RRB NTPC Mock Test - 9 (English)


100 Questions MCQ Test RRB NTPC - Mock Tests Papers 2020 | RRB NTPC Mock Test - 9 (English)


Description
This mock test of RRB NTPC Mock Test - 9 (English) for Railways helps you for every Railways entrance exam. This contains 100 Multiple Choice Questions for Railways RRB NTPC Mock Test - 9 (English) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this RRB NTPC Mock Test - 9 (English) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Railways students definitely take this RRB NTPC Mock Test - 9 (English) exercise for a better result in the exam. You can find other RRB NTPC Mock Test - 9 (English) extra questions, long questions & short questions for Railways on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Who among the following releases the book ‘Mann Ki Baat - A Social Revolution on Radio’?

Solution:
  • Shri Arun Jaitley, Union Minister of Finance & Corporate Affairs, released a book titled ‘Mann Ki Baat - A Social Revolution on Radio’ in New Delhi.
  • The book is based on 50 episodes of Prime Minister Shri Narendra Modi’s heart to heart talk with the citizens of India, Man Ki Baat.
  • The book also gives insight into behind the scene research work done on the massive public feedback received through various channels after every episode of Mann Ki Baat.
QUESTION: 2

Hellenic Parliament is the name given to the parliament of which of the following country?

Solution:
  • Hellenic Parliament is the parliament of Greece.
  • It is a unicameral legislature and have a total of 300 members which are elected for a four-year term.
  • Nikos Vouts is is the current Speaker of the Greece Parliament.

Some facts about Greece are as follows:

Capital: Athens

Currency: Euro

QUESTION: 3

What is the price money given to the recipient of Dhyan Chand Award ?

Solution:
  • Rs. 5,00,000 is awarded to the recipient of Dhyan Chand Award.
  • The award is related to the lifetime achievement in sports and games given by Govt of India.
  • It is named after the legendary Indian Hockey player Dhyan Chand.
  • The award was instituted in 2002.
QUESTION: 4

Amit is five years older than Vaibhav at present. After four years the ratio of their ages will be 5 ∶ 4. What is Amit's age (in years) at present?

Solution:

Let Vaibhav’s age = a and Amit’s age = 5 + a

(Amit's age after 4 years)/(Vaibhav's age after 4 years) = 5/4

⇒ (5 + a + 4)/(a + 4) = 5/4

⇒ 20 + 4a + 16 = 5a + 20

⇒ 5a – 4a = 16

⇒ a = 16

∴ Amit’s age = 5 + a = 5 + 16 = 21

QUESTION: 5

A man spends 80% of his income and saves the rest. If his income and spending both increases by 10%, then what is the percentage change in his savings?

Solution:

Let,

Income of the man in Rs. = x

He spends 80%

∴ Amount of spend in Rs. = 0.80x

∴ Amount of savings in Rs. = x - 0.80x = 0.20x

If his income and spending both increases by 10%,

New amount of Income Rs. = 1.10x

New amount of spend in Rs. = (1.10) × (0.80x) = 0.88x

∴ New amount of savings in Rs. = 1.10x - 0.88x = 0.22x

∴ Percentage increase in savings= [(0.22x - 0.20x)/0.20x] × 100% = (0.02/0.20) × 100% = 10%

∴ 10% increase in savings.

QUESTION: 6

Khetri town in Rajasthan is famous for the production of which of the following minerals?

Solution:
  • Khetri town in Rajasthan is famous for the production of Copper.
  • Copper is a good conductor of electricity.
  • It alloys with zinc to form brass and with tin to form bronze.
  • It is also found in Andhra Pradesh, Uttar Pradesh & Tamil Nadu.
QUESTION: 7

Lime water becomes milky when it is exposed in the air because of the presence of ________.

Solution:

Lime water becomes milky when it is exposed in the air because of the presence of Carbon dioxide. Both of them react together to form calcium carbonate which is insoluble and white.

QUESTION: 8

Two inlet pipes can fill a cistern in 20 and 24 hours respectively and an outlet pipe can empty 160 gallons of water per hour. All the three pipes working together can fill the empty cistern in 40 hours. What is the capacity (in gallons) of the tank?

Solution:

Let outlet pipe can empty the tank in x hrs.

Given that,

Outlet pipe can empty the tank in 15 hrs.

Given that,

Outlet pipe can empty 160 gallons of water per hour.

⇒ Total capacity of the tank = 160⨯15 = 2400 gallons

QUESTION: 9

Raga told Raju, “The boy I met yesterday at the beach was the youngest son of the brother - in - law of my friend’s mother”. How is the boy related to Raga’s friend?

Solution:

The relation may be analyzed as follows:

So, the boy is the cousin of Raga’s friend.

QUESTION: 10

1 bar is equal to ______ pascal.

Solution:
  • 1 bar = 1,00,000 pascal.
  • The force exerted per unit area is called Pressure.
  • Pressure = (Force)/(Area)
  • The S.I unit of Pressure is Pascal, denoted by Pa.
QUESTION: 11

In a certain code language, “RINKS” is written as “SKOMT”. How is “FRIED” written in that code language?

Solution:

In a certain coding language,

R + 1 = S

I + 2 = K

N + 1 = O

K + 2 = M

S + 1 = T

Similarly,

F + 1 = G

R + 2 = T

I + 1 = J

E + 2 = G

D + 1 = E

Hence, ‘GTJGE’ is the correct answer.

QUESTION: 12

The Sambalpur city is located on the banks of which of the following river?

Solution:
  • The Sambalpur city is located on the banks of Mahanadi.
  •  Sambalpur is famous for its Hand loom textile works.
  • Mahanadi river originates in the northern hills of Dandakaranya region in Raipur district of Chhattisgarh and the river ends at the Bay of Bengal.
QUESTION: 13

Directions: One statement is given, followed by two conclusions, I and II. You have to consider the statement to be true, even if it seems to be at variance from commonly known facts. You are to decide which of the given conclusions be definitely drawn from the given statement.

Statement: The rainfall was so intense that it caused floods throughout the city.

Conclusions:
I.
 The drainage system and proper water flow system were not properly constructed in the city.
II. Such a drastic weather change was not foreseen and the city was not prepared to handle it.

Solution:

According to the statement the rainfall was so intense that it led to flooding. But it doesn’t state anything about the drainage system. Also even after having a proper drainage system heavy rainfalls can lead to flooding with. Therefore, we cannot conclude that the water flow system is not good enough.

However, it can be concluded that since no one had foreseen the drastic nature of the rainfall and were unprepared to handle the situation.

Hence conclusion II alone follows.

QUESTION: 14

Which among these places have the world’s longest Railway Platform?

Solution:
  • Gorakhpur district in Uttar Pradesh have the world’s longest Railway Platform.
  • It became world's longest railway platform on 6 October 2013 measuring 1,366 m.
  • 3 longest railway platforms in the world are from India and they are:
  • Gorakhpur railway station
  • Kollam Junction, Kerala
  • Kharagpur, West Bengal
QUESTION: 15

Which among these is the only atom in which neutrons are not present?

Solution:
  • Hydrogen is the only atom in which neutrons are not present.
  • Hydrogen is the lightest element in the periodic table.
  • Atomic No. = 1
  • Neutrons were discovered by Chadwick.
  • It has no charge and 1.00867u mass.
  • It is present inside the nucleus.
  • The antiparticle of neutron is antineutrino.
QUESTION: 16

What will come in place of question mark (?) in the following question?
36% of 480 + ? % of 560 = 400

Solution:

36% of 480 + ? % of 560 = 400

⇒ 36/100 × 480 + ?/100 × 560 = 400

⇒ 172.8 + 5.6 × ? = 400

⇒ 5.6 × ? = 400 – 172.8

⇒ 5.6 × ? = 227.2

⇒ ? = 227.2/5.6 = 40.57

∴ ? = 40.57

QUESTION: 17

If P means ‘+’, Q means ‘×’, R means ‘÷’ and S means ‘-‘, then the value of (24P2P8R1) S (24Q2R8S10) P (2P4R2Q8S10) is

Solution:


Given: (24P2P8R1) S (24Q2R8S10) P (2P4R2Q8S10)

Substituting the symbols:

(24 + 2 + 8 ÷ 1) - (24 × 2 ÷ 8 - 10) + (2 + 4 ÷ 2 × 8 - 10)

Solution through BODMAS:

= (24 + 2 + 8) - (24 × 1 ÷ 4 - 10) + (2 + 2 × 8 - 10)

= (34) - (6 - 10) + (2 + 16 - 10)

= (34) - (- 4) + (18 - 10)

= 34 + 4 + 8

= 46

Hence, the correct answer is 46.

QUESTION: 18

Which of the following state in India has the largest area under forest?

Solution:
  • Madhya Pradesh in India has the largest area under forest.
  • The lowest forest % is in Haryana and Punjab because of the extensive agriculture.
  • Top 3 states in India has the largest area under forest
  • Madhya Pradesh
  • Arunachal Pradesh
  • Chhattisgarh
QUESTION: 19

Directions: Read the following information carefully and then answer the questions given below it.

i) A, B, C, D, E and F are members of a club. Each of them plays a different game of Carrom, Chess, Cards, Table Tennis, Badminton and Volleyball.
ii) D plays Chess and is married to B.
iii) One out of two couples in the group plays Cards and the lady plays Table tennis.
iv) C plays Volleyball and F plays Badminton.
v) A is the brother of F.
vi) No lady plays either Badminton or Volleyball or Chess

Q. Who plays Table Tennis?

Solution:

A, B, C, D, E and F are members of a club. Each of them plays a different game of Carrom, Chess, Cards, Table Tennis, Badminton and Volleyball.

D plays Chess and is married to B

One out of two couples in the group plays Cards and the lady plays Table tennis. C plays Volleyball and F plays Badminton.A is the brother of F.No lady plays either Badminton or Volleyball or Chess.

Clearly, the final output is as follows

Clearly, E plays TT.

QUESTION: 20

Directions: Read the following information carefully and then answer the questions given below it.

i) A, B, C, D, E and F are members of a club. Each of them plays a different game of Carrom, Chess, Cards, Table Tennis, Badminton and Volleyball.
ii) D plays Chess and is married to B.
iii) One out of two couples in the group plays Cards and the lady plays Table tennis.
iv) C plays Volleyball and F plays Badminton.
v) A is the brother of F.
vi) No lady plays either Badminton or Volleyball or Chess

Q. How is F related to E?

Solution:

A, B, C, D, E and F are members of a club. Each of them plays a different game of Carrom, Chess, Cards, Table Tennis, Badminton and Volleyball.

D plays Chess and is married to B

One out of two couples in the group plays Cards and the lady plays Table tennis. C plays Volleyball and F plays Badminton.A is the brother of F.No lady plays either Badminton or Volleyball or Chess.

Clearly, the final output is as follows


Clearly, F is the brother-in-law of E

QUESTION: 21

Directions: Read the following information carefully and then answer the questions given below it.

i) A, B, C, D, E and F are members of a club. Each of them plays a different game of Carrom, Chess, Cards, Table Tennis, Badminton and Volleyball.
ii) D plays Chess and is married to B.
iii) One out of two couples in the group plays Cards and the lady plays Table tennis.
iv) C plays Volleyball and F plays Badminton.
v) A is the brother of F.
vi) No lady plays either Badminton or Volleyball or Chess

Q. Which game does B play?

Solution:

A, B, C, D, E and F are members of a club. Each of them plays a different game of Carrom, Chess, Cards, Table Tennis, Badminton and Volleyball.

D plays Chess and is married to B

One out of two couples in the group plays Cards and the lady plays Table tennis. C plays Volleyball and F plays Badminton.A is the brother of F.No lady plays either Badminton or Volleyball or Chess.

Clearly, the final output is as follows


Clearly, B plays Carrom

QUESTION: 22

In a row of book History book is 10th from top and English is 10th from bottom. If there are 40 books, then how many books are there between History and English books?

Solution:


Hence, there are ‘20’ books between History and English book.

QUESTION: 23

In the question below is given a statement followed by two conclusions numbered I and II. You have to assume everything in the statement to be true, then consider the two conclusions together and decide which of them logically follow beyond a reasonable doubt from the information given in the statement. Give answer.

Statement:
This book 'Z' is the only book which focuses its attention to the problem of poverty in India between 1950 and 1980.

Conclusions:
I. There was no question of poverty before 1950.
II. No other book deals with poverty in India during 1950 to 1980.

Solution:

With the help of phrase mentioned in the statement 'only book' we can conclude that there is no other book deals with poverty in India during 1950 to 1980. But, nothing about the state of poverty before 1950 can be deduced from the statement. So, I doesn’t follow.

Hence, only conclusion II follows.

QUESTION: 24

In the following questions, select the number which can be placed at the sign of question mark (?) for the given alternatives.

Solution:

The pattern followed here is,

Figure 1:

→ 3 × 4 + 2 × 5 = 22

Figure 2:

→ 2 × 1 + 7 × 6 = 44

Same will be followed for figure 3,

→ 7 × 8 + 5 × 2 = 66

 Hence, the missing number in the diagram is 66.

QUESTION: 25

Two vertical poles are standing on either side of the street. The height of one pole is 108 meters. The angles of depression from the top of one pole to the bottom of another pole are 30° and 60° respectively. What will be the height of the second pole?

Solution:


QUESTION: 26

Which of the following country has unveiled its 'first female AI news anchor' named as Xin Xiaoment?

Solution:
  • China's state-owned TV channel Xinhua unveiled the world's first female Artificial Intelligence(AI) news anchor.
  • The AI anchor has been developed by state-run news agency Xinhua in collaboration with tech firm Sogou Inc.
  • The AI robot anchor, Xin Xiaoment, can mimic human facial expressions and mannerisms while reading reports.
QUESTION: 27

In a certain code language, “TRUMP” is written as “46321” and “GRAIN” is written as “76598”. How is “GRUNT” written in that code language?

Solution:

In a certain coding language,

TRUMP:


GRAIN:


GRUNT:


Hence, ‘GRUNT’ can be written as ‘76384’.

QUESTION: 28

An 800 meters long train crosses a 450 meter long bridge in 50 seconds. What is speed (in km/hr) of the train?

Solution:

We know that,

Speed = Distance/Time

⇒ Speed of the train = (800 + 450)/50 = 1250/50 = 25 m/s = 25 × (18/5) = 90 km/hr

(∵ 1 m/s = (18/5) km/hr)

∴ Speed of the train = 90 km/hr

QUESTION: 29

What will happen to a ray passing through the centre of curvature of a concave mirror?

Solution:

In case of a concave mirror, when a ray of light passes through its centre of curvature, it reflects back on the same path. The path taken by the ray is said to be at an angle of 180º. In case of a convex mirror also, the ray reflects back on the same path but it never actually touches the centre of curvature.

QUESTION: 30

The famous author Shashi Tharoor is the recipient of which of the following awards for his writings ?

Solution:
  • The famous author Shashi Tharoor was awarded Commonwealth Writers Prize for “The Great Indian Nobel”.
  • Commonwealth Writers Prize was established in 1987.
  • Other famous books written by Shashi Tharoor are Show Business
  • India : From Midnight to Millennium
QUESTION: 31

An angle is twice its complementary angle. What is the measure of the angle?

Solution:

Let the angle be x°

Then its complimentary angle will be (90 – x)°

Given, angle is twice its complementary angle.

∴ 2(90 – x) = x

3x = 180

x = 60°

QUESTION: 32

Which of the following pair is ‘incorrect’ with reference to state and their main festivals.

Solution:
  • Durga Puja is not associated with the state of Telengana.
  • This festival is popular in West Bengal, Assam, Tripura, Odisha.
  • This festival begins on the sixth day of Ashwin shuklapaksha and ends on the Tenth day of Ashwin month of the hindu calendar.
  • Durga puja is also known as Navaratri Puja in the states of Gujarat, Uttar Pradesh, Punjab, Kerala, and Maharashtra.
QUESTION: 33

You are a salesman, selling Handbags from door to door. You have come out of the last fifteen houses empty-handed. What would you do now?

Solution:

We always need to take positive action with some better ideas. Going home or taking rest will not increase our sale. So, it will be better to identify our mistakes and improve them.

QUESTION: 34

What is the simplified value of 

Solution:

 

Expression: 
 

We know that,

a3 - b3 = (a - b)(a2 + b2 + ab)
 

QUESTION: 35

The ‘World Orange Festival’ has been organised at which of the following city?

Solution:
  • The second ‘World Orange Festival’ was celebrated in Nagpur from 18 to 21 January.
  • The festival, while offering its famed oranges to the world, also showcased and brand the exquisite fruit in order to boost its export.
  • Agricultural experts and scientists from various countries participated in the workshops and guide farmers.
  • As Nagpur is the highest producer of orange in India it is also known as ‘Orange City’.
QUESTION: 36

In the month of February, India has been invited to attend the meeting Organisation of Islamic Cooperation. The headquarters of OIC are located in ________.

Solution:
  • India has been invited to attend the inaugural meeting of the foreign ministers’ conclaveof the Organisation of Islamic Cooperation (OIC).
  • It is for the first time, India has been invited to an Organisation of Islamic Cooperation (OIC) meeting as guest of honour.
  • The headquarters of Organisation of Islamic Cooperation are located at Jeddah, Saudi Arabia.
  • OIC is a powerful grouping of Muslim majority nations with 57 members.
QUESTION: 37

What is the sum of all natural numbers between 1 and 150 (both included) which are multiples of 3?

Solution:

The numbers are 3, 6, 9…., 150

Nth term of an AP = a + (n - 1)d

3 + (n - 1)3 = 150 ⇒ n = 50

Sum of n terms of an AP = n/2(2a + (n - 1)d)

Where a is first term, n is number of terms and d is common difference

a = 3, n = 50 and d = 3

Sum = 50/2 × (6 + 49 × 3) = 3825

QUESTION: 38

In February 2019, researchers have spotted the world's largest bee species, Wallace's giant bee in which of the following country?

Solution:
  • A team of researchers spotted the world's giant bee which is as big as a human thumb, in Indonesia for the first time since 1981.
  • Wallace's giant bee, known by the scientific name Megachile pluto, is the world's largest bee species.
  • It was first discovered in 1859 by the prominent scientist Alfred Russel Wallace and was presumed extinct.
QUESTION: 39

Find the missing term in the following series.

48, 50, 57, 85, 148, ?

Solution:

The pattern followed here is:

48 + (13 + 1) = 48 + 2 = 50

50 + (23 - 1) = 50 + 7 = 57

57 + (33 + 1) = 57 + 28 = 85

85 + (43 - 1) = 85 + 63 = 148

148 + (53 + 1) = 148 + 126 = 274

Hence, ‘274’ will complete the given series.

QUESTION: 40

A number is increased first by 20% and then it is decreased by 10%. What is the percentage change in the number?

Solution:

Let the number be x

After increasing by 20%, x’ = x + 0.2x = 1.2x

After decreasing by 10%, x’’ = 1.2x - 0.1 × 1.2x = 1.08x

Clearly it is a % increase.

⇒ % increase = [(1.08x - x)/x] × 100 = 8% increase

QUESTION: 41

In the following question, select the related word pair from the given alternatives.
Wood : Door :: ? : ?

Solution:

As Wood is used to make Door,

Similarly,

Clay is used to make Statue.

Hence, ‘Clay: Statue’ is the correct answer.

QUESTION: 42

According to latest report released by Cisco in January 2019, India ranked _____ in the GDPR readiness index.

Solution:
  • India ranked sixth leading nation globally in the GDPR readiness index, according to latest ranking released by global networking leader Cisco.
  • Nearly 65 per cent of Indian organisations are better prepared for the European Union’s General Data Protection Regulation (GDPR).
  • The GDPR focused on increasing protection for EU residents’ privacy and personal data, it came into force in May 2018.
QUESTION: 43

Which of the following is the highest mountain of Europe?

Solution:
  • Mt. Elbrus is the highest mountain of Europe with an elevation of 5663 m.
  • It is a dormant volcano in Russia, near the Georgia border.
  • The Lowest point of Europe is Caspian Sea with an elevation of -28.0 m.
  • Kosciuszko is the highest point of Australia with an elevation of 2,228 m.
QUESTION: 44

Which figure represents the relation among Outdoor games, Baseball, Ball?
 

Solution:

Baseball is a outdoor game but it is not the only game which is played outdoor.

Ball is used in both indoor games as well as outdoor games.

Ball is used in Baseball game.

Hence, the correct answer is option 4.

QUESTION: 45

The product of two expression is (x - 7) (x2 + 8x + 12). If HCF of these expression is (x + 6) then their LCM is

Solution:

As known,

Product of two numbers = HCF × LCM

Given,

⇒ (x - 7) × (x2 + 8x + 12) = (x + 6) × LCM

⇒ (x - 7) × (x + 6)(x + 2) = (x + 6) × LCM

⇒ (x - 7)(x + 2) = LCM

⇒ (x2 + 2x - 7x - 14) = LCM

∴ LCM = x2 - 5x - 14

QUESTION: 46

An electric bulb of 60 W is used for 6 h per day. Calculate the “units” of energy consumed in one day by the bulb.

Solution:

Power of electric bulb = 60 W

= 0.06 kW

Time used, t = 6 h

Energy = power× time taken

= 0.06 kW × 6h

= 0.36 kW h

= 0.36 “units”

The energy consumed by the bulb is 0.36 “units”.

QUESTION: 47

Which of the following jumble word is not a religion?

Solution:

1) MANBHRA = BRAHMAN (It is not a religion)

2) INHDUIMS = HINDUISM

3) KISHIMS = SIKHISM

4) DDUBISMH = BUDDHISM

Hence BRAHMAN is the correct answer.

QUESTION: 48

Under ‘Yuva Swabhiman Yojana’ launched by Madhya Pradesh government, _______ days of employment will be provided to youths from economically weaker sections in urban areas.

Solution:
  • Madhya Pradesh Chief Minister Kamal Nath launched ‘Yuva Swabhiman Yojana’ for youths from the economically weaker sections in urban areas.
  • Under this scheme, 100 days of employment will be provided to youths from economically weaker sections in urban areas.
  • The urban poor youth are left out as those in rural areas get employment under the Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act (MNREGA).
  • Under the new scheme, each youth will get Rs. 4,000 stipend per month during 100 days of period.
QUESTION: 49

If the sum of digits is 9 and the difference between the digit in the ten’s place and unit’s place is 1, then the two-digit number is:

Solution:

Let the two-digit number is (10x + y)

According to the question,

x + y = 9       ---- (1)

x - y = 1        ---- (2)

Solving eq (1) and (2), we get

x = 5 and y = 4

So, two-digit number = 10x + y = 50 + 4 = 54

QUESTION: 50

What is the simplified value of 

Solution:

QUESTION: 51

Which of the following cube in the answer figure cannot be made based on the unfolded cube in the question figure?

Solution:


Hence, image 4 is the correct answer.

QUESTION: 52

Haemophilia is a genetic disorder which leads to ________.

Solution:

Haemophilia is a frequently inherited genetic disorder that impairs the body's ability to form blood clots, a process required to stop bleeding. This results in people bleeding longer after an injury, easy bruising, and an increased risk of bleeding inside joints or the brain. Those with a mild case of the disease may have symptoms only after an accident or during surgery. Bleeding into a joint can result in permanent damage while bleeding in the brain can result in long term headaches, seizures or a decreased level of consciousness. 

QUESTION: 53

Divide Rs. 960 among M, N and O so that M get (3/9)th of N's share and O gets (4/7)th of M's share. What is the share (in Rs) of O?

Solution:

Let the shares of M, N and O be represented by m, n and o respectively.

According to given information,

M’s share = m = 3n/9 = n/3

O’s share = o = 4m/7 = (4/7) × (n/3) = 4n/21

Ratio of their shares = m ∶ n ∶ o = (1/3) ∶ 1 ∶ (4/21) = 7 ∶ 21 ∶ 4

Share of O = 960 × [4/(7 + 21 + 4)] = Rs. 120

∴ Share of O = Rs. 120

QUESTION: 54

The value of (0.00032)0.6 is

Solution:

The given expression,

⇒ ? = (0.00032)0.6

⇒ ? = (32 × 10-5)0.6

⇒ ? = 23 × 10-3

∴ ? = 0.008

QUESTION: 55

The average marks of A, B and C is 66. When D's marks are also included, the average is increased by 4 marks. Now if A is replaced by E, the new average is reduced by 2 marks. What is the sum of marks of A and D, if E's marks are 52?

Solution:

Average marks of A, B and C = 66

Total marks of A, B and C = 66 x 3 = 198

When D is included, average increases by 4 = 66 + 4 = 70

Total marks of A, B, C and D = 70 x 4 = 280

D's marks = 280 - 198 = 82

A is replaced by E, average reduces by 2

New average = 70 - 2 = 68

Total marks of E, B, C and D = 68 x 4 = 272

A's marks = 52 + 8 = 60

Sum of marks of A and D = 60 + 82 = 142

QUESTION: 56

By Selling 4 articles for 1 rupee, a man losses 50%. Had he sold 2 articles per rupee, then what will be the profit percentage?

Solution:

For first case, SP = 1/4 per article

CP = SP + loss = 1/4 + 50%(CP) = 1/4 + CP/2

⇒ CP/2 = 1/4

⇒ CP = Rs 1/2 

Now, for second part,

⇒ SP = Rs. 1/2 per article.

⇒ Profit = SP - CP = 1/2 - 1/2 = 0

QUESTION: 57

In the following question, select the odd letters from the given alternatives.

Solution:

The logic here is as follows,

GUN → G + 14 = U, U – 7 = N

BRJ → B + 16 = R, R – 8 = J

HRM → H + 10 = R, R – 5 = M

PBU → P + 12 = B, B – 7 = U

Third letter in each group is in middle of first and second letter.

Thus the odd letters are PBU.

QUESTION: 58

A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series.
FL, IO, LR, ?, RX

Solution:


Hence, “OU” is the correct answer.

QUESTION: 59

The famous Virupaksha temple is located in which of the following state of India?

Solution:
  • The famous Virupaksha temple is located in Hampi in the Ballari district of Karnataka.
  • It is dedicated to Lord Shiva.
  • It is acknowledged as one of the World Heritage Sites of UNESCO.
  • Hampi is also known as "The City of Ruins"
QUESTION: 60

Find the third proportional to 16 and 20.

Solution:

Let the third proportional be x

⇒ 16 ∶ 20 ∷ 20 ∶ x

⇒ 4/5 = 20/x

∴ x = 100/4 = 25

QUESTION: 61

Present age of Aman is 46 years. 10 years hence ages of Aman and Sumit will be in ratio 8 : 11. What is the present age (in years) of Sumit?

Solution:

Given:

Present age of Aman is 46 years.

→ 10 years hence ages of Aman’s age will become 56 years.

10 years hence ages of Aman and Sumit will be in ratio 8 : 11.

56 = 8 × 7

Therefore, 10 years hence, age of Sumit will be = 11 × 7 = 77 years.

So, present age of Sumit = (77 – 10) = 67 years.

Hence, answer is ‘67’.

QUESTION: 62

What is the simplified value of (sec4 A - tan2 A) - (tan4 A + sec2 A)?

Solution:

Put A = 0

⇒ sec A = 1 and tan A = 0

Now put this in the required expression

⇒ (sec4 A – tan2 A) - (tan4 A + sec2 A)

⇒ (1) - (1) = 0

∴ The simplified value of (sec4 A - tan2 A) - (tan4 A + sec2 A) is 0

QUESTION: 63

Arrange the following metropolitan cities of India according to the descending order of their population, according to 2011 census.

Chennai
Mumbai
Kolkata
New Delhi

Solution:

The correct order of increasing order of the population of the following cities is as follow: Mumbai < New Delhi < Kolkata < Chennai

QUESTION: 64

A sells vegetables at a price, 35% more than its cost price and for weighing uses a weight which is 10% less than the article weight. What is total profit percentage?

Solution:

Let the cost of 1 kg vegetable = Rs. 100

But the seller sells 900 gm. Instead of 1 kg which costs Rs. 90

Given, Profit% = 35%

So, selling price = 100 + (35/100) × 100 = Rs. 135

∴ Actual profit percentage = [(135 – 90)/90] × 100 = 50%

QUESTION: 65

Which among these language translators that can convert high level language program into machine language at one go.

Solution:
  • Compiler is a language translator that can convert high level language program into machine language at one go.
  • The interpreter converts high level language program into machine language by converting it line by line.
  • The assembler converts program written in assembly language into machine language.
QUESTION: 66

Rs. 10000 is kept at compound interest rate of 18% per annum (compounding annually). If the compounding of interest is done half yearly, then how much more interest (in Rs) will be obtained?

Solution:

When compounded yearly,

Compounded amount = principal {1 + (rate/100)} = 10000{1 + (18/100)} = 11800

Compound interest = Amount - principal = 11800 - 10000 = Rs. 1800

When compounded half yearly,

⇒ Rate = 18/2 = 9%

⇒ Time = 2 × 1 = 2

⇒ Compounded amount = principal {1 + (rate/100)} time = 10000{1 + (9/100)}2 = 11881

⇒ Compound interest = Amount - Principal = 11881 - 10000 = Rs. 1881

∴ Required difference = 1881 - 1800 = Rs. 81

QUESTION: 67

What is the name of India’s first RoboCop introduced in the Kerala Police Headquarters?

Solution:
  • Kerala CM Pinarayi Vijayan inaugurated the humanoid police robot at the police headquarters in the state.
  • The robot is named as ‘KP Bot’ and has been introduced as Sub Inspector.
  • Now, the Kerala Police Headquarters has become the first in the country to use a robot for police work.
  • Director General of police (DGP) Loknath Behra said that the aim of this Bot is to introduce technology into policing.
QUESTION: 68

x3 + y3 = 22 and x + y = 5 then find the approximate value of x4 + y4.

Solution:

We know that

x3 + y3 = (x + y)(x2 + y2 – xy)

Now we have x3 + y3 = 22 and x + y = 5

⇒ 22 = 5(x2 + y2 – xy)

⇒ 22 = 5[(x + y)2 − 3xy)]

⇒ 22 = 5[(5)2 − 3xy)]

⇒ xy = 103/15

Now multiply x3 + y3 = 22 with x + y = 5

⇒ x4 + y4 + xy(x2 + y2) = 110

⇒ x4 + y= 110 – xy{(x2 + y− 2xy + 2xy)}

⇒ x4 + y= 110 – xy{(x + y)− 2xy}

xy = 103/15 and x + y = 5

⇒ x4 + y= 110 – 103/15{(5)− 2 × 103/15}

⇒ x4 + y= 110 – 6.87{(25 –  13.73}

⇒ x4 + y4 = 110 – 6.87 {(11.27)}

⇒ x4 + y= 110 – 77.42

⇒ x4 + y4 = 32.58

∴ Value of x4 + yis 33.

QUESTION: 69

The term Fiat money is also used for which of the following?

Solution:
  • The term Fiat money is also used for Currency notes in circulation.
  • Fiat currency is any money declared by a government to be legal tender.
  • It is also known as paper money.
  • A fiat currency supply is traditionally controlled by a central bank.
QUESTION: 70

Which of the following is the largest plateau in India?

Solution:
  • Deccan Plateau is the largest plateau in India.
  • It is made up of Lava flows in the Cretaceous-Eocene era through the fissure eruptions.
  • Narmada, which flows through a rift valley, divides the central region into two part - The Malwa Plateau and the Deccan Plateau.
  • Deccan Plateau is in South &Malwa Plateau is in North.
  • Vidhya plateau is in the South of Malwa Plateau.
QUESTION: 71

The calendar of 2018 is similar to which of the following years?

Solution:

Number of odd days in 2018 = 1

Number of odd days from 2018 till 2019 = 1 + 1 = 2

Number of odd days from 2018 till 2020 = 2 + 2 = 4

Number of odd days from 2018 till 2021 = 4 + 1 = 5

Number of odd days from 2018 till 2022 = 5 + 1 = 6

Number of odd days from 2018 till 2023 = 6 + 1 = 7 = 0 odd day

This means calendar of 2024 is similar to that of 2018. But this is not possible as 2024 is a leap year but 2018 is an ordinary year.

Number of odd days from 2018 till 2024 = 0 + 2 = 2

Number of odd days from 2018 till 2025 = 2 + 1 = 3

Number of odd days from 2018 till 2026 = 3 + 1 = 4

Number of odd days from 2018 till 2027 = 4 + 1 = 5

Number of odd days from 2018 till 2028 = 5 + 2 = 7 = 0 odd days

Hence, calendar of 2029 will be similar to that of 2018.

QUESTION: 72

Which of the following organistaion launches 'Yuva Vigyani Karyakram' for school children?

Solution:
  • Indian Space Research Organisation has launched “Yuva Vigyani Karyakram”, for the School Children to be studying in the ninth standard.
  • ISRO Scientists will impart basic knowledge on Space Technology, Space Science and Space Applications to the young ones.
  • “Catch them young” residential training programme will be of around two weeks duration during summer holidays
  • It will have a proposal to select 3 students from each State and Union Territory, covering CBSE, ICSE and State syllabus.
QUESTION: 73

In the following question, select the related number from the given alternatives.
596 : 965 ∷ 453 : ?

Solution:

The logic followed here is:

596 : 965 → 2nd number comes in 1st position, 3rd number comes in 2nd position and 1st number comes in 3rd position.

Similarly,

453 → 534

Hence, ‘534’ is the answer.

QUESTION: 74

The simple interest on a sum of money is 16/25 of the principal. The number of years is equal to the rate of interest per annum. What is the rate (in percentage) of interest per annum?

Solution:

Given simple interest on a sum of money is 16/25 of the principal

Let the Principal be P

⇒ r = t (given)

⇒ SI = (P × r × t)/100

⇒ 16P/25 = (P × r × r)/100

∴ r = 4/5 × 10 = 8%

QUESTION: 75

In the question below is given a statement followed by two conclusions numbered I and II. You have to assume everything in the statement to be true, then consider the two conclusions together and decide which of them logically follow beyond a reasonable doubt from the information given in the statement. Give answer.

Statement:
Quality of food in the restaurants of Shalimar Bagh is best in Delhi.

Conclusions:
I. Ambience of restaurants of Shalimar bagh is better than any other place.
II. The restaurants of Shalimar Bagh are most expensive in the city.

Solution:

The given statement only tells about the quality of food, not the price and ambience of restaurants. Hence, we cannot conclude the conclusions from the given statements.

QUESTION: 76

The part of ovary which acts as an endocrine gland is called ________.

Solution:
  • At the time of ovulation, the mature Follicle or Graafian Follicle bursts and releases the ovum.
  • After ovulation, mature follicle or Graaffian follicle forms a mass of large and yellowish conical cells called Corpus luteum. It acts as temporary endocrine gland by releasing progesterone and estrogen.
QUESTION: 77

C, D, E, F, G and H are six members of a family. C is the mother of D, who is the husband of H. H is the daughter-in-law of F. E is the brother of D. G is the son of D. How many male members are there in the family?

Solution:


Let us represent the given relations in the form of a family tree.
Six members: C, D, E, F, G and H

1. C is the mother of D, who is the husband of H.

2. H is the daughter-in-law of F.

3. E is the brother of D.

4. G is the son of D.

Clearly, F, E, D and G are males.

Hence, '4' is the correct answer.

QUESTION: 78

Which of the following is the smallest island nation?

Solution:
  • Nauru is the smallest island country with a 21 km2.
  • Yaren is the capital of Nauru.
  • It is located in Micronesia in the Central Pacific ocean.
  • It is the third-smallest country by area behind Vatican City and Monaco.
QUESTION: 79

Who among the following became the first female cricketer to play 200 ODI?

Solution:
  • India captain Mithali Raj became the first female cricketer to play 200 ODI.
  • The 36-year-old is also the highest run-getter in ODIs with 6622 runs(till date) at an average of 51.33.
  • Mithali made her ODI debut way back in 1999 and has featured in 200 games out of the 263 ODIs India have played.
QUESTION: 80

Select the correct combination of mathematical signs to replace ∗ signs and to balance the given equation.
34 ∗ 10 ∗ 6 ∗ 4

Solution:

Let us check,

1) 34 = 10 - 6 × 4, False

2) 34 × 10 - 6 = 4, False

3) 34 × 10 = 6 - 4, False

4) 34 - 10 = 6 × 4, True

Hence, ‘-, =, ×’ is correct sequence.

QUESTION: 81

Abhay and Chintan are riding their motorcycles. They start from the same point. Abhay rides 7 km North, then turns to his left and rides 4 km. In the meanwhile, Chintan rides 6 km West, then turns North and rides 7 km, then turns to his left and rides 8 km. Where is Abhay with respect to Chintan?

Solution:


Hence, Abhay is 10 km to the East of Chintan.

QUESTION: 82

The first Anglo-Sikh war was fought between Sikhs and ________.

Solution:
  • The first Anglo-Sikh war was fought between Sikhs and Britishers.
  • It was fought at Mudki on 18 December 1845.
  • The Sikhs were defeated in the war while Britishers again won the battle at Firozpur on December 21.
  • The war came to an end by the treaty of Lahore which was signed in 1846.
QUESTION: 83

Which of the following state government has launched Kalia scholarship for farmers’ children?

Solution:
  • Odisha government launched a scholarship programme for the children of the beneficiaries of the Krushak Assistance for Livelihood and Income Augmentation (Kalia) scheme.
  • Eligible children of Kalia scheme beneficiaries can avail assistance to study in more than 13 professional/ technical subjects like MBBS, BDS etc.
  • The state government will bear all expenditure including course fees, hostel fees and mess fees under Kalia scholarship.
QUESTION: 84

If ‘A’ denotes ‘÷’, ‘B’ denotes ‘×’, ‘C’ denotes ‘+’, ‘D’ denotes ‘-‘, then find the value of

360 A 9 B 4 C 12 B 8 A 2 D 7?

Solution:


Given: 360 A 9 B 4 C 12 B 8 A 2 D 7

Substituting the symbols:

360 ÷ 9 × 4 + 12 × 8 ÷ 2 - 7

Solution through BODMAS:

360 ÷ 9 × 4 + 12 × 8 ÷ 2 - 7

40 × 4 + 12 × 4 - 7 = 160 + 48 - 7 = 201

Hence, the correct answer is 201.

QUESTION: 85

Which of the following process is used to strengthen the glass?

Solution:
  • Annealing is the process that is used to strengthens the glass.
  • It is a process in which glass is heated to a specified temperature and then is allowed to cool at a very slow and controlled rate.
  • This process is also carried out to relieve residual internal stresses introduced during manufacturing.
  • Case-hardening is the process in which the surface of a metal object is hardened, while the deeper layer remains soft.
  • Normalizing is a heat treatment process which is used to regulate internal material stress.
  • Tempering is a heat treatment process used to increase the toughness of iron-based alloys.
QUESTION: 86

P is four times as efficient as Q. P can complete a work in 45 days less than Q. If both of them work together, then in how many days the work will be completed?

Solution:

Let efficiency of Q be q.

⇒ Efficiency of P = 4q.

Time taken by Q = 1/q

Time taken by P = 1/4q

P can complete a work in 45 days less than Q

⇒ 1/4q = 1/q - 45

-3/4q = -45

q = 3/45 = 1/60

Combined efficiency = q + 4q = 5q.

Time taken by them together = 1/5q = 1/(5 × 1/60) = 12 days.

QUESTION: 87

A merchant purchases a watch for Rs 540 and fixes its marked price in such a way that after allowing a discount of 10%, he earns a profit of 35%. What is the marked price (in Rs) of the watch?

Solution:

Let the MP = x

⇒ CP = 540 (Given)

SP = x - 0.1x = 0.9x

Profit = 35%

⇒ (SP - CP)/CP = 0.35

⇒ (0.9x - 540)/540 = 0.35

⇒ 0.9x - 540 = 189

⇒ 0.9x = 729

⇒ x = 729/0.9 = 810

∴ MP = Rs. 810

 

Alternative Method:

Relationship between CP and MP

CP : MP = (100 - D%) : (100 + P%)

CP : MP = (100 - 10) : (100 + 35) = 2 : 3

2 unit = 540

∴ 3 units = 810

QUESTION: 88

What is the least number which when increased by 23 is divisible by each of 42, 36 and 45?

Solution:

LCM of 42, 36 and 45 = 1260

This is the least number which will be divisible by 42, 36 and 45.

∴ The least number which when added by 23 will be divisible by 42, 36 and 45 = 1260 – 23 = 1237 

QUESTION: 89

If ‘ - ’ means ‘ + ’, ‘ ÷‘ means ‘ - ’, ‘ × ’ means ‘ ÷ ‘ and ‘ + ’ means ‘ × ’ then what is the value of:
72 – 4 ÷ 18 + 5 × 14

Solution:

Changing operators as given format.

Given expression: 72 – 4 ÷ 18 + 5 × 14

After interchanging symbols: 72 + 4 - 18 × 5 ÷ 14

= 72 + 4 – 6.428

= 69.572 ≈ 69.57

Thus 69.57 is correct answer.

QUESTION: 90

Who among the following is the author of the book ‘We Are Displaced: My Journey and Stories from Refugee Girls Around the World’?

Solution:
  • Malala Yousafzai is the author of the book ‘We Are Displaced: My Journey and Stories from Refugee Girls Around the World’.
  • In the book, Malala not only explores her own story of adjusting to a new life while longing for home, but she also shares the personal stories of some of the incredible girls she has met on her various journeys.
QUESTION: 91

Who was the only sultan of Delhi Sultanate who died in a battle field?

Solution:
  • Ibrahim Lodhi was the only sultan of Delhi Sultanate who died in a battle field.
  • He was the last king of the Lodhi dynasty and the last Sultan of Delhi.
  • He was the last son of Sikandar Lodhi.
  • Daulat Khan Lodhi, the governor of Punjab invited Babur to overthrow Ibrahim lodhi
QUESTION: 92

If the standard deviation of a population is 7, what would be the population variance?

Solution:

We know that,

Population variance = (Standard deviation)2

Population variance = 72 = 49

∴ Population variance = 49

QUESTION: 93

Direction: The following question consists of a question followed by three statements numbered I, II and III. Decide if data given in the statements are sufficient to answer the questions below.

What is the direction of the position of M with respect to K if all are facing north?

I. L is left to M and north to K.
II. K is right to N.
III. M is south to J.

Solution:

From statement I: L is left to M and north to K.

It is clear that M is North - east to K.

Hence, statement I alone is sufficient.

From statement II: K is right to N.

From this statement we cannot conclude any direction between K and M.

From statement III: M is South of J.

From this statement we cannot conclude any direction between K and M.

Hence, only statement I is sufficient.

QUESTION: 94

Arrange the following options in logical order.

1. After the computer boots, enter user name and password.
2. Press the Start button on the CPU tower.
3. Computer is now ready to use.
4. Switch ON the UPS.
5. Click OK.
6. Switch ON the power supply.

Solution:

The given options are steps to switch ON a computer.

6. Switch ON the power supply.

4. Switch ON the UPS.

2. Press the Start button on the CPU tower.

1. After the computer boots, enter user name and password.

5. Click OK.

3. Computer is now ready to use.

Thus, 642153 is the correct order.

QUESTION: 95

Who among the following is known as the father of green revolution in India?

Solution:
  • M.S Swaminathan is known as the father of Indian green revolution.
  • The green revolution was first launched in 1967-68.
  • Father of green revolution is Dr.Norman Borlaug.
  • The government of India introduced “Green Revolution” to increase yield per hectare.
QUESTION: 96

________ was a chess playing super computer developed by IBM?

Solution:
  • Deep Blue was a chess playing supercomputer developed by IBM.
  • This computer was able to do work equivalent to 32 computers .
  • This was the computer which had defeated World Chess Champion Garry Kasparov in 1997.
QUESTION: 97

A climate with mean temperature of the warmest month above 0°C but below 10°C is termed as ________.

Solution:
  • The Tundra climate has the mean temperature of the warmest month above 0°C but below 10°C.
  • This type of climate is experienced in the areas located near the Arctic and Antarctic Circle.
  • Tundra lands are covered with snow for much of the year.
  • Tundra vegetation is composed of dwarf shrubs, sedges and grasses, mosses, and lichens.
QUESTION: 98

Direction: The following pie chart shows the expenditure (in percentage) of five companies P, Q, R, S and T in the year 2016. Total Expenditure = Rs. 48 crores

Q. What was the total expenditure (in Rs. crores) of the company Q, R and T together?

Solution:

Total expenditure = 48 crores

Expenditure of company Q, R and T together = (22 + 18 + 20)% of total expenditure

Expenditure of company Q, R and T together = 60% of 48

∴ Expenditure of company Q, R and T together = 28.8 crores

QUESTION: 99

Direction: The following pie chart shows the expenditure (in percentage) of five companies P, Q, R, S and T in the year 2016. Total Expenditure = Rs. 48 crores

Q. By how much percent expenditure of company Q and R together greater than that of company P?

Solution:

Total expenditure = 48 crores

Expenditure of company Q and R = (22 + 18)% of total expenditure

Expenditure of company Q and R = 40% of 48 = 19.2

Expenditure of company P = 24% of 48 = 11.52

Percentage of expenditure of Q and R greater in terms of P = (19.2 - 11.52/11.52) × 100

​∴ Percentage = 66.67 %

QUESTION: 100

Direction: The following pie chart shows the expenditure (in percentage) of five companies P, Q, R, S and T in the year 2016. Total Expenditure = Rs. 48 crores

Q. What is the respective ratio between the total expenditure of company P, Q and S together to the total expenditure?

Solution:

Total expenditure = 48 crores

Expenditure of company P, Q and S = (24 + 22 + 16)% of total expenditure

Expenditure of company P, Q and S = 62% of 48 = 29.76

Required Ratio = 29.76/48 = 31/50

∴ Required Ratio = 31 : 50

Related tests