election commission?

Solution:

QUESTION: 80

There are some pigeons and some tigers in a forest. If the total number of animal heads in the forest is 850 and the total number of animal legs is 1848, what is the number of pigeons in the forest?

Solution:

Let the number of pigeons and tigers be x and y respectively.

∴ according to the first given condition,

x + y = 850   ---(1)

A pigeon has 2 legs and a tiger has 4 legs

∴ According to the 2nd given condition,

2x + 4y = 1848  ---(2)

Solving the equations (1) and (2) simultaneously,

We get,

x = 776 and y = 74

∴ the number of pigeons in the forest is 776.

QUESTION: 81

From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/embedded?

Solution:

If we look closely, figure(X) is hidden in figure 2 as shown below.

Hence, the answer should be figure 2.

QUESTION: 82

Select an appropriate figure from the four options that would complete the figure.

Solution:

In fig.1 a curve is drawn. Within a curve a star, a circle, a triangle and a spiral symbol is positioned.

In fig.2 a curve is drawn. Within a curve a star, a circle, a triangle and a spiral symbol is positioned.

In fig.3 a curve is drawn. Within a curve a star, a circle, a triangle and a spiral symbol is positioned.

In fig.4 a curve is drawn. Within a curve a star, a circle, a triangle and a spiral symbol is positioned.


Thus, in all the figures all the symbols are arranged in one order.

Hence, the answer is option 2.

QUESTION: 83

The ratio of two numbers is 5 ∶ 9 and their difference is 44. What will be the smaller number among both the numbers?

Solution:

Let two numbers be 5a and 9a

According to question,

Difference = 44

⇒ 9a – 5a = 44

⇒ 4a = 44

⇒ a = 11

∴ Smallest number = 5a = 5 × 11 = 55

QUESTION: 84

Solution:


= 3 × (7 – 1)

= 18

QUESTION: 85

In the given figure, how many black buttons are shirts?

Solution:


Clearly, 19 black buttons are shirts

QUESTION: 86

Tina and Sujata were roaming in a shopping mall. Pointing to a lady in the food court, Tina said, “Her father is the son of my only paternal aunt’s father. My grandfather has only one son and one daughter”. How is lady related to that Tina?
 

Solution:


We can see that Lady is sister of Tina.

QUESTION: 87

14 years ago, Mia’s grandmother was 6 times older than Mia. She would be 3.75 times of Mia’s age 4 years from now. 6 years ago, what was the ratio of Mia’s age to that of her grandmother?

Solution:

Let the present age of Mia be X and grandmother’s age be Y.

Condition(i) 1 Age of Mia and Grandmother 14 years ago

Y - 14 = 6(X – 14)

⇒ Y – 14 = 6X – 84

⇒ 6X – Y = 70      ----(i)

Condition (ii) Age of Mia and Grandmother after 4 years from present age

Y + 4 = 3.75(X + 4)

⇒ 15X – 4Y = -44      ----(ii)

Solving (i) and (ii)

X = 36; Y = 146

∴ Ratio of Mia’s age to that of her grandmother 6 years ago = (36 - 6) : (146 - 6) = 3 : 14

QUESTION: 88

FTP used in computer technology stands for which of the following?

Solution:
  • FTP stands for File Transfer Protocol.
  • It is a standard network protocol used to transfer files between computers over a TCP/IP network.
  • Every FTP has a specific FTP address that is used to transfer the files to the internet.
  • You will need that address, username & password to access the files on the Web server.
QUESTION: 89

In which year an amendment was made for Panchayati Raj to receive Constitutional status?

Solution:
  • In 1992 an amendment made in which Panchayati Raj received Constitutional Status.
  • Panchayati Raj refers to the system of local self-government.
  • It was formalized by the 73rd amendment to the Indian Constitution.
QUESTION: 90

Three numbers A, B and C are in the ratio of 10 : 12 : 23. If sum of these numbers is 540, ratio between the difference of B and A and the difference of C and B is-

Solution:

Let the value of A be 10x, then value of B and C will be 12x and 23x respectively.

Sum of the numbers = 540

⇒ 10x + 12x + 23x = 540

⇒ 45x = 540

⇒ x = 12

∴ A = 10x = 10 × 12 = 120

B = 12x = 12 × 12 = 144

And C = 23x = 23 × 12 = 276

Difference between B and A = 144 – 120 = 24

Difference between C and B = 276 – 144 = 132

∴ Required ratio = 24 ∶ 132 = 2 ∶ 11

QUESTION: 91

In the question, two statements are given, followed by two conclusions, I and II. You have to consider the statements to be true even if it seems to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions, if any, follows from the given statements.

Statement I: No rings are bangles
Statement II: All gold are rings

Conclusion I: No bangles are gold
Conclusion II: Some rings are gold

Solution:

The least possible diagram of this question is as follows,

Conclusion I: No bangles are gold →True.
Conclusion II: Some rings are gold →True.

Hence, both conclusions I and II follow.

QUESTION: 92

Who among the following won the Battle of Kanauj?

Solution:
  • Shershah won the Battle of Kanauj on 17th, May 1540.
  • The war fought between Sher Shah and Humayun.
  • After the victory of Shershah, Agra was occupied by him
QUESTION: 93

In which of the following term one-year plans were created instead of five-year plans?

Solution:
  • Due to the volatile political situations, for the year 1990-1991 and 1991-1992 annual plans were created.
  • The Eighth Plan was to begin from April 1990 but successive governments were unable to finalize the plan document.
  • The 8th Plan was finally launched in April 1992.
  • In the year 1991, India faced a crisis in foreign exchange (forex) reserves.
  • To overcome these crises, India launched LPG (Liberalisation, Privatisation, and Globalisation).
QUESTION: 94

Study the following graph carefully and answer the questions.

Q. Which state has twice the percentage of villages electrified in comparison to state D? 

Solution:

From the graph,

∴ We can clearly observe that state C has twice the percentage of villages electrified in comparison to state D.

QUESTION: 95

Direction: Study the given information carefully and answer the question that follows.
 Eleven students P, B, C, Q, E, F, R, H, I, S and T are sitting in the first row of the class facing the Teacher.

1. Q who is to the immediate left of F is third to the right of C.
2. P is second to the right of E, who is at one of the ends.
3. S is the immediate neighbour of P and B and third to the left of R.
4. H is to the immediate left of Q and third to the Left of I.

Q. Which of the following groups of friends is sitting to the right of R?

Solution:

Eleven students P, B, C, Q, E, F, R, H, I, S and T are sitting in the first row of the class facing the teacher.

P is second to the right of E, who is at one of the ends. Clearly, E must be at left most to place P 2nd to the right of E.

S is the immediate neighbour of P and B and third to the left of R. So S must be between P and B to become the immediate neighbour of both.


H is to the immediate left of Q and third to the Left of I; this holds true only when H sits immediate right to R.

Q who is to the immediate left of F is third to the right of C.


Now, only T is left so it is automatically filled between E and P.


Clearly, H, Q, F and I are sitting right to the R.

QUESTION: 96

Direction: Study the given information carefully and answer the question that follows.
 Eleven students P, B, C, Q, E, F, R, H, I, S and T are sitting in the first row of the class facing the Teacher.

1. Q who is to the immediate left of F is third to the right of C.
2. P is second to the right of E, who is at one of the ends.
3. S is the immediate neighbour of P and B and third to the left of R.
4. H is to the immediate left of Q and third to the Left of I.

Q. Who is sitting in the middle of the row?

Solution:

Eleven students P, B, C, Q, E, F, R, H, I, S and T are sitting in the first row of the class facing the teacher.

P is second to the right of E, who is at one of the ends. Clearly, E must be at left most to place P 2nd to the right of E.

S is the immediate neighbour of P and B and third to the left of R. So S must be between P and B to become the immediate neighbour of both.


H is to the immediate left of Q and third to the Left of I; this holds true only when H sits immediate right to R.

Q who is to the immediate left of F is third to the right of C.


Now, only T is left so it is automatically filled between E and P.


Clearly, C sits in the middle of the row.

QUESTION: 97

Direction: Study the given information carefully and answer the question that follows.
 Eleven students P, B, C, Q, E, F, R, H, I, S and T are sitting in the first row of the class facing the Teacher.

1. Q who is to the immediate left of F is third to the right of C.
2. P is second to the right of E, who is at one of the ends.
3. S is the immediate neighbour of P and B and third to the left of R.
4. H is to the immediate left of Q and third to the Left of I.

Q. Which of the following statements is true in the context of the above sitting arrangement?

Solution:

Eleven students P, B, C, Q, E, F, R, H, I, S and T are sitting in the first row of the class facing the teacher.

P is second to the right of E, who is at one of the ends. Clearly, E must be at left most to place P 2nd to the right of E.

S is the immediate neighbour of P and B and third to the left of R. So S must be between P and B to become the immediate neighbour of both.


H is to the immediate left of Q and third to the Left of I; this holds true only when H sits immediate right to R.

Q who is to the immediate left of F is third to the right of C.


Now, only T is left so it is automatically filled between E and P.



Clearly, B is sitting between S and C is true.

QUESTION: 98

In a certain code language ‘FIGHTER’ is written as ‘@SR^*B&’ and ‘CHAIR’ is written as ‘V^WS&’. How is ‘PICTURE’can be written in that code?

Solution:

The codes have been assigned as follows,


Similarly,

QUESTION: 99

In certain coding language, ‘pan’ en san' means 'sky is blue’, 'han fan en' means 'rose is red', 'han en tan' means ‘red’ is copy.

How is "blue rose is copy" written in that code?

Solution:


Therefore,

'is' → 'en'

Rose → fan

Copy → tan

Blue → pan/san

Hence, the most suitable code should be 'fan san tan en'.

QUESTION: 100

In the following question, select the related image from the given alternatives.

Solution:

The pattern followed here is:


Hence, the answer is option 1.

Related tests