1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you? 
A is the father of B. B is the brother of C. C is the sister of E. E is the father of D. How is A related to D?
Using the following notations, we can draw the Family Tree,
Using the following notations, we can draw the Family Tree,Hence, A is the grandfather of D.
A is mother of B. B is son of C. C is brother of D. D is niece of E. How is C related to E?
Using the following notations, we can draw the Family Tree,
Hence. C is ‘Nephew’ of E.
Which of the following Arrangement is correct in senior to junior rank in Indian Army Ranks.
1. Colonel
2. Brigadier
3. General
4. Major General
Which among the following is the capital of Timor  Leste?
Under which of the following presidency INC’s first session was held?
How many sessions of the LokSabha take place in a year?
Who among the following boxers was also known as ’The Brown Bomber’?
Which among the following Acts was also known as the Black Act?
Which among the following countries is at high risk of flood from both river and sea?
In which of the following year Vasco Da Gama arrived in India for the 3rd time?
Which among the following is the substance present inside the cell?
Which among the following gases is also known as stranger gas?
Which among the following temples name means the Great God of the Caves?
Who among the following was the first successor of Iltutmish?
Bagurumba is the dance form of which among the following Indian state?
Which among the following is established by Shankaracharya?
Which among the following is true about Isotones?
Which among the following part of the Sun is visible by a human?
Who among the following will lead Indian women’s hockey team in Malaysia tour 2019?
Which is the longest river in the Asian continent?
Who among the following discovered Infrared Waves?
Herschel discovered the Infrared Waves.
Wavelength range = 700 nm  1 mm
In which of the following National Parks is the Asiatic lion found?
Five years ago, Raman was thrice as old as Mohan. Ten years later, Raman will be twice as old as Mohan. What is the difference in their present ages?
Let the present age of Raman is A and the present age of Mohan is B.
(A – 5) = (B – 5) × 3
A – 3B = 10 (1)
(A + 10) = (B + 10) × 2
A – 2B = 10 (2)
Solving equation (1) and (2)
A = 50 and B = 20
Difference in their present ages = 50 – 20 = 30
A person sold a TV for Rs. 9400 and he lost a particular amount. When he sold another TV of the same type at Rs. 10600, his gain was double the former loss. What was the cost price of each TV?
Selling price of TV = Rs.9400
Let loss suffered be Rs.M
Cost price of TV = M + 9400
Selling of other TV= Rs.10600
Gain = 2M
Cost price of other TV = 10600 – 2M
Then,
⇒ M + 9400 = 10600 – 2M
⇒ 3M = 1200
⇒ M = 400
∴ Cost price of an TV = 9400 + 400 = 9800
If variance of a distribution is 225. Find standard deviation
We know,
S.D = 15
The average of first ‘n’ natural numbers is 243. What is the average of the first ‘3n’ natural numbers?
As we know,
Sum of n natural numbers = n(n + 1)/2
⇒ Average of n natural numbers = (n + 1)/2
Given, Average of n natural numbers = 243
⇒ (n + 1)/2 = 243
⇒ n + 1 = 486
⇒ n = 486 – 1 = 485
⇒ 3n = 3(485) = 1455
∴ Average of 3n natural numbers = (1455 + 1)/2 = 1456/2 = 728
The Given expression,
Using,
(A + B)^{2} = A^{2} + 2AB + B^{2}
(A  B)^{2} = A^{2}  2AB + B^{2
}
∴ ? = 4
If x is an integer, then (x3  x) is always divisible by which of the following number?
Then, (x^{3}  x) = x(x^{2}  1)
(x^{2}  1) is divisible by 2 or 3.
2 and 3 are factors of 6.
For example:
If n = 3, then
(x^{3}  x) = (27  3) = 24
Factors of 24 is 24, 12, 8, 6, 3, 2 and 1.
∴ (x^{3}  x) is always divisible by 6.
Find the approximate value of: (90.195 ÷ 2.942 × 121.012 ÷ 3.963)
Approximating the terms as,
⇒ 90.195 ≈ 90
⇒ 2.942 ≈ 3
⇒ 121.012 ≈ 120
⇒ 3.963 ≈ 4
Hence, the equation is approximated to,
⇒ 90 ÷ 3 × 120 ÷ 4
⇒ 30 × 30
⇒ 900
The ice compartment in a refrigerator is 8 cm deep, 5 cm high and 4 cm wide. How many ice cubes will it hold, if each cube is 2 cm as its edge?
Volume of ice compartment = 8 × 5 × 4 = 160 cubic cm
Volume of cube = 2 × 2 × 2 = 8 cubic cm
Number of ice = 160/8 = 20
sin2A = 2sinA.cosA
⇒ tan A = √2  1
⇒ 1/tanA = √2 + 1
⇒ tan A + 1/tanA = 2√2
⇒ sec^{2}A / tan A = 2√2
⇒ sinA. cosA = 1/2√2
then,
⇒ sin2A = 2/2√2 = 1/√2
There are two candidates in an election, one of them got 55% of total valid votes and 20% votes were declared invalid. If total votes are 5500, then find the how many valid votes did other person get?
Total valid votes = 5500 × 80/100
One of them got 55% of total valid votes
⇒ Other got 45% valid votes
∴ Vote count of other = 5500 × 80/100 × 45/100 = 198
How much discount should be given on an article marked 50% higher than selling price to earn 20% profit?
Let CP of the article = Rs x
∴ SP of the article = 120x/100 = 6x/5
∴ MP of the article = 6x/5 × 150/100 = 9x/5
∴ Percentage of the discount =
Short trick:
Let CP of the article = Rs 100
CP SP MP
100 120 180
Discount % =
If 60 is subtracted from a number it is reduced by 80%. The 2/3 of the number is:
Given,
Let the number be n.
⇒ n  60 = n  (80/100)n
⇒ n = 300/4
Then,
⇒ (2/3) × n = (2/3) × (300/4)
⇒ 2/3^{rd} of number = 50
For every set of 24 toffees a shopkeeper gives 6 toffees extra, free of cost. In order to give a discount of 40%, the number of extra toffees (to the nearest integer) he should give in a sale of 44 toffees is∶
The shopkeeper gives 6 toffees free for every set of 24 toffees
∴ Discount = 6/30 × 100 = 20%
If shopkeeper gives 40% discount, then the number of free toffees = 30 × 40/100 = 12 toffees
On selling 18 toffees = 12 free toffees
∴ On selling 44 toffees = 12/18 × 44 = 29.33 toffees free
So, the nearest integer is 29.
Factors of 480 = 2^{5 }× 3 × 5
Sum of Factors = (2^{0 }+ 2^{1 }+ 2^{2 }+ 2^{3 }+ 2^{4 }+ 2^{5}) × (3^{0 }+ 3^{1}) × (5^{0 }+ 5^{1})
Sum of Factors = 63 × 4 × 6 = 1512
A garrison of 150 men is provided with a ration for 25 days. If they have to stay for a period of 5 days more, by what amount they should decrease their consumption?
Original 1 day consumption of 150 soldiers = 150 units
New 1 day consumption of 150 soldiers = (150 × 25)/30 = 125 units
Percentage decrease in consumption = (25/150) × 100 = 16.67% ≈ 17%
If the compound interest on a certain sum of money for 2 years at 10% p.a. be Rs. 630, what would be the simple interest for 3 years at the same rate of interest?
Amount after t years, when interest is compounded annually = P(1+R/100)^{t}
Let the sum be Rs. y. Then,
y(1+10/100)^{2}−y=630
By solving, we get
Sum, y = Rs. 3000
When A and B work together they take 20 days to complete the piece of work. When A works alone he takes 28 days. B gets a share of Rs. 600 when they work together. What is the total amount they receive?
A’s one day’s work = 1/28
A and B’s one day’s work = 1/20
B’s one day’s work = 1/20 − 1/28 = 1/70
(A’s one day’s work) ∶ (B’s one day’s work) = 1/28 : 1/70 = 5:2
B’s share is Rs. 600
Let 5x, 2x be A and B’s share.
∴ 2x = 600
∴ x = 300
A’s share = 5x = Rs. 1,500
Total share = 1500 + 600 = Rs. 2,100
The angle from point P on the ground to the vertical tower on the same ground is 60°. The angle from point Q which is 10 meter above point P at the bottom of the pole is 30°. What is the height of the tower?
Height of tower = h = AB
BP = x
In Δ ABD
H = 10√3 × √3
h = 30
In how much time will a 150 m long train running at a speed of 58 km/hr cross a man running in the same direction at a speed of 4 km/hr?
When two bodies move in the same direction, their relative speed is the difference of their individual speeds
⇒ Relative speed of train & man = 58 – 4 = 54 km/hr. = 54 × 5/18 = 15 m/sec.
∵ Time taken to cross the running man = Length of train/Speed of train
⇒ Time taken to cross the running man = 150/15 = 10 sec.
If a boat goes upstream at a speed of 18 km/hr and comes back the same distance at 30 km/hr, what is the average speed (in km/hr) for the total journey?
Upstream∶
Speed of boat = 18 kmph
Let distance be x km
Time taken = x/18 hr
Downstream∶
Speed of boat = 30 kmph
Distance = x km
Time taken = x/30 hr
Total time taken = x/18 + x/30 = 8x/90 hrs
Average speed for the total journey = distance/total time taken = 2x/(8x/90) = 22.5 kmph
∴ The average speed (in km/hr) for the total journey = 22.5 kmph
In a farm, 30 cows eat 30 bags in 30 days. In how many days one cow will eat one bag of husk?
Indirect proportion: Less cows, More days
Direct proportion: Less bags, Less days
Let the number of days be x
1 × 30 × x = 30 × 1 × 30
x = (30 × 30 × 1)/30 = 30 days
The average marks of 18 students in an examination were 60. It was later found that the marks of one student had been wrongly entered as 63 instead of 36. The correct average is:
Trick:
⇒ Difference in the mark = 36  63 = 27
⇒ Reduction in average per student = Difference/number of students = 27/18 = 1.5
∴ New average = 60  1.5 = 58.5
Detailed solution:
⇒ Wrongly calculated total of class = average × number of students = 60 × 18 = 1080
⇒ Original total = 1080  63 + 36 = 1053
∴ New average = 1053/18 = 58.5
Find the value of x and y: (7x + 3y = 44) and (x + 5y = 20)
7x + 3y = 44 (1)
Multiplying second equation by 7,
⇒ 7 × (x + 5y) = 20 × 7
⇒ 7x + 35y = 140 (2)
Subtracting (1) from (2), we get,
⇒ 7x + 3y – 7x – 35y = 44 – 140
⇒ 32y = 96
⇒ y = 96/32 = 3
Substituting in first equation,
⇒ 7x + 3(3) = 44
⇒ 7x = 44 – 9 = 35
⇒ x = 35/7 = 5
∴ The solution for the equations is 5, 3
What is the value of [(2.1)^{3}  (1.8)^{3}] / [(2.1)^{2} + (2.1 × 1.8) + (1.8)^{2}]?
(a^{3}  b^{3}) = (a  b) (a^{2 }+ ab + b^{2})
⇒ [(2.1)^{3 } (1.8)^{3}] = (2.1  1.8) [(2.1)2 + (2.1 × 1.8) + (1.8)^{2}]
[(2.1)^{3}  (1.8)^{3}] / [(2.1)^{2} + (2.1 × 1.8) + (1.8)^{2}]
⇒ (2.1  1.8) [(2.1)^{2} + (2.1 × 1.8) + (1.8)^{2}] / [(2.1)^{2} + (2.1 × 1.8) + (1.8)^{2}]
⇒ 2.1  1.8 = 0.3
Following line graph show the number of stores opened by a certain company over course of 5 years.
What is the average of number of stores opened from year 2005 to 2015?
Total number of store opened = 25 + 26 + 85 + 29 + 45 + 48 + 55 + 57 + 68 + 24 + 12 = 474
Total number of years = 11
Total annual increase = 474/11 = 43.09
In the adjoining figure, ΔABC is an isosceles triangles, with AB = AC and ∠ABC = 70°. Then ∠BDC is
ABC isosceles triangle,
AB = AC
If side of triangle are equal then their angles are equal.
∠B = ∠C
∠C = 70°
∠A + ∠B + ∠C = 180°
∠A = 180° – 2 × 70°
∠A = 40°
∴ ∠BDC = 40°
A man riding a cycle at 12 km/hr can reach a town in 4 hours 30 minute. If he delayed by 1 hr. 30 min at the start, then in order to reach his destination in time he should ride with a speed of:
Speed = 12 km/hr and time = 4 + 30/60 = 9/2 hr
Total distance = 12 × 9/2 = 54km
Then,
Total time he has = 9/2 – 3/2 = 3hr
Speed of cycle = 54/3 = 18km/hr
Direction: Each of the following questions consists of a statement followed by two arguments I and II. In making decision about important questions, it is desirable to be able to distinguish between ‘strong’ arguments and ‘weak’ arguments. ‘Strong’ arguments are those which are both important and directly related to the question. ‘Weak’ arguments are those which are of minor importance and also may not be directly related to the question or may be related to a trivial aspects of the question. Analyze first the statement then the arguments in context of the statement and finally decide which of the arguments hold(s) strong and help(s) formulate the most appropriate opinion on the subject.
Statement: Should India support all the international policies of United States of America?
Arguments:
I. No. Many other powerful countries do not support the same.
II. Yes. This the only way to gain access to USA developmental funds.
Our country cannot support USA’s policies blindly without analysis, just to gain monetary help. Also, we should not withdraw our support without considering the policies, just because some other nations have done so. So, none of the arguments holds strong.
Directions: In the question below is given a statement followed by two conclusions numbered I and II. You have to assume everything in the statement to be true, then consider the two conclusions together and decide which of them logically followed beyond a reasonable doubt from the information given in the statement. Give answer.
Statement: Evolution depicts change where the old gives place to the new.
Conclusions:
I. Change is inherent in nature.
II. Species which have barely evolved defy the rule of nature.
The fact that evolution exists and performs the function replacing the old with the new, change must be a law of nature. Thus I follows. However II cannot be concluded from the given statement as nothing has been said about species which have barely evolved. Also, this does not negate the possibility of their evolution in future. Thus, only I follows.
Read the given passage and answer the question that follows.
Plastic is extremely harmful for the earth and the environment. Plastic that we use eventually ends up in landfills and it takes hundreds of years to biodegrade. This plastic stays on the earth and pollutes land and oceans. There is a dire need to eliminate the use of plastic and to reduce and recycle the plastic that already exists in the landfills.
Q. Which of the following argument could be made from the above passage?
The correct answer is option 1. Plastic is an environmental hazard.
From the given passage, we can understand that plastic pollutes the environment and we need to eliminate its use. Since there is a dire need to eliminate it, argument 1 labels it as an environmental hazard which supports the stand taken by the passage. The other arguments either present a vague attribute of plastic or oppose the reasoning given in the passage. Hence, option 1 is the right answer.
If the ratio of radii of the bases of two cylinders is 2 : 3 and the ratio of their heights is 5 : 3, then the ratio of their volumes is
Let r = radius of base and h = height
Volume of cylinders = πr^{2}h
Given,
R/r = 2/3 and H/h = 5/3
Ratio of their volumes =
= (2/3)^{2} × (5/3)
= 20/27
∴ Ratio of their volumes = 20 : 27
The maximum number of devotes among which 540 oranges, 450 apples and 630 bananas can be distributed in such a way that number of oranges, apples and bananas remains the same is
Taking the HCF of the number of oranges, apples and bananas
Maximum number of devotes = 90
On which of the following rivers Ukai project has been created?
S in BRICS stands for South Africa.
The other countries in BRICS are as follows
Earlier there were 4 countries, South Africa was inducted later in 2010.
C.S. Shivalli passed away in March 2019. He was a/an famous ________.
Kanthaka was the royal horse of Gautama Buddha.
It was a favourite horse of the Prince Siddhartha (former name of Gautama Buddha).
It was the mostable horse in the court of King Suddhodana.
Binoculars are used to view distant objects.
The maximum part of White Blood Cells is made up of ________.
The maximum part of White Blood Cells is made up of Neutrophils.
Types of White blood cell
1. Granulocyte
2. Agranulocytes
Who among the following was the first ruler of the Chera kingdom?
Which among the following constitutional amendment made fundamentals changes in the constitutional structure and it incorporated the words Socialist, Secular and Integrity in the preamble?
Who among the following became the first Indian woman to win a gold medal in shooting at the Asian Games?
Rahi Sarnobat became the first Indian woman to win a gold medal in shooting at the Asian Games.
She won the 4^{th} gold in the finals of women’s 25 m pistol event.
India won 69 medals including 15 gold recorded its bestever performance in the history of Asian Games at the 2018 edition.
The Asian Games held at Jakarta and Palembang cities of Indonesia.
Which among the following is India’s heaviest satellite ever launched?
Who among the following persons were also known as Fuehrer?
Adolf Hitler was also known as Fuehrer.
Which among the following is not an ore of Aluminium (Al)?
In which among the following sensory organs, 'Olfactory Receptors' are present?
Most of the olfactory receptors are found on the superior or external surface of the nasal cavity.
In the following question, select the odd word from the given alternatives.
1) Narrate : to tell a story
2) Delineate : to tell a story
3) Depict : to narrate.
4) Natal : relating to birth.
Hence 'Natal' is the odd word.
In the following question, select the odd word from the given alternatives.
1) Significant  something which is of certain value
2) Importance  significance
3) Value  Degree of importance given to something/someone
4) End  The terminal point of something
Hence, End is the odd one.
In each of the following questions find out the alternative which will replace the question mark.
Polygon : Rectangle : : Universe : ?
Rectangle is a type of Polygon. Similarly Earth is a planet in Universe.
Hence, the correct answer is Earth.
In the following question find out the alternative which will replace the question mark (?).
Grain : Salt : : ?
Salt has grains.
Similarly,
Glass has chips.
Hence, Chip : Glass is the correct answer.
1) 2 + 2 + 2 + 2 = 8, 1 + 4 + 1 + 2 = 8
2) 4 + 4 + 4 + 4 = 16, 9 + 3 + 1 + 3 = 16
3) 3 + 3 + 3 + 3 = 12, 5 + 4 + 1 + 1 = 11
4) 4 + 5 + 6 + 8 = 23, 9 + 9 + 4 + 1 = 23
Hence, 3333  5411 is the odd pair.
A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series.
121, 132, 143, 154, _______, 176
Each term in this series is a multiple of eleven starting from eleven multiplied by itself and so on.
121 = 11 x 11
132 = 11 × 12
143 = 11 × 13
154 = 11 × 14
165 = 11 × 15
Therefore, 165 would be the correct answer.
Find the wrong term in the series.
AB, CF, EJ, GN, IO
A = 1, 1 × 2 = 2, 2 = B, AB
C = 3, 3 × 2 = 6, 6 = F, CF
E = 5, 5 × 2 = 10, 10 = J, EJ
G = 7, 7 × 2 = 14,1 4 = N, GN
I = 9,9 × 2 = 18, 18 = R, IR
so, the odd man out is IO.
In certain language ‘Ram and Shyam are sitting' is coded as ‘ta ti si mi re’, ‘Ram is going’ is coded as ‘ta ra sa’, ‘Shyam is sitting’ is coded as ‘sa mi re’, then what would be the code for ‘Shyam’?
Therefore, the code for 'Shyam' could be either 'mi' or 're'.
If ‘Litre’ means ‘Kilogram’, ‘Kilogram’ means ‘Kilometre’ and ‘Centimetre’ means ‘Millilitre’ that what is the standard unit for weight?
Here Kilogram means Kilometre and Centimetre means Millilitre,
Since Kilogram is the standard unit for weight,
But,
Here Kilogram means Kilometre.
Hence, Standard unit of weight is Kilometre.
T is 5 years older to U. U is 8 years younger to V. V is 3 years older to W. W is 9 years younger to X. Who are of same age?
According to the given data, their order in descending order is,
1) W = X  9
2) V = W + 3
3) U = V  8
4) T = U + 5
Using 1), 2) , 3) and 4)
T = U + 5 = V  8+ 5 = V  3 = W +3  3
T = W
X > V > W/T > U
Hence, W and T are of same age.
Sumi ran a distance of 40 m towards south. She then turned to the right and ran for about 15 m, turned right again and ran 50 m. Turning to right then ran 15 m. Finally she turned to the left and then turn at an angle of 45 degrees in a anticlockwise direction and ran. In which direction was she running finally?
According to the following information;
Sumi is running finally, in North – West direction.
Which of the following jumble words is not a name of a planet present in the solar system?
1) RECUMYR = MERCURY
2) URSAT = There is no such planet whose name can be formed with this group of jumble word.
3) NEVSU = VENUS
4) PITJURE = JUPITER
Hence UNRSAT is the correct answer.
In the following question arrange the words in logical order.
a) Posting
b) Admit card
c) Apply
d) Result
e) Exam
Apply → Admit card → Exam → Result → Posting
Hence, correct sequence of words in logical order is “c, b, e, d, a”.
In the following question, select the number which can be placed at the sign of question mark (?) from the given alternatives.
First table (from left):
In the first column, the number at the end is obtained by adding 12 in the first element.
2 + 12 = 14
In the second column, the number at the end is obtained by adding 4 in the first element.
5 + 4 = 9
Second table (from left):
7 + 12 = 19
10 + 4 = 14
Similarly;
Thrid table (from left):
8 + 12 = 20
11 + 4 = 15
Hence, 15 is the missing number in the table.
A snail tries to climb a 22 metres wall. During a day, the snail climbs 6 metres up and slips 2 metres down at night. How many days shall it take to reach the top?
During one day (including day and night) the snail climbs: (6  2) = 4 metres.
Let the number of days it would take to climb the wall up be x.
Distance traveled on last day (the moment the reaches top he will be able to cross it, thus slipping is not considered) + Distance traveled on remaining days = Wall height
6 + 4 (x − 1) = 22
4 (x − 1) = 22 − 6 = 16
x = 20/4 = 5.
Correct the following equation by interchanging the two signs.
8 × 8 + 8 ÷ 8  8 = 8
Given equation is 8 × 8 + 8 ÷ 8  8 = 8
Let’s check each of the option,
1. Interchanging  and ×
Equation will become, 8  8 + 8 ÷ 8 × 8 = 8
2. Interchanging + and 
Equation will become, 8 × 8  8 ÷ 8 + 8 = 71 ≠ 8
3. Interchanging ÷ and ×
Equation will become, 8 ÷ 8 + 8 × 8  8 = 8 ≠ 57
Hence, by interchanging  and ×, we get correct answer.
If ‘+’ means ‘’, ‘' means ‘×’, '÷’ means ‘+' and ‘×’ means ‘÷’ then what is the value of:
13 ÷ 3 + 8 + 6 + 10 × 2 × 5 ÷ 23
Changing operators as given format.
Given expression: 13 ÷ 3 + 8 + 6 + 10 × 2 × 5 ÷ 23
After interchanging signs: 13 + 3  8  6  10 ÷ 2 ÷ 5 + 23
= 13 + 3  8  6  5 ÷ 5 + 23
= 13 + 3  8  6  1 + 23
= 16 + 23  8  6  1
= 39  15
= 24
Select the option that depicts the correct mirror image for the given word.
The correct mirror image of the given word is as follows,
Hence mirror image of ENTER is ЯƎTИƎ.
Directions: Question below consists of two statements numbered I and II. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and answer the question given below.
What will be the position of hourhand of a clock at 7.30 PM?
I. There are English alphabets in consecutive series on the dial of the clock instead of digits.
II. The hour hand is at P at 7 O’clock
Time: 7:30
Statement I: There are English alphabets in consecutive series on the dial of the clock instead of digits.
With this information, we can’t tell anything about the position of hourhand.
Hence, the statement I isn’t sufficient alone.
Statement II: The hour hand is at P at 7 O’clock.
At 7 o’clock, Hourhand is at ‘7’. So, here 7 = P.
At 7:30, hourhand is slightly ahead of 7 towards 8.
Hence, at 7:30 hourhand is between P and Q (P+1).
But we don’t know if all the digits in the given clock have consecutive alphabets arranged in a clockwise or anticlockwise direction.
Hence, statement II isn’t sufficient alone.
On combining Statement I and II: We are not able to find the exact position of hand clock.
Hence, data in both Statements I and II together are not sufficient to answer the question.
Direction: A statement is given followed by two inferences I and II. You have to consider the statement to be true even if it seems to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given inferences if any follow from the given statement.
Statement: Many cotton farmers are committing suicide due to lack of rains.
Inference:
I. Other farmers are not committing suicide.
II. Cotton is dependent on rain.
Option 2 is the correct answer. The statement is talking about only cotton farmers. In this context, anything about other farmers cannot be considered as there is no information given about that. Hence, the inference I don't follow. Inference II follows here because an evident relationship is established between cotton and the lack of rains.
Directions: Study the following diagram and answer questions based on it.
Q. Which two modes of transport used by people are mutually exclusive?
A. Car  Bus
B. Car  Cycle
C. Bus – Cycle
D. Cannot be determined
As seen from the figure there are no people who used modes of transport Car and Cycle both. Therefore, these two modes of transport are mutually exclusive.
Directions: Study the following diagram and answer questions based on it.
Q. How many people who travel by train also travel by car or bus but not cycle?
A. 50
B. 70
C. 80
D. 100
People who travel by train also travel by car or bus but not cycle is = 50 + 10 + 20 = 80
Direction: Study the following information carefully and answer the questions based on it.
Seven sports awards holders Anil, Bony, Charles, David, Eris, Flancy and George are to be honoured at a special luncheon. The players will be seated in a row. Charles and Bony are rivals and they are not sitting adjacent to each other. Anil and George have to go for their next tournament and they must be seated adjacent to each other with George sitting at the extreme right. David is sitting between Bony and Anil. Bony, the Dhyan Chand Award recipient must be in the centre.
Q. Which of the following is seated at the left extreme end?
Given:
Seven sports awards holders: Anil, Bony, Charles, David, Eris, Flancy and George
Anil and George have to go for their next tournament and they must be seated adjacent to each other with George sitting at the extreme right.
Bony, the Dhyan Chand Award recipient must be in the centre.
Charles and Bony are rivals and they are not sitting adjacent to each other.
David is sitting between Bony and Anil.
From the above we see,
All of the above combinations are possible.
Hence, cannot be determined is the correct answer.
What is the position of Charles from the right side?
Given:
Seven sports awards holders: Anil, Bony, Charles, David, Eris, Flancy and George
Anil and George have to go for their next tournament and they must be seated adjacent to each other with George sitting at the extreme right.
Bony, the Dhyan Chand Award recipient must be in the centre.
Charles and Bony are rivals and they are not sitting adjacent to each other.
David is sitting between Bony and Anil.
From the above we see,
All of the above combinations are possible.
Hence, cannot be determined.
Which of the following pairs cannot be seated together?
Given:
Seven sports awards holders: Anil, Bony, Charles, David, Eris, Flancy and George
Anil and George have to go for their next tournament and they must be seated adjacent to each other with George sitting at the extreme right.
Bony, the Dhyan Chand Award recipient must be in the centre.
Charles and Bony are rivals and they are not sitting adjacent to each other.
David is sitting between Bony and Anil.
From the above we see,
All of the above combinations are possible.
Hence, none of these is the answer.
20 tests

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF

Use Coupon Code 
20 tests









