1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you? 
Select the related word from the given alternatives.
Ally : enemy :: ?
Ally means to merge or friend, opposite of enemy, likewise ancient is opposite of Modern.
Hence, Ancient : Modern is the correct answer.
The processor speed of a computer is measured in________.
The speed of a boat in still water is 50 km/hr. It covers a distance of 500 km upstream in 20 hours. What is the speed (in km/hr) of the stream?
Let the speed of the stream = x km/hr
Given,
Speed of the boat in still water = 50 km/hr
∴ Speed of the boat towards upstream = (50  x) km/hr
Distance covered = 500 km
Time taken = 20 hr
∵ Distance covered = Speed × Time taken
⇒ 500 = (50  x) × 20
⇒ 25 = (50  x)
⇒ x = 25 km/hr
Who among the following was the author of the book “Kamayani”?
In the following question below are given some statements followed by some conclusions. Taking the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts, read all the conclusions and then decide which of the given conclusion logically follows the given statements.
Statements: I. All blue are black. II. Some blue are yellow.
Conclusions: I. All blue are yellow. II. Some black are yellow.
Consider the following least possible Venn diagram,
Conclusions:
I. All blue are yellow → False (It is possible but not definite).
II. Some black are yellow → True (It is definitely true as the part of blue which are yellow is also black as all blue are black).
Hence, only conclusion II follows.
Jharkhand was formed as the which state of the country?
The average marks obtained by 120 candidates in a certain examination is 35. If the average mark of passed candidates is 39 and that of the failed candidates is 15, what is the number of candidates who passed the examination?
Total number of candidates = 120
Let the number of candidates who passed the exam be = x
No. of failed candidates = (120  x)
Then total marks = 120 × 35 = 39x + (120  x) × 15
⇒ 4200 = 39x + 1800  15x
⇒ 4200  1800 = 24x
∴ x = 2400/24 = 100
A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series.
93, 102, 110, _______, 123, 128, 132
The relation among the given numbers is:
93 + 9 = 102
102 + 8 = 110
110 + 7 = 117
117 + 6 = 123
123 + 5 = 128
128 + 4 = 132
Hence, “117” is the missing term.
Which of the following country marks its entry into space after the launch of its first satellite named as ‘Raavana1’?
Select the jumbled word which is different from the other three alternatives.
1) MELAC → CAMEL
2) RITEG → TIGER
3) ROSHE → HORSE
4) UFBAFOL → BUFFALO
Except 'Tiger' all are herbivores whereas 'Tiger' is a carnivore.
Hence, 'Tiger' is the odd one.
The ratio of the sixth and the seventh terms of the sequence 1, 3, 6, 10, ___
Difference of consecutive terms: 2,3,4,5,6,7,8……
We can see that the difference of consecutive terms in the sequence are in AP with first term 2 and common difference = 1.
∴ n^{th} term of this sequence (1,3,6,10,……) is given as, a_n = a_(n  1) + (2 + (n  2)d), n ≥ 2.
Now, a_{5} = a_{4} + (2 + (5  2)1) = 10 + (2 + 3) = 10 + 5 = 15
a_{6} = a_{5} + (2 + (6−2)1) = 15 + (2+4) = 15 + 6 = 21
a_{7} = a_{6 }+ (2 + (7−2)1) = 21+(2+5) = 21 + 7 = 28
Now, a_{6}/a_{7} = 21/28 = 3/4
⇒ a6:a7=3:4
Gerontology is known as the study of __________.
Direction: A statement is given followed by two inferences I and II. You have to consider the statement to be true even if it seems to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given inferences if any follow from the given statement.
Statement: Rajiv Sharma, dissatisfied with his present salary and perks, joins another company.
Inference:
I. The new company gives all its employees a good salary.
II. The present company runs in loss.
Option 4 is the correct answer. As we see in the statement, Rajiv Sharma is dissatisfied with his salary and perks, So he joins another company. The inference I is about the new company giving good salary to all its employees, which is not mentioned in the statement. Hence, I does not follow here. The inference II talks about present company's condition about which no information is given in the statement. So, both inferences do not follow.
Which among the following is a coordination bond?
Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term.
Work : Joule ∷ Power : ______
SI unit of Work is Joule.
Similarly, SI unit of Power is Watt.
Hence Power is related to Watt.
Britisher Charles II got Bombay as dowry For marrying which of the following princess?
What is the value of [(a^{2}b^{3}) ÷ (a^{1}b^{1})] × [(a^{2}b^{4}) ÷ (a^{1}b^{2})]?
[(a^{2}b^{3}) ÷ (a^{1}b^{1})] × [(a^{2}b^{4}) ÷ (a^{1}b^{2})]
Using BODMAS rule a^{m} ÷ a^{n} = a^{m  n}
[(a^{2}b^{3}) ÷ (a^{1}b^{1})] × [(a^{2}b^{4}) ÷ (a^{1}b^{2})]
= a^{2  1}b^{3(1)} × a^{2(1)}b^{4  2}
a^{3}b^{4} × a^{3}b^{6}
a^{m} × a^{n} = a^{m + n}
= a^{3 + 3}b^{4  6}
= b^{2}
= 1/b^{2}
In a right angled triangle if sinB = (5/13) then find the value of tanB + cosecB.
Given sinB = (5/13) = Perpendicular/hypotenuse
⇒ We know that (Hypotenuse)^{2} = (Perpendicular)^{2} + (Base)^{2}
⇒ (13)^{2} = (5)^{2} + (Base)^{2}
⇒ (Base)^{2} = (13)^{2}  (5)^{2}
⇒ (Base)^{2} = 169  25
⇒ (Base)^{2} = 144
⇒ (Base) = √144
⇒ (Base) = 12
⇒ cosB = Base/hypotenuse = 12/13
⇒ tanB = Sin B/Cos B
⇒ tanB = (5/13)/(12/13)
⇒ tanB = 5/12
⇒ cosecB = (1/Sin B) = (13/5)
⇒ tanB + cosecB = (5/12) + (13/5)
⇒ (25 + 156)/60
⇒ 181/60
∴ Required value is 181/60
The sum of two numbers is 32 and the multiplication of both number is 156. The HCF of the number is ...
Let us assume the one of the numbers as x and the other as y,
⇒ x + y = 32  (I)
⇒ x × y = 156
⇒ x = 156/y (II)
Substitute the value of Eq(II) in Eq(I),
⇒ (156/y) + y = 32
⇒ 156 + y^{2} = 32y
⇒ y^{2} – 32y + 156 = 0
⇒ (y – 6)(y – 26) = 0
⇒ y = 6 or 26
Let us consider y = 6,
Value of x = 156/6 = 26
Factors of 6 = 3 × 2 = 2, 3
Factors of 26 = 13 × 2 = 2, 13
∴ HCF(6, 26) = 2
The following question needs a bracket at certain places to make them correct. Find out at which places it needs bracket.
54 ÷ 6 × 2  10 × 4 = 82
Given equation is 54 ÷ 6 × 2  10 × 4 = 82
Let’s check each option,
1. 54 ÷ (6 × 2)  10 × 4 = 54 ÷ 12  40 =  35.5 ≠ 82
2. 54 ÷ 6 × 2  (10 × 4) = 9 × 2  40 =  22 ≠ 82
3. 54 ÷ 6 × (2  10) × 4 = 9 × ( 8) × 4 =  288 ≠ 82
4. (54 ÷ 6) × 10  4 × 2 = 9 × 10  8 = 82
Hence, (54 ÷ 6) × 10  4 × 2 is the correct option.
Find the sum of the measures all the interior angles of a polygon having 12 sides.
Sum of all the interior anglesof a polygon having 12 sides = 180(12 – 2) = 180 × 10 = 1800°
Find the value of the given expression.
6 – 36 × 3 ÷ 6 + 5 = ?
6 – 36 × 3 ÷ 6 + 5 = 6 – 18 + 5 = 7
∴ ? = 7
A photographer allows a discount of 10% on the advertised price of a camera. The price (in Rs) that must be marked on the camera, which cost him Rs 600, to make a profit of 25% would be
According to the given condition ,
90% of M.P = 125% of CP
∴ M.P = (1.25 × 600)/0.9 = 833.33
∴ The marked price of the camera would be Rs 833.33
Select the missing term based on the given related pair
A bunch is a group of the same things.
Similarly,
A group of sheep is called a flock, herd or mob.
Thus Sheep is related to Flock.
An echo returned in 2s. What is the distance of the reflecting surface from the source, given that the speed of the sound is 342 ms^{1}.
Speed of sound = 342 m/s.
Time taken for hearing an echo = 2s.
Distance travelled = 2d = v × t
2 × d = 342 × 2
d = (342 × 2)/2
= 342 m
The frequency of sound waves are as follows:
Who among the following is known as the designer of Indian National Flag?
If A : B = 8 : 15, B : C = 5 : 8 and C : D = 4 : 5 then what is A : D.
In the following figure Rectangle represents LED, Circle represents Inverter, Triangle represents Solar, and Square represents Battery. Which letter represents Solar and Battery but not Inverter?
1) Rectangle represents LED.
2) Circle represents Inverter.
3) Triangle represents Solar.
4) Square represent Battery.
The letter that represents Solar and Battery but not Inverter i.e. letter that represents triangle and square but not circle which is the letter “E”.
Hence, “E” is the correct answer.
From amongst the figures marked (A), (B), (C) and (D), select the figure which satisfies the same conditions of placement of the dots as in figure (X).
In figure (X), one of the dots lies in the region common to the square and the triangle only and the other dot lies in the region common to the square and the rectangle only. Only figure (D) consists of both types of regions.
Hence, figure (D) is the correct one.
A 1000metrelong train crosses a 500metrelong bridge. If the speed of train is 30 km/hr, then what is the time taken (in seconds) to cross the bridge?
We know that,
Distance = Speed × time
Total distance to travel = 1000 + 500 = 1500 m
Speed = 30 km/hr =30 × 5/18 = 25/3 m/s
Time taken = Distance/Speed = 1500/(25/3) = 180 second
Which of the following bank partners with M1Xchange for MSME bill discounting?
If ‘‘ means ‘+’, ‘+‘ means ‘×‘, ‘×‘ means ‘‘ and ‘÷’ means ‘÷‘ then what is the value of:
18 + 16 ÷ 1 × 3 + 5  16  46 ÷ 23
Changing operators as given format.
Given expression: 18 + 16 ÷ 1 × 3 + 5  16  46 ÷ 23
After interchanging symbols: 18 × 16 ÷ 1  3 × 5 + 16 + 46 ÷ 23
= 18 × 16  3 × 5 + 16 + 2
= 288  15 + 16 + 2
= 288 + 18  15
= 291
Find the wrong term in the following series.
HA, 9, FD, 8, DI, 6, CF, 6, BE, 5
Given series: HA, 9, FD, 8, DI, 6, CF, 6, BE, 5
The given sequence is a combination (pair of the alphabet, square root of their respective position number).
The pair of the alphabet is followed by the square root of their respective position number.
HA → It’s respective position number is 81 and the square root of 81 is 9.
Similarly, FD → 64 and 8 is the square root of 64.
DI → 49 and the square root of 49 is 7 but DI is followed by 6.
Hence, the wrong term is 6 which is placed after DI.
In which of the following cities The Central Office of the Reserve Bank was initially established?
Who among the following is the first Indian bowler to take a hattrick in test matches?
Directions: In each question below is given a statement followed by two assumptions numbered I and II. You have to consider the statement and the following assumptions and decide which of the assumptions is implicit in the statement.
Statement: Web series have become a new source of entertainment for people nowadays.
Assumptions:
I. Web series are new media available on the internet.
II. People enjoy the content because it is not censored.
In our country, web series are getting popular day after day and people are finding it more interesting. Assumption I is not implicit because it is just a definition of 'web series'. Assumption II is not implicit because there is no information provided in the statement regarding people liking web series because of the uncensored content.
In the following question, by using which mathematical operators will the expression becomes correct?
17_13_6_2 = 16
Follow BODMAS rule,
1) ×, +,  ⇒ 17 × 13 + 6  2 = 225
2) ×, , + ⇒ 17 × 13  6 + 2 = 217
3) +, , × ⇒ 17 + 13  6 × 2 = 18
4) , +, × ⇒ 17  13 + 6 × 2 = 16
Hence, correct set of symbols is ‘, +, ×’.
If (a^{3} + b^{3}) = 8125 and (a + b) = 25, find the value of (a^{2} + b^{2} – ab).
∵ (a^{3} + b^{3}) = (a + b)(a^{2} + b^{2} – ab)
⇒ 8125 = 25 × (a^{2} + b^{2} – ab)
⇒ (a^{2} + b^{2} – ab) = 8125/25
∴ (a^{2} + b^{2} – ab) = 325
Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary.
i. Gentle
ii. Garage
iii. Game
iv. Garden
On arranging the given word as per the dictionary order,
iii. Game
ii. Garage
iv. Garden
i. Gentle
Hence, “iii, ii, iv, i” is the correct order as per the dictionary.
Select the option that depicts the following transparent sheet (Problem Figure) when folded at the dotted line shown.
Thus, the image that is formed after folding the paper is image D.
Stem cutting propagation is used for the replantation of ________.
In which of the following Indian states did The Moplah Rebellion of 1921 took place?
Recently, SpiceJet has signed a pact with Emirates. Who among the following is the CEO of SpiceJet?
According to Pradhan Mantri Shram Yogi Mandhan (PMSYM) Yojana, Government will provide a monthly pension of Rs. ________ to the employees of the unorganised sector.
Annu Rani who won a silver medal at Asian Athletics Championship is related to which of the following sports?
⇒cannot be expressed in terms of p/q, so is an irrational number.
Pointing the man in the hospital, Ninad said, “he is the son of my grandfather’s only son.” How is Ninad related to that man? Ninad father has no daughter.
From the given question,
Hence, Ninad is the brother of that man.
Which of the following organization does not have its headquarters in Geneva, Switzerland?
If (1/2.315) = 0.4319, find the value of (1/0.0002315).
Given,
⇒ (1/2.315) = 0.4319
Now,
∴ (1/0.0002315) = (1/2.315) × 10000 = 0.4319 × 10000 = 4319
Directions: In the question below is a statement followed by two conclusions numbered I and II. You have to assume everything in the statement to be true, then consider the two conclusions together and decide which of them logically follows beyond a reasonable doubt from the information given in the statement.
Statement: Playing football daily for 1 hour can increase a person's life span by one year.
Conclusions:
I. Moderate level of physical exercise is necessary for leading a healthy life.
II. All people who do deskbound jobs definitely suffer medical issues.
In the statement, the benefit of playing football is mentioned, but no information is given regarding the health of a person doing a deskbound job. Hence only conclusion I follows.
If cream‘’ means ‘ chocolate’, ‘bread’ means ‘butter’, ‘milk’ means ‘tea’, ‘ice’ means ‘cold’ and ‘Lemon’ means Soda than what is ice cream?
Here cream = chocolate, bread = butter, milk = tea, ice = cold and lemon = soda therefore ice cream = cold chocolate
Hence, cold chocolate is correct answer.
Match the following with their correct places:
1. Arid Zone Research Institute i) Kolkata
2. Indian Anthropology Survey ii) Jodhpur
3. Wildlife Institute of India iii)Dehradun
4. Tropical Forest Research Institute iv) Jabalpur
A, B and C can do a job working alone in 50, 75 and 20 days respectively. They all work together for 4 days, then C quits. How many days will A and B take to finish the rest of the job?
Suppose unit work = 300 units (LCM of 50, 75 & 20)
∴ Work done by A in one day = 300/50 = 6
Work done by B in one day = 300/75 = 4
Work done by C in one day = 300/20 = 15
∴ Work done by (A + B + C) in 4 days = 4 × (6 + 4 + 15) = 100
C quits after 4 days.
∴ Remaining work after 4 days = 300 – 100 = 200 units
∴ Time taken by A and B together to complete 200 units = 200/(6 + 4) = 20 days
Calangute is famous for its beaches. In which of the following states this beach is situated?
The Panchsheel Treaty was signed in which of the following year?
This agreement stated the five principles as:
City U is 9 km towards the east of City V.
City W is 5 km towards the south of City U.
City X is 3 km towards the west of City W.
City Y is 5 km towards the north of City X.
City Z is 7 km towards the south of City X.
Q. Which of the cities lie on a straight line?
The given information can be represented as follows,
So, cities XYZ are in line.
According to a study by NASA, what was the first molecule formed in space?
Find the value of ‘?’ in the following question?
⇒ ? = 1
Which of the following country hosted the Special Olympics World Games 2019?
Select the odd letters from the given alternatives.
Here according to the position of each letter we can say that,
U + 3 = X – 4 = T
L + 3 = O – 5 = J
K + 3 = N – 4 = J
D + 3 = G – 4 = C
Therefore, we can say that LOJ is the answer.
If (3a/m + b/n) =4 and (a/m  b/n) = 4, Find the values of ‘a’ and ‘b’ respectively.
3a/m + b/n = 4 (1)
a/m  b/n = 4 (2)
Adding (1) and (2):
4a/m = 8
∴ a = 2m
Putting the value of a in eq (2)
2m/m  b/n = 4
⇒ b/n = 2  4 = 2
∴ b = 2n
In the following question, select the number which can be placed at the sign of question mark (?) from the given alternatives.
In first figure,
⇒ [(3 × 7) – 1] ÷ 2 = 10; [(7 × 5) – 1] ÷ 2 = 17; [(5 × 9) – 1] ÷ 2 = 22;
⇒ Difference of sum of digits of 17 & 10 → 8 – 1 = 7
⇒ Difference of sum of digits of 17 & 22 → 8 – 4 = 4
Product of 7 & 4 – sum of 7 & 4 → 28 – 11 = 17
Similarly,
In 2^{nd} figure,
⇒ [(5 × 11) – 1] ÷ 2 = 27; [(11 × 1) – 1] ÷ 2 = 5; [(1 × 13) – 1] ÷ 2 = 6;
⇒ Difference of sum of digits of 27 & 5 → 9 – 5 = 4
⇒ Difference of sum of digits of 6 & 5 → 6 – 5 = 1
Product of 1 & 4 – sum of 1 & 4 → 4 – 5 = – 1
Hence, “1” is the missing number.
Select an appropriate figure from the four options that would complete the figure.
The symbols interchange positions horizontally in the next figure,
The symbols interchange positions vertically in the next figure,
The symbols interchange positions both horizontally and vertically in the next figure and this three process gets continued, thus we get option 3 as the answer.
A boy completes 90 rounds of a garden in 1 hour. On an average, how many rounds will he complete in 16 minute?
The boy completes 90 rounds in 1 hr (60 min)
In 1 minute, he will complete = 90/60 = 1.5 rounds
∴ In 16 min, he will complete = 16 × 1.5 = 24 rounds
If the difference between a number and 37.5% of the number is 45, find the number.
Let the number be ‘x’
⇒ x – 37.5% of x = 45
⇒ x – (3/8)x = 45
⇒ (5/8)x = 45
⇒ x = 8/5 × 45 = 72
∴ The number is 72
The divisor is 50 times the quotient and 10 times the remainder. If the quotient is 32, what is the dividend?
Let the divisor be x
Quotient = x/50
Remainder = x/10
x/50 = 32 ⇒ x = 1600
The number/dividend is (Divisor × Quotient) + Remainder
Number = x^{2}/50 + x/10
Dividend = (1600^{2}/50) + 1600/10 = 51360
Which of the following disease is also known as Dumdum fever?
The term ‘Ebola’ in Ebola virus has been derived from ________.
In a row of 50 persons, position of Lexa is 34^{th} from the left side. What is position of Lexa from the right side of the row?
Position of Lexa from the right side = Total no. of persons – Position of Lexa from the left side + 1 → 50 – 34 + 1 → 51 – 34 → 17
Hence, Lexa is 17^{th} from the right side of the row.
Of three positive numbers, the ratio of 1^{st} and 2^{nd} is 7 : 3, that of 2^{nd} and 3^{rd} is 4 : 5. The product of 1^{st} and 3^{rd} is 10500. What is the sum of the three numbers?
Let,
Let the three numbers be x, y and z
x/y = 7/3
y/z = 4/5
x = 7y/3  (1)
z = 5y/4  (2)
Given, xz = 10500  (3)
Put value of (1) and (2) in (3)
35y^{2}/12 = 10500
y^{2} = 3600
y = 60
x = 140
z = 75
Sum of three numbers = 140 + 60 + 75 = 275
Which of the following device is used to measure altitude and velocity of clouds?
The mean of a distribution is 21 and the standard deviation is 7. What is the value of the coefficient variation?
We know that coefficient of variation = standard deviation/mean = 7/21 = 0.33 = 0.3333 × 100 = 33.33%
Who among the following has the right to set up a High Court in any Union Territory?
At a certain rate per annum, the simple interest on a sum of money for one year is Rs. 260 and the compound interest on the same sum for two years is Rs. 540.80. The rate of interest per annum is
Formula :
SI = (P × r × t)/100
Where p is the sum, r is rate and t is the time in years.
Given, simple interest on a sum of money for one year is Rs. 260 and the compound interest on the same sum for two years is Rs. 540.80.
⇒ 260 = (p × r)/100
⇒ r = 200/25
⇒ r = 8
In the following figure Rectangle represents triangle, Circle represents square, Triangle represents rectangle, and Square represents circle. Which letter represent circle and rectangle?
1) Rectangle represent triangle.
2) Circle represent square.
3) Triangle represent rectangle.
4) Square represent circle.
The letter that represents circle and rectangle i.e. letter that represents the intersection of Square and Triangle which is letter “D”.
Hence, “D” is the correct answer.
Which was India’s first Earth observation satellite?
Choose the odd number among the numbers given below.
667, 319 and 145 are multiples of 29 whereas 234 is not.
Hence, 234 is the odd one out.
The ratio of expenditure and savings is 4 : 5. If the income increases by 20% and the savings increases by 6%, then by how much percent should his expenditure increase.
⇒ Let his expenditure and savings be 40 and 50 respectively.
⇒ Then his income is 40 + 50 = 90
⇒ Income increase by 20% then,
⇒ New income = 90 × (120/100) = 108
⇒ Saving increases by 6% then,
⇒ New savings = 50 × (106/100) = 53
⇒ New expenditure = 108 – 53 = 55
⇒ Percentage increase in expenditure = (55 − 40) × (100/40) = 37.5%
How much water must be added to 50 ml of alcohol to make a solution that contains 50% alcohol?
Let the water added be x ml
Total solution = (x + 50) ml
% of alcohol = 50%
⇒ 50/(x + 50) × 100= 50
⇒ x = 50 ml
The base of a conical tent is 19.2 m in diameter and height is 2.8 m. The area of canvas required to put such tent is:
We have 2 × r = 19.2
⇒ r = 19.2/2
⇒ r = 9.6 m
Also we have slant height l as
⇒ l^{2} = r^{2} + h^{2}
⇒ l^{2} = 9.6 × 9.6 + 2.8 × 2.8
⇒ l^{2} = 92.16 + 7.84
⇒ l^{2} = 100
⇒ l = 10
Hence, area of tent required = πrl
= (22/7) × 9.6 × 10 = 301.71
The total percentage of illiterates in all the four cities is _______ (round to one decimal place).
Total population in city B = 200 + 100 = 300
Total population in all the four cities = 200 + 300 + 150 + 120 = 770
Total population of illiterates in all the four cities = 50 + 100 + 100 + 90 = 340
∴ total percentage of illiterates in all the four cities = 340/770 × 100 = 44.155% ≈ 44.2%
अरुणाचल प्रदेश के दर्रे
Trick — “अरुण ने* बीज* बो दिया”
1. बो——बोमडिला दर्रा/बम ला
2. दि——दिफू दर्रा
3. या——यांग्याप दर्रा
A shopkeeper announced a discount of 30%, such that he earned a profit of 16.67% on all his products. If the profit earned is Rs. 250, what is its marked price?
Let the marked price of the product be Rs. ‘x’
⇒ Discount = 30% of x = 0.3x
⇒ Selling price = Marked price – Discount = x – 0.3x = 0.7x
Now,
⇒ Profit earned = 16.67% of Cost Price = CP/6
Also,
⇒ Selling price = Cost price + Profit
⇒ 0.7x = CP + (CP/6)
⇒ 0.7x = (7/6)CP
⇒ CP = 0.6x
⇒ Profit earned = CP/6 = 0.6x/6 = 0.1x
As, Profit earned = Rs. 250
⇒ 0.1x = 250
⇒ x = 250/0.1 = Rs. 2500
∴ Marked price of product is Rs. 2500
Which of the following countries is not a part of G7 group?
Galvanized iron sheets are coated with __________.
BOD is the amount of dissolved oxygen used by microorganisms. BOD stands for _________.
When did Indian Space Research Organisation (ISRO) form?
Which country’s Presidential election did Comedian Zelensky win?
A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series.
315, 316, 158, 79, 80, 40, 20, 10, 5, 6, ?
The relation among given numbers is that when a number is even, we divide by 2 to get the next number. When the number is odd, we add one to get the next number:
315 → Odd → 315 + 1 = 316
316 → Even → 316 ÷ 2 = 158
158 → Even → 158 ÷ 2 = 79
79 → Odd → 79 + 1 = 80
80 → Even → 80 ÷ 2 = 40
40 → Even → 40 ÷ 2 = 20
20 → Even → 20 ÷ 2 = 10
10 → Even → 10 ÷ 2 = 5
5 → Odd → 5 + 1 = 6
6 → Even → 6 ÷ 2 = 3
Hence, “3” will complete the series.
Some image in computers are stored in PNG format. PNG stands for ________.
The height of an equilateral triangle is 15 cm. The area of the triangle is
We know that each angle in an equilateral triangle is 60°.
So, applying trigonometric formulae in this question we get,
In ΔABD,
tan 60° = AD/BD
⇒ √3 = 15/BD
⇒ BD = 5 √3 cm.
Since, AD is the height of an equilateral triangle; it divides BC into two equal parts, so,
BC = 2 × BD
⇒ BC = 10 √3
Now Area of a Triangle = ½ × Base × Height
⇒ Area = ½ × BC × AD
⇒ Area = ½ × 10 √3 × 15
⇒ Area = 75 √3 cm^{2}
The difference between the simple interest on Rs. X at 10% p.a. and the simple interest on Rs. Y at 8% p.a. after 3 years is Rs. 2100. What will be the difference after 7 years?
As,
⇒ Simple interest = (Principal × Rate × Time)/100
Now,
⇒ Simple interest on Rs. X at 10% p.a. after 3 years = (X × 10 × 3)/100 = 0.3X
⇒ Simple interest on Rs. Y at 8% p.a. after 3 years = (Y × 8 × 3)/100 = 0.24Y
⇒ Given difference 2100
⇒ 0.3X – 0.24Y = 2100
⇒ 0.1X – 0.08Y = 700 (1)
Now,
⇒ Simple interest on Rs. X at 10% p.a. after 7 years = (X × 10 × 7)/100 = 0.7X
⇒ Simple interest on Rs. Y at 8% p.a. after 7 years = (Y × 8 × 7)/100 = 0.56Y
⇒ Required difference = 0.7X – 0.56Y = 7(0.1X – 0.08Y)
Substituting from (1),
∴ Required difference = 7 × 700 = Rs. 4900
Who among the following has been appointed as India's next High Commissioner to South Africa?
Direction: Read the following information carefully and answer the questions that follow:
A, B, C, D, E are five boys sitting in a line facing south. While M, N, O, P and Q are five girls sitting in a second line parallel to a first line facing north and they are facing each other. B who is just next to the left of D is to opposite Q. C and N are sitting at the extreme end diagonally opposite to each other. E is opposite to O who is just next right of M. P who is just to the left of Q, is opposite to D. M is at one end of the line.
Q. Who is opposite to M?
Given:
i) Boys: A, B, C, D, E are five boys sitting in a line facing south.
ii) Girls: M, N, O, P and Q are five girls sitting in second line parallel to first line facing north.
iii) They are facing each other.
1. B who is just next to the left of D, is opposite Q.
2. C and N are sitting at the extreme end diagonally opposite to each other.
3. P who is just to the left of Q is opposite to D.
4. M is at one end of the line.
Hence, M is sitting opposite to C.
Direction: Read the following information carefully and answer the questions that follow:
A, B, C, D, E are five boys sitting in a line facing south. While M, N, O, P and Q are five girls sitting in a second line parallel to a first line facing north and they are facing each other. B who is just next to the left of D is to opposite Q. C and N are sitting at the extreme end diagonally opposite to each other. E is opposite to O who is just next right of M. P who is just to the left of Q, is opposite to D. M is at one end of the line.
Q. How many people are sitting to the right of the person facing N?
Given:
i) Boys: A, B, C, D, E are five boys sitting in a line facing south.
ii) Girls: M, N, O, P and Q are five girls sitting in second line parallel to first line facing north.
iii) They are facing each other.
1. B who is just next to the left of D, is opposite Q.
2. C and N are sitting at the extreme end diagonally opposite to each other.
3. P who is just to the left of Q is opposite to D.
4. M is at one end of the line.
Hence, A is facing N and 4 persons are sitting to the right of A.
If in a certain code language CAPSIZED is coded following a certain pattern. The coded word is GUX?SNSO. Choose the correct letter to replace the question mark.
The pattern for this code is as follows,
Here, the values are in increasing order of nonprime numbers starting from 4 from the left.
Hence, J will be there in the place of question mark.
20 tests

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF

Use Coupon Code 
20 tests









