Important Questions (1 mark): Diversity in Living Organisms


25 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Important Questions (1 mark): Diversity in Living Organisms


Description
This mock test of Important Questions (1 mark): Diversity in Living Organisms for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for UPSC Important Questions (1 mark): Diversity in Living Organisms (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Important Questions (1 mark): Diversity in Living Organisms quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Important Questions (1 mark): Diversity in Living Organisms exercise for a better result in the exam. You can find other Important Questions (1 mark): Diversity in Living Organisms extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The smallest taxon is :-

Solution:
QUESTION: 2

An organism that can live and grow in presence of oxygen is called :-

Solution:
QUESTION: 3

Which of the following is unicellular green alga ?

Solution:
QUESTION: 4

Which one of the following represents the non-flowering seeded plants ?

Solution:

There are two main groups of non-flowering plants. Plants that use spores to reproduce and plants that use seeds to reproduce. The non-flowering plants that use seeds are called gymnosperms. Gymnosperm means "naked seeds". They are called this because their seeds are open to the air with no covering such as the seeds of flowering plants. One of the major groups of gymnosperm plants is the conifer. Fern is a spore producing plant. Ferns produce spore casings on the underside of their leaves. These look like brown spots. At some point the casings dry out and the spores are released into the air. 

QUESTION: 5

Non-Chlorophyllous heterotrophic plants are :-

Solution:
QUESTION: 6

Which one of the following is pteridophyte ?

Solution:
QUESTION: 7

Xylem lacks vessels and phloem lacks companion cells in :-

Solution:

Companion cells are specialised parenchyma cells which are present adjacent to a sieve tube in the phloem of flowering plants. These cells are present in the angiosperms. These cells are absent in the pteridophytes and gymnosperms. Pinus is a gymnosperm and is devoid of the companion cell. The xylem of gymnosperms consists of tracheids for conducting sap as vessels are absent.

QUESTION: 8

Which type of food is stored in Fungi ?

Solution:
Glycogen, also known as "animal starch", is the chief polysaccharide store of animal cells and most of the fungi (though food is also stored as oil globules in some fungi).
Starch is a complex water insoluble polysaccharide carbohydrate chiefly found in green plants as their principal energy (food) source.
Glucose is the most widely distributed hexose sugar. It is an aldohexose reducing sugar. It is found in blood muscles and brain and works as energy fuel.
Sucrose is a non-reducing disaccharide consists of one glucose and one fructose molecules. It is one of the abundant transport sugar in plants. 
QUESTION: 9

Gymnosperms and angiosperms are included in :-

Solution:
QUESTION: 10

Maize is a :-

Solution:
QUESTION: 11

A branch of biology which deals with the identification, nomenclature and classification of organisms is called :-

Solution:
QUESTION: 12

Who is known as father of taxonomy ?

Solution:
QUESTION: 13

Binomial nomenclature was introduced by :

Solution:
QUESTION: 14

Association between Algae and fungi is known as :-

Solution:
QUESTION: 15

A group of freely interbreeding organism constitutes a :-

Solution:
→Those organism which freely interbreed are known as Species. 

→And group of Species or the freely interbreeding organism consititue Genus.

→In the hairarchy the top rank or taxon is Kingdom : A Group of phyllum.

→Then comes phyllum : A Group of class.

→Then comes Class which is a Group of Order.

→Then comes order which is a Group of Genus.

→And finally Genus which is a group of Species.
QUESTION: 16

According to binomial nomenclature, the scientific name of an organism must consists of two words. These
are:-

Solution:

Each scientific name in binomial nomenclature consists of two names, also called descriptors or epithets. The first word is the generic epithet and describes the genus that an animal belongs to. The second word is the specific epithet and refers to the species of the organism. Typically, the words have a Latin base and describe the genus or species with references to traits that are specific to the group. When written, the text of a scientific name is usually italicized or underlined, to clarify that it is a scientific name written in binomial nomenclature. The generic epithet is always capitalized, while the specific epithet is written in lower-case. In some older documents, both may be capitalized. Typically, the full name should be written out. However, when discussing many species of the same genus, the generic name is sometimes abbreviated to the first letter, still capitalized.

QUESTION: 17

Which taxonomic term may be substituted for any rank in the classification ?

Solution:
QUESTION: 18

Algae belong to :-

Solution:
QUESTION: 19

Algae are characterized by :-

Solution:

Algae are eukaryotic organisms that have no roots, stems, or leaves but do have chlorophyll and other pigments for carrying out photosynthesis. Algae can be multicellular or unicellular and are characterized by the green colour slippery appearance and spread during rainy seasons.

QUESTION: 20

In Whittaker's classification, unicellular organisms are grouped under :-

Solution:

The correct option is A.
In Whittaker's five kingdom classification, The kingdoms Monera and Protista include unicellular organisms. Kingdom Monera includes all prokaryotic unicellular organism like Bacteria and Archaebacteria, while kingdom Protista includes all eukaryotic unicellular organisms like Amoeba, Euglena, Paramoecium etc

QUESTION: 21

Ribosomes contain large quantities of :-

Solution:

The correct answer is C as Ribosomes contain large quantities of ribonucleic acid.

QUESTION: 22

Glycocalyx is :-

Solution:
QUESTION: 23

Which of the following organelles lack membranes ?

Solution:

Ribosome exist as free structures that float throughout the cytoplasm of the cell. they do not have membranes, which allows them to pick up translational RNA released from the nucleus and grab onto free amino acids in order to produce protein chains.

QUESTION: 24

Protein synthesis occurs on :-

Solution:
QUESTION: 25

The term protoplasm was coined by :-

Solution: