RRB NTPC Mock Test - 8 (English)


100 Questions MCQ Test RRB NTPC - Mock Tests Papers 2020 | RRB NTPC Mock Test - 8 (English)


Description
This mock test of RRB NTPC Mock Test - 8 (English) for Railways helps you for every Railways entrance exam. This contains 100 Multiple Choice Questions for Railways RRB NTPC Mock Test - 8 (English) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this RRB NTPC Mock Test - 8 (English) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Railways students definitely take this RRB NTPC Mock Test - 8 (English) exercise for a better result in the exam. You can find other RRB NTPC Mock Test - 8 (English) extra questions, long questions & short questions for Railways on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In the given question, in three out four figures, figure (i) is related to figure (ii) in same particular manner. Spell out the pair in which relationship does not exist between figure (i) and figure (ii).

Solution:

In each pair of figure in option 1, 2 and 4, both the figures are same except that the shape in figure (i) is increased by one in figure (ii), i.e. in option 1, figure (i) has one big circle while figure (ii) has two big circles. There is no other change.

However, in option figure (3), figure (i) is rotated 90 degree clockwise alongwith the addition of the shape to form figure (ii).

Hence option figure (3) is the odd one.

QUESTION: 2

Read the following passage and find out the inferences stated through the passage.
With growing industrialisation, it is difficult to reduce air pollution. The world is facing serious problems due to air pollution. While the first world countries have fully developed and have contributed the most to air pollution, the third world countries have yet to develop. It would be unfair to put equal restraints on the third world and the first world countries in order to stop pollution.

Q. Which of the following statements can be inferred from the above passage?

Solution:

The correct answer is option 1. There should be different restraints on the first world and the third world countries to reduce air pollution.

From the passage, we can conclude that the world is facing serious problems due to air pollution, so we need to control it but same restraints cannot be placed on the first world and the third world countries as it would be unfair to the third world countries. It can be said that there is a need to put different restraints on the third world and the first world countries so as to be fair and to reduce the pollution.Hence, option 1 is the correct solution.

QUESTION: 3

In the following figure, rectangle represents Chefs, circle represents Choreographers, triangle represents Divers and square represents Americans. Which set of letters represents Americans who are either Choreographers or Divers?

Solution:

Here the alphabets in rectangle represents Chefs: A and B

Circle represents Choreographers: D, G, E and F

Triangle represents Divers: E, G, H, and I

Square represents Americans: C, E, H, D and B

Set of letters represents Americans who are either Choreographers or Divers are letters in Square and common with Triangle or Circle, which is DEH.

Hence, ‘DEH’ is the correct answer.

QUESTION: 4

Tuberculosis Bacteria was discovered by ________.

Solution:
  • Tuberculosis Bacteria was discovered by Robert Koch.
  • It is a potentially serious infectious bacterial disease that mainly affects the lungs.
  • It is among the top 3 causes of death for women aged 15 to 44.
  • It can spread through the air from person to person
QUESTION: 5

Meenakshi Amman Temple is located in which of the following Indian State?

Solution:
  • Meenakshi Amman Temple is located in Tamil Nadu.
  • It is also known as Meenakshi-Sundareshwara Temple.
  • It was built by ViswanathaNayak during the Nayak rule and is located in the heart of the city of Madurai.
QUESTION: 6

Who among the following was the first Secretary General of the United Nations?

Solution:
  • Trygve Lie was the first Secretary General of the United Nations.
  • He served for the period of 6 years i.e, 1946 to 1952.
  • Antonio Guterres is the current Secretary‑General of the United Nations.
  • The headquarters of the UN is in Manhattan, New York City.
QUESTION: 7

Oberon is the moon of which of the following planet?

Solution:
  • Oberon is the moon of Uranus.
  • It is discovered by William Herschel in 1787.
  • The mean distance of Oberon from the center of Uranus is about 582,600 km.
  • Oberon is the second largest and most massive of the Uranian moons.
QUESTION: 8

The Battle of Ghaghra was fought in which of the following year?

Solution:

The Battle of Ghaghra was fought in the year 1529 between Babur and Mohammad Lodi (Afghans).

The famous battles fought in the above mentioned years are as follows:

QUESTION: 9

What is the full form of LSI used in computer technology?

Solution:
  • LSI is used in computer technology stands for Large Scale Integration.
  • It is the process of integrating or embedding thousands of transistors on a single silicon semiconductor microchip.
  • This technology was conceived in the mid-1970s.
  • This technology is no longer in use, It is succeeded by very large-scale integration (VLSI) and ultra large-scale integration (ULSI) technologies.
QUESTION: 10

In the following question meanings of symbols are given. Read them carefully and answer the question.
A$B means A is the mother of B
A%B means A is the sister of B
A+B means A is the brother of B
A@B means A is the father of B

Q. What is the relation between ‘J’ and ‘A’ in the expression ‘A@F$M%J+T’?

Solution:



Clearly, A is the grandfather of J.

QUESTION: 11

In a certain language ‘pink’ is written as ‘yellow’, ‘yellow’ is written as ‘white’, ‘white’ is written as ‘black’ and ‘black’ is written as ‘orange’, then what is the colour of ripe mango?

Solution:

Colour of a ripe mango is ‘yellow’ which is written as ‘white’.

Thus, the colour of the mango is white.

QUESTION: 12

What is the SI unit of Surface Tension?

Solution:
  • The SI unit of Surface Tension is Newton/meter (N/m).
  • The tendency of fluid surfaces to shrink into the minimum surface area possible is known as Surface tension.
  • Agnes Pockels discovered the influence of impurities on the surface tension.
QUESTION: 13

There are two examination rooms A and B. If 15 candidates are sent from A to B, the number of students in each room is the same. If 25 candidates are sent from B to A, the number of students in A is double of that in B. Find the number of students in each room.

Solution:

Let the number of students in rooms A and B be x and y respectively.

⇒ x - 15 = y + 15

⇒ x - y = 30             - - - - - equation 1

Also from the given data

⇒ x + 25 = 2 (y - 25)

⇒ x + 25 = 2y - 50

⇒ x - 2y = -75                    - - - - - - - equation 2

From equation 1 and equation 2, we get

⇒ Equation 1 - Equation 2, we get y = 105

Substitute y = 105 in equation 1, we get

⇒ x = 135

∴ Number of students in rooms A and B are 135 and 105

QUESTION: 14

If 2A = 3B and 3A = 5C, then find A : B : C

Solution:

Given

2A = 3B

⇒ A : B = 3 : 2 = 15 : 10

And, 3A = 5C 

⇒ A : C = 5 : 3 = 15 : 9

Hence, A : B : C = 15 : 10 : 9

QUESTION: 15

The Battle of Haldighati was fought between Akbar and ________.

Solution:
  • The Battle of Haldighati was fought between Akbar and Maharana Pratap.
  • It was named Haldighati because the sand colour of the area is yellow like haldi.
  • The battle fought on 18 June 1576.
  • Haldighati is situated in Rajasthan, India.
QUESTION: 16

How many maximum Tuesdays can be there in a year?

Solution:

As there are 52 weeks and 1 day in a non-leap year and 52 weeks and 2 days in a leap year.

Thus, there can be definitely maximum 53 Tuesdays in a year.

QUESTION: 17

What is the atomic number of Mercury?

Solution:
  • Mercury is a chemical element with symbol Hg and atomic number 80.
  • It is also known as quicksilver.
  • It is the only metal that is a liquid at standard temperature and pressure.
  • It is commonly used in fluorescent lights, felt production, thermometers, and barometers.
QUESTION: 18

  is equal to -

 

Solution:


= cos4θ + sin4θ + sin2θcos2θ

= 1 − 2sin2θcos2θ + sin2θcos2θ

= 1 − sin2θcos2θ

QUESTION: 19

If ‘+’ denotes ‘-’, ‘÷’ denotes ‘+’, ‘×’ denotes ‘÷ ‘,’- ‘denotes ‘× ‘, then find the value of
363 × 3 ÷ 4 - 15 ÷ 20 + 1?

Solution:

Changing operators as given format.

Given expression: 363 × 3 ÷ 4 - 15 ÷ 20 + 1

After interchanging symbols: 363 ÷ 3 + 4 × 15 + 20 - 1 = 121 + 60 + 20 - 1 = 200

Hence, the correct answer is 200.

QUESTION: 20

A piece of paper is folded and cut as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened?

Solution:


Hence, the unfolded figure will be similar to option 2.

QUESTION: 21

Florida Strait separates the USA with which of the following countries?

Solution:
  • Florida Strait separates the USA with Cuba.
  • It is a strait located in south-southeast of the North American mainland.
  • The strait carries the Florida Current, the beginning of the Gulf Stream, from the Gulf of Mexico.
QUESTION: 22

Two pipes A and B can fill an empty cistern in 8 hours and 10 hours respectively. If both the pipes are simultaneously opened in an empty cistern, what part of the cistern is filled after 4 hours?

Solution:

Part filled by pipe A in 1 hr. = 1/8

Part filled by pipe B in 1 hr. = 1/10

Part filled by pipes A & B in 1 hr. = 1/8 + 1/10 = 9/40

Part filled by pipes A & B in 2 hrs. = 4 × 9/40 = 9/10

∴ After 4 hours, 9/10 part of the cistern is filled

QUESTION: 23

If the angle of elevation of the sun changes from 30° to 45°, the length of the shadow of the pole decrease by 20 meters, then the length (in metres) of the pole is:

Solution:


IN ΔABC

QUESTION: 24

What approximate value should come in place of the question mark (?) in the following question?

Solution:

QUESTION: 25

Which of the following is the main constituent of Biogas after Methane?

Solution:
  • Methane and Carbon dioxide are the main constituent of Biogas.
  • Methane is produced by the anaerobic bacterial decomposition of vegetable matter under water.
  • It is also known as marsh gas or swamp gas.
  • Its chemical formula is CH4.
QUESTION: 26

A batsman makes a score of 111 runs in the 10th match and thus increases his average runs per match by 5. What will be his average after the 10th match?

Solution:

Let average runs be x.

Total runs in 9 matches = 9x

Average runs after 10th match = (9x + 111)/10 = x + 5 (given)

⇒ 9x + 111 = 10x + 50

⇒ x = 61

∴ Average after 10th match = 61 + 5 = 66

QUESTION: 27

The Simla Conference was held in the year _______?

Solution:
  • The Simla Conference was held in 1945.
  • It was a meeting between the Viceroy Lord Wavell and the major political leaders of British India at Shimla, India.
  • It was conducted to discuss the provisions of the Wavell Plan
  • The conference began in Simla on June 24, 1945, and lasted till July 14, 1945.
  • Simla Conference proved out as a failure.
QUESTION: 28

A train travelling with a speed of 65 kmph passes a man travelling with a speed of 7 kmph in an opposite direction in 13s. What is the length of the train?

Solution:

Speed of the train = 65 kmph

Speed of the man = 7 kmph

Since, they travel in the opposite direction

Relative speed = Speed of train + Speed of man = 65 + 7 = 72 kmph

Relative speed =  = 20 m/s

Time taken by train to pass the man = 13 s

Length of the train = Relative speed × Time taken by train to pass the man = 20 × 13 = 260 m

QUESTION: 29

The famous Sanchi Stupa is associated with which of the following religions?

Solution:
  • The famous Sanchi Stupa is associated with Buddhism.
  • It is located in north-east of Bhopal, Madhya Pradesh.
  • It is developed in Buddhist architecture.
  • It is made out of locally quarried sandstone.
  • Its construction got started in 3rd century BCE.
  • The height of the Sanchi Stupa is about 54.0 ft.
QUESTION: 30

11.11% of Aditi’s age is equal to 66.67% of Farah’s age, while 60% of Farah’s age is equal to 20% of Sana’s age. What is the ratio of the ages of Aditi and Sana?

Solution:

Given, 11.11% of Aditi’s age = 66.67% of Farah’s age

⇒ 1/9 × Aditi’s age = 2/3 × Farah’s age

⇒ Aditi’s age = 9 × 2/3 × Farah’s age

⇒ Aditi’s age = 6 × Farah’s age       ----(1)

Also, 60% of Farah’s age = 20% of Sana’s age

⇒ 3/5 × Farah’s age = 1/5 × Sana’s age

⇒ Sana’s age = 5 × 3/5 × Farah’s age

⇒ Sana’s age = 3 × Farah’s age      ----(2)

Dividing (1) by (2), we get,

⇒ Aditi’s age/Sana’s age = 6/3 = 2

∴ Ages of Aditi and Sana is in the ratio 2 ∶ 1

QUESTION: 31

What approximate value should come in place of the question mark (?) in the following question? 

Solution:


⇒ 7 x 211
⇒ 14336 = ?

QUESTION: 32

Marked price of an article is Rs. 7500. It is purchased at a discount of 12%. If Rs. 250 are spent on its repairs, then to gain 20% profit what should be the selling price (in Rs.)?

Solution:

Marked price = M.P = Rs. 7500

After discount of 12%

Purchase price = (1 - 0.12) × 7500 = Rs. 6600

After spending Rs. 250 on repair

Cost price = C.P = Rs. (6600 + 250) = Rs. 6850

To gain a profit of 20%

∴ Selling price = (1 + 0.20) × C.P = 1.2 × 6850 = Rs. 8220

Shortcut method:

Selling price = (1 + profit percent/100) × {(1 - discount percent/100) × marked price + repair cost}

∴ Selling price = 1.2 × {(1 - 0.12) × 7500 + 250} = Rs. 8220 

QUESTION: 33

In the following question, select the related word from the given alternatives.
Song : Singer : : Painting : ?

Solution:

As song is sung by Singer,

Similarly,

painting is made by Painter.

Hence, painting : painter is the correct answer.

QUESTION: 34

Which of the following country is not a member of the Association of Southeast Asian Nations (ASEAN)?

Solution:
  • North Korea is not a member of the Association of Southeast Asian Nations (ASEAN).
  • There are currently 10 member states: Indonesia, Malaysia, Philippines, Singapore, Thailand, Brunei, Laos, Myanmar, Cambodia, and Vietnam.
  • ASEAN was founded in 1967 by the five Southeast Asian nations of Indonesia, Malaysia, Philippines, Singapore, and Thailand.
  • The Secretary-General of ASEAN 2018 - 2022 is H.E. Dato Lim Jock Hoi. He is from Brunei Darussalam.
QUESTION: 35

In a certain code language, '-' represents '×', '÷' represents '+', '+' represents '÷' and '×' represents '-'. Find out the answer to the following question.
16 × 20 ÷ 15 - 4 + 2 = ? 

Solution:

The given equation is: 16 × 20 ÷ 15 - 4 + 2 = ?

Here '-' represents '×', '÷' represents '+', '+' represents '÷' and '×' represents '-'. So let’s replace the sign in the above equation.

16 × 20 ÷ 15 - 4 + 2 → 16 - 20 + 15 × 4 ÷ 2 = 16 + 10 = 26

Hence, 26 is the correct alternative.

QUESTION: 36

Which answer figure will complete the pattern in the question figure?
 

Solution:

The figure required to complete the pattern should have two squares at right side and one circle and left side.

Hence, answer is option 2.

QUESTION: 37

Amit goes to his office by car at the speed of 80 km/hr and reaches 15 minutes earlier. If he goes at the speed 60 km/hr, he reaches 15 minutes late. What will be the speed (in km/hr) of the car to reach on time?

Solution:

Let the speed to reach on time be s.

Let the distance to office be d.

Time taken by car at 80 km/hr = x = d/s = d/80

Time taken by car at 60 km/hr = y = d/s = d/60

Time taken by car at s km/hr = z = d/s = d/s

Given: x = z – 15/60, y = z + 15/60

⇒ d/80 = d/s – 15/60 = d/s – 1/4 ⇒ d(1/80 – 1/s) = -1/4

⇒ d/60 = d/s + 15/60 = d/s + 1/4 ⇒ d(1/60 – 1/s) = 1/4

Dividing the two equations, we get

(1/80 – 1/s)/(1/60 – 1/s) = -1

⇒ 1/80 – 1/s = 1/s – 1/60

⇒ 2/s = 1/80 + 1/60 = 1/20(1/4 + 1/3) = (1/20)(7/12)

⇒ s = 40 × 12/7 = 480/7 km/h

QUESTION: 38

What is the relation between Abhi and Abhi’s father’s father’s only daughter-in-law’s brother?

Solution:

On the basis of given data we can draw the family tree as below.

 


Gender of Abhi is unknown but if we look at the options the only correct answer we can get is Uncle-Nephew relation.

Thus the relation we get is Abhi is the nephew of the other person who is his mother’s brother i.e. his uncle.

QUESTION: 39

The H.C.F. of two numbers is 18. First number is of three digits and Second number is of two digits and their L.C.M. is 936. The sum of the numbers is?

Solution:

Let the numbers be 18x and 18y where x and y are co-prime.

LCM of 18x and 18y = 18xy

According to the question,

18xy = 936

⇒ xy = 936/18

⇒ xy = 52

⇒ xy = 13 × 4

⇒ x =13 and y = 4

First number = 18 × 13 = 234

Second number = 18 × 4 = 72

∴ Sum of both numbers = 234 + 72 = 306

QUESTION: 40

There are five friends Suresh, Kaushal, Madhar, Amit and Ramesh. Suresh is shorter than Kaushal but taller than Ramesh. Madhur is the tallest. Amit is a little shorter than Kaushal but little taller than Suresh. If they stand in the order of their heights, who will be the shortest?

Solution:

Suresh is shorter than Kaushal but taller than Ramesh.

Ramesh < Suresh < Kaushal

Madhur is the tallest. Amit is a little shorter than Kaushal but little taller than Suresh.

Ramesh < Suresh < Amit < Kaushal < Madhur.

Hence, Ramesh is shortest.

QUESTION: 41

The SA node and AV node are associated with which of the following human organ?

Solution:
  • The SA node and AV node are associated with Heart.
  • They are located in the upper wall of the right atrium.
  • SA node generates cardiac impulses whereas the AV node relays and intensifies cardiac impulses.
  • The SA node is the Sinus Node.
  • The AV node is Atrioventricular node
QUESTION: 42

A man sold 250 chairs and had a gain equal to selling price of 50 chairs. What is his profit percentage?

Solution:

Let selling price of 1 chair = S.P

Cost price of 1 chair = C.P

Profit in selling 250 chairs = 50 S.P

Profit in selling 1 chair = 50/250 S.P = 0.2 S.P

Profit = S.P - C.P

⇒ 0.2 S.P = S.P - C.P

⇒ C.P = 0.8 S.P

Profit percentage = (profit/C.P) × 100 = (0.2 × S.P/0.8 × S.P) × 100 = 25%

QUESTION: 43

Select the related word from the given alternatives.
Tributary : River : : State : ?

Solution:

In this question, the logic that is being followed is that one element constitutes the other. Tributaries make RiversStates make a Country.

Hence, the answer is ‘Country’.

QUESTION: 44

Which of the following country is known as “Gift of Nile”?

Solution:
  • Egypt is known as “Gift of Nile”.
  • Reason: Every year in Egypt, the Nile overflows and creates a rich valley of black soil that is abundantly fertile.
  • This fertility helped Egyptian civilization to flourish.
  • The capital of Egypt is Cairo.
QUESTION: 45

One of the oldest rock cut Barabar Caves are located in which of the following Indian state?

Solution:
  • Barabar Caves are the oldest rock cut caves that are located in Bihar.
  • They are Located in the Jehanabad district of Bihar.
  • They are a Part of Barabar and Nagarjuni hills
  • They were Founded in 322-185 BCE.
QUESTION: 46

If x2 - 3x + 1 = 0, then what is the value of 

Solution:

x2 - 3x + 1 = 0

Dividing above eq. by x, we get,

x - 3 + 1/x = 0

x + 1/x = 3

If x + 1/x = n

x4 + 1/x4 = (n 2 - 2)- 2

Here, n = 3

x4 + 1/x4 = (9 - 2)2 - 2 = 47

QUESTION: 47

Using the following code and key decode the given coded word:
Code: Z B Y X M N Q B S L
Keys: t g i h r p s c a b
Coded word: Q Z M S Y B X Z

Solution:


As per the keys, QZMSYBXZ represents straight.

QUESTION: 48

In the following figure, rectangle represents Dentists, circle represents Bloggers, triangle represents Comedians and square represents Boxers. Which set of letters represents Dentists who are either Bloggers or Comedians?

Solution:

Here the alphabets in rectangle represents Dentists: F, G, L, K, E, and C.

Circle represents Bloggers: H, I, J, G, L, and K.

Triangle represents Comedian: B, C, D, J, and K.

Square represents Boxers: A, H, F, and G.

Set of letters represents Dentists who are either Bloggers or Comedians are G, L, K, and C.

Hence, ‘GLKC’ is the correct answer.

QUESTION: 49

Who among the following is known for the discovery of Modern Steam Turbine?

Solution:
  • Charles Parsons is known for the discovery of Modern Steam Turbine.
  • A steam turbine is a device that extracts thermal energy from pressurized steam.
  • The turbine generates rotary motion and it is suitable to be used to drive an electrical generator.
  • It was invented in 1884.
QUESTION: 50

A and B started a business by investing in the ratio of 4 ∶ 7. After 6 months, C joined them investing the same amount as B. What would be the ratio of their share of profit after one year?

Solution:

Let, investment of A = Rs. 4x

Investment of B = Rs. 7x

Thus, Investment of C = Rs. 7x

The weighted ratio of investment of A, B, and C

⇒ 4x × 12 ∶ 7x × 12 ∶ 7x × 6

⇒ 48x ∶ 84x ∶ 42x

⇒ 8 ∶ 14 ∶ 7

∴ The ratio of their profit after one year = 8 ∶ 14 ∶ 7

QUESTION: 51

Rs. 5000 amounts to Rs. 6920 in 4 years at a certain rate of interest. If the rate becomes 1.5 times to itself, the amount of the same principal in 5 years will be:

Solution:

P = Rs. 5000, S.I. = Rs. (6920 - 5000) = Rs. 1920, T = 4 years

By putting values, R = 48/5 % p.a.

New rate = (1.5 × 48/5) = 72/5 % p.a.

Now, P = Rs. 5000, R = 72/5 %, T = 5 years

By putting values, S.I. = Rs. 3600

∴ Amount = Rs. (5000 + 3600) = Rs.8600

QUESTION: 52

A student multiplied a number by 4/5 instead of 5/4. What is the percentage error in the calculation?

Solution:

Let the number multiplied be x

Expected answer = 5/4 × x = 1.25x

Answer obtained with wrong calculation = 4/5 × x = 0.8x

Error = (Expected answer – Wrong answer) / (Expected answer) × 100

⇒ (1.25x – 0.8x) / (1.25x) × 100

∴ 0.45/1.25 × 100 = 36%

QUESTION: 53

A statement is given followed by two inferences I and II. You have to consider the statement to be true even if it seems to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given inferences, if any, follow from the given statement.

Statement: Government of country Y has set up a special task force to counter terrorism. 
Inference I: Country Y has just been hit by a terrorist attack. 
Inference II: Country Y has been threatened by a possible terrorist attack. 

Solution:

We cannot infer from the statement that country Y has faced a terrorist attack or was threatened by terrorists.

Hence neither I nor II follows.

QUESTION: 54

 What is the value of (A + B)– (A – B)– 6B(A– B2) if A = 125 and B = 8?

Solution:

We know that,

(A + B)3 = A3 + B3 + 3A2B + 3AB2

(A – B)3 = A3 – B3 – 3A2B + 3AB2

⇒ (A + B)– (A – B)3 = 2B3 + 6A2B

⇒ (A + B)– (A – B)– 6B(A2 – B2) = 2B3 + 6A2B – 6B(A– B2) = 8B3

∴ Required value = 8 × 83 = 8 × 512 = 4096

QUESTION: 55

What will come in place of question mark ‘?’ in the following question?​
[(289 + 87) ÷ 2 - 7 × 18 ÷ 2 + {(9 + 5) × 19} + 3 × 7 - 9] × 19 + 9 = ?

Solution:

[(289 + 87) ÷ 2 - 7 × 18 ÷ 2 + {(9 + 5) × 19} + 3 × 7 - 9] × 19 + 9 = ?

[376 ÷ 2 - 7 × 18 ÷ 2 + {(9 + 5) × 19} + 3 × 7 - 9] × 19 + 9 = ?

? = [188 - 7 × 18 ÷ 2 + 266 + 3 × 7 - 9] × 19 + 9

? = [188 - 7 × 9 + 266 + 3 × 7 - 9] × 19 + 9

? = [188 - 63 + 266 + 3 × 7 - 9] × 19 + 9

? = [188 - 63 + 266 + 21 - 9] × 19 + 9

? = 7657 + 9

? = 7666.

QUESTION: 56

Which among the following country is known as Land of Roses?

Solution:
  • Bulgaria is also known as the Land of Roses.
  • The Capital of Bulgaria is Sofia.
  • Official languages of Bulgaria is Bulgarian.
  • Rumen Radev is the president of Bulgaria.
QUESTION: 57

Pampas grasslands are located in which of the following continents?

Solution:
  • Pampas grasslands are located in the South American continent.
  • They spread through Argentina, Uruguay, and Brazil.
  • They have a temperate climate with precipitation of about 600 to 1,200 mm.
QUESTION: 58

Directions: In each question below is given one/more statements that followed by two assumptions numbered I and II. Consider the statement and decide which of the given assumptions is implicit.

Statement: A mobile company has requested the users to return a device X as soon as possible and promises them to replace it. 
Assumption I: The device X has some major glitch in it.
Assumption II: The mobile company has given a scheme in which old device X will be replaced with new device X. 

Solution:

A company would not replace the product if there had been no problem. Hence only assumption I is implicit and option 1 is correct.

QUESTION: 59

Recently, Namvar Singh passed away on February 19, 2019. He was a famous _________.

Solution:
  • Namvar Singh was one of the contemporary Hindi literature's greatest writers and critics.
  • He died on 19 February 2019 after a prolonged illness.
  • His notable writings include "Chhayavaad", "ItihasAurAlochana", "Kahaani Nayi Kahaani", "KavitaKeNayePratimaan", "DusriParampara Ki Khoj".
  • He also worked as a professor in his alma mater BHU as well as Jodhpur University and Jawaharlal Nehru University (JNU).
QUESTION: 60

The Dogri language is primarily associated with which of the following Indian state?

Solution:
  • The Dogri language is primarily associated with Jammu and Kashmir.
  • It is an Indo-Aryan language.
  • The people who speak the Dogri language are called Duggar.
  • Dogri was recognized as an official language of India by including it in the 8th schedule of the Indian Constitution.
QUESTION: 61

Gandhi-Irwin Pact was signed in the year _______?

Solution:
  • Gandhi–Irwin Pact was signed on 5 March 1931.
  • The Gandhi-Irwin Pact was a political agreement signed by Mahatma Gandhi and Lord Irwin.

The important pacts signed in this agreement were:

  • The government will release most of the civil disobedience volunteers.
  • Indian National Congress will discontinue Civil disobedience movement.
  • The congress will participate in the second Round Table Conference.
  • Tax on salt will be removed.
QUESTION: 62

What least number must be added to 8961 to make it exactly divisible by 84?

Solution:

When 8961 is divided by 84, we get 106 as quotient and 57 as Remainder

i.e 8961 = 106 × 84 + 57

So, to make it exactly divisible by 84, 84 – 57 = 27 should be added.

QUESTION: 63

The Israeli Parliament is also known as ________.

Solution:
  • The Israeli Parliament is also known as Knesset.
  • Yuli-Yoel Edelstein is the Speaker of Knesset since 2013.
  • Elections in Israel are based on nationwide proportional representation.
  • Knesset is located in Givat Ram, Jerusalem.
QUESTION: 64

Recently Abhinandan Varthaman crossed into Pakistan territory. He ranked as a ________ in the Indian Air Force.

Solution:
  • Wing Commander Abhinandan Varthaman is an Indian fighter pilot and officer in the Indian Air Force.
  • He flies an Indian Air Force Mig-21 Bison.
  • He shots down a Pakistani F-16 on 27 February 2019 in a dog fight.
  • He was caught by Pakistan defence forces but later he returned to India on 1 March 2019 through the Wagah border.
QUESTION: 65

What is the approximate distance of Sun from the Earth?

Solution:
  • The distance of Sun from the Earth is approximately 150 million kilometers
  • It is calculated by Astronomer Christiaan Huygens in 1653.
  • The Earth is receding from the Sun on an average of 15 cm per year.
  • Earth is the third planet from the Sun.
  • Earth is closest to the sun every year around January 3 which is known as perihelion.
  • It is farthest from the sun every year around July 4 which is known as aphelion.
QUESTION: 66

For the figure given below, find the value (in degrees) of 2∠A + ∠B.

Solution:

∠ACD (outer angle) = 180° – 45° = 135°

∠CAB + ∠CBA = ∠ACD (outer angle) = 135°

AC = BC (Both are same side given) so ∠CAB = ∠CBA = x°

⇒ x° + x° + 45° = 180°

⇒ 2x° = 135°

⇒ x° = 67.5°

∴ 2∠A + ∠B = 2 × 67.5 + 67.5 = 202.5°

QUESTION: 67

Who among the following wrote the book ‘Shrimadh Bhagavad Gita Rahasya’?

Solution:
  • Bal Gangadhar wrote the book ‘Shrimadh Bhagavad Gita Rahasya’.
  • He wrote it when he was in prison at Mandalay in Burma.
  • Bal GangadharTilak was the first leader of the Indian Independence Movement.
  • He is known as "father of Indian Unrest”.
  • He also earned the title “Lokamanya” which means 'the person who is respected by people and favorite of all’.
QUESTION: 68

P and Q can do a work in 12 days. Q and R can do the same work in 16 days and R and P can do it in 24 days. Find the approximate time in which P, Q and R can finish the work together.

Solution:

Since, P and Q take 12 days to complete the total amount of work.

∴ In 1 day the amount of work completed by P and Q would be = 1/12

Similarly, Q and R take 16 days to complete the total amount of work.

∴ In 1 day the amount of work completed by P and Q would be = 1/16

Since, R and P take 24 days to complete the total amount of work.

∴ In 1 day the amount of work completed by P and Q would be = 1/24

Let’s assume the individual efficiencyof P, Q and R to complete the work in 1 day is p, q and r respectively.

⇒ 2(p + q + r)

⇒ p + q + r = 3/32

∴ Total no. of days required = 32/3 days. = 10.66 = 11 days (approximate.)

QUESTION: 69

In the given question, select the related figure from the given figures.

Solution:

From first figure to second figure, water image of the first shape is taken and for the rest shapes mirror image is taken.

Hence option (3) is correct.

QUESTION: 70

Saurabh Chaudhary is associated with which of the following sports?

Solution:
  • Saurabh Chaudhary is associated with Shooting.
  • He became the youngest Indian gold medalist at the Asian Games.
  • He is the only Indian shooter to won gold medal in the Youth Olympic, Asian games, Junior ISSF world championship, ISSF World Cup and Asian Airgun championship.
QUESTION: 71

The International Mother Language Day is celebrated every year on ________.

Solution:
  • International Mother Language Day is celebrated every year on 21st February.
  • The main purpose of celebrating this day is to promote the awareness of language and cultural diversity all across the world.
  • It was first announced by UNESCO on November 17, 1999. Since then it is being celebrated every year.
  • This day was initiated by Bangladesh for Bangla language.
QUESTION: 72

Which of the following is the only river integrated into the Indian Thar Desert?

Solution:
  • Luni is the only river integrated into the Indian Thar Desert.
  • It originates in the Pushkar valley of the Aravalli Range, near Ajmer and ends in the marshy lands of Rann of Kutch in Gujarat.
  • It was first known as Sagarmati, then after passing Govindgarh, it meets its tributary Saraswati, which originates from PushkarLake, and from then on it gets its name Luni.
  • The Thar Desert is also known as the Great Indian Desert.
QUESTION: 73

Octopus belongs to which of the following phylum?

Solution:
  • Octopus belongs to the phylum Mollusca.
  • Many organisms belonging to this phylum have a calciferous shell.
  • The phylum includes animals like snails, octopuses, squids, oysters, etc.
  • The bodies are generally very soft and are covered by the hard exoskeleton.
  • The body is divided into head, muscular foot, and visceral mass.
  • They reproduce through gametic fusion.
  • Their Heart consists of one or two auricles and one ventricle.
QUESTION: 74

Find out the wrong term from the following.

O1Q, K2N, U4Z, E1H, I2L

Solution:

The middle number shows the difference of letters between the given two letters.

E.g. The letter between O and Q is only 1 letter that’s why it is O1Q.

In E1H, difference between E and H is 2 but in series it is given 1.

Thus, wrong term is E1H.

QUESTION: 75

In the following question, select the odd word from the given alternatives.

Solution:

All options except ‘Mathematics’ is a language while Mathematics is a subject.

QUESTION: 76

In the following question, select the number which can be placed at the sign of equation mark (?) from the given alternatives.

Solution:

The method followed here is,

Number of the first column × number of second column = number of third column.

12 × 13 = 156

15 × 13 = 195

Same method will be followed to find out the missing number:

→ 14 × ? = 154

→ ? = 154/14 → 11

Hence, missing number is 11.

QUESTION: 77

By which of the following act Sikkim became the 22nd State of the Indian Union?

Solution:
  • By Act 36, Sikkim became the 22nd State of the Indian Union.
  • Sikkim was an independent kingdom ruled by the Namgyal, a dynasty founded by Phuntsog Namgyal in 1642.
  • Sikkim became the 22nd state of the Indian Union on 16 May 1975
  • Kazi Lhendup Dorji became the first Chief Minister of the state.
QUESTION: 78

Which of the following Indian city is also known as ‘Wine Capital of India’?

Solution:
  • Nashik is also known as ‘Wine Capital of India’
  • It is called the "Wine Capital of India" because almost half of India’s wineries are located in Nashik.
  • Nashik is an ancient holy city in the northwest region of Maharashtra
QUESTION: 79

In the following question, by using which mathematical operators will the expression become correct?
60_10_4_10 = 14

Solution:

Using BODMAS rule,

1) 60 ÷ 10 × 4 - 10 = 14, True

2) 60 - 10 × 4 ÷10 = 56 ≠ 14

3) 60 × 10 - 4 ÷ 10 = 599.6 ≠ 14

4) 60 × 10 ÷ 4 - 10 = 140 ≠ 14

Hence, ‘÷, ×, -’ is the correct set of symbols.

QUESTION: 80

Which of the following is the largest phylum in the animal kingdom?

Solution:
  • Phylum Arthropoda is the largest phylum in the animal kingdom.
  • Arthropods have jointed limbs.
  • Their body is segmented into three regions - Head, Thorax, and Abdomen.
  • Most of the insects like crabs, spiders, scorpions, sea spiders and mites etc fall under the phylum Arthropoda
  • They make up about 80 percent of the known species of animals.
  • The second largest phylum after Arthropoda is Phylum Mollusca.
QUESTION: 81

The famous dancer Rukmini Devi Neela kanda Sastri was associated with which of the following Indian classical dance form?

Solution:
  • Rukmini Devi Neelakanda Sastri was associated with Indian classical dance form of Bharatanatyam.
  • She was also awarded Padma Bhushan in 1956.
  • She was the first Indian woman to be nominated in Rajya Sabha.
  • She died on 24 February 1986
QUESTION: 82

In the question below is given a statement followed by two conclusions numbered I and II. You have to assume everything in the statement to be true, then consider the two conclusions together and decide which of them logically follow beyond a reasonable doubt from the information given in the statement. Give answer.

Statement:
Chicago is the most expensive city.

Conclusions:
I. Singapore is less expensive than Chicago.
II. Angola is more expensive than Singapore.

Solution:

The first conclusion follows as Chicago is the most expensive one so other cities will be less expensive than it. Since the statement clearly says that Chicago is the most expensive city then it follows that no other city is more expensive than Chicago. Also, Angola is not a city but a country. Hence, conclusion II does not follow. 

QUESTION: 83

In the Visible spectrum of light, which of the following colour has the longest wavelength?

Solution:

According to the given options, orange has the longest wavelength.

In the Visible spectrum of light, Red colour has the longest wavelength.

The ascending order of the colours in visible spectrum according to their wavelength is as follows:

  • Violet
  • Indigo
  • Blue
  • Green
  • Yellow
  • Orange
  • Red
QUESTION: 84

Which one of the given responses would be a meaningful order of the following?

1. Universe

2. Earth

3. India

4. Milky Way

5. Mumbai

Solution:

Mumbai is a part of India; India is a part of Earth; Earth is a part of Milky Way and Milky Way is a part of Universe.

Hence, the arrangement is as follows – Mumbai, India, Earth, Milky Wayand Universe.

Thus: 5, 3, 2, 4, 1 is the correct option.

QUESTION: 85

Who among the following has assumed the charge of the Ministry of Finance in May 2019?

Solution:
  • Nirmala Sitharaman assumed charge as the Union Minister of Finance & Corporate Affairs in May 2019.
  • Nirmala Sitharaman has served as the Union Defence Minister since 2017.
QUESTION: 86

Which of the following is suitable to be used as a shaving glass?

Solution:
  • A concave mirror is suitable to be used as a shaving glass.
  • It helps us to see the enlarged image of a face.
  • Also, the image formed is erect, virtual and of the same size as of the object.
  • It is also used as a reflector for the headlights of a vehicle and searchlights.
QUESTION: 87

If the simple interest on a sum of money for 2 years at 5% per annum is Rs. 250, what is the compound interest (approximate) on the same at the same rate and for the same time?

Solution:

Interest from simple interest = PRT/100

The formula for CI at annual compound interest, including principal sum, is: CI =

Where:

CI = Compound Interest

P = the principal investment amount (the initial deposit or loan amount)

r = the annual interest rate (decimal)

n = the number of times that interest is compounded per year

t = the number of years the money is invested or borrowed for

SI = Rs. 250

Principal = 250 × 100/(2 × 5) = Rs. 2500

CI = (2500(1 + 5/100)2 - 2500) = Rs. 256.25

QUESTION: 88

The Kosi river joins the river Ganga in _______ district of Bihar.

Solution:
  • The Kosi river joins Ganga in Katihar district of Bihar.
  • Kosi is also known as the sorrow of Bihar as this causes a flood in the region.
  • The Kosi River is also known as SaptaKosi because of its seven tributaries.
  • The main tributaries of Kosi river are Tamor River, Arun River, and Sun Koshi, Tamakoshi River, LikhuKhola.
QUESTION: 89

Which answer figure will complete the pattern in the question figure?

Solution:


Thus image at option 3 completes the given figure.

QUESTION: 90

The company had to send food of ‘X’ units for garrison of 250 soldiers expected to stay at a fort for 15 days. If the total number of soldiers turned out to be 350, the company should exceed the supplies by what value?

Solution:

Food needed for 250 soldiers for 15 days = 250 × 15 units

X = 250 × 15

Food needed for 350 soldiers for 15 days = 350 × 15 units

350 × 15 = 1.4 X

Increase in food supplies = 1.4X - X = 0.4X 

QUESTION: 91

Average of 7 consecutive odd numbers is 31. If the previous and next odd number to these 7 odd numbers are also included, then what will be the new average?

Solution:

Let 7 odd consecutive numbers are (n - 6), (n - 4), (n - 2), n, (n + 1), (n + 4), (n + 6)

Given that, Average = 31

Average = middle term = n = 31

If we add previous and next odd number to these 7 odd numbers, again middle term will be

n = 31

∴ New average = 31

QUESTION: 92

What is the SI Unit of Capacitance?

Solution:
  • Farad is the SI Unit of Capacitance.
  • Capacitance is the ratio of the change in an electric charge in a system to the corresponding change in its electric potential.
  • Farad is named after the English physicist Michael Faraday.
QUESTION: 93

Directions: Study the following information carefully and answer the questions given below:

P, Q, R, S, T, V, and Z are sitting around a circle facing outside the center. V is second to the left of P and second to the right of Z. T is third to the right of Q and is not an immediate neighbour of V. S is third to the right of R.

Q. Who is to the immediate right of R?

Solution:

Step 1: All are sitting around a circle facing outside the center. Thus, the clockwise direction represents the right side and the anticlockwise direction represents the left side. Given, V is second to the left of P and second to the right of Z.

Step 2: T is third to the right of Q and is not an immediate neighbor of V. S is third to the right of R.

T is to the immediate right of R.

QUESTION: 94

Directions: Study the following information carefully and answer the questions given below:

P, Q, R, S, T, V, and Z are sitting around a circle facing outside the center. V is second to the left of P and second to the right of Z. T is third to the right of Q and is not an immediate neighbour of V. S is third to the right of R.

Q. In which of the following groups, the first person is sitting between the second and the third person?

Solution:

Step 1: All are sitting around a circle facing outside the center. Thus, the clockwise direction represents the right side and the anticlockwise direction represents the left side. Given, V is second to the left of P and second to the right of Z.

Step 2: T is third to the right of Q and is not an immediate neighbor of V. S is third to the right of R.

Among the given options, only ZTS follow the given condition i.e., first person Z is sitting between 2nd and 3rd Person i.e., T and S respectively.

QUESTION: 95

In a certain code language ‘289’ means ‘read from paper’, ‘276’ means ‘tea from field’ and ‘85’ means ‘wall paper’

Q. Which of the following is the code for ‘paper’?

Solution:

Here the information can be represented as,

Therefore Paper is coded as 8.

QUESTION: 96

In a certain code language ‘289’ means ‘read from paper’, ‘276’ means ‘tea from field’ and ‘85’ means ‘wall paper’

Q. Which of the following is the code for ‘tea’?

Solution:

Here the information can be represented as,

Thus, tea is coded as either 7 or 6.

QUESTION: 97

Direction: The table given below shows cost of journey (in Rs) from Delhi to 4 different towns on 4 different trains.

Q. What will be the maximum cost (in Rs) of travelling form Delhi to the four towns?
 

Solution:

Maximum cost of traveling from Delhi to town A = 6000 when traveling by train 4

Maximum cost of traveling from Delhi to town B = 6300 when traveling by train 4

Maximum cost of traveling from Delhi to town C = 5600 when traveling by train 4

Maximum cost of traveling from Delhi to town D = 5700 when traveling by train 4

Maximum cost of traveling from Delhi to all cities = 6000 + 6300 + 5600 + 5700 = Rs. 23600

QUESTION: 98

Direction: The table given below shows cost of journey (in Rs) from Delhi to 4 different towns on 4 different trains.

Q. What is total least cost (in Rs) of Journey from Delhi to town A and Delhi to town D?

Solution:

Least cost of journey from Delhi to town A = 3100 when traveling by train 2

Least cost of journey from Delhi to town D = 3200 when traveling by train 2

Total least cost of journey from Delhi to town A and Delhi to town D = 3100 + 3200 = Rs. 6300

QUESTION: 99

Direction: The table given below shows cost of journey (in Rs) from Delhi to 4 different towns on 4 different trains.

Q. What of the following has the least cost?

Solution:

We can observe from the table that cost is least in train 2 when going to C

QUESTION: 100

Direction: The table given below shows cost of journey (in Rs) from Delhi to 4 different towns on 4 different trains.

Q. What is average cost (in Rs) of journey to Town A?

Solution:

Average cost of journey to time A = (cost of train 1 + cost of train 2 + cost of train 3 + cost of train 4)/4

Average cost of journey to time A = (4300 + 3100 + 4000 + 6000)/4 = Rs. 4350

Related tests