RRB NTPC Mock Test - 15 (English)


100 Questions MCQ Test RRB NTPC - Mock Tests Papers 2020 | RRB NTPC Mock Test - 15 (English)


Description
This mock test of RRB NTPC Mock Test - 15 (English) for Railways helps you for every Railways entrance exam. This contains 100 Multiple Choice Questions for Railways RRB NTPC Mock Test - 15 (English) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this RRB NTPC Mock Test - 15 (English) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Railways students definitely take this RRB NTPC Mock Test - 15 (English) exercise for a better result in the exam. You can find other RRB NTPC Mock Test - 15 (English) extra questions, long questions & short questions for Railways on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

A cylinder of height 15 cm and base diameter 14 cm is cut from a paper sheet which is in parallelogram shape with base 50 cm and height 18 cm. Find the area of the remaining sheet. Use π = 22/7.

Solution:

⇒ Area of parallelogram paper sheet = base × height = 50 × 18 = 900 cm2

Now,

⇒ Area of sheet cut for cylinder = Curved surface area of cylinder = 2π × base radius × height = 2 × (22/7) × (14/2) × 15 = 660 cm2

⇒ Area of remaining sheet = 900 – 660 = 240 cm2

QUESTION: 2

The mean of 15 numbers is 40. If two numbers 45 and 35 are removed, then what will be the mean of remaining numbers?

Solution:

Average of 15 numbers is 40

∴ Sum of these 15 numbers = 15 × 40 = 600

If two numbers 45 and 35 are removed

Sum of remaining 13 numbers = 600 - 45 - 35 = 520

∴ Average of these 13 numbers = 520/13 = 40

QUESTION: 3

In a certain code, RANDOM is written as XFRGQN, then can be DANCER written as
 

Solution:

We observe the following pattern:


Hence using the same pattern for DANCER:


So, the answer is JFRFGS.

QUESTION: 4

Select a suitable figure from the answer figures that would replace the question mark (?)

Solution:

As ​the mouse is a device controlled using hands, the headset is a device for the ears.

Hence, option 2 is the correct answer.

QUESTION: 5

Which of the given fractions is NOT equal to 9/17?

Solution:

Option 1: 27/51 = 9/17

Option 2: 63/119 = 9/17

Option 3: 153/289 = 9/17

Option 4: 108/221 ≠ 9/17

∴ 108/221 is NOT equal to 9/17.

QUESTION: 6

Where is the headquarters of South Eastern Central Railway zone located?

Solution:
  • The South East Central Railway's (SECR) headquarters is located in Bilaspur.
  • It is among the 17 Indian Rail zones.
  • It was previously under the control of the South Eastern Railway.
QUESTION: 7

________ are used for communication in artificial satellites.

Solution:

QUESTION: 8

Arrange the following options in logical order.

1. Click on the compose button to create new message.
2. Press the maximize button on New message to expand the window.
3. Fill the From and To field.
4. Open your Gmail account.
5. Fill the Subject field.
6. Attach any files if needed and Click on Send.

Solution:

The given options show how to compose and send a new message in Gmail.

4. Open your Gmail account.

1. Click on the compose button to create new message.

2. Press the maximize button on New message to expand the window.

3. Fill the From and To field.

5. Fill the Subject field.

6. Attach any files if needed and Click on Send.

Thus, 412356 is the correct order.

QUESTION: 9

Choose the pair which is related in the same way as the words in the first pair from the given choices

Praise : Admonish : ---------- : -----------

Solution:

Admonish is the opposite of Praise. Therefore, we need to choose antonyms.

Tough : Crunchy

Clearly not antonyms

Attractive : Tempting

They are synonyms, not antonyms

Dull : Bright

Antonyms of each other.

Tame : Trained

They are synonyms, not antonyms

Hence, Dull : Bright is the correct answer.

QUESTION: 10

If A : B = 3 : 4 and B : C = 4 : 5, then what is A : B : C?

Solution:

A : B = 3 : 4

Let A = 3x and B = 4x

B : C = 4 : 5

Let B = 4x and C = 5x

A : B : C = 3x : 4x : 5x = 3 : 4 : 5

QUESTION: 11

Two bodies are in thermal equilibrium, if they have the same ________.

Solution:

Two physical systems are in thermal equilibrium if there is no net flow of thermal energy between them when they are connected by a path permeable to heat. Thermal equilibrium obeys the zeroth law of thermodynamics. 

QUESTION: 12

Which among the following is known as the richest mineral belt in India?

Solution:

QUESTION: 13

The average age of a family of 4 members in the year 2005 was 20. A new member was born in the same family in 2005. Find the average age of the family on the 6th birthday of the youngest member.

Solution:

The average age of a family of 4 members in the year 2005 was 20

Since the age of the youngest member in 2005 is 0, the total age of all 5 members of the family in the year 2005 = 4 x 20 + 0 = 80

Total age of the family after 6 years will be = total age now + 5 x 6 = 80 + 30 = 110

Average age of the family then = 110/ 5= 22

QUESTION: 14

Background image or text in a document is known as ________.

Solution:

A watermark is a logo or text superimposed on an image to help prevent an image from being copied or allow others to know where it was copied from and who owns the rights. Watermarks are often used on web pages so that the site's logo or banner is always visible in the background. A digital watermark is a kind of marker covertly embedded in a noise-tolerant signal such as an audio, video or image data. It is typically used to identify ownership of the copyright of such signal.

QUESTION: 15

Which of the following phenomena makes endoscopy possible?

Solution:

Total internal reflection is a phenomenon in optics in which a light ray reaching a medium boundary at greater than the critical angle is completely reflected in the same medium. An endoscope is an instrument used by doctors to examine the inside of the body. It consists of a bundle of optical fibres so as to transmit the image of organs around the corners.

QUESTION: 16

Chamera Dam is situated in which among the following states in India?

Solution:

QUESTION: 17

Study the following information carefully and answer the given questions.

In a certain code language ‘mat is wet’ is written as ‘fuss do rah’, ‘car is red’ is written as ‘el ne do’, ‘yellow mat’ is written as ‘fuss no’ and ‘violet car’ is written as ‘ne phi’. How is ‘wet yellow car’ written in that code language?

Solution:


‘wet’ is coded as ‘rah’ and ‘yellow’ is coded as ‘no’ and ‘car’ is coded as ‘ne’.

Hence, “wet yellow car” is coded as “rah no ne”.

QUESTION: 18

Ability to distinguish two closely placed objects is ______.

Solution:

Resolving Power:

  • The ability of an optical instrument or type of film to separate or distinguish small or closely adjacent images
  • Of the human eye with 20/20 vision is typically considered to be about “one arc minute” or “60 arc seconds”
QUESTION: 19

In the following question, select the related letters / numbers from the given alternatives.

ALPHA : 0116 : : BETA : ?

Solution:

Logic:

The first two digits of the number is the minimum number value among all the alphabetical values of the given alphabets.

The last two digits of the number is the maximum number value among all the alphabetical values of the given alphabets.


Minimum among 1, 12, 16, 8 and 1 is 1. Maximum among 1, 12, 16, 8 and 1 is 16.

So, ALPHA is written as 0116.

Similarly,


Minimum among 2, 5, 20 and 1 is 1. Maximum among 2, 5, 20 and 1 is 20.

So, BETA is written as 0120.

Hence, “0120” is the correct answer from the given alternatives.

QUESTION: 20

A can build a hall measuring 12 ft × 5 ft × 15 ft in 3 days and B can build a hall in 25 ft × 16 ft × 10 ft in 8 days. What is the ratio of the work done by A and B in one day?

Solution:

⇒ One day work of A = (12 ft × 5 ft × 15 ft)/3 = 300 ft

⇒ One day work of B = (25 ft × 16 ft × 10 ft)/8 = 500 ft

∴ Ratio of efficiency = 300 ∶ 500 = 3 ∶ 5

QUESTION: 21

Which game has 7 players in each side?

Solution:
  • Water polo, consisting of 6 field players and 1 goal keeper and Kabaddi are the sports which have 7 players each in a team.
  • On the other hand, basketball has 5 players in each side and Baseball has 9 players.
QUESTION: 22

In the following question, select the related word from the given alternatives.
India : Men In Blue : : New Zealand : ?

Solution:

As the Indian National men’s cricket team is also known as “Men in Blue”, similarly the New Zealand National men’s cricket team is also known as “Black Caps”

Hence, “Black Caps” is the correct answer from the given alternatives.

QUESTION: 23

Directions: In each question below is given a statement followed by two assumptions numbered I and II. You have to consider the statements and the following assumptions and decide which of the assumptions is implicit in the statement.

Statement: “Computer education should start in primary schools itself.”

Assumptions:
I. Learning computers is easy.
II. Computer education can increase the chances of getting a job.

Solution:

Clearly, computer education can be started at the school level only if it is easy. So, I is implicit. In the statement, nothing is mentioned about the link between jobs and computer education. So, II is not implicit.

QUESTION: 24

The rubbing surface of a matchbox has powdered glass and a little red _________.

Solution:

The rubbing face of the matchbox is has powered glass and a little red phosphorous. It is made after exposing white phosphorus to sunlight and is an allotrope of phosphorus. 

QUESTION: 25

Rearrange the jumbled up letters in their natural sequence and find the odd one out.

Solution:

RTPROA → PARROT → a bird.

AIUGAN → IGUANA → a reptile.

OEDV → DOVE → a bird.

IPENGO → PIGEON → a bird.

Therefore, AIUGANis the odd one out.

QUESTION: 26

The percentage of India's population in the total population of the world as per 2011 census is _______.

Solution:
  • According to the 2011 census report released on 31 March 2011, the percentage of India's population in the total population of the world is 17.5%.
  • During the time the population of our country increased from 1.03 billion (2001 census) to 1.21billion.
  • Decadal growth of 17.64% was recorded by the census report.
  • GK Trick :country wise  Descending order of population 

  • Trick –– "CIA और IB  PAKISTAN  गये"

    • C –चीन C :- China

    • I –इंडिया I :- India

    • A –अमेरिका A :- America

    • I –इंडोनेशिया I :- Indonesia

    • B –ब्राजील B :- Brazil

    • Pakistan

QUESTION: 27

What is the process of conversion of solid state directly to gaseous state called?

Solution:

Sublimation is a process in which the solid turns directly to gaseous state. One of the household examples is use of camphor and naphthalene balls.

QUESTION: 28

Who was appointed as the convener of Group of Ministers constituted by the GST Council for issues relating to the lottery, on 10 January 2019?

Solution:
  • A Group of Ministers (GoM) on issues relating to the lottery was constituted by the GST Council on 10 January 2019.
  • Sudhir Mungantiwar, Finance Minister, Government of Maharashtra was appointed as the convener of GoM.
  • The GoM will decide if the disparity existing on tax rates on the lottery will continue or not.
  • It will also see if there is a misuse of the lower tax rate on the lottery.
QUESTION: 29

To which state is the “Sua” dance related?

Solution:
  • Sua” dance is related to Chhattisgarh and Madhya Pradesh.
  • It is folk dance performed exclusively by the women.
  • It is performed on the occasion of Goura marriage.
  • It is also termed as ‘parrot dance’.
QUESTION: 30

Rajesh is standing in front of a wall and makes a sound such that he can hear its echo. What is the minimum distance between Rajesh and the wall?

Solution:

Echo refers to a reflection of sound from an obstacle that arrives at the listener with some delay after the original sound. It is not possible for the human ear to discriminate between direct sound and its echo if the delay is less than 1/10 s. Since the velocity of sound in dry air is 343 m/s, the reflecting object must be located more than 17.2 m from the source of sound for an echo to be distinctly heard.

QUESTION: 31

Match the following

Solution:

QUESTION: 32

Find the sum of compound interest received when a sum of Rs. 25000 is invested at 5% p.a for 2 years and at 10 p.a for 1 year.

Solution:

Given,

⇒ Principal = P = 25000

⇒ Rate = R = 5%

⇒ Time = N = 2 years

⇒ Compound interest = [P{1 + R/100}n] – P = [25000{1 + (5/100)}2] – 25000 = 27562.5 – 25000 = 2562.5

Now,

⇒ Principal = P = 25000

⇒ Rate = R = 10%

⇒ Time = N = 1

⇒ Compound interest = [25000{1 + (10/100)}] – 25000 = 27500 – 25000 = 2500

⇒ Total compound interest = 2500 + 2562.5 = Rs. 5062.5

QUESTION: 33

Who was the architect of Jaipur City?

Solution:

Vidyadhar Bhattacharya was the chief architect and city planner of Jaipur Rajasthan. 

QUESTION: 34

Alai Darwaja is a ______ to the enclosure of Quwat-Ul-Islam mosque at Delhi.

Solution:
  • Alai Darwaja is a Gateway to the enclosure of Quwat-Ul-Islam mosque at Delhi.
  • The Quwat-ul-Islam Mosque in the Qutab Minar complex was built by Alauddin Khilji, the Sultan of Delhi in 1311 AD.
  • The Alai Darwaza has a domed entrance which was constructed using red sandstone.
QUESTION: 35

Who among the following is the present Chief Minister of Haryana?

Solution:

QUESTION: 36

A palm tree and a mango tree of same height stand on either side of lake which is 80 m wide. Angle of elevations from a point somewhere in the lake are 60° and 45° respectively. What is the height of the trees?

Solution:


From figure,

Let the height of Palm tree = AB = H units

⇒ Height of Mango tree = CD = H units

From figure,

⇒ PD = x units

⇒ BP = 80 – x units

Now, In triangle CPD,

⇒ tan 45° = CD/PD

⇒ 1 = H/X

⇒ H = X

Now, in triangle ABP,

⇒ tan 60° = AB/BP

⇒ √3 = H/(80 – X)

⇒ 80√3 – √3H = H

⇒ 138.56 = 2.732 H

⇒ H = 50.7 m

QUESTION: 37

A man had seven boys. When their average age was 14 years, a boy aged 14 years died. The average age of the remaining 6 boys is

Solution:

We know, Average of quantities = sum of all quantities/no. of quantities

The average age of 7 boys is 14 years. Then total age of 7 boys = 7 × 14 = 98 years.

A boy aged 14 years died, So now the total age of remaining 6 boys = 98 – 14 = 84 years.

∴ The average age of remaining 6 boys = 84/6 = 14 years.

QUESTION: 38

Which of the following is an indirect tax?

Solution:
  • GK Trick: Trick to remember Direct & Indirect Taxes
    Trick –– "Wepro, co, in (Direct Taxes)"
    • We- Wealth Tax
    • Pro- Property Tax
    • Co- Corporate Tax
    • In- Income Tax
    Trick –– "Excuse Me (Indirect Taxes)"
    • Ex- Excise tax
    • Cu- Custom tax
    • Se- Service tax
    • M- Market tax/vat
    • E- Entertainment tax
  • Indirect tax refers to the tax that is levied on goods and services. Excise duty is a type of indirect tax that is levied on locally produced goods, company's revenue, and occupation.
  • A direct tax is a type of tax that is levied on an individual or organization's income or profits. Capital Gains Tax, Wealth Tax, and Estate Duty are examples of direct tax.
QUESTION: 39

Fred starts from a point O. He turns North and walks 10 m. Then he turns right 90° and walks 5m. He then turns right 90° and walks 5 m. He then turns left 90° and walks 7 m.

Q. How far is Fred from his initial position?

Solution:

Note: For calculation purpose, various points are taken in the form of variables O, A, P, B, C and X.

We have to find the distance OX.

From the diagram we know that,

OA = 10 m

AB = 5 m

BC = 5 m

CX = 7 m

PC = AB = 5 m

PX = PC + CX = 12 m

AP = BC = 5 m

OP = OA – AP = 5 m

Using Pythagoras theorem in triangle OPX,

(OX)² = (OP)² + (PX)²

(OX)² = (5)² + (12)²

(OX)² = 25 + 144 = 169 m²

Hence OX = 13 m.

Hence, the distance between Fred’s initial position and the final position is 13 m.

QUESTION: 40

Find the HCF of 132 and 165.

Solution:

We can write,

⇒ 132 = 22 × 3 × 11

⇒ 165 = 3 × 5 × 11

∵ HCF is the product of the common factors

∴ HCF of 132 & 165 = 3 × 11 = 33

QUESTION: 41

Find the standard deviation of the series 9, 13, 15, 8, 6, 11, 7, 3, 10, 1.

Solution:

⇒ Mean of the series = (9 + 13 + 15 + 8 + 6 + 11 + 7 + 3 + 10 + 1)/10 = 83/10 = 8.3

Now,

⇒ (Standard deviation)2 = {(92 + 132 + 152 + 82 + 62 + 112 + 72 + 32 + 10+ 1)/10} – 8.32 = 85.5 – 68.89 = 16.61

⇒ Standard deviation = √16.61 = 4.07

QUESTION: 42

On which day the Indian Constitution came into force?

Solution:

The Indian Constitution came into force on Margsheersh Shukla Saptami, Samvat 2006 Vikrami.

  • As per the English calendar, it came into force on 26th January 1950.
  • It was adopted by the Constituent Assembly on 26th November 1949.
QUESTION: 43

India paid homage to Father of the Nation Mahatma Gandhi on his ________ death anniversary on 30th January 2019.

Solution:
  • India is paying homage to Father of the Nation Mahatma Gandhi on his 71st death anniversary on 30th January, 2018.
  • He was assassinated by Nathuram Godse on this day in 1948.
  • The day is also observed as Martyrs' Day.
QUESTION: 44

Find the current (in A) when a charge of 500 Coulomb flows in 25 seconds.

Solution:

We know that, q =It

I =q/t

where 

Current (I) = Charge (q)/Time (t)

 

Current = 500/25 = 20A

QUESTION: 45

{8 - (28 - 53)} ÷ {- 4 × 5 - (- 9)} = ?

Solution:

{8 - (28 - 53)} ÷ {- 4 × 5 - (- 9)} = {8 + 25} ÷ {- 20 + 9} = -33/11 = -3

QUESTION: 46

How many positive factors are there of 480? 

Solution:

⇒ 480

⇒ 32 × 3 × 5

⇒ 25 × 31 × 51

∴ no. of positive factors of 480,

⇒ (5 + 1) × (1 + 1) × (1 + 1)

⇒ 24

QUESTION: 47

By the use of photovoltaic cell while converting solar energy which of the following is produced?

Solution:

Solar-powered photovoltaic (PV) panels convert the sun's rays into electricity by exciting electrons in silicon cells using the photons of light from the sun. This electricity can then be used to supply renewable energy to your home or business.

QUESTION: 48

The age of four family members is in the ratio 2 ∶ 3 ∶ 7 ∶ 8. If their average age is 25 years, find the difference between the age of the eldest and the youngest member of family.

Solution:

Let the age of 4 family members be ‘2x’, ‘3x’, ‘7x’ and ‘8x’ years

Now, average age = 25

⇒ (2x + 3x + 7x + 8x)/4 = 25

⇒ 20x = 100

⇒ x = 100/20 = 5

Hence,

⇒ Age of eldest member = 8x = 8(5) = 40 years

⇒ Age of youngest member = 2x = 2(5) = 10 years

∴ Required difference = 40 - 10 = 30 years

QUESTION: 49

The ratio of the amount that P and Q have is 5 ∶ 6. If P's amount is increased by 25% and Q's amount is decreased by 40%, and the average of the amount of P and Q is 5500. Find the ratio of the new amount of Q and P.

Solution:

Given,

Let earnings of P and Q be 5a and 6a respectively

Given,

⇒ Average = 5500

⇒ (5a + 6a)/2 = 5500

⇒ a = 1000

⇒ New earning of P = 5a + 25% of 5a = 5a × (125/100) = 25a/4 = 6250

⇒ New earning of Q = 6a – 40% of 6a = 6a × (60/100) = 18a/5 = 3600

⇒ Required ratio = 3600 ∶ 6250 = 72 ∶ 125

QUESTION: 50

When was the name of Madras State changed in Tamil Nadu?

Solution:
  • The name of Madras State was changed in 1969 which was the result of The States Reorganization Act which was based on linguistic lines.
  • The city of Madras was also renamed as Chennai subsequently.
  • Before the name was changed Madras was a presidency and after changing name, it was given position of a state.
QUESTION: 51

The first trial run of Train 18 was conducted on Bareilly -________ railway section.

Solution:
  • Train 18 has been named as Vande Bharat Express has now officially become India’s fastest train, which ran at a speed of 180 kilometers per hour during a trial run.
  • The first trial run of the train was conducted on Bareilly-Moradabad railway section.
  • Train 18 is India’s first indigenously built engine-less train.
  • It was built by Chennai-based Integral Coach Factory (ICF).
  • It will replace the premier Shatabdi Express.
QUESTION: 52

Who is the author of the book titled 'Where will man take Us? - A Bold story of the Man Technology is creating'?

Solution:
  • Entrepreneur, technologist and science storyteller, Atul Jalan launched his new book titled, 'Where will man take Us? - A Bold story of the Man Technology is creating'.
  • It is published by Penguin Random House Books.
  • Authored by Atul Jalan, CEO of Manthan Systems, the book looks at the immediate future of mankind and what lies in wait.
QUESTION: 53

Rearrange the jumbled up letters in their natural sequence and find the odd one out.

Solution:

NAEGAMT → MAGENTA → a colour.

ITELVO → VIOLET → a colour.

LEWLOY → YELLOW → a colour.

RBAC → CRAB → an animal.

Therefore, RBAC is the odd one out.

QUESTION: 54

A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series.
1200, 360, 108, 32.4, ?, 2.916

Solution:

The given Series is:

Hence, the required term is 9.72.

QUESTION: 55

When a sound wave goes from one medium to another, which of the following quantity remains unchanged?

Solution:

When a sound wave goes from one medium into another, its frequency remains unchanged. The frequency of sound depends upon the source of the sound, not the medium of propagation. Hence, it does not change.

QUESTION: 56

In the figure given below, OD is the perpendicular bisector of the chord AB. If the diameter of the circle is 20 cm and the length of chord AB is 16 cm, find the length of CD.

Solution:

In the figure given below,


As we know, the perpendicular bisector of a chord passes through the centre of the circle

⇒ OA = OB = OD = Radius of circle = 20/2 = 10 cm

⇒ AC = AB/2 = 16/2 = 8 cm

Now, applying Pythagoras theorem in ΔOCA,

⇒ OA2 = OC2 + AC2

⇒ 102 = OC2 + 82

⇒ OC2 = 100 – 64

⇒ OC = √36 = 6 cm

∴ CD = OD – OC = 10 – 6 = 4 cm 

QUESTION: 57

Glass is soluble in

Solution:

Hydrofluoric acid is a solution of hydrogen fluoride (HF) in water. It is a colourless solution that is highly corrosive, capable of dissolving many materials, especially oxides. Its ability to dissolve glass has been known since the 17th century.

QUESTION: 58

In how many Lok Sabha constituencies did the voting begin in the first phase for the year 2019?

Solution:
  • Voting began in 91 Lok Sabha constituencies spread across 18 states and 2 union territories in the first phase.
  • In Odisha, voting for 28 out of 147 assembly seats and four Lok Sabha seats was also held on 11 April 2019.
  • Voting for 543 Lok Sabha seats will be held in seven phases: April 11, April 18, April 23, April 29, May 6, May 12 and May 19. Counting will be done on May 23, 2019.
QUESTION: 59

Two years ago, the population of a village was 62500. If in two years, the population of the village increased by 24525, what is the rate of increase in population per year, if the rate of increase is same for both years?

Solution:

Let the rate of increase be ‘R%’

Population of village two years ago = 62500

Present population of village = 62500 + 24525 = 87025

∵ Population after n years = Population n years ago × (1 + Rate/100)n

Putting n = 2,

⇒ 87025 = 62500 × (1 + R/100)2

⇒ 1.3924 = (1 + R/100)2

⇒ √1.3924 = (1 + R/100)

⇒ 1.18 = 1 + R/100

⇒ R = 0.18 × 100 = 18%

∴ Rate of increase of population per year = 18%

QUESTION: 60

Which of the following Vedas has the mention of Saraswati River?

Solution:

Rigveda has the mention of Saraswati River in nadistuti hymn as the river that flows between the Yamuna in the east and the Sutlej in the west. 

QUESTION: 61

A dishonest man marks up the price of goods by 25% and gives discount of 10%. But while selling he cheated by 150 gm per kg. Find percentage profit.

Solution:

Let CP of 1000 gm be Rs. 100

⇒ Marked price = 100 + 25% of 100 = 125

⇒ Discount = 10%

⇒ Selling Price of 850 gm = 125 – {125 × (10/100)} = 112.5

Now,

⇒ CP of 850gm = Rs. 85

⇒ Profit = Rs. (112.5 – 85) = Rs. 27.5

⇒ Profit percentage = (27.5/85) × 100 = 32.35%

QUESTION: 62

Panaji is the capital of which among the following states in India?

Solution:

QUESTION: 63

Direction: The table given below shows the marks obtained by four students in 5 different subjects. The marks are given out of 100. Read the table carefully and answer the following questions.

Q. Which student got the highest marks in all the 5 subjects taken together?

Solution:

Marks scored by A in all the subjects = 427

Marks scored by B in all the subjects = 433

Marks scored by C in all the subjects = 441

Marks scored by D in all the subjects = 413

∴ Student C secured the highest marks in all the 5 subjects taken together.

QUESTION: 64

A train of length 150 m crosses a running person who is moving in the opposite direction in 20 seconds. If the speed of the train is 8 times the speed of the person, then the speed of the person is:

Solution:

Let speed of man be M m/s

⇒ Speed of train = 8M m/s

⇒ Relative speed = M + 8M = 9M m/s

⇒ Distance = 150 m

⇒ Speed = Distance/time

⇒ 9M = 150/20

⇒ M = 5/6 m/s

⇒ Speed of person = 5/6 m/s.

QUESTION: 65

Who was the first person to discover the pre-historic remains of Kalibangan?

Solution:

Luigi Pio Tessitori was the first person to discover the pre-historic remains of Kalibangan. He was an Italian Indologist who later sought help from Sir John Marshall of the Archaeological Survey of India.

QUESTION: 66

Who among the following has won a bronze medal at the Olympics held in the year 1952? 

Solution:
  • K.D. Jadhav has won a bronze medal at the Olympics held in the year 1952.
  • He was the first Indian to win an individual Olympic medal in Wrestling that held at Helsinki.
  • He was honoured with Arjuna Award in the year 2000.
  • The government renamed the wrestling venue in the Indira Gandhi Sports Complex in New Delhi as the KD Jadhav Stadium in 2011.
QUESTION: 67

In a two digits number, the tenth digit is 5 more than its unit place digit. Product of number and difference between the ten's digit and unit digit is 470. Find 3/47th of the number.

Solution:

Let the two digits number be 10b + a

Given,

⇒ a – 5 = b

⇒ a – b = 5

Also,

⇒ (10b + a) × (b – a) = 470

⇒ 10b + a = 94

So, the number is 94

Now,

⇒ (3/47) × number = 94 × (3/47) = 6

∴ 3/47th of given number is 6

QUESTION: 68

Identify the odd one from the list below.

Solution:

Fern → a tree.

Bamboo → a grass.

Fig → a tree.

Palm → a tree.
Therefore, Bamboo is the odd one out.

Hence, Bamboo is the right answer.

QUESTION: 69

The ratio of the present ages of Mohan and Sohan is 2 ∶ 3 and 10 years from now, the ratio will get changed to 3 ∶ 4. What is the present age (in years) of Mohan?

Solution:

Let the present age of Mohan and Sohan be 2x and 3x

After 10 years, ratio of their ages will be

⇒ 8x + 40 = 9x + 30

⇒ 9x - 8x = 40 - 30

⇒ x = 10

Hence, the present age of Mohan = 2x = 20 years

QUESTION: 70

In which among the following farming types in India, the produce is consumed by farmer and his family only?

Solution:
  • In case of subsistence farming, the farmer produces crops for consumption of own family and there is no surplus to sell in the market. 
  • In Extensive Farming method, a limited amount of labour is used to cover a large area and machines are widely used. 
  • In Intensive Farming method, a large amount of labour is utilized for a very small area. 
  • In case of Plantation Agriculture, trees and bushes are planted on a large estate and a single crop such as rubber, coffee etc. is grown, mainly for exports. 
QUESTION: 71

What is the mode of the following distribution?
1, 2, 3, 2, 2, 4, 5, 3, 3, 2, 2, 6

Solution:

We know that,

Mode refers to the most frequently occurring number in a set of numbers.

The given set of numbers is 1, 2, 3, 2, 2, 4, 5, 3, 3, 2, 2, 6

In the above set of numbers 2 appears most frequently i.e. 5 times.

∴ 2 is the mode of the given set of numbers.

QUESTION: 72

Direction: The Bar Graph shows the number of people in a theatre for 3 shows in a day. Study the graph carefully and answer the following questions.

Q. What is the ratio of people who watched all the shows in Ritz to the number of people who watched all the shows in PV

Solution:

Number of people who watched all the shows in Ritz = 16500

Number of people who watched all the shows in PVR = 17500

∴ Required ratio = 16500 ∶ 17500 = 33 ∶ 35

QUESTION: 73

A question is given followed by information in two statements. You have to find out the data in which statement(s) is sufficient to answer the question and mark your answer accordingly.

If the area of the Rhombus is 24 sq. cm then find the length of its diagonal?
I) Both diagonals cut each other at right-angle.
II) Both the diagonals are consecutive even numbers.

Solution:

Area of rhombus = 24 cm2

Let one diagonal be x cm and other be (x + 2) cm

Area = (1/2) × (d1 × d2)

⇒ 24 = (1/2) × (x × x + 2)

⇒ 48 = x2 + 2x

⇒ x2 + 2x - 48 = 0

⇒ x = 6, -8 (length cannot be negative)

Length of the diagonal is 6 cm and x + 2 = 8 cm

∴ Only II is sufficient.

QUESTION: 74

Pointing to a person Y, X says, “I am not the brother of my mother’s only daughter, but Y is the sister of my father’s mother’s only son”. How is Y related to X?

Solution:



Hence, Y is the paternal aunt of X.

QUESTION: 75

Radha buys an article at certain amount and marks it for sale at a price which gives her 75% profit on her cost price. She gave 20% discount on marked price. Calculate actual profit/loss percentage made by her.

Solution:

Let cost price of an article be Rs.100

⇒ Profit percentage = 75%

⇒ Marked price = 100 + 75% of 100 = Rs. 175

Now,

⇒ Discount percentage = 20%

⇒ Selling price after discount = 175 – 20% of 175 = Rs. 140

As,

⇒ Cost price = 100

⇒ Profit percentage = {(140 – 100)/100} × 100 = 40%

QUESTION: 76

The ratio of the speed of the boat to the speed of current is 5 : 2. If a person can row his boat 112 km downstream in 4 hours, find the speed of the boat in still water.

Solution:

SB : SC = 5 : 2

Speed of boat downstream, SD = 5 + 2 = 7 units = distance/time = 112/4 = 28 km/hr

⇒ 7 units = 28 km/hr

⇒ 1 units = 4 km/hr

∴ Speed of boat in still water, SB = 5 units = 5 × 4 = 20 km/hr

QUESTION: 77

What is the remainder when 221145 + 442522 is divided by 7.

Solution:

⇒ Remainder when 221 is divided by 7 = 4

⇒ Remainder when 442 is divided by 7 = 1

Now,

⇒ Rem {(221145 + 442522)/7} = Rem {(4145 + 1522)/7} = Rem {(4 + 1)/7} = Rem (5/7) = 5

∴ Remainder is 5

QUESTION: 78

Rearrange the jumbled up letters in their natural sequence and find the odd one out.

Solution:

AGO → GOA → a state of India.

HLDEI → DELHI → a union territory of India.

IKMSKI → SIKKIM → a state of India.

UAGAJRT → GUJARAT → a state of India.

Therefore, HLDEIis the odd one out.

QUESTION: 79

If the image below is rotated 90 degrees clockwise, then which of the answer figures is the right mirror image of the resulting figure?

Solution:


Clearly, the correct right image is in option 1).

QUESTION: 80

From a 1 litre bottle filled with milk-water mixture in the ratio 7 ∶ 3, 60% of the mixture is poured out. Then, the bottle is filled with 100 ml honey, 200 ml milk and the remaining quantity with water. Find the ratio of milk and water in the final mixture in the bottle.

Solution:

⇒ Quantity of bottle = 1 litre = 1000 ml

After 60% of the mixture is poured out,

⇒ Quantity of mixture remaining in bottle = 40% of 1000 = 400 ml

⇒ Ratio of milk-water in the initial mixture = 7∶ 3

⇒ Quantity of milk in bottle = (7/10) × 400 = 280 ml

⇒ Quantity of water in bottle = (3/10) × 400 = 120 ml

Now,

⇒ Quantity of bottle to be filled = 1000 – 400 = 600 ml

⇒ Quantity of honey filled = 100 ml

⇒ Quantity of milk filled = 200 ml

⇒ Quantity of water filled = 600 – 100 – 200 = 300 ml

⇒ Quantity of milk in final mixture = 280 + 200 = 480 ml

⇒ Quantity of water in final mixture = 120 + 300 = 420 ml

⇒ Ratio of milk and water in final mixture = 480 ∶ 420 = 8 ∶ 7

QUESTION: 81

Directions: One statement is given, followed by two conclusions, I and II. You have to consider the statement to be true, even if it seems to be at variance from commonly known facts. You are to decide which of the given conclusions be definitely drawn from the given statement.

The statement: Cactus grows in the deserts which are usually dry.

Conclusions:
I.
 Cactus plants require very less water to grow.
II. All deserts have Cactus plants.

Solution:

Cactus plants require less water to grow is a valid conclusion since it is the statement mentions that they grow in deserts which do not provide an ample amount of water to thrive. Hence conclusion I follows the statement. Coming to conclusion II, it doesn’t necessarily follow since the statement gives us no information that all deserts have Cactus plants. There might be deserts without any plantswhich require further conclusions apart from the statement.

QUESTION: 82

If ‘।’ means ‘minus’, ‘@’ means ‘plus’, ‘^’ means ‘multiplied by’ and ‘%’ means ‘divided by’, then find the value of
6 ^ 5 @ 76 । 34 % 2 = 

Solution:


Using BODMAS, we get

6 ^ 5 @ 76 । 34 % 2 = 6 × 5 + 76 - 34 / 2 = (6 × 5) + 76 - (34 / 2) = 30 + 76 – 17 = 89.

Hence, 89 is the correct answer.

QUESTION: 83

Which Indian state has the biggest network of rail routes in India?

Solution:
  • Uttar Pradesh has the biggest network of rail routes in India.
  • It has a total of 9077.45 kilometers of rail network.

 

QUESTION: 84

A box of chocolates consists of 30% milk chocolates and 45% are nuts chocolates. The remaining chocolates are filled with caramel. If there are 96 chocolates in the box, how many of them are caramel-filled chocolates?

Solution:

Percentage of caramel-filled chocolates = 100 - 30 - 45 = 25%

Total no. of chocolates = 96

∴ No. of caramel-filled chocolates = 25% of 96 = 1/4 × 96 = 24

QUESTION: 85

In the following question, by using which mathematical operators will the expression become correct?

If P = 3, Q = 14, R = 23, S = 4,T = 2, U = 13 and V = 2.

(P³ + Q - R × S ÷ T + U □ V) = 164.

Solution:

It is given that,

P = 3, Q = 14, R = 23, S = 4,T = 2, U = 13 and V = 2.

Given expression : (P3 + Q - R × S ÷ T + U □ V) = 164.

→ (33 + 14 – 23 × 4 ÷ 2 + 13 □ 2) = 164

→ (27 + 14 – 23 × 4 ÷ 2 + 13 □ 2) = 164

→ (27 + 14 – 23 × 2 + 13 □ 2) = 164

→ (27 + 14 – 46 + 13 □ 2) = 164

→ (– 5 + 13 □ 2) = 164

→ (13 □ 2) = 164 + 5 = 169

→ (13 □ 2) = 13 * 13 = 132

Only power operator can be used here to satisfy this equation.

→ 132 = 169

Hence, the power operator will be used to solve the equation.

QUESTION: 86

Find which of the answer figure can be formed from the pieces given in the question figure.
 

Solution:


Thus with all the given pieces, we can form the option 3 figure.

QUESTION: 87

In the following question, select the number which can be placed at the sign of the question mark (?) from the given alternatives.

Solution:

The pattern is:

In the figure, the consecutive prime numbers are opposite to consecutive non-prime numbers in increasing order.

2 is the first prime and it is opposite to the first non-prime 4.

3 is the second prime and it is opposite to the second non-prime 6.

5 is the third prime and it is opposite to the third non-prime 8.

7 is the fourth prime and it is opposite to the fourth non-prime 9.

Similarly,

11 is the fifth prime and it is opposite to the fifth non-prime 10.

Hence, the missing number in the figure is 10.

QUESTION: 88

There is a group of 6 people : A, B, C, D, E and F. A is taller than 3 people, but not taller than B. C is taller than D. C is taller than A and E. Who among the following can be the shortest person?

Solution:

People: A, B, C, D, E and F

1) A is taller than 3 people, but not taller than B.

→ B > A > 3 people

2) C is taller than D. C is taller than A and E. Hence only C and B are taller than A.

→ B, C > A > D, E

Hence, F is also shorter than A.

→ B, C > A > D, E, F                                                                         

Hence, any one of D, E or F can be the shortest person.

QUESTION: 89

Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it.

Z, B, X, _ , V, F, T, _

Solution:


The series is as follows:

The first letter from the end: Z

The second letter from the beginning: B

The third letter from the end: X

The fourth letter from the beginning: D

The fifth letter from the end: V

The sixth letter from the beginning: F

The seventh letter from the end: T

The eighth letter from the beginning: H

Hence, ‘D, H’ when placed at the gaps in the given letter series shall complete it.

QUESTION: 90

A series of figures is given which can be grouped into classes. Select the below correct option into which the figures can be classified from the given responses.

Solution:

The figures represent a headset, a pen drive and a camera, all of which are electronic gadgets. Hence electronic gadgets is the correct answer.

QUESTION: 91

What is the change in the direction of light by a mirror called ______.

Solution:
  • The process through which light rays falling on the surface of an object are sent back is called a reflection of light.
  •  Thus, when light falls on the surface of an object it sends back the light.
  • Reflection of light occurs when the waves encounter a surface or other boundary that does not absorb the energy of the radiation and bounces the waves away from the surface.
QUESTION: 92

Who is the ex-officio Chairman of Planning Commission?

Solution:
  • The Prime Minister of India is the ex-officio Chairman of Planning Commission. Planning Commission was formed on 15 March 1950.
  • On 01 January 2015, Planning Commission was replaced by another extra-constitutional body known as NITI (National Institution for Transforming India) Aayog.
  • The Prime Minister is also the ex-officio Chairman of NITI Aayog.
QUESTION: 93

If [{b/(a – b)} + {a/(a + b)} + {2ab/(a2 – b2)}] = 8, find the value of a/b.

Solution:

Given,

⇒ [{b/(a – b)} + {a/(a + b)} + {2ab/(a2 – b2)}] = 8

We know that, (a + b)(a – b) = (a2 – b2)

⇒ {b(a + b) + a(a – b) + 2ab} / (a2 – b2) = 8

⇒ (ab + b2 + a2 – ab + 2ab) / (a2 – b2) = 8

⇒ (a2 + b2 + 2ab) / (a2 – b2) = 8

As, (a + b)2 = a2 + b2 + 2ab

⇒ (a + b)/ {(a + b)(a – b)} = 8

⇒ (a + b) / (a – b) = 8

⇒ a + b = 8a – 8b

⇒ 8a – a = b + 8b

⇒ 7a = 9b

∴ a/b = 9/7

QUESTION: 94

Cement is a result of which of the following?

Solution:

Cement is a binder substance that sets and hardens and can bind other materials together. It is formed out of the chemical reaction between Limestone and clay.

QUESTION: 95

Name a single letter that can be suffixed to the following words to form new words?
Glu, Nea, Sta, Cu

Solution:


Clearly, if the words are suffixed with T, meaningful words can be formed, otherwise, with the other letters, the words are meaningless. 

QUESTION: 96

The chief constituent of water-glass is?

Solution:

Water-glass or liquid glass contains sodium silicate and these materials are available in aqueous solution and in solid form. They are used in cements, passive fire protection, textile and lumber processing, refractories, and automobiles.

QUESTION: 97

Directions: In the following questions are to be based on the details given below :

In a city of 300 people, 180 speak French. 20 people speak only Italian while 190 people don’t know Italian at all. 110 people speak exactly two languages and 60 people know both English and French. 30 people know only French and Italian.

Q. Which language is spoken by most people?

Solution:

We represent the whole scenario as a Venn diagram.


Now according to the question:

Total population = a + b + c + d + e + f + g = 300.

People who speak French = a + b + d + e = 180.

People who only speak Italian = c = 20.

People who don’t know Italian = a + d + g = 190. Hence people who know Italian = b + c + e + f = 300 - 190 = 110.

People who speak exactly two languages = b + d + f = 110.

People who know both French and English = d + e = 60.

People who know only French and Italian = b = 30.

Since b + c + e + f = 110 and c = 20, then b + e + f = 90.

Now, b + e + f = 90 and b + d + f = 110. Subtracting, we get d - e = 20. Also, d + e = 60. Solving, we get d = 40 and e = 20.

Now, b = 30, d = 40, e = 20 and a + b + d + e = 180. Solving, we get a = 90.

Now b + d + f = 110, b = 30 and d = 40, hence f = 40.

Finally, g = 300 – (a + b + c + d + e + f) = 60.

Hence French is spoken by (a + b + d + e) = 180 people.

English is spoken by (d + e + f + g) = 160 people.

Italian is spoken by 110 people.

Hence French is the most popular.

QUESTION: 98

Directions: In the following questions are to be based on the details given below :

In a city of 300 people, 180 speak French. 20 people speak only Italian while 190 people don’t know Italian at all. 110 people speak exactly two languages and 60 people know both English and French. 30 people know only French and Italian.

Q. How many people speak all three languages?

Solution:

We represent the whole scenario as a Venn diagram.


 

Now according to the question:

Total population = a + b + c + d + e + f + g = 300.

People who speak French = a + b + d + e = 180.

People who only speak Italian = c = 20.

People who don’t know Italian = a + d + g = 190. Hence people who know Italian = b + c + e + f = 300 - 190 = 110.

People who speak exactly two languages = b + d + f = 110.

People who know both French and English = d + e = 60.

People who know only French and Italian = b = 30.

Since b + c + e + f = 110 and c = 20, then b + e + f = 90.

Now, b + e + f = 90 and b + d + f = 110. Subtracting, we get d - e = 20. Also, d + e = 60. Solving, we get d = 40 and e = 20.

Now, b = 30, d = 40, e = 20 and a + b + d + e = 180. Solving, we get a = 90.

Now b + d + f = 110, b = 30 and d = 40, hence f = 40.

Finally, g = 300 – (a + b + c + d + e + f) = 60.

Hence French is spoken by (a + b + d + e) = 180 people.

English is spoken by (d + e + f + g) = 160 people.

Italian is spoken by 110 people.

Hence 20 people speak all three languages.

QUESTION: 99

Directions: In the following questions are to be based on the details given below :

In a city of 300 people, 180 speak French. 20 people speak only Italian while 190 people don’t know Italian at all. 110 people speak exactly two languages and 60 people know both English and French. 30 people know only French and Italian.

Q. How many people know English but no other language?

Solution:

We represent the whole scenario as a Venn diagram.


 

Now according to the question, we need to find g:

Total population = a + b + c + d + e + f + g = 300.

People who speak French = a + b + d + e = 180.

People who only speak Italian = c = 20.

People who don’t know Italian = 190. Hence people who know Italian = b + c + e + f = 300 - 190 = 110.

People who speak exactly two languages = b + d + f = 110.

People who know both French and English = d + e = 60.

People who know only French and Italian = b = 30.

Since b + c + e + f = 110 and c = 20, then b + e + f = 90.

Now, b + e + f = 90 and b + d + f = 110. Subtracting, we get d - e = 20. Also, d + e = 60. Solving, we get d = 40 and e = 20.

Now, b = 30, d = 40, e = 20 and a + b + d + e = 180. Solving, we get a = 90.

Now b + d + f = 110, b = 30 and d = 40, hence f = 40.

Finally, g = 300 – (a + b + c + d + e + f) = 60.

Hence English alone is spoken by 60 people.

QUESTION: 100

Directions: In the following questions are to be based on the details given below :

In a city of 300 people, 180 speak French. 20 people speak only Italian while 190 people don’t know Italian at all. 110 people speak exactly two languages and 60 people know both English and French. 30 people know only French and Italian.

Q. How many people know French but no other language?

Solution:

We represent the whole scenario as a Venn diagram.


 

Now according to the question, we need to find a :

Total population = a + b + c + d + e + f + g = 300.

People who speak French = a + b + d + e = 180.

People who only speak Italian = c = 20.

People who don’t know Italian = 190. Hence people who know Italian = b + c + e + f = 300 - 190 = 110.

People who speak exactly two languages = b + d + f = 110.

People who know both French and English = d + e = 60.

People who know only French and Italian = b = 30.

Since b + c + e + f = 110 and c = 20, then b + e + f = 90.

Now, b + e + f = 90 and b + d + f = 110. Subtracting, we get d - e = 20. Also, d + e = 60. Solving, we get d = 40 and e = 20.

Now, b = 30, d = 40, e = 20 and a + b + d + e = 180. Solving, we get a = 90.

Hence French alone is spoken by 90 people.

Related tests