RRB NTPC Mock Test - 6 (English)


100 Questions MCQ Test RRB NTPC - Mock Tests Papers 2020 | RRB NTPC Mock Test - 6 (English)


Description
This mock test of RRB NTPC Mock Test - 6 (English) for Railways helps you for every Railways entrance exam. This contains 100 Multiple Choice Questions for Railways RRB NTPC Mock Test - 6 (English) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this RRB NTPC Mock Test - 6 (English) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Railways students definitely take this RRB NTPC Mock Test - 6 (English) exercise for a better result in the exam. You can find other RRB NTPC Mock Test - 6 (English) extra questions, long questions & short questions for Railways on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Rearrange the jumbled up letters in their natural sequence and find the odd one out.

Solution:

RUMTCPEO → COMPUTER → an electronic device.
OAPPTL → LAPTOP → an electronic device.
NTVIESILOE → TELEVISION → an electronic device.
EKCCAENL → NECKLACE → a piece of jewelry.
Therefore, EKCCAENL is the odd one out.

QUESTION: 2

Identify the odd one from the list given below.

Solution:

Bear → a mammal.
Platypus → a mammal.
Frog → an amphibian.
Dolphin → a mammal.
Therefore, Frog is the odd one out.

Hence, Frog is the right answer

QUESTION: 3

Which of the following won the Best Picture award at the 91st Academy Awards held in Los Angeles, California?

Solution:
  • The 91st Academy Awards were presented at the Dolby Theatre, in Los Angeles, California.
  • Best Picture - Green Book.
  • Best Actor in a Leading Role - Rami Malek for Bohemian Rhapsody.
  • Best Actress in a Leading Role - Olivia Colman for The Favourite.
  • Best Directing - Alfonso Cuarón for Roma.
  • Best Supporting Actor - Mahershala Ali for Green Book.
QUESTION: 4

The Comptroller and Auditor General of India (CAG) receives a salary  ________. 

Solution:
  • The CAG receives a salary equal to a judge of the Supreme Court of India. 
  • He is equivalent to a secretary-level IAS Officer to the Government of India, in rank. 
  • The CAG is appointed for a period of 6 years or till he attains the age of 65 years, whichever is earlier. 
  • According to Article 148 of the Constitution of India, he is responsible for the financial audit of the Union as well as State Government Finances. 
QUESTION: 5

The price of sugar rise by 25%. If a family wants to keep their expenses on sugar the same as earlier, the family will have to decrease its consumption of sugar by 

Solution:

% decrease in consumption

QUESTION: 6

An Assertion (A) and Reason (R) are given below.
Assertion (A): Greenhouse emissions have increased in the last decade.
Reason (R): The average vehicles on roads have increased in the last decade.
Choose the correct option:

Solution:

Vehicles emit carbon dioxide which is a greenhouse gas.

Therefore, Reason (R) is true.

Therefore, increase in average cars on road means increase in carbon dioxide.

Therefore, Assertion(A) is true.

Hence, (A) is true and (R) is true and (R) is the correct explanation of (A).

QUESTION: 7

What is the least common multiple of (6/5) and (8/25)?

Solution:

The LCM of fractional number = LCM of numerator/HCF of denominator
The LCM of (6/5) and (8/25) = 

QUESTION: 8

An Assertion (A) and a Reason (R) are given below.
Assertion (A): Tuberculosis is a viral infection.
Reason (R): Bacteria causes diseases.
Choose the correct option.

Solution:

Bacteria causes diseases.

Therefore reason is true.

Tuberculosis is caused by bacteria

Therefore, the Assertion is false.

Hence, A is false but R is true.

QUESTION: 9

Choose the pair which is related in the same way as the words in the first pair from the given choices.
Optimistic : Pessimistic : ---------- : -----------

Solution:

Optimistic means someone who looks at everything positively. Pessimistic is someone who looks at something negatively. Therefore, we need to choose antonyms.

Evidence → Manifest, Dodge → Avoid

Not Antonyms

Transparent : Translucent

Clearly not antonyms

Tragic : Comic

Clearly are antonyms

Hence, Tragic : Comic is the correct answer.

QUESTION: 10

Diameter of a car wheel is 21 cm. A car driver moving at the speed of 66 km/hr takes 36 seconds to reach a destination. How many revolutions will the wheel make during the journey?

Solution:

Given, speed of the car = 66 km/h and diameter of wheel = 21 cm

So, radius of wheel (r) = 21/2 = 10.5 cm

As we know, Distance = speed × time

Distance covered by car in 36 sec = 66 × 5/18 × 36 = 660 meter

As we know, circumference of circle = 2πr

Thus, Circumference of wheel = 2 × 22/7 × 21/2 = 66 cm

∴ No of revolutions = distance/(circumference of wheel) = (660 × 100)/66 = 1000

QUESTION: 11

Who among the following led the formation of 'Brahmo Samaj of India' in 1866?

Solution:
  • Keshab Chandra Sen led the formation of Brahmo Samaj of India in 1866.
  • He embraced the comprehensive and radical scheme of social reform and also the amalgamation of “bhakti” into Brahamoism.
  • He formed the Indian Reform Association (1870) and his efforts led to the enactment of the Native Marriage Act Of 1872 (popularly known as the Civil Marriage Act).
  • The Brahmo Samaj was founded by Raja Ram Mohan Roy.
QUESTION: 12

Which among the following is known as an Abiotic Component in the Ecological System?

Solution:
  • The Ecosystem is divided into biotic components and abiotic components. 
  • Biotic components can be divided into producer, consumer and decomposers. 
  • Abiotic Components are the carbonic substance, non-carbonic substance and climatic factors. 
  • Water, light, temperature, air, humidity etc. are the abiotic components of the ecosystem. 
QUESTION: 13

In the following question, select the one which is different from the other three responses.

Solution:


Hence, IJL is odd one from rest.

QUESTION: 14

In a college, the ratio of boys and girls is 5 : 3 and the ratio of girls and teachers is 7 : 1. What is the ratio of students and teachers?

Solution:

The ratio of boys and girls is 5 : 3

Number of girls = (3/8) × number of students

The ratio of girls and teachers is 7 : 1

Number of girls/ Number of teachers = 7/1

[(3/8) × Number of students]/Number of teachers = 7/1

Number of students/Number of teachers = 56/3

∴ The ratio of students and teachers 56 ∶ 3

QUESTION: 15

If % means ÷, _ means +, ! means ×, ^ means –, then what is the value of 1331 % 121 ^ 6 _ 2 ! 13

Solution:


We follow the BODMAS rule to solve it.

1331 % 121 ^ 6 _ 2 ! 13 = 1331 ÷ 121 – 6 + 2 × 13 = 11 – 6 + 26 = 31

Therefore, 31 is the correct answer.

QUESTION: 16

An angle equals five seventh of its supplement. Find the angle and its supplement?

Solution:

Let the angle be ‘A’

⇒ Supplement of the angle = (180°– A)

Given that the angle is five seventh of its supplement

⇒ A = 5/7 (180°– A)

⇒ 7 × A = 5 × (180°– A)

⇒ 7A = (5 × 180°)– 5A

⇒ 7A + 5A = (5 × 180°)

⇒ 12A = (5 × 180°)

⇒ A = (5 × 180°)/12

⇒ A = 75°

Supplement of A = 180°– 75° = 105°

∴ Angle and its supplement are 75° and 105° respectively

QUESTION: 17

If ‘+’ means ‘division’, ‘-‘ means ‘multiplication’, ‘×’ means ‘addition’, and ‘÷’ means ‘subtraction’, then 14 + 7 × 5 – 6 ÷ 10 is

Solution:


We use BODMAS to calculate the following expression.

14 + 7 × 5 – 6 ÷ 10 = 14 ÷ 7 + 5 × 6 – 10 = 2 + 30 – 10 = 22

Therefore, 22 is the answer.

QUESTION: 18

The difference between simple and compound interests compounded annually on a certain sum of money for 2 years at 8% per annum is Rs. 40. What is the sum?

Solution:

We know the formula for compound interest -

Where,

CI = Compound interest

P = Principal

R = Rate of interest

T = Time period

Let the principal be P

CI = P (1 + 8/100) 2 - P = 104P/625

SI = P × 8 × 2/100 = 4P/25

CI - SI = 40

104P/625 - 4P/25 = 40

P = 40 × 625/4 = Rs. 6250

QUESTION: 19

A tower stands on a ground and above it there is a flag which is ‘h’ meter high. The angle from a point on the ground to bottom and top of flag are α and β respectively. What is the height of the tower?

Solution:


AB = height of tower
tanα = AB/x

Put value of x from eq.(i) to (ii)

QUESTION: 20

In which year India-Bhutan Foundation was established?

Solution:
  • India-Bhutan Foundation was established in August 2003 when then Crown Prince (present King) of Bhutan visited India.
  • It aims to enhance people to people exchanges in focus areas like education, culture and environment protection.
QUESTION: 21

Two lists are given below. List A contains S.I units, while B contains their value. Match the two correctly.

Solution:

QUESTION: 22

What is the least number which, when divided by 5, 6, 7, 8 gives the reminder 3 but is divisible by 9?

Solution:

Formula: dividend = divisor × quotient + remainder

Given, the number is divisible by 9.

Thus the number is a multiple of 9.

Let the number be 9a.

Given, number when divided by 5, 6, 7, 8 gives the remainder 3.

Thus, it will give a remainder of 3 when its divided by LCM of 5, 6, 7, 8

LCM of 5, 6, 7, 8 = 840

∴ 9a = 840 × quotient + 3

Here, ‘a’ should be an integer.

For quotient = 1

⇒ 9a = 840 + 3

a = 281/3

Thus, 843 is not the least number

For quotient = 2

⇒ 9a = 840 × 2 + 3

a = 187

Thus the least number is 1683.

QUESTION: 23

What is the value of (.4)2 + (.04)2 + (.004)2?

Solution:

⇒ (.4)2 + (.04)2 + (.004)2 = 0.16 + 0.0016 + 0.000016 = 0.161616

Hence, 0.161616 will be the answer.

QUESTION: 24

In which of the following states is the Bomdi-La Pass located?

Solution:

Bomdi La Pass: The actual Bomdi La pass (a saddle point) is at a height of 2600m and is about 2-3km away (and higher than) the Bomdila town, Arunachal Pradesh.

QUESTION: 25

In which state was a new species of ‘crying’ snake discovered on 12 February 2019?

Solution:
  • A new species of ‘crying’ snake was discovered in Lepa-Rada district of Arunachal Pradesh.
  • The discovery of the non-venomous crying keelback with zoological name Hebius lacrima, has been published in Zootaxa, a New Zealand-based mega-journal for animal taxonomy.
  • Globally there are 3,709 species of snakes.
  • The northeast is home to some 110 species, with Arunachal Pradesh having 55.
QUESTION: 26

In a class of 55 students there are 34 girls.The average weight of these girls is 51 kg and average weight of the full class is 55.2 kg. What is the average weight of the boys of the class?

Solution:

Let the average weight of the boys be x kg.

In a class of 55 students there are 34 girls.

So, no. of boys = 55 – 34 = 21

The average weight of these girls is 51 kg and average weight of the full class is 55.2 kgs.

So, we can write now,

(51 × 34) + (21 × x) = 55 × 55.2

⇒ 1734 + 21x = 3036

⇒ 21x = 1302

⇒ x = 62

∴ The average weight of the boys = 62 kg

QUESTION: 27

A man spends 60% of his income and saves the rest. If his income increases by 20% and spending decreases by 20%, then what is the percentage change in his savings?

Solution:

Let the initial income of the man be Rs. x.

We know that,

Income (I) = Expenditure (E) + Savings (S)

Initial expenditure = 60% of x = Rs. 0.6x

Initial savings = x – 0.6x = Rs. 0.4x

Income after increment of 20% = x + (20% of x) = Rs. 1.2x

Expenditure after increment = 0.6x – (20% of 0.6x) = Rs. 0.48x

Savings after increment = 1.2x – 0.48x = 0.72x

∴ % change in savings = [(0.72x – 0.4x)/0.4x] × 100 = 80% increase

QUESTION: 28

Which of the following slogan was given by a moderate leader?

Solution:
  • Satvameva Jayathe” was the slogan given by moderate leader Madan Mohan Malaviya.
  • Inqlaab Zindanbad” was given by Hasrat Mohani but popularized by Shaheed Bhagat Singh.
  • Simon Go Back” was given by Lala Lajpat Rai.
  • Garibi Hatao” was given by Indira Gandhi.
QUESTION: 29

Sultan Muhammad Ghori who defeated Prithviraja III in 1192 was a ruler from _____.

Solution:
  • The Second Battle of Tarian (Taraori) was fought between Mohammed Ghori and Prithviraj Chauhan. The battle took place in 1192 A.D near Tarain.
  • In this battle, Prithviraj Chauhan was defeated by Mohammed Ghori.
QUESTION: 30

The Geographical Indication Registry of India has presented a geographical indication tag status to which of the following?

Solution:
  • The Geographical Indication Registry of India has presented a geographical indication tag status namely-

  Banglar Rosogolla of West Bengal.

Mahabalipuram stone sculpture of Tamil Nadu.

Banaganapalle mango of Andhra Pradesh.

  • Darjeeling tea of West Bengal was the first Geographical Indication tagged product in India, in 2004 and 2005.
QUESTION: 31

Where did Ministry of Environment, Forest and Climate Change organise the second National Conference on 'Sustainable and Environment-friendly Industrial Production' Project on 15 February 2019?

Solution:
  • Ministry of Environment, Forest and Climate Change (MoEFCC) organised the second National Conference on 'Sustainable and Environment-friendly Industrial Production' (SEIP) Project in New Delhi on 15 February 2019.
  • The Project is a joint programme of MoEFCC and GIZ.
  • GIZ is a German development agency.
  • The conference was organised under Indo-German Development Cooperation.
QUESTION: 32

Identify the odd one from the list given below (on the basis of composition).

Solution:

Earth: The planet is mainly made of rocks.

Mars: The planet is mainly made of rocks.

Mercury: The planet is mainly made of rocks.

Neptune: It is a gas giant, composed mainly of gases.

Except Neptune, all are mainly made of rocks. Therefore, Neptune is the odd one out.

Hence, Neptune is the correct answer.

QUESTION: 33

Which city is called as the Pittsburgh of India?

Solution:
  • Jamshedpur is known as the Steel City of India or Pittsburgh of India for being rich in minerals.
  • It is a home to many industries like Tata Motors, Tata Steels, Usha Martin Industries, Steel & Wire Products, Tata Pigments, Tayo Rolls Limited, and many other assets.
  • This city is also known as the Tatanagar.
QUESTION: 34

If HOCKEY means HPENID, then find the code for CGYOCZ.

Solution:


Therefore, code for CGYOCZ is CHARGE.

QUESTION: 35

What is the valency of carbon?

Solution:
  • A carbon atom has four electrons in its outermost valence shell. So, it needs four more electrons to complete. So the valency of carbon is 4.
  • Carbon is 6th in the periodic table that means it has 6 electrons, according to electronic configuration 2 electrons are in K shell and the left 4 are in the L shell.
  • Electrons in the last shell are called valence electrons and the number of these electrons determin the valency of the compound this means the valency of carbon is 4 and carbon’s valency is also called co-valency.
QUESTION: 36

If 0< θ < 90and cos2θ−  sin2θ = 1/2 then the value of θ

Solution:

cos2θ − sin2θ = 1/2

cos⁡2θ = 1/2

⇒ 2θ = 60

⇒ θ = 30

OR

⇒ θ = 30°

QUESTION: 37

Below are given statements followed by two conclusions I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts.

Statements:
Some tables are chairs.
All chairs are bulbs.
Some bulbs are tube lights.

Conclusions:
I. Some tables are tube lights.
II. All bulbs are chairs.

Decide which of the below options logically follows the given conclusions.

Solution:

The least possible venn diagram is as follows,

 

I. Some tables are tube lights → False, it is possible but not definite.

II. All bulbs are chairs → False, it is possible but not definite.

Therefore, the answer is option D).

QUESTION: 38

 

If    then find the value of 

Solution:

As we know, (x - 1/x)2 = x2 + 1/x2 - 2

⇒ (x - 1/x)= 6 - 2 = 4

⇒ (x - 1/x) = √4 = 2

Now, we can write,

⇒ x3 - x2 - x + 1 = x(x2 - 1) - 1(x2 - 1) = (x - 1)(x2 - 1)

Hence,

= 2x/(x2 - 1)

= 2/(x - 1/x)

= 2/2 = 1

QUESTION: 39

Simplify: (13)− (14)+ (17)− 250 = √?

Solution:

(13)2 - (14)+ (17)2 - 250 = √?

⇒ -27 + 289 - 250 = √?

⇒ -277 + 289 = √?

⇒ √? = 12

∴ ? = 144

QUESTION: 40

A, B and C invest in a business in the ratio 4 ∶ 5 ∶ 7. C is a sleeping partner, so his share of profits will be half of what it would have been if he were a working partner. If they make Rs 36,000 profit of which 25% is reinvested in the business, how much does B get (in Rs)?

Solution:

Since C is the sleeping partner and his share of profit will be half of what it would have been if he were a working partner

⇒ Ratio in which the profit will be shared = 4 ∶ 5 ∶ 7/2 = 8 : 10 : 7

Profit = 36000 and when 25% is reinvested then

Profit to be shared between A, B & C = 36000 × 0.75 = Rs. 27000

∴ B’s share = 10/25 × 27000 = Rs. 10800

QUESTION: 41

Who invented the Band-aid?

Solution:
  • The Band-Aid was invented in 1920 by Earle Dickson for his wife Josephine, who frequently cut and burned herself while cooking.
  • He was the employee of American pharmaceutical and medical devices giant Johnson & Johnson Company.
QUESTION: 42

In which state did Prime Minister Narendra Modi inaugurate the Garjee - Belonia Railway Line on 9 February 2019?

Solution:
  • Prime Minister Narendra Modi visited Guwahati, Itanagar, and Agartala on 9 February 2019.
  • He laid the foundation stone for Greenfield Airport and Sela Tunnel in Arunachal Pradesh and North East Gas Grid in Assam.
  • He inaugurated DD Arun Prabha Channel for Arunachal Pradesh.
  • He also inaugurated the Garjee - Belonia Railway Line in Tripura.
QUESTION: 43

If ‘>’ means ‘multiplied by’, ‘<’ means ‘divided by’, ‘*’ means ‘added to ’ and # means ‘subtracted from’, then what would be the value of 96 < 32 > 20 # 58 * 8

Solution:


Using BODMAS, we get

96 < 32 > 20 # 58 * 8 = 96 / 32 × 20 – 58 + 8 = 3 × 20 – 58 + 8 = 60 – 58 + 8 = 2 + 8 = 10

Therefore, 10 is the correct answer.

QUESTION: 44

P, Q, R, S, T, U and V are seven houses. P is 4 km west of Q. S is 4 km north of Q. R is 4 km east of Q and T is 4 km south of Q. V is 4 km east of S and U is 4 km east of T.

Q. What is the direction of U with respect to V?

Solution:

We have drawn figure according to the information given:

Thus, U is in South direction with respect to V.

QUESTION: 45

Which personality is mentioned in the Buddhist text ‘Milinda Panha’?

Solution:
  • Nagasena is mentioned in the Buddhist text ‘Milinda Panha’.
  • ‘Milinda Panha’ contains the conversation that took place between Buddhist Monk Nagasena and Indo-Greek ruler Menander I of Bactria.
  • King Menander is also known as King Milinda.
QUESTION: 46

If in a certain code language, CATASTROPHE is written as 68480417352, how will the word SPECTATOR be written in that code language?

Solution:

C → 6

A → 8

T → 4

S → 0

R → 1

O → 7

P → 3

H → 5

E → 2

Similarly,

S → 0

P → 3

E → 2

C → 6

T → 4

A → 8

T → 4

O → 7

R → 1

SPECTATOR is written as 032648471.

Hence, the correct answer is 032648471.

QUESTION: 47

Which economic activity cannot be included in the tertiary sector?

Solution:
  • In Bee-keeping the bee-keeper collects the honey to sell to other sellers or to produce bees which classifies it as an example of the primary sector where raw materials are produced for the industry.
  • Tertiary sectors are the area of maximum growth as they do not have to produce any raw material for an industry and are known as the service industryExample-teacher, lawyer, etc.
QUESTION: 48

Who among the following is the current Chief Minister of Chhattisgarh?

Solution:

Bhupesh Baghel is the incumbent Chief Minister of Chhattisgarh. He is elected from Patan constituency and is a member of the Congress Party. He won the election in 2018 for his Madien tenure as a CM of Chhattisgarh.

QUESTION: 49

The C. P. of 10 articles is equal to the S. P. of 15 articles. What is the profit or loss percentage?

Solution:

Let the C. P. of each article be Rs. 1

C. P. of 15 articles = Rs. 15

Their S. P. = Rs. 10

Loss percent = (15-10)/15 × 100

=100/3 = 33. 3%

QUESTION: 50

If ‘X’ denotes ‘-‘, ‘Y’ denotes ‘×’, ‘Z’ denotes ‘÷’, ‘U’ denotes ‘+’, then what is the value of the expression 49 U 16 Z 8 Y 9 X 2 is:

Solution:


Using BODMAS

49 + 16 ÷ 8 × 9 – 2 = 49 + 2 × 9 – 2 = 49 + 18 – 2 = 65

Hence, the correct answer is 65.

QUESTION: 51

The rate of interest for first 2 years is 4%, for next 3 years is 5% and 8% for period beyond 5 years. If the Interest after 7 years is Rs. 780. Find the principle

Solution:

We know that, Simple Interest = (P × R × T)/100

Where, P = principal Amount, R = % Rate of interest, T = time period in years

Let the principle amount be Rs. x

∵ the interest rate is 4% per annum for first 2 years,

Simple Interest for first 2 years = (x × 4 × 2)/100 = 8x/100

∵ the interest rate is 5% per annum for next 3 years,

Simple Interest for next 3 years = (x × 5 × 3)/100 = 15x/100

Now, the time period remaining out of total time = 7 – (3 + 2) = 2 years

∵ the interest rate is 8% per annum for remaining 2 years,

Simple Interest for remaining 2 years = (x × 8 × 2)/100 = 16x/100

According to given information, total interest of 7 years = Rs. 780

∴ 780 = (8x/100) + (15x/100) + (16x/100)

⇒ 780 = 39x/100

⇒ x = (780 × 100)/39

⇒ x = 2000

∴ the principal amount is Rs. 2000.

QUESTION: 52

Dronacharya Award is related to which of the following?

Solution:

QUESTION: 53

Using the end key in Microsoft Word, the processor moves the cursor to the end of the ________.

Solution:
  • Using the end key in Microsoft Word, the processor moves the cursor to the end of the line in which the cursor is positioned at that point in time. 
  • MS Word is a word processor developed by Microsoft and it is available for Windows, Mac etc. 
QUESTION: 54

Where World War II Memorial Museum was inaugrated?

Solution:

Chief Minister of Arunachal Pradesh, Pema Khandu has inaugurated the World War II Memorial Museum in Jairampur in Changlang District.

QUESTION: 55

The mean of the marks scored by 12 students of a class is 67.4. If the mean of another class consisting of 15 students is 72.3, find their combined mean?

Solution:

Mean of the class consisting of 12 students = 67.4

Mean of the class consisting of 15 students = 72.3
Combined mean = 

QUESTION: 56

Who released a publication titled 'India - Spearheading Climate Solutions' on 12 Feb 2019?

Solution:
  • Union Environment Minister Harsh Vardhan released a publication titled 'India - Spearheading Climate Solutions' on 12 Feb 2019.
  • This coffee table book highlights actions taken by the country to combat climate change.
  • It was unveiled at the Indira Paryavaran Bhawan.
QUESTION: 57

If (a + b)2 = 21 + c2, (b + c)2 = 32 + a2 and (c + a)2 = 28 + b2 , find a + b + c = ?

Solution:

(a + b)2 - c2 = 21

(a + b + c)(a + b - c) = 21       ------(i)

(b + c)2 - a2 = 32

(a + b + c)(b + c - a) = 32      ------(ii)

(c + a)2 - b2 = 28

(c + a + b)(c + a - b)=28           ------(iii)

Adding all three equations-

(a + b + c)[(a + b - c) + (b + c - a) + (c + a - b)] = 81

(a + b + c)2 = 81

a + b + c = 9

QUESTION: 58

In case of Uniform Circular Motion, the work done by the centripetal force is ________. 

Solution:

If the Force F acts on a body and it gets displaced by a distance of S, the work done in that case is, W = FS Cos θ

In case of uniform circular motion, Cos 90= 0 and that is why W = 0 (The force and displacement are perpendicular to each other). 

QUESTION: 59

What is called the process of converting gas into liquid?

Solution:
  • Condensation is the process in which a change of the physical state of matter from the gaseous phase to liquid phase takes place.
  • Ex- water vapor in the atmosphere condenses on grass forming dewdrops.
QUESTION: 60

​A pipe can fill a tank in 10 hours. Due to the leak in its bottom, the tank is filled in 12 hours. If the tank is full, then that leak can empty the tank in howmany hours?

Solution:

A pipe can fill the tank in = 10 hours

∴ In 1 hour pipe can fill = 1/10

Tank is actually filled in = 12 hours

∴ In 1 hour tank actually fills = 1/12

∴ In 1 hour the leak empties,

∴ The leak can empty the whole tank in = 60 hours

QUESTION: 61

The total cost of 8 buckets and 5 mugs is Rs. 92 and the total cost of 5 buckets and 8 mugs is Rs. 77. Find the cost of 2 mugs and 3 buckets.

Solution:

Let the cost of 1 mug is Rs. X and that of 1 bucket is Rs. Y.

∴ Cost of 8 buckets = Rs. 8Y

And, cost of 5 mugs = Rs. 5X

The total cost of 8 buckets and 5 mugs is Rs. 92.

∴ 8Y + 5X = 92      ----(1)

Similarly, cost of 5 buckets = Rs. 5Y

And, cost of 8 mugs = Rs. 8X

The total cost of 5 buckets and 8 mugs is Rs. 77.

∴ 5Y + 8X = 77       ----(2)

Solving equation (1) & (2), we get

X = Rs. 4 and Y = Rs. 9

Hence, cost of 2 mugs = 2 × 4 = Rs. 8

And, cost of 3 buckets = 3 × 9 = Rs. 27

∴ Total cost of 2 mugs and 3 buckets = Rs. (8 + 27) = Rs. 35

QUESTION: 62

Which schedule deals with the allocation of seats by the States and Union territories in the Upper House of Parliament?

Solution:
  • The Fourth schedule deals with the Allocation of Seats by the States and Union territories in the Upper House of Parliament (Rajya Sabha).
  • The Third schedule deals with the Forms of Oaths or Affirmations for Ministers, MPs, Judges of Supreme Court and High Court, CAG, etc.
  • The Fifth schedule deals with the provisions relating to the administration and control of Scheduled Areas and Scheduled Tribes (areas and tribes requiring special protection).
  • The Sixth schedule deals with the provisions made for the administration of tribal areas in northeastern states Assam, Meghalaya, Tripura, and Mizoram.
QUESTION: 63

Which of the following hydrocarbon is termed as "Fruit ripening gas"?

Solution:
  • Ethylene is known as the "Fruit ripening gas".
  • The chemical formula of Ethylene (Ethene) is C2H4.
  • It is the simplest alkene (compounds containing carbon-carbon double bond).
  • Methane (CH4), the simplest alkane (compounds containing carbon-carbon single bond), is known as Marsh gas.
  • Propane is an alkane containing 3 carbon atoms (chemical formula - C3H8)
QUESTION: 64

Who among the following was the first to use the term 'Indus Civilization'?

Solution:
  • John Marshall was the first scholar who used the term 'Indus Civilization' for the Harappa Civilization. 
  • The time period of this civilization was 2500 BC - 1750 BC. 
  • This civilization was mainly known for its great urban planning and sewage system. 
  • Rakhaldas Bandopadhyay was known for discovering the site of Mohenjodaro whereas Dayaram Sahni was known for his discovery of Harappa. 
  • RS Bist discovered the Indus Valley Civilization site Banawali in 1973. 
QUESTION: 65

An Assertion (A) and Reason (R) are given below.
Assertion (A): Coal should not be burned in a closed room.
Reason (R): Coal releases carbon monoxide.
Choose the correct option.

Solution:

Coal should not be burned in a closed room because there is a huge risk that the people present in that room will die. Therefore, (A) is true.

Coal releases a poisonous gas, carbon monoxide, which is poisonous to humans and people in the closed room can die. Therefore, (R) is true.

Therefore, both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

QUESTION: 66

What is the capital of Nigeria?

Solution:

Abuja is the capital city of Nigeria. It is located in the centre of Nigeria, within the Federal Capital Territory. Abuja is a planned city, which was built mainly in the 1980s.

QUESTION: 67

Find the missing value denoted by ‘?’

6 : 215 :: 12 : ?

Solution:

215 = 63 – 1

Therefore, ? = 123 – 1 = 1728 – 1 = 1727

Hence, the correct answer is 1727.

QUESTION: 68

Volleyball is related to points as Football is to?

Solution:

Points are scored in Volleyball. Similarly, Goals are scored in football.

Therefore, Goals is the correct answer.

QUESTION: 69

Who amongst the following has never served as the Governor of RBI?

Solution:
  • K R Puri was the Governor of RBI during the period of emergency i.e. 1975 to 1977.
  • Bimal Jalan has held the post from 1997 to 2003.
  • C.D Deshmukh was the first Indian to head RBI.
QUESTION: 70

Who invented the bifocal glasses?

Solution:
  • The American scientist Benjamin Franklininvented bifocals .
  • Bifocals are eyeglasses with two distinct optical powers.
  • Bifocals are commonly prescribed to people with presbyopia who also require a correction for myopia, hyperopia, and/or astigmatism.
QUESTION: 71

Find the standard deviation of {11, 7, 10, 13, 9}

Solution:

Standard deviation = 
 

 is the mean of the data

And, N is the number of terms
 = 1 + 9 + 0 + 9 + 1 = 20

 = 1 + 9 + 0 + 9 + 1 = 20
∴ Standard deviation = √(20/5) = √4 = 2

QUESTION: 72

If Rs 7,800 is to be divided between A, B and C in the ratio 1/2 : 1/3 : 1/4, then how much share will B get (in Rs)?

Solution:

Let share of B = x/3

Total share = (1/2 + 1/3 + 1/4)x = 13x/12

Share of B out of 7800 = (x/3) / (13x/12) × 7800 = 4/13 × 7800 = 2400

Share of B (in Rs) = Rs. 2400

QUESTION: 73

Cancer treatment is done by which of the following noble gas? 

Solution:

Radon is an element represented with symbol Rn

Its atomic number is 86.

Its atomic mass is 222 units.

 It is a radioactive, colorless, odorless, tasteless noble gas.

Radon was used in cancer treatment as it used to kill cancer cells but should be handled with care as can kill healthy cells.

QUESTION: 74

Directions: Find the next term in the given series.

D8V, F24S, H12P, J36M, ?

Solution:

Given Series:

D8V, F24S, H12P, J36M, ?

The logic followed for first letter:

First letters are: D, F, H, J,

The logic followed for the number is:

Digits are: 8, 24, 12, 36,

8 × 3 = 24

24 ÷ 2 = 12

12 × 3 = 36

36 ÷ 2 = 18

The logic followed for second letter:

Second letters are: V, S, P, M,

Hence, the next term will be L18J.

QUESTION: 75

India's highest lake, Tso Lhamo located in which of the following states of India?

Solution:

Tso Lhamo lake is one of the highest lakes in the world, located at an altitude of 5,330 m (17,490 ft). 

  • It is situated in North Sikkim, India, about 4 km (2.5 mi) southwest of the international border with China.
  • It is fed by waters from Zemu glacier, Kangtse glacier or Pauhunri glacier, and is the source of the Teesta river.
QUESTION: 76

Which state has approved 'Khusi' scheme on 22 February 2019 to improve menstrual hygiene among adolescent girl students in the state?

Solution:
  • Odisha government approved a Rs 466 crore 'Khusi' scheme on 22 February 2019.
  • The aim of the scheme is to improve menstrual hygiene among adolescent girl students in the state.
  • Under the scheme, free sanitary napkins will be provided to 17.25 lakh adolescent girl students of Class-VI to XII studying in government and non-government aided schools of the state.
QUESTION: 77

Which country will host the 2019 FIFA U-20 World Cup?

Solution:

Poland pipped India in the race to host 2019 FIFA U-20 World Cup after the members of FIFA Council voted in its favour . With the tournament scheduled to be held around May to June, Poland emerged as the preferred choice as it will be difficult for the players to play in the scorching Indian summer. India had submitted their bid after successfully hosting the U-17 FIFA World Cup last year.

QUESTION: 78

In which country has the 38th edition of Cobra Gold exercise begun with around 10,000 personnel and 29 countries as participants?

Solution:
  • One of the Asia-Pacific region's largest multinational military exercises, Cobra Gold began in Thailand with around 10,000 personnel and 29 countries as participants.
  • It is aimed at enhancing interoperability, strengthening relationships among participating nations.
  • This year's exercise is the 38th of its kind.
QUESTION: 79

________  became the 24th district of Arunachal Pradesh on 10th December 2018.

Solution:
  • Lepa Rada became the 24th district of Arunachal Pradesh on 10th December 2018.
  • Shi Yomi was the 23rd district of Arunachal Pradesh on 9 December 2018
  • Lepa Rada is carved out of the Lower Siang district, comprising four administrative circles.
  • The state assembly had on 29th August 2018 passed a bill for creation of three new districts - Pakke-Kesang, Lepa Rada and Shi Yomi.
QUESTION: 80

Two trains which are 180 m and 170 m in length are running towards each other on the parallel lines at a speed of 72 km/hr and 54 km/hr respectively. To cross each other after they meet, each will take:

Solution:

Since the trains are travelling towards each other, we have

Relative speed = 72 + 54 = 126 kmph

Converting it into m/s, we have

126 kmph = 126 × 5/18 = 35 m/s

Time taken to cross each other = (180 + 170)/35 = 10 sec

QUESTION: 81

If Z = 1, CAT = 57, BEAR = 82, then what is the value of PENCIL?

Solution:


The logic followed is:

Z = 1 → 27 – position of Z in alphabetical order.

Similarly,

C = 24, A = 26 and T = 7.

CAT → 24 + 26 + 7 = 57.

Therefore, PENCIL → (27 – 16) + (27 – 5) + (27 – 14) + (27 – 3) + (27 – 9) + (27 – 12) = 11 + 22 + 13 + 24 + 18 + 15 = 103.

QUESTION: 82

Cost price of an article is Rs. 5500. It was sold at a profit of 9.09%. If the article was sold at a discount of 20%, then what is the marked price (in Rs.) of the article?

Solution:

Cost price of article = Rs. 5500

Profit = 9.09%

Profit% = (SP - CP)/CP × 100

9.09 = (SP - 5500)/5500 × 100 ⇒ SP = Rs. 6000

Discount % = (MP - SP)/MP × 100

Let the marked price be Rs. X and discount is 20%

20 = (X - 6000)/X × 100

(X - 6000) = X/5

⇒ X = Rs. 7500

Marked price = Rs. 7500

QUESTION: 83

The sum of the ages of a father and son is 38 years. Four years ago, the product of their ages was 3 times the father’s age at that time. The present ages of the father and son, respectively are

Solution:

Let’s assume that present age of father is X and age of son is Y

∴ Sum of their present ages = X + Y = 38

Four years ago, the age of father was = X – 4

Four years ago, the age of son was = Y – 4  

∵ Four years ago, the product of their ages was 3 times the father’s age at that time.

∴ (X – 4) × (Y – 4) = 3 (X – 4)

⇒ Y – 4 = 3

⇒ Y = 7

∴ Present age of son is = 7 years

& present age of father is = 38 – 7 = 31 years

QUESTION: 84

The harmful ultraviolet rays which comes from the Sun causes__________.

Solution:

The harmful ultraviolet rays which come from the Sun causes skin cancer.

  • The harmful ultraviolet rays may age skin cells and can damage its DNA.
  • If enough DNA damage builds up over time in the skin, it can cause cells to start growing rapidly which may result as skin cancer.
QUESTION: 85

Solve: 

Solution:

QUESTION: 86

Rearrange the jumbled up letters in their natural sequence and find the odd one out.

Solution:

NRADSIE → SARDINE → a type of fish.

GHBUELITT → TUBELIGHT → a device that is used to generate light.

AGTNEERRO → GENERATOR → a device used to generate electricity.

ORREGUTLA → REGULATOR → a device used to control the flow of electricity.

Clearly, NRADSIE is not related to electricity and is the odd one out.

QUESTION: 87

Select the pair in which the numbers are similarly related as in a given pair.
11 : 1330 :: ----- : -----

Solution:

The pattern is in the form of x : x- 1.

Now,

99 ≠ 103 - 1

65 ≠ 83 - 1

7 = 23 - 1

729 ≠ 813 - 1

Hence, 2 : 7 is the correct answer.

QUESTION: 88

Which of the following does the electrical resistance not depend on?

Solution:
  • Resistance is the obstruction experienced by the flow of electrons through a conductor. It is the ratio of applied potential difference (V) to the current (I) flowing through the conductor but is independent of the values of I and V.
  • Resistance depends on the nature of the conductor. The more the impurities, the more will be the resistance and the poorer is the conductor.
  • Resistance is also affected by physical conditions. Example: with the increase in temperature, the resistance increases in case of conductors.
  • Also, resistance is affected by the dimensions of the conductor. It is directly proportional to the length of the conductor and inversely proportional to its area of cross-section (R= r l/A)
QUESTION: 89

The Supreme Court can issue writs under which Article(s) of the Constitution?

Solution:

The Supreme Court can issue writs under Articles 32 and 139 of the Constitution.

The types of writs include Habeas Corpus, Mandamus, Prohibition, Certiorari and Quo warranto.

NOTE: Article 226 gives power to high courts to issue writs, not to the Supreme court

QUESTION: 90

Direction: Read the information given below and answer the question that follows.
Apple, Banana, Cherry, Strawberry, Blueberry, Grapes, Guava and Berries are placed around a circular table.
Strawberry is placed exactly between Grapes and Guava.Apple is placed four places away from Grapes. Strawberry is placed opposite to berries. Guava is placed second to the right of Grapes.Banana is not placed adjacent to Grapes and Apple and Strawberry. Cherry is placed three places away from Apple.

Q. Which of the following statement is correct?

Solution:

Fruits name: Apple, Banana, Cherry, Strawberry, Blueberry, Grapes, Guava and Berries

1. Strawberry is placed exactly between Grapes and Guava.

2. Guava is placed second to the right of Grapes.

3. Apple is placed four places away from Grapes.

4. Strawberry is placed opposite to berries.

5. Banana is not placed adjacent to Grapes and Apple and Banana.

6. Cherry is placed three places away from Apple.

Thus, “Banana is placed exactly between Grapes and Apple” is the correct answer.

QUESTION: 91

Direction: Read the information given below and answer the question that follows.
Apple, Banana, Cherry, Strawberry, Blueberry, Grapes, Guava and Berries are placed around a circular table.
Strawberry is placed exactly between Grapes and Guava.Apple is placed four places away from Grapes. Strawberry is placed opposite to berries. Guava is placed second to the right of Grapes.Banana is not placed adjacent to Grapes and Apple and Strawberry. Cherry is placed three places away from Apple.

Q. Which fruit is placed third to the right of Cherry?

Solution:

Fruits name: Apple, Banana, Cherry, Strawberry, Blueberry, Grapes, Guava and Berries

1. Strawberry is placed exactly between Grapes and Guava.

2. Guava is placed second to the right of Grapes.

3. Apple is placed four places away from Grapes.

4. Strawberry is placed opposite to berries.

5. Banana is not placed adjacent to Grapes and Apple and Banana.

6. Cherry is placed three places away from Apple.

Hence, Guava is placed third to the right of cherry.

QUESTION: 92

Study the following information carefully and answer the questions based on it.
A research was conducted by an organisation to study which cooling devices households use during summers in their homes. Total 300 households were studied to find out which ones use A/Cs, Coolers and Fans. Results showed that 59 used all three, 80 use coolers and A/Cs, 72 use A/Cs and fans, 152 use fans and coolers, 30 use only A/Cs, 74 use only coolers and 10 use only fans.

Q. How many households use only 2 products?

Solution:

Research was conducted in 300 households about three products A/CS, Coolers and Fans.

Households that use all three products = 59

Households that use coolers and A/Cs = 80

Households that use A/Cs and fans = 72

Households that use fans and coolers = 152

Households that use only A/Cs = 30

Households that use only coolers = 74

Households that use only fans = 10

Therefore,

Households that use both A/Cs and coolers but not fans = Households that use A/Cs and coolers – Households that use all three = 80 – 59 = 21

Households that use both A/Cs and fans but not coolers = Households that use A/Cs and fans – Households that use all three = 72 – 59 = 13

Households that use both coolers and fans but not A/Cs = Households that use coolers and fans – Households that use all three = 152 – 59 = 93

Therefore, households that use only 2 products = 21 + 13 + 93 = 127.

Hence, the answer is option A.

QUESTION: 93

Study the following information carefully and answer the questions based on it.
A research was conducted by an organisation to study which cooling devices households use during summers in their homes. Total 300 households were studied to find out which ones use A/Cs, Coolers and Fans. Results showed that 59 used all three, 80 use coolers and A/Cs, 72 use A/Cs and fans, 152 use fans and coolers, 30 use only A/Cs, 74 use only coolers and 10 use only fans.

Q. What is the percentage of households that use only 1 product?

Solution:

Research was conducted in 300 households about three products A/CS, Coolers and Fans.

Households that use all three products = 59

Households that use coolers and A/Cs = 80

Households that use A/Cs and fans = 72

Households that use fans and coolers = 152

Households that use only A/Cs = 30

Households that use only coolers = 74

Households that use only fans = 10

Therefore,

Households that use both A/Cs and coolers but not fans = Households that use A/Cs and coolers – Households that use all three = 80 – 59 = 21

Households that use both A/Cs and fans but not coolers = Households that use A/Cs and fans – Households that use all three = 72 – 59 = 13

Households that use both coolers and fans but not A/Cs = Households that use coolers and fans – Households that use all three = 152 – 59 = 93

Therefore, the people who use only 1 product = 30 + 10 + 74 = 114 which is 38% of the total products
Hence, the answer is option B).

QUESTION: 94

Study the following information carefully and answer the questions based on it.
A research was conducted by an organisation to study which cooling devices households use during summers in their homes. Total 300 households were studied to find out which ones use A/Cs, Coolers and Fans. Results showed that 59 used all three, 80 use coolers and A/Cs, 72 use A/Cs and fans, 152 use fans and coolers, 30 use only A/Cs, 74 use only coolers and 10 use only fans.

Q. How many households don’t use fans?

Solution:

Research was conducted in 300 households about three products A/CS, Coolers and Fans.

Households that use all three products = 59

Households that use coolers and A/Cs = 80

Households that use A/Cs and fans = 72

Households that use fans and coolers = 152

Households that use only A/Cs = 30

Households that use only coolers = 74

Households that use only fans = 10

Therefore,

Households that use both A/Cs and coolers but not fans = Households that use A/Cs and coolers – Households that use all three = 80 – 59 = 21

Households that use both A/Cs and fans but not coolers = Households that use A/Cs and fans – Households that use all three = 72 – 59 = 13

Households that use both coolers and fans but not A/Cs = Households that use coolers and fans – Households that use all three = 152 – 59 = 93

Households that don’t use fans = 30 + 21 + 74 = 125

Therefore, the answer is option D).

QUESTION: 95

Study the following information carefully and answer the questions given below it.
(i) There are seven members in a family in which there are 2 married couples.
(ii) Rohit is the son of a businessman and housewife, and have 2 daughters Gina and Dina.
(iii) Tina’s both daughters are students.
(iv) Mohit is the father-in-law of Tina.
(v) Mina has two sons.
(vi) Dina’s uncle Ram is an accountant.
(vii) There is a manager and female Lawyer in the family.

Q. Who is the manager in the family?

Solution:


1) Rohit is the son of a businessman and housewife, and has 2 daughters Gina and Dina.

2) Tina’s both daughters are students. (this means that Tina is the wife of Rohit )

3) Mohit is the father-in-law of Tina. (this means that Mohit is the father of Rohit)

(v) Mina has two sons. (This means that Mina is Rohit’s mother)

(vi) Dina’s uncle Ram is an accountant. (This means that Ram is Rohit’s brother)

(vii) There is a manager and female Lawyer in the family. (This means that Rohit is manager and Tina is lawyer.


Therefore, Rohit is the manager in the family.

Hence, Rohit is the correct answer.

QUESTION: 96

Study the following information carefully and answer the questions given below it.
(i) There are seven members in a family in which there are 2 married couples.
(ii) Rohit is the son of a businessman and housewife, and have 2 daughters Gina and Dina.
(iii) Tina’s both daughters are students.
(iv) Mohit is the father-in-law of Tina.
(v) Mina has two sons.
(vi) Dina’s uncle Ram is an accountant.
(vii) There is a manager and female Lawyer in the family.

Q. Who is Ram?

Solution:


1) Rohit is the son of a businessman and housewife, and has 2 daughters Gina and Dina.

2) Tina’s both daughters are students. (this means that Tina is the wife of Rohit )

3) Mohit is the father-in-law of Tina. (this means that Mohit is the father of Rohit)

(v) Mina has two sons. (This means that Mina is Rohit’s mother)

(vi) Dina’s uncle Ram is an accountant. (This means that Ram is Rohit’s brother)

(vii) There is a manager and female Lawyer in the family. (This means that Rohit is manager and Tina is lawyer.


Therefore, Ram is Tina’s brother-in-law.

QUESTION: 97

Study the following information carefully and answer the questions given below it.
(i) There are seven members in a family in which there are 2 married couples.
(ii) Rohit is the son of a businessman and housewife, and have 2 daughters Gina and Dina.
(iii) Tina’s both daughters are students.
(iv) Mohit is the father-in-law of Tina.
(v) Mina has two sons.
(vi) Dina’s uncle Ram is an accountant.
(vii) There is a manager and female Lawyer in the family.

Q. What is the profession of Tina?

Solution:


1) Rohit is the son of a businessman and housewife, and has 2 daughters Gina and Dina.

2) Tina’s both daughters are students. (this means that Tina is the wife of Rohit )

3) Mohit is the father-in-law of Tina. (this means that Mohit is the father of Rohit)

(v) Mina has two sons. (This means that Mina is Rohit’s mother)

(vi) Dina’s uncle Ram is an accountant. (This means that Ram is Rohit’s brother)

(vii) There is a manager and female Lawyer in the family. (This means that Rohit is manager and Tina is lawyer.


Therefore, Tina is the lawyer in the family.

QUESTION: 98

Directions: The table given below shows the selling price (in Rs./kg) of 4 different items at 5 different shops.

Q. If one kg of each item is purchased from each shop, then which shop will have the least total selling price?

Solution:

Selling price of all items from shop 1 = 10 + 21 + 18 + 20 = Rs. 69

Selling price of all items from shop 2 = 12 + 20 + 12 + 20 = Rs. 64

Selling price of all items from shop 3 = 14 + 22 + 14 + 19 = Rs. 69

Selling price of all items from shop 4 = 11 + 21 + 15 + 19 = Rs. 66

Selling price of all items from shop 5 = 13 + 21 + 17 + 20 = Rs. 71

The least selling price is from shop 2

QUESTION: 99

Directions: The table given below shows the selling price (in Rs./kg) of 4 different items at 5 different shops.

Q. What is the average selling price (in Rs/kg) of item C?

Solution:

Average selling price = Sum of price of item from all shops/ Total number of shops

Total number of shops = 5

Average selling price of item C = (18 + 12 + 14 + 15 + 17)/5 = Rs. 15.20

QUESTION: 100

Directions: The table given below shows the selling price (in Rs./kg) of 4 different items at 5 different shops.

Q. If a customer purchases 3 kg quantity of item A from each Shop, then what is the total selling price (in Rs.)?

Solution:

Selling price of 3kg of item A from shop 1 = 10 × 3 = Rs. 30

Selling price of 3kg of item A from shop 3 = 12 × 3 = Rs. 36

Selling price of 3kg of item A from shop 3 = 14 × 3 = Rs. 42

Selling price of 3kg of item A from shop 4 = 11 × 3 = Rs. 33

Selling price of 3kg of item A from shop 5 = 13 × 3 = Rs. 39

Total selling price = 30 + 36 + 42 + 33 + 39 = Rs. 180

Related tests